• No results found

Arbetsgivaren

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 143-146)

11.3 Betalningsmottagare

11.3.2 Arbetsgivaren

Rehabiliteringspenningen betalas till arbetsgivaren till den del som arbetsgivaren betalar lön eller motsvarande ersättning till rehabiliteringsklienten för rehabiliteringstiden.

Rehabiliteringspenningen betalas till arbetsgivaren på villkor att arbetsgivaren och

rehabiliteringsklienten har kommit överens om att förmånen helt eller delvis ska betalas till arbetsgivaren i stället för till rehabiliteringsklienten.

För tiden i fråga betalas rehabiliteringspenningen inte till rehabiliteringsklienten till den del som motsvarar den utbetalda lönen. Om beloppet av rehabiliteringspenningen överstiger den lön eller ersättning som betalats för rehabiliteringstiden, betalas den överstigande delen till klienten.

Rehabiliteringspenningen betalas till klienten själv för den tid han eller hon har deltagit i

rehabilitering under semester eller motsvarande avlönad ledighet som beviljats på andra grunder än rehabilitering. På denna punkt kan arbetsgivaren och arbetstagaren inte komma överens om något annat.

Arbetstagaren kan ha flera arbetsgivare som samtidigt betalar lön under rehabiliteringstiden. Då fördelas rehabiliteringspenningen mellan arbetsgivarna i förhållande till de löner de betalat.

Rehabiliteringspenningen betalas till klienten själv om den betalas för följande typer av ledighet:

 Oavlönad ledighet

 Semester

 Övertidsledighet

 Sparad ledighet

 Ledighet som tas ut i stället för semesterpenning

 Lördag eller annan veckoledighet om klienten har o timlön och

o arbetar mindre än fem dagar i veckan (kort arbetsvecka)

Rehabiliteringspenningen betalas till arbetsgivaren om denne meddelar att lön har betalats för tid som berättigar till rehabiliteringspenning för följande typer av ledighet:

 Lördag eller annan veckoledighet om o klienten har månadslön eller o klienten har timlön och

 arbetar minst fem dagar i veckan och

 lönen betalas för minst fem arbetsdagar per vecka

 Arbetstidsförkortande ledighet, s.k. Pekkanendagar

 Permitteringsdag

Om det inte finns en överenskommelse om att rehabiliteringspenningen ska betalas till arbetsgivaren eller man uttryckligen har kommit överens om något annat betalas rehabiliteringspenningen till klienten själv.

Meddelande från arbetsgivaren

En arbetsgivaren som har betalat lön för rehabiliteringstiden ska utan dröjsmål meddela FPA detta.

Arbetsgivaren informerar om löneutbetalningen via e-tjänsten för arbetsgivare eller på blanketten Y 17r Anmälan om lön från arbetsgivare.

Rehabiliteringspenningen betalas enligt arbetsgivarens anmälan till arbetsgivaren. Om utredningen i meddelandet från arbetsgivaren är motstridig eller bristfällig, om rehabiliteringspenningen t.ex. enligt

bestämmelserna ovan borde betalas till klienten eller om klienten har en annan åsikt om till vem den borde betalas ska du vid behov höra parterna i anställningsförhållandet och avgöra till vem

rehabiliteringspenningen betalas på basis av hörandet.

Om klienten uppger att han eller hon har fått lön under rehabiliteringstiden ska du be arbetsgivaren lämna in uppgifter om löneutbetalningen (se också Ansökan). Om arbetsgivaren inte lämnar in uppgifterna inom utsatt tid ska du be att få löneuppgifterna av klienten. Om inte heller klienten lämnar in uppgifterna inom utsatt tid ska du avslå ansökan om rehabiliteringspenning för den tid lön betalats ut.

När du ber om uppgifter om löneutbetalningen kan du vid behov använda kundbrev KRL03r och KRL04r.

Arbetsgivaren lämnar in uppgifter om löneutbetalning efter att beslutet meddelats Om rehabiliteringspenningen har betalats till klienten trots att den med stöd av uppgifter om löneutbetalning som lämnas in senare borde ha betalats till arbetsgivaren kan beslutet om rehabiliteringspenning vara felaktigt. Läs mer i denna anvisning under Rättelse till

försäkringstagarens nackdel. Rätta beslutet om rehabiliteringspenning enligt anvisningen och betala rehabiliteringspenningen till arbetsgivaren.

Om klienten inte samtycker till att beslutet rättas och du är tvungen att ansöka om undanröjande av beslutet hos besvärsnämnden för social trygghet ska du rätta beslutet om rehabiliteringspenning med ett interimistiskt beslut som gäller tills beslutet har undanröjts. Återkrav av

rehabiliteringspenning som felaktigt betalats till klienten kan inledas först när beslutet om rehabiliteringspenning har rättats med ett slutligt beslut.

Lön och FöPL-/LFöPL-försäkring

En rehabiliteringsklient kan samtidigt vara FöPL-/LFöPL-försäkrad företagare och anställd hos en annan arbetsgivare. Då fördelas rehabiliteringspenningen på klienten och arbetsgivaren i proportion till FöPL-/LFöPL-arbetsinkomsten och den lön som arbetsgivaren betalar.

