• No results found

C62 Arbete utan spänning

In document Sammanfattning av standarder (Page 163-169)

C62.1 Allmänt

Vid arbete utan spänning skall skyddsåtgärder vidtas för att säkerställa att den elektriska anläggningen på arbetsplatsen är spänningslös och säker så länge arbete pågår.

Detta fordrar att arbetsplatsen är entydigt fastställd och markerad i erforderlig omfattning.

Efter det att den aktuella elektriska anläggningen har identifierats skall följande fem åtgärder vidtas i angiven ordning, om det inte föreligger särskilda skäl att göra på annat

sätt:

1. Frånskilja anläggningsdelen (C62.2).

2. Skydda mot tillkoppling (C62.3).

3. Kontrollera att anläggningsdelen är spänningslös (C62.4).

4. Arbetsjorda då sådant krav föreligger (C62.5).

5. Vid behov vidta säkerhetsåtgärder för arbete nära spänning (C62.6).

Råd: Föreskrifterna gäller arbete på anläggningar som har tagits i bruk. Föreskrifterna gäller även vid sådana anläggningar som är under uppförande och som på grund av läge eller stor utsträckning kan bli spänningsförande av andra anläggningar.

C62.2 Frånskiljning

Den anläggningsdel, på vilken arbete skall utföras, skall frånskiljas. Komponenter, som fortfarande är spänningsförande efter frånskiljning, till exempel kondensatorer och kablar, skall urladdas med lämplig anordning.

Råd: Där strömtillförseln kan ske från flera håll eller när det finns flera elkopplare krävs särskild omtanke

för att förebygga misstag. Bland annat behöver samtliga lindningar frånskiljas vid arbete på transformator. Maskiners magnetiseringskretsar samt neutralpunkt som inte är direkt jordad måste frånskiljas om spänningssättning kan ske från annan anläggningsdel.

För att nödvändig säkerhet skall uppnås bör frånskiljning ske på något av följande sätt:

1. Frånskiljning vid lågspänning

1.1 Användning av frånskiljare eller lastfrånskiljare med synliga brytställen.

1.2 Användning av frånskiljare eller lastfrånskiljare utan synliga brytställen, försedd med tillförlitlig lägesindikering.

1.3 Användning av säkerhetsbrytare.

1.4 Avlägsnande av smältpatroner.

1.5 Användning av annan elkopplare än i punkt 1.1 och 1.2 i kombination med jordning bakom stängd (sluten) skåpfront eller motsvarande. Det förutsätts därvid

- att förregling finns mellan elkopplare och jordningsdon, så utförd att det inte är möjligt att anbringa jordningen förrän elkopplaren har öppnat i samtliga faser eller

- att jordningen kan anbringas utan risk för personskador även om jordningen sker mot spänningsförande anläggningsdel.

1.6 Användning av utdragbara enheter placerade i frånskilt läge.

1.7 Annat än under punkt 1.1–1.6 med ögat lätt kontrollerbart sätt.

2. Frånskiljning vid högspänning

2.1 Användning av frånskiljare eller lastfrånskiljare med synliga brytställen.

2.2 Användning av frånskiljare eller lastfrånskiljare utan synliga brytställen försedd med tillförlitlig lägesindikering.

2.3 Avlägsnande av smältpatroner.

2.4 Användning av utdragbara enheter placerade i frånskilt läge.

2.5 Annat än under punkt 2.1–2.4 med ögat lätt kontrollerbart sätt.

Effektbrytare och dvärgbrytare anses utgöra frånskiljare endast om de uppfyller kraven för frånskiljare enligt svensk standard.

C62.3 Skydd mot tillkoppling

Elkopplare som har använts för att frånskilja en anläggningsdel före arbetet skall förses med skydd mot tillkoppling, företrädesvis genom att manövermekanismen låses.

Om elkopplaren inte kan låsas men är belägen inom driftrum är enbart skyltning vid varje frånskiljningsställe tillräckligt. Om manöverdonet är försett med en hjälpkraftkälla skall denna spärras eller tas ur bruk.

Skylt som förbjuder manövrering skall sättas upp vid frånskiljningsstället. Skylten skall vara så fastsatt att den säkert blir kvar på sin plats så länge arbetet pågår.

Har frånskiljning skett genom att smältpatroner, förbindelsestycken eller dylikt avlägsnats skall dessa förvaras så, att de inte är åtkomliga för obehöriga. Även vid sådan

frånskiljning skall skylt vara uppsatt vid frånskiljningsstället.

Om spärr anbringas genom fjärrmanövrering av ett skyltförsett mekaniskt blockeringsdon, skall lokal manöver av detta vara förhindrad.

