• No results found

Användning, uppbyggnad och strömtillförsel

In document Sammanfattning av standarder (Page 114-120)

Allmänna bestämmelser:

Kapitel 31. Användning, uppbyggnad och strömtillförsel

310. Användning av TN-system och TT-system.

310

Jordning av ett distributionsnät skall vara utförd som TN-system. TT-system tillåts endast när speciella förhållanden föreligger.

Väldigt kortfattat

311. Maximal belastning och sammanlagring.

Endast råd. Viktigt att maximal belastning bestäms.

312. Beskrivning av olika slag av fördelningssystem.

312.1 Olika system med hänsyn till spänningsförande ledare 312.2 Olika slag av systemjordning

Visar kopplingsschema för TT-, TN-, DC-, IT-system.

Del 4:

Skydd av personer, husdjur och egendom.

Kapitel 41. Skydd mot elchock.

411. Skydd mot direkt och indirekt beröring.

Icke relevant för solcellsanläggningen, då klenspänning inte används.

411.1 Skydd genom SELV och PELV.

412. Skydd mot direkt beröring.

412.1 Skydd genom isolering av spänningsförande del 412.1

Spänningsförande del skall vara helt täckt med isolermaterial, som endast kan avlägsnas avsiktligt.

412.2 Skydd genom avskärmningar eller kapslingar 412.2.1

Spänningsförande delar skall vara placerade innanför kapslingar eller bakom avskärmningar som ger en kapslingsklass lägst IP2X eller IPXXB.

Om en dosa för avgreningar och skarvar innehåller berörbara oisolerade spänningsförande delar får dess lock inte kunna avlägsnas utan hjälp av verktyg. Detsamma gäller om en dosa innehåller delar med enbart grundläggande isolering och är placerad på lägre höjd över golv än 2 m.

412.2.2

Lättåtkomlig horisontell ovansida av skärm eller kapsling skall ge en kapslingsklass av lägst IP4X.

412.2.4

Där det är nödvändigt att ta bort eller öppna skärm, kapsling eller delar av kapsling skall detta bara kunna göras om något av följande krav är uppfyllt:

- Åtgärden kan utföras endast med hjälp av nyckel eller verktyg.

- Matningen till de spänningsförande delar som skyddas av skärmen eller kapslingen måste frånskiljas innan skärmen eller kapslingen kan avlägsnas och återinkoppling skall endast kunna göras sedan skärmen eller kapslingen satts tillbaka på sin plats.

- En mellanliggande skyddsskärm ger ett skydd av lägst IP2X eller IPXXB mot

spänningsförande delar. En sådan skärm skall bara kunna tas bort med hjälp av nyckel eller verktyg.

412.3 Skydd genom avspärrning.

412.3.2

En avspärrning får kunna avlägsnas utan hjälp av nyckel eller verktyg men skall vara fastsatt så att det inte kan avlägsnas oavsiktligt.

412.4 Skydd genom placering utom räckhåll.

412.4.1

Samtidigt berörbara delar med olika potential får inte vara belägna inom armräckvidd från varandra.

412.4.2

Om en normal uppehållsplats är begränsad i horisontell riktning av en avspärrning (t.ex. räcke eller nät) som ger en kapslingsklass lägre än IP2X eller IPXXB skall avståndet mellan denna avspärrning och spänningsförande del uppgå till minst 1,25 m. I riktning uppåt räknas armräckvidden (2,5 m) från planet S varvid ingen hänsyn skall tas till mellanliggande avspärrning som ger lägre skydd än kapslingsklass IP2X eller IPXXB (se Figur 41A).

412.4.3

På ställen där skrymmande eller långa ledande föremål normalt hanteras skall avstånden i 412.4.1 och 412.4.2 ökas med hänsyn till dessa föremåls dimensioner.

412.5 Tilläggsskydd genom strömkännande jordfelsbrytare.

412.5.1

Jordfelsbrytare med märkutlösningsström inte överstigande 30 mA utgör tilläggsskydd mot elchock i normal drift vid fel på andra skyddsåtgärder eller vid ovarsamhet hos användaren.

412.5.2

Jordfelsbrytare är inte accepterad som enda skydd och undanröjer inte kravet att tilllämpa någon av skyddsåtgärderna enligt 412.1 t.o.m. 412.4.

413. Skydd mot indirekt beröring.

413.1 Skydd genom automatisk frånkoppling av matning.

413.1

Automatisk frånkoppling av matning vid fel krävs när det finns risk för personskador på grund av beröringsspänningens storlek och varaktighet.

