• No results found

Sammanvägd bedömning av Vårdboende samt Annan vårdverksamhet Antalet insatser har skiljt sig mellan NÄRF och Sverige vad gäller Vårdboende och Annan

6 Resultat och analys

6.2 Riskbedömningar

6.2.1 Allmän byggnad

6.2.1.6 Sammanvägd bedömning av Vårdboende samt Annan vårdverksamhet Antalet insatser har skiljt sig mellan NÄRF och Sverige vad gäller Vårdboende och Annan

vårdverksamhet. Detta kan bero på att indelningen för att passa projektet har utförts på ett annat sätt än vad IDA använder sig av. För att kunna utföra en mer rättvis analys av frekvens och sannolikhet inom NÄRF:s område i jämförelse med Sverige så slogs frekvens och sannolikhet för Vårdboende samt Annan vårdverksamhet samman, se Tabell 15, nedan.

Tabell 15 Sammanvägda olyckstyper för objektstyper Vårdboende och Annan vårdverksamhet, i NÄRF och i Sverige.

Olyckstyp

Frekvens Sannolikhet NÄRF Sverige NÄRF Sverige

Annat uppdrag 19,4 59,4 3 3

Automatlarm 1 392,4 696,8 5 4

Brand ej i byggnad 4,6 2,7 2 2

Brand i byggnad 86,9 56,6 3 3

Förmodad brand 24,9 20,0 3 3

Förmodad räddning 1,8 1,3 2 2

Hiss 9,2 3,1 2 2

Nödställd person 0,9 2,0 1 2

Nödställt djur - 0,1 - 1

Polis - 0,3 - 1

Sjukvård 6,5 31,8 2 3

Stormskada - 0,5 - 1

Trafikolycka - 0,2 - 1

Utsläpp av farligt ämne 1,8 1,9 2 2

Vattenskada 5,5 4,4 2 2

NÄRF har en mycket hög andel Automatlarm gentemot Sverige. I insatsrapporterna har skillnader i uppdelning av insatsrapporter uppmärksammats. Som tidigare nämnts har torrkokning klassificerats som både Automatlarm samt Annat uppdrag. Det är möjligt att NÄRF har sorterat torrkokning som Automatlarm i högre grad än vad Sverige har gjort.

För äldrevård utgör Brand i byggnad och Automatlarm mycket stora risker enligt

insatsrapporterna. Dessa har oftast uppstått till följd av matlagning, bland annat i form av torrkokning.

Även Brand i byggnad är högre för NÄRF, dock finns de i samma sannolikhetsgrupp.

Insatser inom Sjukvård utförs mer frekvent i Sverige än i NÄRF:s område.

6.2.1.6.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp Vårdboende

Objektstypen har vanligtvis bra brandskydd. Dock förekommer det dörrstopp i

brandcellsavskiljande dörrar och liknande. Utrymningsmöjligheterna kan vara begränsade för vårdtagarna och antal personal per vårdtagare kan variera kraftigt. Statistiken uppvisar överlag låga riskvärden. Ovan nämnda parametrar ger upphov till ett riskvärde 3, därav utgör objektstypen en medelstor risk.

6.2.1.6.2 Övergripande riskvärdering för objektstyp Annan vårdverksamhet Verksamheten sker dagtid och besökare stannar kortare perioder oftast till följd av

tidsbokning. Rörelseförmågan hos de besökande kan vara nedsatt. Övergripande riskvärde uppgår till 1, det vill säga objektstypen utgör en liten risk.

34 6.2.1.7 Handel

Objektstyp Handel har stor variation med avseende på typ av butiker och affärer. Gallerior, affärshus, dagligvarubutiker, nischade butiker samt butiker med varierande varor är vanliga.

Detta medför att en stor spridning av riskkällor uppkommer och vissa objekt är mer utsatta än andra.

Gallerior präglas av att ett stort antal öppna butiker som ligger sammankopplade i flera plan och som oftast utgör endast en brandcell. Risken för brandspridning är stor och oftast påverkas hela gallerian av en större brand. Vanligt förekommande är en cafeteria eller restaurangdel, där tillagningskök ger en ökad risk för uppkomst av brand. Inte heller är det ovanligt att ett parkeringshus finns i anslutning till gallerian där bilar släpper ut varma avgaser i ett relativt tätslutet utrymme. Där finns både ökad risk för uppkomst av brand och av

personskador från de giftiga avgaserna.

En del affärer har ovanligt hög brandbelastning i form av exempelvis möbler eller tyger, medan andra säljer extremt brandfarliga och miljögiftiga varor såsom tändvätska och målarfärg. Ett utsläpp av dessa varor kan medföra störningar i naturen och i somliga fall kontaminera samhällets dricksvatten. Några affärer har försäljning av fyrverkerier, vilka är högexplosiva. Brandfarliga och explosiva ämnen kan explodera, vilket kan orsaka stora konsekvenser.

