• No results found

Företedda arbetsinkomster

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 109-128)

9.1 Arbetsinkomst

9.1.6 Företedda arbetsinkomster

Den försäkrade eller arbetsgivaren kan ansöka om dagpenning utifrån arbetsinkomsten för sex må-nader. Begär löneuppgifterna för sex månader av arbetsgivaren om ansökan inlämnas av den för-säkrade. Även om arbetstagarens anställning har upphört kan du vid handläggningen av ansökan begära löneuppgifterna av arbetsgivaren, om du har tillgång till arbetsgivarens kontaktuppgifter eller om du får dem av den försäkrade. Även den försäkrade kan be arbetsgivaren lämna in löneupp-gifterna för de sex månaderna till FPA för ansökan. Arbetsgivaren kan meddela löneinkomsten via e-tjänsten för arbetstagare eller på blanketten Anmälan om lön från arbetsgivare (Y 17r).

Förmånens belopp fastställs enligt den företedda arbetsinkomsten om arbetsinkomsten multiplice-rad med två fortgående varit minst 20 % större än den arbetsinkomst som konstaterats vid beskatt-ningen och som har justerats med en lönekoefficient. Inkomsterna ska företes för de sex månader-na omedelbart inmånader-nan arbetsoförmågan eller förmånsrätten började. Inkomstermånader-na kan företes på da-gen för de sex månaderna precis innan arbetsoförmågan eller förmånsrätten började eller för sex månader bakåt räknat från utgången av den senaste löneperioden.

De företedda arbetsinkomsterna kan beaktas om inkomsterna har utretts på ett tillförlitligt sätt och de är kontinuerliga. I regel kan arbetsinkomsten beaktas enligt arbetsgivarens anmälan om det inte finns särskilt skäl att misstänka att anmälan har varit felaktig.

Som sexmånadersinkomst beaktas i regel endast sådana inkomster som den sökande har tjänat in under den tid han eller hon varit försäkrad i Finland (SFL 1224/2004 11 kap. 4 § 1 mom.).

Anvisningar för arbetsgivarna för anmälan om sexmånadersinkomster finns på FPA:s webbplats.

Läs mer om anmälan om sex månaders lön.

Om sexmånaderslönen inte går att få direkt av arbetsgivaren och man måste beräkna arbets-inkomsten utgående från lönekvittona, ska lönen beaktas enligt samma principer som när inkoms-ten fås ur arbetsgivarens anmälan. Lönen kan beaktas för sex månader fram till dagen omedelbart före arbetsoförmågans inträde eller förmånsrättens uppkomst eller fram till utgången av den lönepe-riod som föregår arbetsoförmågans inträde eller förmånsrättens uppkomst.

Fram till dagen innan förmånen börjar

Om lönen företes för en tid av sex månader fram till dagen innan arbetsoförmågan eller förmånen börjar, beaktas lönen och tillhörande tillägg från dag till dag för den anmälda tidsperioden.

Exempel 1

Moderskapsledighet börjar 9.12, och sex månaders lön meddelas för tiden 9.6–8.12. I lönebeloppet beaktas övertids-, skift- och andra dylika tillägg för samma tid, t.ex. över-tidsersättning för arbete 8.12, även om ersättningen betalas följande år. De övertids-, skift- och andra dylika tillägg som intjänats före 9.6 men utbetalats under den angivna perioden beaktas inte.

Per löneperiod

Om sexmånaderslönen företes per löneperiod kan arbetsgivaren betala lönetillägg, såsom övertids-ersättningar, först under följande löneperiod efter den period som övertiden hänför sig till. I sådana fall kan sexmånaderslönen för periodens första löneperiod innefatta lönetillägg för arbete som ut-förts före sexmånadersperioden. På motsvarande sätt kan ersättningen för övertid under den sista löneperioden utebli om den inte ingår i den sista löneperioden. Situationen när anställningen börjar eller upphör ska beaktas separat.

Exempel 2

Moderskapsledighet börjar 9.12 och sexmånaderslönen meddelas per löneperiod be-roende på löneperiodens periodisering t.ex. för tiden 4.6–2.12 eller 28.5–25.11. Om lö-netilläggen, såsom övertidsersättningar, meddelas i samband med löneperioden efter övertidsarbete kan det hända att man som sexmånaderslön ska beakta övertids-ersättningar för övertid under tiden före den löneperiod som börjar 4.6 eller 28.5. På motsvarande sätt kan ersättningen för övertid som utförts under den sista löneperioden som slutar 2.12 eller 25.11 utebli om den inte ingår i löneperioden i fråga.