413.1.1.1 Frånkoppling av matning

Skyddsapparat (överströmsskydd etc.) som ger skydd mot indirekt beröring skall automatiskt frånkoppla matning till krets eller utrustning när ett fel uppstår. Ett fel mellan spänningsförande del och utsatt del, skyddsledare eller PEN-ledare i kretsen eller utrustningen får inte ge en

beröringsspänning som överstiger 50 V växelspänning eller 120 V likspänning under så lång tid att personfara uppstår vid samtidig beröring av åtkomliga ledande delar.

Oberoende av den förväntade beröringsspänningen får frånkopplingstiden i vissa fall i TN-system vara längre. Se 413.1.3.5.

413.1.1.2 Skyddsjordning

Utsatta delar skall skyddsjordas. Samtidigt berörbara utsatta delar skall anslutas till samma jordningssystem.

413.1.1.3 Skyddsjordning i gruppledning

Skyddsjordning enligt 413.1.1.2 av utsatt del skall i gruppledning och i kanalskenfördelning och liknande ske med skyddsledare. Skyddsledare får inte vara ansluten till PEN-ledare på annan plats än i kopplingsutrustning; dock inte i sådan kanalskenfördelning där anslutningen sker till icke fasta förband.

Oberoende av föreskriften i föregående stycke får i gruppledning användas PEN-ledare för trefasigt ansluten elektrodkokare om PEN-ledaren har samma ledningsförmåga som varje fasledare.

413.1.2 Potentialutjämning

413.1.2.1 Huvudpotentialutjämning

I varje byggnad skall följande ledande delar anslutas till ett huvudpotentialutjämningssystem – skyddsledare eller PEN-ledare i huvudledning,

– huvudjordningsskena,

– ledande delar av metall som utifrån kommer in i byggnaden t.ex. telefon- och datakablar (via överspänningsskydd), rörledningar för gas, vatten, värme och kyla samt

– jordtagsledare, om sådan finns. Sådana ledande delar, som utifrån kommer in i byggnaden skall förbindas till huvudpotentialutjämningen nära det ställe där de införs i byggnaden.

Även metallkonstruktioner med större utsträckning inom en byggnad bör anslutas till huvud- potentialutjämningssystemet.

Det rekommenderas att jordelektrod installeras i anläggningar som matas via friledning och i områden med hög åskfrekvens.

413.1.2.2 Kompletterande potentialutjämning

Om förhållande för skydd enligt 413.1.1.1 inte kan uppfyllas i en installation eller del av en installation skall en lokal potentialutjämning benämnd kompletterande potentialutjämning enligt 413.1.6 användas.

413.1.3 TN-system 413.1.3.1

Vid system med direkt jordad neutralpunkt skall skyddsjordning ske genom att utsatt del förbinds med systemets neutralpunkt. Om det inte finns någon neutralpunkt skall en fasledare jordas. I sådant fall

får fasledaren och skyddsledaren inte vara kombinerad. Nätets PEN-ledare skall vara jordad i närheten av strömkällan och i luftledningsnät dessutom på lämpliga platser i nätets utkanter.

413.1.3.2

I fasta installationer kan en och samma ledare (PEN-ledare) fungera som både skyddsledare och neutralledare förutsatt att kraven i 546.2 är uppfyllda.

413.1.3.3

Karakteristiken hos skyddsapparater (se 413.1.3.8) och kretsens impedans skall vara sådan att vid fel med försumbar impedans var som helst i installationen mellan en fas- ledare och en skyddsledare eller utsatt del, automatisk frånkoppling av matning sker inom angiven tid enligt följande

413.1.3.4

413.1.3.4

För att uppfylla kraven i 413.1.1.1 får de längsta frånkopplingstiderna i Tabell 41A inte överskridas för gruppledningar som över uttag eller direkt matar handhållen eller flyttbar materiel av Klass I.

413.1.3.5

För huvudledningar tillåts en frånkopplingstid av längst 5 sekunder.

För gruppledningar som enbart matar stationär materiel tillåts en frånkopplingstid som överstiger de som anges i Tabell 41A, dock inte längre än 5 sekunder. Ansluts till en och samma central eller huvudledning både gruppledningar för stationär mate- riel och gruppledningar för vilka krävs utlösningstider enligt Tabell 41A skall något av följande villkor vara uppfyllt

a) skyddsledarens impedans mellan centralen och den punkt där skyddsledaren är ansluten till huvudpotentialutjämningen får inte överstiga

eller

b) vid centralen skall finnas en potentialutjämning som omfattar samma främmande ledande delar som huvudpotentialutjämningen och som uppfyller kraven för hu- vudpotentialutjämningen i 413.1.2.1.

