• No results found

Denna kartläggning har ett intresse för hur invandringen ser ut från de länder som drabbats värst av hiv och aids. Vi har sett att

det är länderna belägna i södra Afrika; Botswana, Lesotho, Nami- bia, Sydafrika, Swaziland, Zambia och Zimbabwe. Invandringen från dessa länder (eg. av personer med medborgarskap i dessa län- der) är så begränsad att de här redovisas för Region Skåne i sin helhet samt för vissa länder sammantaget samt över en period om tio år. Även för Malmös del redovisas sammanslagna siffror. De senaste tio åren (dock i praktiken i fråga om en del av länderna först under senare år) har det kommit 6 personer från Botswana; 4 totalt från Lesotho och Namibia, 44 från Sydafrika (Swaziland in- kluderat) samt 17 från Zambia och 19 personer från Zimbabwe. Vad gäller fördelning mellan olika kategorier av migration (i ter- mer av asyl, anhörig, arbete etc.) har det mest rört sig om anhöriga (51 personer totalt) följt av studerande (14 personer) och arbete (11 personer). Antalet flyktingar har varit 4. Det totala antalet per- soner från dessa länder som kommit till Skåne de senaste tio åren är således 80. Vad gäller könsfördelningen rörde det till cirka hälf- ten män (35) och kvinnor (45). Majoriteten var mellan 18-64 år. Antalet personer som folkbokförts i Malmö stad52 från samma län- der under de senaste tio åren är cirka 25 personer varav 18 från Sydafrika.

Migrationen från de länder i regionen söder om Sahara som fram- träder i en ljusare röd nyans på kartan (prevalens mellan 5 – < 15 % i den vuxna befolkningen) under de tio gångna åren till Skåne ger siffror som följer. Först ska noteras att Gabon, Centralafri- kanska republiken, saknas i statistiken. Sammanlagt 99 personer från Kamerun har folkbokförts och två tredjedelar av dessa har kommit som studerande (merparten män). Från Uganda har 25 personer kommit varav merparten har varit kvinnor och anhöriga. Även från Kenya har merparten kommit som anhöriga och kvinnor bland de totalt 58 personer som kommit därifrån. Tanzanias total- summa är 31 personer och även i detta fall rör det sig om kvinnor och anhöriga.

52 Vad gäller Malmö stad finns även tillgänglig statistik över befolkning efter födelseland. I Siffrorna ingår samtliga personer, oavsett kön, ålder eller när personen invandrade till Sverige, respektive bo- satte sig i Malmö. http://www.malmo.se/Kommun--politik/Statistik/02.-Utlandsk-bakgrund /Fodelselander-per-stadsdel/pagefiles/Nat-SDF-1-sid-09-Red.xls. Denna källa har inte använts.

Motsvarande siffror för Malmös del är 54 personer från Kamerun, varav 41, dvs. merparten var män, 18 personer från Uganda varav 11 kvinnor, 28 personer från Kenya varav 18 kvinnor, 19 från Tanzania varav 12 kvinnor. Från Moçambique kom en handfull personer med Gabon och Centralafrikanska republiken saknas i statistiken. Sammantaget kan sägas att en dominerande del har kommit som anhöriga.

Migrationen från de länder i Afrika som framträder som orangea på kartan (prevalens mellan 1 % - < 5 % i den vuxna befolkning- en) är sammantaget som här följer under den senaste tio åren, i realiteten de senaste åren. Från Angola, Benin och Burkina Faso och Djibouti har det kommit totalt 12 personer, i princip som an- höriga och studerande. Från Burundi har det kommit 44 personer och av dessa 34 var flyktingar eller anhöriga till flykting. Cirka hälften var vuxna kvinnor. Både Chad och Ekvatorial Guinea sak- nas i statistiken. Från Elfenbenskusten har 22 personer kommit, hälften var kvinnor och anhöriga eller inom EES. Från Etiopien rör det sig om 83 personer, cirka hälften kvinnor. Av migranterna från Eritrea var 38 anhöriga kvinnor medan 20 var studerande män. De som migrerat från Ghana är 110 personer, varav cirka 70 var män. Av totala antalet var det 78 som kom som anhörig och 11 som studerande. Från Guinea, Guinea Bissau och Kongo kom det totalt 13 personer, varav cirka hälften kvinnor, till övervägande delen som anhöriga. Från Liberia kom det 19 personer, varav 11 kvin- nor och totalt 13 kom som anhöriga. Från Mali och Mauritius kom 13 personer, hälften som anhörig. Från Nigeria kom 202 per- soner varav 78 var kvinnor. Hälften av det totala antalet kom som anhörig och cirka 50 som studenter. Från Rwanda och Senegal kom totalt 13 personer och från Sierra Leone 17 varav hälften som flyktingar. Slutligen, från Sudan kom 17 personer med jämn köns- fördelning, varav 9 flyktingar och från Togo kom 12 personer, 9 av dem kom som anhöriga.

