• No results found

RFSL uppbär hiv/STI-medel. Arbetet med hiv/STI-prevention verk- samhetens kärna.116 Vad gäller migrationsperspektiv har det en cen- tral utgångspunkt i att det inte är fruktbart att utgå från etniska kategorier, än mindre i från en uppdelning mellan ”svenskar” och ”invandrare” i det preventiva arbetet. Det ses således inte en fram- komlig väg att rikta en insats avgränsat till MSM från ett visst land eller språkgrupp. Detta arbetssätt har provats tidigare men funge- rade inte, eftersom vare sig könsidentiteter och sexuell läggning av- gränsas i etniskt definierade social rum. Ansatsen RFSL Rådgiv- ningen Skåne vill upprätthålla är snarare ett medvetet inkluderande perspektiv. De som söker sig till rådgivningsverksamheterna repre- senterar i en ganska stor utsträckning samhällets etniska mångfald och regelbundet förs rådgivningssamtalen på engelska. I den upp- sökande verksamheten är erfarenheten att den icke-verbala kom- munikationen kan skapa förståelse även när gemensamt talspråk saknas. Det inkluderande perspektivet tar sig även uttryck i hur in- formatörer rekryteras. De väljs medveten ut för att representera inte endast variationer av sexuell orientering utan även i frågan om bakgrund, etniskt sett.

RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transper- soners rättigheter - bedriver en aktiv sexualpolitisk verksamhet samtidigt som förbundets avdelningar i landet, bland annat i Malmö och Kristianstad. I Malmö finns även RFSL Rådgivningen Skåne. RFSL Rådgivningen Skåne bedriver professionell hiv/STI- förebyggande arbete även annan verksamhet med finansiering av Region Skåne inom ramen för ordinarie hälso- och sjukvårdsbud- get. I arbetsgruppen om sex personer finns, vid sidan av administ- rativ och informativ kompetens en legitimerad psykolog, tre socio- nomer varav någon med specialkompetens i kliniks sexologi. Till detta kommer ett 10-15 informatörer anställda på timbasis. RFSL Rådgivningen Skånes målgrupper är homo-, bisexuella och trans- personer (HBT), män som har sex med män (MSM) och kvinnor som har sex med kvinnor (KSK) bosatta i Skåne.

Det hiv/STI preventiva arbetet sker på tre nivåer varav den första gäller uppsökande arbetet riktat till män som har sex med män (MSM) med syftet att förstärka normen att alltid bruka säkrare sex.117 Konkret besöker informatörer regelbundet (ett tiotal gånger per vecka) arenor som erfarenheten visat att de kan nå MSM men även efter tips och efterfrågan. Det rör sig om både internet och fy- siska miljöer i städernas och landsbygdens rum eller andra mötes- platser och delar ut kondomer, och glidmedel, både personligen och genom att sätta upp ”kondomholkar”. Arbetet innehåller ock- så informations- och kunskapsöverföring vid personliga samtal. Arenorna skiftar i en fortlöpande utvärdering. Det uppsökande ar- betet innebär även samarbete med olika organisationer och delta- gande i evenemang där målgruppen kan antas delta samt med kommersiella aktörer som vänder sig till MSM. RFSL Rådgivning- en Skåne producerar egna broschyrer, affischer och annat mål- gruppsanpassat material med inte endast grundläggande informa- tion om säker sex utan även nya frågor som aktualiseras (ex. att informera om tecken på stigande prevalens av syfilis i målgruppen). I sådant informationsarbete tar man även maillistor till hjälp. Be- sökare på hemsidan erbjuds möjligheten att beställa kondomer och glidmedel via hemsidan utan kostnad och information om hiv och STI.

Den andra delen av det hiv/STI-preventiva arbete är en psykosocial mottagning där psykolog och kuratorer via personliga besök men även telefon och e-post arbetar med frågor kring sexualitet köns- och sexuell identitet utifrån tanken att psykosociala aspekter har inverkan i ansvars- och risktagande. Mottagningen har cirka 1000 personliga besök per år. Exempel på frågeställningar som aktuali- seras är identitet, oro, ångest, diskriminering, krisbearbetning, känsla av utanförskap, relationssvårigheter, sexologiska frågor samt säkrare sex.

Den tredje delen av det hiv/STI-preventiva arbetet utgörs av en ef- terfrågebaserad kunskaps- och kompetens spridning (bl.a. arvodes-

baserade föreläsningar och workshops) riktat till de egna målgrup- perna respektive till yrkesverksamma (ex. vårdpersonal, högskole- och universitetsstuderande). I det senare fallet rör det sig ofta om att problematisera sexualitet, heteronormativitet och sexuell lägg- ning.

Inom ramen för det hiv/STI-preventiva arbetet ligger en löpande kampanj, Komikondom som vänder sig till alla sexuellt aktiva per- soner i Skåne, oberoende av kön, ålder, sexuell orientering,

könsidentitet, sexuella preferenser eller sexuell praktik. Det är ett samarbete med och RFSU-Gruppen Malmö. Den innehåller tre komplementära delar: interaktiv hemsida med en frågelåda, patrull av kondominformatörer som rör sig på miljöer i hela länet samt masskommunikation i form av affischer och olika reklam annon- ser.

En annan verksamhet är Sexualterapeutiska Mottagningen Skåne vilken är ett samarbete mellan RFSL Rådgivningen Skåne och RFSU Malmö, finansierad av Region Skåne inom reguljär budget (inte hiv/STI-medel). Även den vänder sig till personer, oberoende av kön, ålder, sexuell orientering, könsidentitet, sexuella preferen- ser eller sexuell praktik. På mottagningen arbetar två terapeuter, en psykolog och en socionom, båda auktoriserade specialister i klinisk sexologi. Grundkonceptet är att öka tillgängligheten till rådgivning genom att på detta vis förlägga den utanför den ordinarie vården. RFSL Rådgivningen Skåne driver sedan 2004 ett projekt som heter Heder.nu118

vilket är ett nationellt projekt som arbetar mot heders- relaterat våld mot HBT-ungdomar finansierat via Länsstyrelsen. Syftet med verksamheten är att ge råd, stöd och information till ut- satta ungdomar via hemsidan, personliga besök och hjälptelefon (0200 nummer). Utöver detta erbjuds utbildning i ämnet för yrkes- verksamma som arbetar med ungdomar över hela landet.