Vissa butiker är inte större än ett tiotal kvadratmeter och därmed lätt överblickbara medan andra är så komplicerade att utrymning försvåras. Affärer har också i varierande grad hyllor och gångstråk. För smala gångar kan orsaka att det blir för högt persontryck och en flaskhals bildas.

Butiker är objekt där det ofta vistas mycket folk, har generellt hög brandbelastning och utrymning kan försvåras av mindre god lokalkännedom. Detta är faktorer som kan motivera att sprinkling av byggnaden görs, men i dagsläget finns inga krav på detta enligt Boverket.

Dock har många butiker valt att sprinklas för att ge ett ökat person- och egendomsskydd, men det är ingen förutsättning att räkna med.

Tabell 16 ger en sammanställning av sannolikheter och konsekvenser kopplat till objektstypen Handel, i vilket NÄRF har tillsyn över 154 objekt.

35

Tabell 16 Erhållna olyckstyper inom objektstyp Handel.

Olyckstyp

Räddningstjänstresurser Hälsa

Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Risknivå Konsekvens Riskvärde Risknivå

Annat uppdrag 2 1 2 Låg 2 4 Medel

Automatlarm 4 1 4 Medel - -

-Brand ej i byggnad 2 1 2 Låg - -

-Brand i byggnad 3 3 9 Medel 1 3 Låg

Förmodad brand 3 1 3 Låg - -

-Förmodad räddning 2 1 2 Låg - -

-Hiss 2 1 2 Låg - -

-Sjukvård 2 1 2 Låg 2 4 Medel

Stormskada 1 3 3 Låg - -

-Utsläpp av farligt ämne 2 2 4 Medel - -

-Vattenskada 2 3 6 Medel - -

-De flesta värden har risknivå Låg. Av de värden som ligger på risknivå Medel har Brand i byggnad ett väsentligt högre riskvärde. Brand i byggnad är relativt krävande för

räddningstjänsten, och har även gett upphov till skada på person. Orsaker till att Brand uppkommit varierar, bland annat beror det på tekniskt fel, värmeöverföring, återantändning, rökning samt fyrverkerier.

Objektstypen Handel har utsatts för en stor variation av olyckstyper. Vattenskada och

Stormskada kan till viss del bero av byggnadernas placering. Detta med tanke på att en vanlig anledning till att en vattenskada uppkommit är kraftig nederbörd. Vidare har Vattenskada uppkommit i objektstypen Handel till följd av igentäppta avloppsledningar, läcka i samband med renovering samt sprinkler som frusit sönder eller saboterats. Annat uppdrag representeras bland annat av ras, vilka ligger till grund för de personskador som uppkommit i olyckstypen.

Risk för personskada inom olyckstypen Sjukvård ligger på nivån Medel. Att det uppkommer personskada till följd av Sjukvård kan härledas till att persontätheten oftast är relativt hög i butiker och gallerior. En hög persontäthet kan också leda till att andra olyckor ökar till följd av bristande folkvett.

Nedan i Tabell 17 återfinns en jämförelse mellan NÄRF:s och Sveriges statistik för objektstyp Handel.

36

Tabell 17 Olyckstyper för objektstyp Handel, i NÄRF och i Sverige.

Olyckstyp

Frekvens Sannolikhet NÄRF Sverige NÄRF Sverige

Annat uppdrag 6,9 17,9 2 3

Automatlarm 359,2 214,9 4 4

Brand ej i byggnad 4,9 7,0 2 2

Brand i byggnad 26,3 24,8 3 3

Förmodad brand 19,2 20,1 3 3

Förmodad räddning 1,2 1,1 2 2

Hiss 3,9 2,0 2 2

Utsläpp av farligt ämne 3,9 2,6 2 2

Vattenskada 9,5 8,3 2 2

Sannolikheten för att en olycka skall uppkomma är relativt jämnt fördelat mellan NÄRF och Sverige. Sverige har dock haft mer olyckor av typ Nödställd person.

Frekvensen för Automatlarm är dock något högre för NÄRF. De vanligaste orsakerna till att automatiskt brandlarm utlöst är damm och smuts som ansamlats under en längre tid, damm som uppkommit i samband med städning eller arbete på platsen samt os och liknande från matlagning. Andra anledningar till att det automatiska brandlarmet har utlöst är förekomst av fukt och liknande. Även felhantering av det automatiska brandlarmet har utförts av personal.

Frekvensen av Stormskada är relativt jämn även då sannolikheten fått olika värdesiffror.

6.2.1.7.1 Övergripande riskvärdering för objektstyp Handel

Storleken på lokalen varierar. Brandbelastningen är ofta hög till följd av varor för försäljning, även fyrverkeriförsäljning förekommer. Antalet besökare av objektstypen kan vara mycket hög, där både personer med funktionsnedsättningar samt barnfamiljer kan förekomma. På grund av hög folktäthet och ovanstående bedöms det övergripande värdet vara 4.