Migrationen till Skåne under de senaste tio åren från de minst drabbade länderna i Afrika, med en prevalens mellan 0,5 % - < 1 %, Gambia, Madagaskar, Mauretanien, Niger, Somalia var som

följer. Det är totalt 137 personer, varav 121 som anhörig, som migrerat från Gambia. Två tredjedelar var män. Från Somalia har totalt 909 personer, varav 491 kvinnor kommit, majoriteten som flyktingar (445) eller som anhöriga till flykting (206) medan 205 personer har kommit som anhörig. Vad gäller Madagaskar, Mau- retanien och Niger förkommer de inte i statistiken, alternativt en- dast i fråga om någon enstaka person. Siffror avseende migration från de minst drabbade länderna med en prevalens mellan 0,1 - < 0,5 %, Marocko, Algeriet och Tunisien följda av Libyen och Egypten vars prevalens beräknas till < 0,1 % redovisas inte. När det gäller migration till Skåne under de senaste tio åren från länder i Europa med prevalens mellan 1 - < 5 % noteras att totalt 53 personer, majoriteten kvinnor migrerat från Estland och 40 av dem kom som anhöriga. Från Ryssland har det kommit 506 perso- ner totalt varav 350 var kvinnor. Av dessa var 114 flyktingar eller anhörig till flykting medan 225 kom som anhörig. Från Ukraina har det kommit sammanlagt 88 under samma tioårsperiod, av des- sa var 52 anhöriga medan 6 personer var flyktingar eller anhöriga till flyktingar. Resterande kom för arbete eller studier. Uppgifter för de övriga länderna i Europa vars prevalens beräknas ligga un- der 1% redovisa inte.

Migrationen från de länder i Asien, det vill säga Thailand och Pa- pua Nya Guinea vars prevalens ligger mellan 1,0 - < 5,0 % var föl- jande. Papua Nya Guinea saknas i statistiken medan det från Thai- land har kommit totalt 1481, varav 1226 var kvinnor. Av total- summan kom 1034 som anhörig. Inte heller i fråga om Asien redo- visas migration från länderna vars prevalens beräknas ligga under 1% (Vietnam, Kambodja, Myanmar [Burma] och Nepal).

Vad gäller migration från den latinamerikanska kontinenten och Karibien, med en prevalens mellan 1,0 - < 5,0 %. kan noteras att migrationen total sett under de senaste tio åren rört 43 personer. Merparten har kommit som anhöriga.

Av denna genomgång kan konstateras att det till övervägande del rör sig om personer som migrerat till Skåne som anhöriga. För det

hiv-preventiva arbetet innebär detta att dessa personer inte erbjuds en hälsoundersökning och inte heller har del i introduktionsinsat- ser. Om vi tittar på det totala antalet personer som kommit som antingen anhörig (och inte till en flykting), för arbete eller studier eller inom EES de senaste tio åren är det 21 977 personer, varav 15 978 som anhöriga. Med utblick till år 2008 är motsvarande siffra 4060 totalt respektive 2974 anhöriga personer. Mot denna Mot denna Mot denna Mot denna bakgrund finns anledning att diskutera d

bakgrund finns anledning att diskutera dbakgrund finns anledning att diskutera d

bakgrund finns anledning att diskutera det hivpreventiva arbet hivpreventiva arbet hivpreventiva arbe-et hivpreventiva arbe-e-e- tets tillgänglighet både i

tets tillgänglighet både i tets tillgänglighet både i

tets tillgänglighet både i förhållande till förhållande till förhållande till förhållande till migration i allmänhet migration i allmänhet migration i allmänhet migration i allmänhet men även för personer som kommer från länder med hög pr men även för personer som kommer från länder med hög prmen även för personer som kommer från länder med hög pr men även för personer som kommer från länder med hög pre-e-e-e- valens av hiv och vars rätt till förebyggande hivprevention kan valens av hiv och vars rätt till förebyggande hivprevention kan valens av hiv och vars rätt till förebyggande hivprevention kan valens av hiv och vars rätt till förebyggande hivprevention kan vara eftersatt.

vara eftersatt. vara eftersatt. vara eftersatt.

KARTAN

Inledning

I det följande presenteras de aktörer som kartläggningen givit vid handen. Inledningsvis presenteras de två uppdragsgivarna. De har en central roll i fördelning av statliga hiv/STI-medel. Därefter pre- senteras de aktörer vars engagemang på hiv/STI-området har sin ingång genom ett migrations- och integrationspolitiskt uppdrag. Efter detta presenteras de aktörer vars engagemang har sin ingång genom ett uppdrag som snarare är hälso- och välfärdsorienterat så- som vård och utbildning. I framställningen skiljs mellan offentliga aktörer och frivilligorganisationer och studieförbund.

I presentationen av aktörerna förläggs fokus vid gränssnittet mel- lan migration och hiv/STI i enlighet med kartläggningens syfte. I detta gränssnitt ingår även engagemang i hälsoundersökningar. Framställningen förutsätts en viss kännedom om aktörerna vilken i realiteten inte var läsare har. Vidare kan hiv/STI arbete ge ett in- tryck av brist på sammanhang. I syfte att motverka detta intryck och att delge läsaren en bredare bild av aktörerna återfinns därför i många avsnitt en textruta. I textrutan återfinns både mer grund- läggande information och mer detaljerad information, t.ex. om ett konkret arbetsupplägg.

Avslutningsvis förs en diskussion som tar sin utgångspunkt i be- greppet grundad tillgänglighet vars grundidé är en icke- diskriminerande likabehandling i förhållande till AAAQ. Diskus-

sionen kommer att bygga på ett antal iakttagelser som formuleras vid sidan av ett par förslag.