• No results found

423. Skydd mot brännskador

In document Sammanfattning av standarder (Page 33-38)

Berörbara delar av elmateriel ska inte anta en temperatur som kan orsaka brännskador på personer och ska uppfylla tillämpliga fordringar i tabell 42.1.

Kapitel 43 - Skydd mot överströmmar

Skyddsanordningar ska vara utförda på ett sådant sätt, att alla överströmmar som flyter i kretsens ledare bryts innan strömmen orsakar fara på grund av termiska och mekaniska effekter eller temperaturstegringar som kan förstöra isolering, skarvar, anslutningar eller material som omger ledarna.

431. Fordringar på olika slags ledare

Den värme som alstras av elmaterielen ska inte orsaka fara för eller skapa på intilliggande fast monterat material, eller materiel som kan förväntas vara i närheten av sådana elmateriel.

Elmateriel bör under normal drift inte ge upphov till högre temperatur än 85℃ på angränsande brännbara delar.

431.1. Skydd av fasledare

Detektering av överström ska finnas i alla fasledare (undantag 431.1.2.). Ett skydd ska frånkoppla den eller de ledare där en överström har detekterats, men behöver inte frånkoppla övriga fasledare.

I TT- eller TN-system kan överströmsskydd utelämnas i en av faserna för en strömkrets som är matad mellan faserna och saknar neutralledare, förutsatt att följande villkor samtidigt är uppfyllda:

● Det finns ett differerntialskydd i strömkretsen eller före denna som kan frånkoppla alla fasledare

● Det inte finns någon neutralledare från en konstgjord neutralpunkt belägen efter den tidigare nämnda differentialskyddet.

431.2. Skydd av neutralledare

I TN- eller TT-system där neutralledarens area är mindre än fasledarnas area, alternativt har en sämre belastningsförmåga, är det nödvändigt med överströmsdetektering för neutralledaren, anpassat till ledararean. Denna detektering ska medföra brytning av strömmen i fasledarna men behöver inte medföra brytning av strömmen i neutralledaren.

För specialfall för TN- och TT-system läs 431.2.1. Gällande IT-system går detta att finna under 431.2.2.

Överlastdetektering ska finnas för neutralledare i flerfaskretsar där övertonshalten är sådan att strömmen i neutralledaren förväntas överstiga dess belastningsförmåga.

431.3. Frånkoppling och tillkoppling av neutralledaren i flerfassystem

Där frånkoppling av neutralledaren fordras, ska inte neutralledaren frånkopplas före fasledarna och ska tillkopplas samtidigt eller före fasledarna.

432. Olika slag av överströmsskydd

432.1. Överströmsskydd som skyddar mot både överlast och kortslutning

Överströmsskydd som skyddar mot både överlast och kortslutning ska kunna bryta varje överström, inklusive den förväntade kortslutningsströmmen vid den punkt där skyddet är inkopplat. Ska uppfylla fordringar i avsnitt 433.1 och 434.5. Överströmsskydd kan vara:

● effektbrytare med kortslutnings- och överlastutlösare

● effektbrytare i kombination med säkringar

● säkringar med gG-karakteristik

432.2. Överströmsskydd som skyddar mot enbart överlast

Dessa skydd ska uppfylla fordringar i avsnitt 433 och sk aha en brytförmåga som är mindre än nätets kortslutningsström i den punkt där de är installerade.

432.3. Överströmsskydd som skyddar mot enbart kortslutning

Ett sådant skydd ska installeras när skydd mot överlast är anordnat på ett annat sätt eller när skydd mot överlast enligt avsnitt 433 inte behövs. Det ska kunna bryta kortslutningsströmmar upp till och med den förväntade kortslutningsströmmen. Uppfylla fordringar i avsnitt 434. Skydden kan vara:

● Effektbrytare med överströmsutlösare för skydd mot kortslutning

● Säkringar av typen gM och aM.

432.4. Egenskaper hos skyddsanordningarna

Finns i SS-EN 60898-serien, SS-EN 60947-2, SS-EN 609547-6-2, SS-EN 61009-serien, SS 4280537, SS 4280539, SS-EN 60260-4 eller SS-EN 60947-3.

433. Skydd mor överlastströmmar

Karaktäristiskt ska överlastskydd följande villkor:

Vad konstanterna definieras som, samt mer information gällande villkoren överlag går att finna under 433.1.

433.2. Placering av överlastskydd

Överlastskydd ska placeras i den punkt där en ändring sker.

Överlastskyddet för en ledare kan placeras var som helst längs ledaren om ledaren mellan den punkt där en ändring sker och platsen för överlastskyddet varken har avgreningar eller uttag och uppfyller ett av följande villkor:

● Kabeln har skydd mot kortslutningsströmar (enligt avsnitt 434)

● Kabelns längd inte överstiger 3 m och särskilda åtgärder har vidtagits för att förhindra kortslutning och kabeln inte är placerad nära brännbart material (även avsnitt 434.2.1.) 433.3. Utlämnande av överlastskydd

Överlastskydd fordras inte för:

● En ledare som på lastsidan av en punkt där ändringen skett är skyddad på matningssidan mot överlast

● En ledare som är skyddad mot kortslutning (enligt avsnitt 434) och varken har avgreningar eller uttag, under förutsättning att ledarens belastning är under sådan kontroll att skadlig överbelastning är begränsad till ett minimum.

● Installationens anslutningspunkt om nätägaren installerat ett överlastskydd och anger att det kan skydda den del av installationen som är mellan anslutningspunkten och den första elcentral där ytterligare överlastskydd finns.

Placering av eller utlämnanden av överlastskydd för IT-system finns under 433.3.2.

