• No results found

C43. Utförande av arbete

In document Sammanfattning av standarder (Page 152-155)

Del C5:

Normala skötselåtgärder.

C51.Allmänt

C52. Kopplingar

Del C6:

C61. Allmänt

C62. Arbetsmetoder

Arbete utan spänning:

Vid arbete utan spänning skall skyddsåtgärder vidtas för att säkerställa att den elektriska anläggningen på arbetsplatsen är spänningslös och säker så länge arbete pågår. Detta fordrar att arbetsplatsen är entydigt fastställd och markerad i erforderlig omfattning. Efter det att den aktuella elektriska anläggningen har identifierats skall följande fem åtgärder vidtas i angiven ordning, om det inte föreligger särskilda skäl att göra på annat sätt:

1. Frånskilja anläggningsdelen (C62.2).

2. Skydda mot tillkoppling (C62.3).

3. Kontrollera att anläggningsdelen är spänningslös (C62.4).

4. Arbetsjorda då sådant krav föreligger (C62.5).

5. Vid behov vidta säkerhetsåtgärder för arbete nära spänning (C62.6).

Frånskiljning:

Den anläggningsdel, på vilken arbete skall utföras, skall frånskiljas. Komponenter, som fortfarande är spänningsförande efter frånskiljning, till exempel kondensatorer och kablar, skall urladdas med lämplig anordning.

Skydd mot tillkoppling:

Elkopplare som har använts för att frånskilja en anläggningsdel före arbetet skall förses med skydd mot tillkoppling, företrädesvis genom att manövermekanismen låses. Om elkopplaren inte kan låsas men är belägen inom driftrum är enbart skyltning vid varje frånskiljningsställe tillräckligt. Om manöverdonet är försett med en hjälpkraftkälla skall denna spärras eller tas ur bruk. Skylt som förbjuder manövrering skall sättas upp vid frånskiljningsstället. Skylten skall vara så fastsatt att den säkert blir kvar på sin plats så länge arbetet pågår. Har frånskiljning skett genom att smältpatroner, förbindelsestycken eller dylikt avlägsnats skall dessa förvaras så, att de inte är åtkomliga för obehöriga. Även vid sådan frånskiljning skall skylt vara uppsatt vid frånskiljningsstället. Om spärr anbringas genom fjärrmanövrering av ett skyltförsett mekaniskt blockeringsdon, skall lokal manöver av detta vara förhindrad.

Spänningslöshetskontroll:

Sedan den anläggningsdel på vilken arbete skall utföras blivit frånskild och åtgärder enligt C62.3 blivit vidtagna skall kontrolleras att anläggningsdelen är spänningslös. Kontrollen skall ske allpoligt med spänningsprovare eller på annat lämpligt sätt innan arbetsjordning anbringas. Undantag

föreligger för anläggningsdel med kapsling av så- dant utförande att personsäkerheten är betryggande även om arbetsjordning skulle utföras när anläggningsdelen är spänningsförande. Det skall

kontrolleras att ingående kondensatorer och kablar är urladdade. Vid risk för förväxling skall spänningslöshetskontroll vid behov utföras även efter utförd jordning. Kontrollen skall ske så nära arbetsplatsen som möjligt. Det skall även kontrolleras att bärlina i hängkabel och upphängningsdon för hängspiralkabel på arbetsplatsen är spänningslösa. Kontroll av upphängningsdon behöver inte utföras om det är uppenbart att de inte kan vara spänningsförande.

Arbetsjordning:

I anläggningar för högspänning och i vissa anläggningar enligt nedan för lågspänning skall

arbetsjordningar anbringas mellan anläggningsdelens frånskiljningsställen och arbetsplatsen. Minst en sådan arbetsjordning skall anbringas nära arbetsplatsen och om möjligt vara synlig därifrån.

Ytterligare åtgärder skall vid behov vidtas för att säkerställa att förväxling av anläggningsdelar inte sker. Metallisk förbindelse skall finnas mellan den anläggningsdel på vilken arbete skall bedrivas och arbetsjordning. Mellan arbetsjordning och arbetsplatsen får inte finnas säkring, annan elkopplare än frånskiljare eller effektbrytare, lindning i reaktor, sparkopplad transformator eller dylikt. Om frånskiljare eller effektbrytare finns i förbindelsen gäller följande:

1) Frånskiljare skall vara slutna. Åtgärder skall vara vidtagna för att förebygga obefogad manöver. Se C62.3.