Inverkan av semesterlön

Semesterlön kan betalas på förhand i föregående löneperiod. Detta kan inverka på så sätt att sex-månadersperioden innefattar lön för en kortare eller längre tid än sex månader. Beakta detta när sexmånadersinkomsterna utreds.

Exempel 3

Sexmånaderslönen meddelas för tiden 1.6–30.11.2014. Semestern hölls i juni 2014 och semesterlönen betalades i samband med den löneperiod som slutade 31.5. Se-mesterlönen ska beaktas i sexmånadersinkomsterna. I annat fall omfattar sex-månadersperioden lönerna endast för fem månader.

Exempel 4

Sexmånaderslönen meddelas för tiden 1.12.2013–31.5.2014. Semestern hölls i juni 2014 och semesterlönen betalades i samband med den löneperiod som slutade 31.5.

Semesterlönen ska inte beaktas i sexmånadersinkomsterna. I annat fall omfattar sex-månadersperioden lönerna för sju månader.

Andra löneposter som ska beaktas

Utöver sexmånadsinkomsten beaktas övriga ersättningar motsvarande lön som betalas årligen och som har intjänats under högst ett år. Sådana betalningar är t.ex. semesterpenning, semesterersätt-ning och annan återkommande betalsemesterersätt-ning, t.ex. resultatpremie eller bonus.

Om semesterpenning, semesterersättning, resultatlön eller bonus inte betalas regelbundet i sam-band med löneutbetalningen meddelar arbetsgivaren dessa poster i regel som separata betalningar för högst ett år.

Semesterersättning är ersättning för intjänad semester som inte hållits. Vanligtvis betalas semester-ersättning i samband med att en anställning upphör. Semestersemester-ersättning beaktas, om den löne-period till vilken semesterersättningen hänför sig helt eller delvis ingår i sexmånaderslöne-perioden. Se-mesterersättning som intjänats under högst ett år kan beaktas.

Arbetsinkomster som ska beaktas i sexmånadersinkomsten kan i särskilda fall betalas i efterhand, t.ex. lön som betalas med stöd av lagen om lönegaranti eller lönefordran som arbetsgivaren betalar retroaktivt till den försäkrade på basis av ett domstolsbeslut.

Om den försäkrade under den aktuella tiden har blivit utan något tillägg som hör till lönen för sex-månadersperioden och arbetsgivaren undantagsvis betalar det i efterhand, kan inkomsten beaktas.

Om t.ex. ett erfarenhetstillägg som ingår i lönen felaktigt har blivit obetalt i sin helhet eller för en del av sexmånadersperioden kan beslutet justeras till kundens fördel.

Företagarens sexmånadersinkomst

I fråga om företagare beaktas de av pensionsanstalten fastställda FöPL/LFöPL-arbetsinkomsterna som sexmånadersinkomst. Företagarens eller yrkesutövarens sexmånadersinkomst kan utredas med förfrågan YEL/MYEL-työtulot eller vid behov hos pensionsanstalten genom ett kundbrev (PRV18r, eller VRV03r).

Om företagaren inte är försäkringsskyldig eller om det är fråga om företagsverksamhet som nyligen inletts, ska företagaren lägga fram en utredning om förvärvsinkomsten av näringsverksamhet eller löneinkomsten av eget företag.

9.1.6.1 Tillförlitlig utredning

Tillförlitlig utredning om en löntagares sexmånadersinkomst utgörs av arbetsgivarens anmälan. Ar-betsgivaren kan meddela sexmånadersinkomsten via e-tjänsten eller på blanketten Anmälan om lön från arbetsgivare (Y 17r). Som tillförlitlig utredning kan också betraktas ett intyg från arbetsgivaren eller ett lönekvitto, om det innehåller tillräckliga uppgifter.

Tillförlitlig utredning om en företagares inkomster utgörs av FöPL/LFöPL-arbetsinkomsten. Om före-tagaren inte har en fastställd FöPL/LFöPL-arbetsinkomst kan tillförlitlig utredning utgöras av resul-taträkning och balansräkning som baserar sig på bokföringen eller ett mellanbokslut för en del av räkenskapsperioden.

Om arbetsgivaren är nära släkt med den försäkrade ska du kontrollera om försäkringsavgifterna är betalda. Försäkringsavgifterna visas i samband med förfrågan om uppgifter för den pågående be-skattningen om anställningsförhållandets giltighet är sådan att lönen ingår i dessa uppgifter. Bedöm också om lönen står i rimlig proportion till arbetsuppgifterna. Begär vid behov att få se lönekvittona.

En försäkrad kan i regel inte själv i egenskap av företrädare för arbetsgivaren lämna en utredning om sina egna inkomster, utom i sådana fall då den försäkrade verkar ensam som företagare och inte anlitar någon extern bokföringsbyrå.