433.4. Överlastskydd för parallellkopplade ledare

där en enda skyddsapparat skyddar flera parallellkopplade ledare ska det finnas några

avgreningsledningar eller anordningar för frånskiljning eller brytning i de parallellkopplade ledarna.

Där en enda skyddsapparat skyddar flera parallellkopplade ledare där strömfördelningen mellan ledarna är lika, är värdet på Iz (som används i 433.1.) summan av belastningsförmågan för de parallellkopplade ledarna.

Strömmar i parallellkopplade ledare anses vara olika stora om skillnaden är mer än 10 % mellan konstruktionsströmmarna för varje ledare.

434. Skydd mot kortslutningsströmmar

Denna standard hanterar bara kortslutningar som uppstår mellan leare som tillhör samma strömkrets.

Den förväntade kortslutningsströmmen ska bestämmas i varje punkt i installationen, där så erfordras.

Ett kortslutningsskydd ska placeras i den punkt där en ändring ger anledning till en minskning av ledarnas belastningsförmåga.

De olika fallen i detta avsnitt ska inte tillämpas i brand- och explosionsfarliga utrymmen.

Kortslutningsskyddet kan placeras efter den punkt där det sker en ändring om ledaren mellan denna punkt och kortslutningsskyddet inte har förgreningar eller uttag och ska dessutom:

● inte vara längre än 3 m,

● vara så anordnad att risken för kortslutning eller överledning till jord är begränsad till ett minimum, och

● inte vara förlagd mot brännbart material.

434.3. Utelämnande av kortslutningsskydd

Under förutsättning att följande två villkor samtidigt är uppfyllda kan kortslutningsskydd utelämnas för kretsar enligt a) – d) nedan:

● Ledare och kablar är så förlagda att risken för kortslutning eller överledning till jord är begränsad till ett minimum [se b) i avsnitt 434.2.1], och

● Ledare och kablar inte är förlagda nära brännbart material.

Kortslutningsskydd fordras inte för:

a) ledare som förbinder generatorer, transformatorer, strömriktare eller laddningsbara batterier med närmaste efterföljande kortslutningsskydd

b) strömkretsar där ett avbrott i kretsen kan medföra fara, se avsnitt 433.3.3 c) vissa mätkretsar

d) i installationens anslutningspunkt om nätägaren installerat ett kortslutningsskydd och anger att det skyddar den del av installationen som är mellan anslutningspunkten och den första

elcentral där ytterligare kortslutningsskydd finns.

434.4. Kortslutningsskydd för parallellkopplade ledare

En enda skyddsapparat kan skydda parallellkopplade ledare mot kortslutning under förutsättning att apparatens utlösningskarakteristik säkerställer utlösning, även om ett fel uppstår på en ledare på det mest ogynnsamma stället i kretsen.

Om inte gäller:

● Ledningssystemet ska vara utfört på ett sådant sätt att risken för kortslutning mellan de parallellkopplade ledarna, brandrisken och risken för skada på personer är reducerade till ett minimum och att ledarna inte är förlagda nära brännbart material.

● En skyddsapparat ska vara anordnad i matningsänden av vardera ledaren om två ledare parallellkopplas.

● En skyddsapparat ska vara anordnad i såväl matnings- som belastningsänden av vardera ledaren om fler än två ledare parallellkopplas.

434.5. Egenskaper hos kortslutningsskydd

Brytförmågan ska inte vara mindre än kortslutningsströmmen i den punkt där kortslutningsskyddet installeras, utom i följande fall.

Alla kortslutningsströmmar i alla punkter av en krets ska brytas inom en så kort tid att ledarnas temperatur inte överskrider gränsvärdet.

435. Samordning mellan överlast- och kortslutningsskydd

Överlastskyddens och kosrtslutningsskyddens egenskaper måste samordnas så att den energi som släpps igenom kortslutningsskyddet inte överstiger värdet på den energi som överlastskyddet tål utan att skadas.

Skyddstransformatorer utförs normalt enligt SS-EN 61558-2-6.

Bilaga 43A

(informativ)

43A.1. Skydd mot överström vid parallellkopplade ledare

Skydd mot överström för parallellkopplade ledare bör ge ett tillräckligt skydd för alla parallella ledare i kretsen. För mera komplexa förläggningssätt bör hänsyn tas till att strömmen kan fördelas olika mellan ledarna.

43A.2. Överlastskydd för parallellkopplade ledare

Strömmen kommer att öka proportionellt lika mycket i de parallellkopplade ledarna. Om strömmen delas lika mellan ledarna ska en enda skyddsapparat användas till att skydda samtliga ledare.

Strömdelningen mellan parallellkopplade kablar är en funktion av kablarnas impedans.

Där skillnaden i impedans mellan parallellkopplade ledare orsakar en strömdelning med t.ex. mer än 10 % skillnad, bör konstruktionsströmmen och fordringar på överlastskyddet för varje ledare bedömas separat.

Konstruktionsströmmen kan beräknas utifrån den totala ström som kretsen är dimensionerad för och impedansen för varje ledare. Beräkningar går att finna under 43A.2.

43A.3. Kortslutningsskydd för parallellkopplade ledare

När ledare är parallellkopplade bör sannolikheten för en kortslutning i den parallella sektionen beaktas.

Vid bestämning av skydd tas hänsyn till sannolikhet att ett fel uppstår.

Där ledare är parallellkopplade kan felströmmarna delas upp i flera strömbanor och det kan vara nödvändigt att anordna kortslutningsskydd i de parallellkopplade ledarnas båda ändar. Olika sätta att koppla in på går att se under 43A.3.

Bilaga 43B

(informativ)

Visar villkor 1 och 2 från 433.1.

In document Sammanfattning av standarder (Page 33-38)