2) Effektbrytare skall vara tillslagna och ha tillförlitlig lägesindikering. För att förebygga obefogad manöver skall åtgärder vara vidtagna i form av effektiv mekanisk förregling och låsning av

effektbrytarnas mekanism.

Om ledare i friledning skall kapas eller skarvas under arbetet skall arbetsjordning anbringas på båda sidor om arbetsplatsen. Jordningen skall ske till ett gemensamt jordtag. Vid arbete i en stålstolpe eller i en stolpe med skyddsjordad anläggningsdel (regel, konsol och dylikt), jordledare, stag som har metallisk förbindelse med marken eller redskapslinor av ledande material skall arbetsjordning anbringas i stolpen. Jordningen skall innefatta alla de nämnda delarna. Vid arbete i stolpe, som är gemensam för två eller flera ledningar, skall arbetsjordning alltid anbringas i stolpen även om skyddsjordade delar saknas. Ej skyddsjordad konsol eller regel skall innefattas i jordningen. Vid arbete från arbetskorg skall korgen jordas och förbindas med den anläggningsdel som arbetet utförs på samt med andra ledande anläggningsdelar inom räckhåll. Det skall säkerställas att anläggningsdelen är säkert jordad under hela den tid arbetet pågår. Om arbetsjordning måste avlägsnas under mätning eller provning skall särskilda åtgärder vidtas för att förhindra att fara uppstår. Jordningsverktyg skall vara avsedda för ändamålet och avpassade till den jordslutnings- och kortslutningsström som kan

förekomma i anslutningspunkten. Jordningsverktyg skall först anslutas till jord och sedan till de delar som skall jordas. Då jordning avlägsnas skall jordningsverktyget först avlägsnas från den jordade anläggningsdelen och därefter från jordtaget. Ett jordtag som används för arbetsjordning skall vara utfört som ett permanent jordtag för skyddsjordning. Undantag gäller för jordtag som används för kompletterande arbetsjordning vid arbetsplatsen.

Särskilda krav gällande lågspänningsanläggningar:

Vid arbete på friledning skall arbetsjordning anbringas och innefatta samtliga ledare inbegripet skyddsledare, neutralledare och PEN-ledare om sådana ledare finns.

Vid arbete på kabelanläggning skall, om det förekommer övergång mellan kabel och friledning, arbetsjordning anbringas vid övergångsställena.

För övrigt gäller att arbetsjordning endast behöver anbringas om det föreligger risk för att

anläggningsdelen kan bli spänningsförande, till exempel från en reservkraftsanläggning eller på grund av induktion.

Induktion:

Vid arbete på en anläggningsdel, som är utsatt för påverkan av andra elektriska anläggningar genom induktion, skall särskilda skyddsåtgärder vidtas. Skyddsåtgärderna kan bestå av jordning med lämpliga mellanrum och potentialutjämning vid arbetsplatsen.

Skydd mot närbelägna spänningsförande delar:

Om det finns elektriska anläggningsdelar nära arbetsplatsen som inte kan frånskiljas skall kompletterande säkerhetsåtgärder vidtas enligt C64 innan arbetet påbörjas.

Tillstånd att påbörja arbetet:

Tillstånd att påbörja arbetet får lämnas till arbetarna av den elarbetsansvarige först när åtgärderna enligt C62.2 till och med C62.6 har utförts.

Tillkoppling efter arbete:

När den elarbetsansvarige har förvissat sig om att den elektriska anläggningsdelen är klar för tillkoppling, skall han se till att de säkerhetsåtgärder, som blivit vidtagna genom hans försorg, blir upphävda. Därefter skall han i förekommande fall lämna ett bevis om att anläggningen för hans del kan tillkopplas. Så snart någon av åtgärderna, som vidtagits för att göra den elektriska

anläggningsdelen säker under arbetet, har blivit upphävd, skall anläggningsdelen betraktas som spänningsförande.

In document Sammanfattning av standarder (Page 152-155)