C62.4 Spänningslöshetskontroll

Sedan den anläggningsdel på vilken arbete skall utföras blivit frånskild och åtgärder enligt C62.3 blivit vidtagna skall kontrolleras att anläggningsdelen är spänningslös.

Kontrollen skall ske allpoligt med spänningsprovare eller på annat lämpligt sätt innan arbetsjordning anbringas. Undantag föreligger för anläggningsdel med kapsling av så- dant utförande att personsäkerheten är betryggande även om arbetsjordning skulle utföras när anläggningsdelen är spänningsförande.

Det skall kontrolleras att ingående kondensatorer och kablar är urladdade.

Vid risk för förväxling skall spänningslöshetskontroll vid behov utföras även efter utförd jordning. Kontrollen skall ske så nära arbetsplatsen som möjligt.

Det skall även kontrolleras att bärlina i hängkabel och upphängningsdon för hängspiralkabel på arbetsplatsen är spänningslösa. Kontroll av upphängningsdon behöver

inte utföras om det är uppenbart att de inte kan vara spänningsförande.

C62.5 Arbetsjordning

C62.5.1 Allmänt

I anläggningar för högspänning och i vissa anläggningar enligt nedan för lågspänning skall arbetsjordningar anbringas mellan anläggningsdelens frånskiljningsställen och Arbetsplatsen.

Minst en sådan arbetsjordning skall anbringas nära arbetsplatsen och om möjligt vara

synlig därifrån. Ytterligare åtgärder skall vid behov vidtas för att säkerställa att förväxling av anläggningsdelar inte sker.

Metallisk förbindelse skall finnas mellan den anläggningsdel på vilken arbete skall bedrivas och arbetsjordning.

Mellan arbetsjordning och arbetsplatsen får inte finnas säkring, annan elkopplare än frånskiljare eller effektbrytare, lindning i reaktor, sparkopplad transformator eller dylikt.

Om frånskiljare eller effektbrytare finns i förbindelsen gäller följande:

- Frånskiljare skall vara slutna. Åtgärder skall vara vidtagna för att förebygga obefogad manöver. Se C62.3.

- Effektbrytare skall vara tillslagna och ha tillförlitlig lägesindikering. För att förebygga obefogad manöver skall åtgärder vara vidtagna i form av effektiv mekanisk förregling och låsning av effektbrytarnas mekanism.

Om ledare i friledning skall kapas eller skarvas under arbetet skall arbetsjordning anbringas på båda sidor om arbetsplatsen. Jordningen skall ske till ett gemensamt jordtag.

Vid arbete i en stålstolpe eller i en stolpe med skyddsjordad anläggningsdel (regel, konsol och dylikt), jordledare, stag som har metallisk förbindelse med marken eller redskapslinor av ledande material skall arbetsjordning anbringas i stolpen. Jordningen skall innefatta alla de nämnda delarna.

Vid arbete i stolpe, som är gemensam för två eller flera ledningar, skall arbetsjordning alltid anbringas i stolpen även om skyddsjordade delar saknas. Ej skyddsjordad konsol eller regel skall innefattas i jordningen.

Vid arbete från arbetskorg skall korgen jordas och förbindas med den anläggningsdel som arbetet utförs på samt med andra ledande anläggningsdelar inom räckhåll.

Det skall säkerställas att anläggningsdelen är säkert jordad under hela den tid arbetet pågår. Om arbetsjordning måste avlägsnas under mätning eller provning skall särskilda åtgärder vidtas för att förhindra att fara uppstår.

Jordningsverktyg skall vara avsedda för ändamålet och avpassade till den jordslutnings- och kortslutningsström som kan förekomma i anslutningspunkten.

Jordningsverktyg skall först anslutas till jord och sedan till de delar som skall jordas.

Då jordning avlägsnas skall jordningsverktyget först avlägsnas från den jordade anläggningsdelen och därefter från jordtaget.

Ett jordtag som används för arbetsjordning skall vara utfört som ett permanent jordtag för skyddsjordning. Undantag gäller för jordtag som används för kompletterande arbetsjordning vid arbetsplatsen.

Råd: Avsikten med arbetsjordning är att förhindra att farliga potentialskillnader eller ljusbågar uppkommer på arbetsplatsen. Vid bedömningen av i vilken omfattning en anläggningsdel skall arbetsjordas bör beaktas att farliga potentialskillnader kan uppkomma genom åska, induktion och influens. Hänsyn bör även tas till arbetets art, arbetsplatsens utsträckning samt systemets

kortslutnings- och jordslutningsströmmar.

När arbetsjordning är anbringad mellan arbetsplatsen och ledningens frånskiljningsställen är

det tillräckligt att kompletterande arbetsjordning vid arbetsplatsen tål de strömmar som kan uppkomma genom induktion.