Företaget kan för rehabiliteringstiden betala lön till företagaren själv. Rehabiliteringspenningen kan betalas till företaget mot lön endast om företagaren är anställd hos företaget. Finns det inget anställningsförhållande betalas rehabiliteringspenningen till företagaren själv. Företagare som omfattas av FöPL- eller LFöPL-försäkringen är i allmänhet inte anställda. Det är inte nödvändigtvis heller fråga om anställning när företagaren inte är skyldig att teckna FöPL- eller LFöPL-försäkring. I oklara situationer, t.ex. om löneuppgifter angetts för en person som uppger sig arbeta som

företagare i detta företag, kontrollera med företaget som lämnat löneuppgifter för frånvarotid och vid behov med företagaren som fått lönen om det är fråga om en anställning.

Läroavtalsutbildning

Rehabiliteringspenningen betalas till arbetsgivaren för tiden för läroavtalsutbildning till den del som motsvarar den lön som arbetsgivaren betalar.

Grunden för fastställande av lön

Om arbetstagaren arbetar mindre än fem dagar i veckan, finns det skillnader i betalningen till arbetsgivaren beroende på om det är fråga om månadslön eller timlön.

Fem dagars arbetsvecka

Rehabiliteringspenningen betalas till arbetsgivaren också för veckoledigheter om

arbetstagaren arbetar fem dagar i veckan och lön betalas för minst fem arbetsdagar per

vecka. Om det i en avlönad oavbruten frånvaro ingår lördagar, andra lediga dagar eller s.k.

Pekkanen-dagar betalas rehabiliteringspenningen till arbetsgivaren också för dessa dagar förutsatt att man kommit överens så.

Kort arbetsvecka och månadslön

Om arbetstagaren arbetar mindre än fem dagar i veckan men har månadslön anses det att arbetsgivaren betalar lön för frånvarotiden också för de dagar då arbetstagaren inte arbetar.

Dagpenningen betalas för hela perioden av avlönad frånvaro till arbetsgivaren till den del som den motsvarar lönen, förutsatt att man kommit överens så. På detta sätt förfar man t.ex. när arbetstagaren är deltidspensionerad eller partiellt vårdledig och har månadslön.

Kort arbetsvecka och timlön

Om arbetstagaren är timanställd och arbetar mindre än fem dagar i veckan betalas

rehabiliteringspenningen till arbetsgivaren för de dagar då arbetstagaren skulle ha arbetat till den del som den motsvarar lönen och till arbetstagaren själv för övriga dagar.

Specialfall: permittering

Om permitteringen genomförs i form av förkortad arbetsdag betalas rehabiliteringspenningen till arbetsgivaren för alla de dagar som arbetsgivaren har betalat lön för rehabiliteringstiden. Om arbetsveckan har förkortats minst en dag på grund av permittering betalas rehabiliteringspenningen till arbetsgivaren också för permitteringsdagen, om arbetsgivaren är skyldig att betala lön för

rehabiliteringstiden för dagen i fråga. Om klienten inte får lön betalas rehabiliteringspenningen till klienten själv.

Specialfall: lön för uppsägningstid

Lön som betalats under uppsägningstiden kan samtidigt också vara lön som betalats på grund av deltagande i rehabiliteringen så länge arbetsgivarens skyldighet att betala lön för rehabiliteringstid fortsätter.

Om arbetsgivaren är skyldig att under uppsägningstiden betala lön för rehabiliteringstid på grund av deltagande i rehabilitering betalas rehabiliteringspenningen till arbetsgivaren till den del som den motsvarar lönen. I annat fall betalas den till arbetstagaren.

Skyldigheten att arbeta saknar betydelse i förhållande till utbetalning av rehabiliteringspenning.

Specialfall: semester för lärare och avbrott i skolarbetet

Enligt 41 § i tjänste- och kollektivavtalet för kommunal undervisningspersonal (UKTA 2012-2013) har arbetsgivaren rätt att få rehabiliteringspenningen betald till sig, om läraren har genomgått rehabilitering som berättigar till rehabiliteringspenning under den tid det är avbrott i skolarbetet på grund av skollov och läraren inte har beviljats tjänstledighet på grund av rehabiliteringen.

Arbetsgivaren har dock inte rätt till rehabiliteringspenning för tiden av kalkylerad semester för lärare vid skola eller läroanstalt. Tiden för den kalkylerade semestern är en tidsperiod räknad från och med den 16 juni vars längd beror på lärarens personliga semesterrätt. För tiden av kalkylerad semester betalas rehabiliteringspenningen till läraren själv.

Arbetsgivaren har inte heller rätt till rehabiliteringspenning för de första 30 dagarna av en yrkeshögskolelärares sommarledighetsperiod.

11.3.3 Patientförsäkringscentralen

Om Patientförsäkringscentralen har betalat ersättning för inkomstbortfall till klienten för samma tid som klienten får rehabiliteringspenning, betalas rehabiliteringspenningen till

Patientförsäkringscentralen på basis av betalningsyrkande.

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 143-146)