• No results found

År 2005 genomfördes en kartläggning av Socialmedicinska enheten vid Lunds universitet av aktörer och insatser inom sexuell och re- produktiv hälsa som bedriv inom folkhälsoområdet i syfte att ska- pa en överblick.75 Denna äger aktualitet ännu hösten 2009 vad gäller landstingskommunalverksamhet och frivilligverksamhet.76 Av denna kartläggning, som genomfördes via en standardiserad enkät, framgår att inom hälso- och sjukvård utgörs aktörerna främst av barnmorskemottagningar (56 stycken), kvinnokliniker (9 stycken), hudkliniker (6) och infektionskliniker (4), ungdomsmottagningar (12) samt Smittskydd Skåne.77 Utöver detta identifierades år 2005 frivilligorganisationer (13) och diverse projekt (18) som var verk- samma inom området. En övergripande iakttagelse gällde att frivil- ligorganisationerna arbetade i tidsbegränsade projekt. En annan iakttagelse var att två procent (vilket motsvarade en aktör) av ak- törerna inom hälso- och sjukvården riktade sig till migranter. Ett intresse i kartläggningen gällde tillgänglighet tolkat som öppettider. I absoluta majoritetens fall visade det sig vara dagtid/kontorstid.

75 Cecilia Fernbrant (2005).

76 En komplikation i förhållande till föreliggande kartläggning är att Fernbrants kartläggning delar in aktörer i permanent verksamhet och tidsbegränsade projekt. I kategorin permanent återfinns där- för insatser inom hälso- och sjukvård medan i kategorin tidsbegränsade projekt kan ingen åtskillnad göras mellan de projekt som drivs av en frivilligorganisation och de som drivs av en kommun eller av Malmö Stad.

77 Uppgiften om antal har i vissa fall uppdaterats. Infektionskliniker finns i Helsingborg, Kristian- stad, Lund, Malmö. Hudkliniker finns i Helsingborg, Kristianstad, Lund, Malmö, Trelleborg och Ängelholm.

Hälso- och sjukvårdens aktörer

Inom hälso- och sjukvården var arbetet generellt sett baserat på in- delning av målgrupper i ålder och kön. Huvuddelen av aktörerna (70 %) vände sig till kvinnor (utgörs främst av barnmorskemot- tagningar). För vuxna män erbjöds tjänster från tre procent av ak- törerna, vilka framförallt utgjordes av sjukhuskliniker. Fernbrants slutsats var att siffrorna tyder på en ojämn fördelning av insatser mellan könen men även att de speglar att efterfrågan av tjänster inom området sexuell och reproduktiv främst kommer från kvin- nor.

De förebyggande insatserna mot hiv/STI inom hälso- och sjukvård gällde främst provtagning och rådgivning och detta överlappar ofta med preventivmedelsrådgivning. Centrala aktörerna är framförallt barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar och hud- och in- fektionskliniker. Vid barnmorskemottagningar och ungdomsmot- tagningar distribuerades kondomer (liksom andra preventivmedel) kostnadsfritt till ungdomar under 21 år vilket även gjordes vid hudklinikers std- mottagningar. Samma aktörer samt Infektions- kliniker genomförde även hiv-test och klamydiatest. I antal står barnmorskemottagningar för det högsta antalet hiv-tester eftersom samtliga gravida kvinnor testas.

Fernbrants kartläggning redogör även för i vad mån insatserna var riktade. De inriktningar som förekom är, i) till invandrade grupper, ii) homo- och bisexuella och transpersoner samt iii) hiv-positiva personer. Vad gäller insatser kring hiv/STI och specifikt för mi- granter visade Fernbrants kartläggning att två procent av aktörerna inom hälso- och sjukvården riktade sig till migranter78 medan inga var inriktade till homo- och bisexuella och transpersoner vare sig för ungdomar, unga vuxna eller vuxna. Vad gäller hiv-positiva per- soner är de hänvisade till främst infektionsklinikerna vid de större sjukhusen. De informationsinsatser (vilka innefattar diskussioner) kring sexuell identitet och syn på sexualitet samt diskriminering

78 I praktiken avses här en verksamhet vid Kvinnokliniken vid UMAS som hette Kultursensitiv mot- tagning vilken inte finns kvar.

och våld som förekommer främst på ungdomsmottagningar (se nedan). Utöver detta lyfte kartläggningen fram vissa insatser med syfte att motverka könsstympning, dock på individuell nivå inom hälso- och sjukvården och informationsinsatser på inom kommu- ner. Slutligen arbetar fem aktörer inom sjukvården med att mot- verka könshandel. Det valda arbetssättet är att informera i skolor- na och med samtal vid behov eller med misstänkta fall. I det föl- jande redogörs kort för hälso- och sjukvårdens aktörer inom sexu- ell och reproduktiv hälsa.

Barnmorskemottagningar och kvinnokliniker (fristående eller på vårdcentraler eller sjukhus) riktar sig till alla kvinnor i fertil ålder och huvuddelen av arbetet gäller graviditet (och därmed förknip- pade spörsmål) men även åt preventivmedelsrådgivning och hiv/STI. Gravida gör hiv-test regelmässigt.

Ungdomsmottagningarna vänder sig till personer upp till 23 år. Personal utgörs av undersköterskor, barnmorskor, kuratorer, gy- nekologer och venereologer och de erbjuder bland annat utdelning av preventivmedel, undersökningar, provtagning, behandling och rådgivning i fråga om hiv/STI. Samtliga ungdomsmottagningar in- går i nätverket Skånes ungdomsmottagningar (SKUM). De går även ut i skolan och gör informationsinsatser då de bland annat talar om sexualitet och sexuell identitet men även om sexuell diskriminering och sexuellt våld vilket ses som ett komplement till skolans sex- och samlevnadsundervisning.

Hudklinikerna i Skåne har också STD- mottagningar (dvs. sti) som erbjuder provtagning, undersökning och behandling för olika könssjukdomar medan Infektionsklinikerna har huvudsakligen hand om hiv-infektioner och erbjuder provtagning (även anonymt).

Smittskydd Skåne för statistik över smittspridning och epidemiolo- gisk utveckling i regionen.

Kartläggning av hälso- och sjukvårdens aktörer 2005 föranledde slutsatsen, som här antas äga aktualitet, att gruppen unga vuxna, de mellan 23-25 år inte har någon specifik aktör att vända sig till. Detta innebär att tillgängligheten förefaller vara sämre för denna

grupp utifrån den gällande åldersbaserade målgruppsindelningen. Unga vuxna är hänvisade till de aktörer inom fältet för sexuell häl- sa med en mera generell mottagningspolicy. För unga vuxna kvin- nor svarar dessa framförallt mot barnmorskemottagningar vilka vänder sig till kvinnor i åldrarna 11-65 år. Unga vuxna män är hänvisade till STD- och mansmottagningar belägna på de stora sjukhusen i regionen.