9.1.6.2 Kontinuerliga arbetsinkomster

Med kontinuerlig inkomst avses de stabiliserade och regelbundna inkomster som den försäkrade haft innan arbetsoförmågan började eller förmånsrätten uppkom. Av betydelse vid bedömningen av inkomstens kontinuitet är om det rör sig om en inkomst som fås varje år och om inkomsten har in-verkat på inkomstnivån under en längre tid.

På bedömningen inverkar också huruvida inkomsten baserar sig på t.ex. ett arbetsavtal eller något annat motsvarande avtal, av vilket framgår på vilka grunder inkomsten tjänats in och att den varit regelbunden. Sådana betalningar enligt bonussystem som baserar sig på företagets resultat och omsättning och som man årligen beslutar om separat, uppfyller inte kriterierna för kontinuerlig ar-betsinkomst. En inkomst kan vara kontinuerlig även om det belopp som betalas varierar från år till år eller inte betalas ut varje år, om så har överenskommits i bestämningsgrunderna, t.ex. om resultat-premier betalas ut årligen då ett visst villkor är uppfyllt.

Om den försäkrade har arbetsinkomster under minst sex månader kan inkomsterna betraktas som kontinuerliga. Utred sexmånadersperioden omedelbart innan förmånsrätten började. Om den för-säkrade har arbetsinkomster under sex månader ska de beaktas.

Också inkomster som företetts för en kortare tid än sex månader kan vara kontinuerliga i följande fall:

Det finns ett särskilt skäl till avsaknaden av inkomster, t.ex. sjukdom eller arbetslöshet.

På grund av byte av yrke eller av någon annan motsvarande orsak har den försäkrade haft arbetsinkomster bara under en del av de sex månaderna i fråga.

Arbetet i ett anställningsförhållande avsett att vara i minst sex månader, eller till exempel efter vårdledighet, skulle ha fortgått om arbetsoförmågan eller rätten till förmånen inte hade börjat.

Det är fråga om snuttjobb där personen arbetar korta perioder och däremellan är arbetslös arbetssökande.

Arbetsinkomsten kan betraktas som kontinuerlig även om den försäkrade inte har arbetat precis in-nan arbetsoförmågan eller förmånsrätten började. Då krävs det ändå att det finns en särskild orsak till att den försäkrade saknar arbetsinkomst för tiden mellan det att arbetet upphörde och arbetso-förmågan eller förmånsrätten började.

Exempel 1

Den försäkrade har varit arbetslös arbetssökande sedan juni 2012. Han har fått arbete för två månader 1.3–30.4.2014. Han blir igen arbetslös arbetssökande 1.5.2014. Han insjuknar 14.6.2014 och söker dagpenning. Arbetsinkomsten under tiden 1.3–

30.4.2013 kan betraktas som kontinuerlig. Det finns ett särskilt skäl till avsaknaden av inkomster, arbetslöshet, både före och efter anställningen. Beroende på inkomsterna fastställs förmånen utifrån de inkomster som konstaterats i beskattningen 2012, till be-loppet av arbetslöshetsförmånen eller med beaktande av inkomsten under tiden 1.3–

30.4.2014 multiplicerad med två.

Semesterlön beaktas som sexmånadersinkomst om semestertid ingår i de sex månaderna.

Sporadiska inkomster betraktas inte som kontinuerliga. Som kontinuerliga arbetsinkomster betrak-tas inte heller inkomster som en studerande får för sommarjobb, även om han eller hon sommar-jobbar flera somrar i rad.

En studerande kan dock ha kontinuerlig arbetsinkomst om han eller hon arbetar regelbundet vid si-dan av studierna.

Exempel 2

Den försäkrade studerar vid ett universitet och arbetar under sommaren 27.5–6.9.2014 i kassan på ett varuhus. Därtill arbetar han hela läsåret 2–3 kvällar i veckan i kassan på varuhuset. Arbetsinkomsterna kan betraktas som kontinuerliga.

Annan ersättning som betalas årligen

Som kontinuerlig arbetsinkomst betraktas också sådana ersättningar motsvarande lön som betalas årligen och som har intjänats under högst ett år. Sådana betalningar är t.ex. semesterpenning, se-mesterersättning och annan återkommande betalning, t.ex. resultatpremie eller bonus.

Utbetalningar av engångsnatur som betalas sporadiskt, såsom belöningar för initiativ eller projekt-arvoden, beaktas inte som fortlöpande löneinkomst.