Filterspole för bärfrekvenskommunikation (högfrekvensspärr) anses inte vara reaktor i föreskriftensmening.

Beträffande ledningar som är utsatta för induktion från parallellgående ledningar, se C62.5.4.

C62.5.2 Särskilda krav gällande lågspänningsanläggningar

Vid arbete på friledning skall arbetsjordning anbringas och innefatta samtliga ledare inbegripet skyddsledare, neutralledare och PEN-ledare om sådana ledare finns.

Vid arbete på kabelanläggning skall, om det förekommer övergång mellan kabel och friledning, arbetsjordning anbringas vid övergångsställena.

För övrigt gäller att arbetsjordning endast behöver anbringas om det föreligger risk

för att anläggningsdelen kan bli spänningsförande, till exempel från en reservkraftsanläggning eller på grund av induktion.

C62.5.3 Särskilda krav gällande högspänningsanläggningar Vid arbete på friledning gäller:

Vid arbete i en enda stolpe behöver arbetsjordning anbringas endast i denna stolpe under förutsättning att ingen av ledarna skall kapas eller skarvas.

När arbete utförs på endast en (1) ledare erfordras ingen kortslutning vid arbetsplatsen under förutsättning

- att arbetsjordning är anbringad enligt C62.5.1 vid alla frånskiljningsställen där strömtillförsel kan ske,

- att ledaren på vilken arbete skall utföras och alla ledande delar på arbetsplatsen är förbundna med varandra och jordade, och

- att säkerhetsåtgärder för arbete nära spänning enligt C64 tillämpas.

Vid arbete på hängkabelledning eller hängspiralkabelledning gäller:

Bärlina, metallmantel eller skärm skall innefattas i jordningen. Det förutsätts att hängkabelledning och hängspiralkabelledning är anordnade på sådant sätt att de inte utsätts för betydande spänningssättning genom induktion från parallellgående ledningar i normal drift.

Vid arbete på kabelanläggning gäller:

Om det förekommer övergång mellan kabel och friledning skall kompletterande arbetsjordning anbringas vid övergångsställena.

Vid arbete på en anläggningsdel inom driftrum, till exempel samlingsskena, gäller:

Om samtliga frånskiljningsställen ligger inom det rum där arbete skall bedrivas, behöver arbetsjordning anbringas enbart invid arbetsplatsen.

C62.5.4 Induktion

Vid arbete på en anläggningsdel, som är utsatt för påverkan av andra elektriska

anläggningar genom induktion, skall särskilda skyddsåtgärder vidtas. Skyddsåtgärderna

kan bestå av jordning med lämpliga mellanrum och potentialutjämning vid arbetsplatsen.

Råd: När en ledning med systemspänning över 100 kV går parallellt med en ledning på vilken arbete skall utföras bör risken för spänningssättning genom induktion beaktas. Spänningssättningens storlek beror på avståndet mellan ledningarna och på parallellsträckans längd. Innehavare av

ledningar som är utsatta för induktion bör dels mäta eller beräkna den inducerade spänningensstorlek, dels utfärda särskilda anvisningar för arbetsjordning vid arbete på sådana ledningar.

C62.6 Skydd mot närbelägna spänningsförande delar

Om det finns elektriska anläggningsdelar nära arbetsplatsen som inte kan frånskiljas skall kompletterande säkerhetsåtgärder vidtas enligt C64 innan arbetet påbörjas.

C62.7 Tillstånd att påbörja arbetet

Tillstånd att påbörja arbetet får lämnas till arbetarna av den elarbetsansvarige först när åtgärderna enligt C62.2 till och med C62.6 har utförts.

Råd: Den elarbetsansvarige

– kan själv ha ombesörjt att alla erforderliga åtgärder vidtagits eller

– själv ha ombesörjt att en eller flera av åtgärderna vidtagits och erhållit bevis om att återstå- ende åtgärder blivit vidtagna.

Beviset om att åtgärderna blivit utförda förutsätts vara överfört, kvitterat och dokumenterat på ett tillförlitligt sätt.

C62.8 Tillkoppling efter arbete

När den elarbetsansvarige har förvissat sig om att den elektriska anläggningsdelen är klar för tillkoppling, skall han se till att de säkerhetsåtgärder, som blivit vidtagna genom hans försorg, blir upphävda. Därefter skall han i förekommande fall lämna ett

bevis om att anläggningen för hans del kan tillkopplas.

Så snart någon av åtgärderna, som vidtagits för att göra den elektriska anläggningsdelen säker under arbetet, har blivit upphävd, skall anläggningsdelen betraktas som

Spänningsförande.

In document Sammanfattning av standarder (Page 163-169)