• No results found

Hiv/STI aktualiseras i arbetet på Mottagningsenheten i Kristianstad genom att alla asylsökande erbjuds hälsoundersökning.58

Erbju- dandet tas upp både av mottagningshandläggare och av boendean- svariga som möter de asylsökande som bor i anläggningsboenden. Detta innebär att själva erbjudandet av hälsoundersökning tas upp vid flera tillfällen. Gruppinformation har tidigare förekommit och varierat i fråga om språkgrupper. Idag finns inte underlag att ge information i grupp vilket även beror på att Mottagningsenheten i Kristianstad samarbetar med 17 olika kommuner i Skåne och Ble- kinge. Erfarenheten har visat att i princip ingen av de asylsökande tackar nej till erbjudandet om hälsoundersökning. Emellertid görs inte dagsläget hälsoundersökningar i motsvarande omfattning. Problematiken är densamma som Region Skåne uppmärksammat centralt, att kallelse till undersökning inte når personen i fråga pga. avflyttning till annan adress. Detta gäller både EBO och ABO. En annan faktor som spelar in är att det är många olika vårdgivare

57 Mårten Mårtensson, enhetschef. 58 Bertil Olsson, enhetschef.

som Migrationsverket kommunicerar med (via fax meddela namn och adress till en aktuell person) och dessa har sinsemellan skiljda rutiner. Det finns exempel bland vårdcentralerna som utarbetat välfungerande system. En framgångsfaktor har varit att lämna över till den asylsökande att själv ta kontakt samt att avvakta med att beställa tolk tills vederbörande kommit till det bokade besöket. Barn och barnfamiljer prioriteras ofta av vårdgivare beroende på skolans krav som innebär att de inte låter barn börja skolan förrän det är gjort.

Migrationsverket

Migrationsverket är central utlänningsmyndighet och ansvarar för verksamhetsområdena asyl, besök och bosättning samt medborgar- skap enligt utlänningslager och utlänningsförordningen. Verksam- heten som finns på en rad orter i landet är indelad i enheter utifrån typer av migranter där vattendelaren är mellan de asylsökande och andra sökande. I det senare fallet avses de som söker uppehållstill- stånd på annan grund än asyl. Administrativt sett skiljs mellan Till- ståndsenhet (för tillståndssökande) och Asylprövnings- och Mot- tagningsenhet (för asylsökande). Utöver detta finns Arbetstill- ståndsenheter i Norrköping och Stockholm samt andra typer av enheter som faller utanför kartläggningens intresse. I Skåne har Migrationsverket enheter på tre orter, Malmö, Helsingborg och Kristianstad. I Malmö finns både Tillståndsenhet som handhar hela Skåne och delar av södra Sverige samt Mottagningsenhet. Utöver detta finns asylprövningsenheter, ansökningsenhet, förvaltnings- processenhet, administrativ serviceenhet, stabsfunktioner i Malmö. På de andra orterna endast finns Mottagningsenhet. Slutligen finns en förvarsenhet i Örkelljunga.

Tillståndsenheterna Malmö

Det finns tre tillståndsenheter i Malmö varav en behandlar främst expeditionsbaserade ärenden vilket kan röra sig om besökstill- stånd, passärenden (främlingspass samt resedokument), förläng- ningsansökningar i anknytningsärenden och studentärenden, utgi- vande av tillståndsmärken (stickers; vilket är den handling som klistras in i sökandes hemlandspass och påvisar vissa gällande up- pehållstillstånd), allt i enlighet med nationell lagstiftning.

Vid denna enhet behandlas även ärenden utifrån den EESreglerade uppehållsrätten (EU lagstiftning).

De två övriga tillståndsenheterna arbetar utifrån nationell utlän- ningslag och utlänningsförordning och möter främst tredjelands- medborgare i vad som kallas ambassadärenden. Uttrycket avspeg- lar att ärendena av olika slag har initierats på ambassader runt om i världen. Tillståndsenheten träffar personerna ifråga om och när det blir fråga om förlängning av det ursprungliga tillståndet. På detta sätt möter enheten personer som söker uppehållstillstånd med anledning av anknytning till Sverige som land eller till en specifik person. Själva ansökan har gjorts vid ambassaden

(alternativt konsulat) i hemlandet och enheten träffar anknytnings- personen (referenten) som bor i enhetens upptagningsområde. I normalfallet beviljas uppehållstillstånd för två år och vid utgången av denna tid, förutsatt en förlängningsansökan, sker en så kallad uppskjuten invandringsprövning. I varje ärenden, såväl i samband med initialt uppehållstillstånd som i samband med eventuell för- längning görs en individuell ärendeprövning och det ska i vart fall i samband med ett permanent uppehållstillstånd förkomma munt- liga kontakter.

Vid enheten behandlas även ärenden som gäller studier i Sverige. Ärendegången är i princip densamma, att ansökan görs i hemlan- det, beviljas centralt (vid Studerandenheten i Norrköping) och tidsbegränsat. Tillståndsenheten i Malmö möter personen endast om en förlängning blir aktuell.

Utöver detta arbetar Tillståndsenheten i Malmö med besöksför- längningar. Vanligtvis är det fråga om besöksvisering (turister). Ut- länningslagen och utlänningsförordningen anger för vilka länder som besökare är skyldiga att ha visering. Även här kommer enhe- ten i Malmö in i bilden vid en eventuell förlängningsansökan då ett besökstillstånd kan beviljas.

Mottagningsenhet Malmö

Introduktionen pågår under fyra halvdagar. Närvaro är obligato- risk för de som kallas och knuten till dagersättning. De asylsökan- de informeras av personal från migrationsverket och andra sam- hällsinstanser såsom Invandrarservice, Flyktinghälsan, Noaks Ark, Räddningsverket Syd, trafikpolis, stadsbibliotek och föreningar det finns upparbetad kontakt med (t.ex. Somaliska föreningen). Syftet är att ge grundläggande orientering kring ärendegången i den asyl- process de just genomgår, om LMA-kort. Det informeras även om barnomsorg och utbildningssystem samt rörande bestämmelser kring arbetstillstånd och arbetsmarknad och vad som gäller om återvändande. Utöver detta ges information om resurser för att träna svenska som t.ex. erbjuds av Stadsbiblioteket och andra bib- liotek, Svenska kyrkan i samarbete med Individuell människohjälp samt med stöd av Internet.

Efter genomgången Introduktion genomför Organiserad sysselsätt- ning ett kartläggningssamtal under vilken en planering görs för asyltiden.

Det finns en rad erbjudanden om frivilliga aktiviteter. En sådan är att läsa förberedande svenska under fyra månader. I dagsläget kö- per Migrationsverket in detta av en utbildningsanordnare, Huma- nus. Utöver detta kan den asylsökande praktisera eller arbeta för- utsatt att vederbörandes identitet är helt fastställd samt att hon el- ler han själv finner en praktik- eller arbetsplats. Arbete kräver s.k AT-UND (undantag från arbetstillstånd som ger möjlighet för asyl- sökande att arbeta vilket medges under vissa givna förutsättning- ar). En ytterligare aktivitet är att Migrationsverkets handläggare förmedlar en kontakt till en förening som bedriver en aktivitet som den asylsökande är intresserad av (t.ex. fotboll eller specificerad invandrarförening). Det händer även att handläggaren efter detta samtal förmedla kontakt med Röda korsets verksamheter (för tor- tyrskadade och hjälp för återvändande).