Oberoende av föreskrifterna i denna punkt kan huvudledningar i distributionsnät ha längre frånkopplingstid än 5 sekunder. För servisledningar tillåts dock en frånkopp- lingstid av längst 5 sekunder. Vidare får gatu- och vägbelysningsanläggningar ha en frånkopplingstid längre än 5 sek- under. För sådana anläggningar med utsatta delar inom räckhåll på platser där män- niskor normalt vistas skall dock frånkoppling ske inom 5 sekunder. 413.1.3.6

Om kraven enligt 413.1.3.3, 413.1.3.4 och 413.1.3.5 inte kan uppfyllas genom att an- vända enbart överströmsskydd, skall kompletterande potentialutjämning enligt 413.1.2.2 tillämpas. Alternativt kan skydd anordnas med jordfelsbrytare.

413.1.3.8

Jordfelsbrytare får inte användas som ersättning för skyddsjordning utan endast som komplement till denna.

413.1.4 TT-system Icke relevant 413.1.5 IT-system Icke relevant

413.1.6 Kompletterandepotentialutjämning 413.1.6.1

Kompletterande potentialutjämning skall innefatta alla samtidigt berörbara utsatta delar av fast installerad materiel och byggnadsdelar av metall inklusive, där så erfordras, armeringen i betong.

Potentialutjämningssystemet skall anslutas till skyddsledarsystemet 413.1.6.2

Resistansen mellan samtidigt berörbara utsatta delar och andra ledande delar skall uppfylla följande villkor:

413.2 Skydd genom extra isolering 413.2

Skydd genom extra isolering skall förhindra att farlig spänning uppstår på berörbara delar av elektrisk materiel genom fel i den grundläggande isoleringen.

413.3 Skydd genom isolerad miljö 413.3

Skyddsmetoden tillåts endast om speciella förhållanden nödvändiggör metoden.

413.4 Skydd genom jordfri, lokal potentialutjämning 413.4.1

Alla samtidigt berörbara utsatta delar och främmande ledande delar skall förbindas med potentialutjämningsledare.

413.4.2

Det lokala potentialutjämningssystemet får varken direkt eller genom utsatta delar eller främmande ledande delar vara i kontakt med jord.

413.4.3

Åtgärder skall vidtas för att förhindra att en person kan utsättas för farlig potentialskillnad när personen går in i en potentialutjämnad lokal.

413.5 Skydd genom skyddsseparation 413.5.1.1

Strömkretsen skall matas av en strömkälla för skyddsseparation dvs.

- en isolertransformator eller

- en strömkälla som ger ett likvärdigt skydd som ovannämnda transformator, t.ex.

motorgenerator med lindningar som ger motsvarande isolation.

413.5.1.2

Spänningen hos en skyddsseparerad strömkrets får inte överstiga 500 V.

413.5.1.3

Spänningsförande delar som tillhör en skyddsseparerad strömkrets får inte vara anslutna i någon punkt till en annan strömkrets eller till jord.

Utförandet skall säkerställa en separation minst lika god som hos en isolertransformator.

413.5.3

Om åtgärder har vidtagits för att skydda den skyddsseparerade strömkretsen mot skada och isolationsfel, får en strömkälla, som uppfyller 413.5.1.1, mata mer än en apparat, förutsatt att alla kraven i 413.5.3.1 t.o.m. 413.5.3.4 är uppfyllda.

413.5.3.1

De utsatta delarna i den skyddsseparerade strömkretsen skall kopplas samman ge- nom isolerade icke jordade potentialutjämningsledare. Sådana ledare får inte vara an- slutna till skyddsledare eller till utsatta delar tillhörande andra strömkretsar eller till andra främmande ledande delar.

413.5.3.2

Alla uttag skall vara försedda med skyddsledarkontakt anslutet till potentialutjäm- ningssystem enligt 413.5.3.1.

413.5.3.3

Alla anslutningskablar skall innehålla en skyddsledare att användas som potentialut- jämningsledare.

Detta gäller dock inte för kabel till klass II-materiel.

413.5.3.4

En skyddsutrustning skall frånkoppla när det uppstår två isolationsfel med olika pola- ritet.

Frånkopplingen skall ske inom en tid enligt Tabell 41A.

In document Sammanfattning av standarder (Page 114-120)