Om semesterpenning inte betalas regelbundet i samband med löneutbetalningen kan man som se-mesterpenning beakta sese-mesterpenning som intjänats under högst ett år enligt arbetsgivarens an-mälan. Semesterpenning kan ha betalats redan före den anmälda sexmånadersperioden, men högst 12 månader före utgången av sexmånadersperioden. Alternativt kan man beakta penning som betalas löneperioden efter den anmälda sexmånadersperioden. Beräknad semester-penning beaktas emellertid inte.

Exempel 3

 Semesterpenning betalas en gång per år den 15 juni.

 Arbetsoförmågan börjar 1.6.2014. Inkomsterna för sexmånadersperioden hänför sig till 1.12.2013–31.5.2014.

 Utöver detta kan man beakta den semesterpenning som betalats ut 15.6.2014 eller föregående års semesterpenning 15.6.2013.

 Det väsentliga är att man beaktar semesterpenning som intjänats under högst ett år.

Semesterersättning är ersättning för intjänad semester som inte hållits. Vanligtvis betalas semester-ersättning i samband med att en anställning upphör. Semestersemester-ersättning beaktas, om den löne-period till vilken semesterersättningen hänför sig helt eller delvis ingår i sexmånaderslöne-perioden. Se-mesterersättning som intjänats under högst ett år kan beaktas.

Arbetsgivaren kan betala resultatlön, bonus eller annan motsvarande årligen återkommande betal-ning som betraktas som lön månatligen, en gång eller flera gånger per år. Om resultatlön inte beta-las månatligen i samband med resten av lönen beaktas resultatlönerna för högst ett år. Man kan beakta resultatlön som betalats redan före den anmälda sexmånadersperioden, men högst för 12 månader före utgången av sexmånadersperioden. På motsvarande sätt kan man beakta resultatlön som betalas efter den anmälda sexmånadersperioden. Beräknad resultatlön eller bonus beaktas emellertid inte.

Exempel 4

 Resultatpremie betalas två gånger per år i samband med lönen för mars och lönen för oktober.

 Sjukdagpenning söks fr.o.m. 3.9.2014. Inkomsterna för sexmånadersperioden hänför sig till 1.3.2014–31.8.2014.

 Resultatpremierna för oktober 2013 och mars 2014 kan beaktas.

 Man kan också beakta resultatpremien för mars 2014 och den resultatpremie som betalas i oktober 2014, om det finns uppgifter om den vid tidpunkten för ansökan.

Den försäkrade har två arbeten

Om den försäkrade har två arbeten ska du bedöma arbetsinkomstens kontinuitet separat för re-spektive arbete. Om båda arbetena är avlönat arbete ska inkomsterna företes för samma tid.

Om den försäkrade samtidigt är löntagare och företagare beaktas löneinkomsterna och FöPL/

LFöPL-arbetsinkomsterna för samma tid. Om den försäkrade inte är FöPL/LFöPL-försäkringsskyldig kan han eller hon vid sidan av löneinkomsterna för anställningsförhållandet förete inkomsterna för företagsverksamheten för den räkenskapsperiod eller det skatteår då arbetsoförmågan eller rätten till förmånen började eller för föregående räkenskapsperiod eller skatteår.

9.1.6.3 Bedömning av företedda inkomster

När du utreder sexmånadersinkomsten ska du bedöma inkomsten

för de fulla sex månader som omedelbart föregår arbetsoförmågans inträde eller uppkomsten av rätt till förmån när den försäkrade har arbetsinkomster för denna tid.

Om den försäkrade inte har arbetsinkomster för de sex månaderna omedelbart före arbetsoförmå-gans början eller uppkomsten av rätt till förmånen kan inkomsterna bedömas på följande sätt:

för en kortare tid än sex månader, om den försäkrade innan arbetsoförmågan eller förmåns-rätten började har haft arbetsinkomst endast under en del av sexmånadersperioden på grund av byte av yrke eller av motsvarande orsak

för året då arbetsoförmågan eller förmånsrätten började och det föregående kalenderåret för de närmast liggande sex månaderna, om den försäkrades arbetsinkomst på grund av sjuk-dom, arbetslöshet eller av annan motsvarande särskild orsak har varit väsentligt mindre än den annars hade varit. Granskningsperioden förlängs genom att man förbigår de perioder för vilka det finns en särskild orsak.

på basis av en utredning om arbetsinkomsten för minst en månad, om den sökande företer en tillförlitlig utredning om att arbetet skulle ha fortgått minst sex månader, om han eller hon inte hade blivit arbetsoförmögen eller om rätt till förmånen inte hade uppkommit. Detta gäller endast löneinkomst (SFL 1224/2004 11 kap. 4 § 5 mom. 1–3 meningarna).

på basis av inkomst av kortvariga anställningsförhållanden, om den försäkrade fortgående antingen har varit i arbete eller stått till förfogande för arbetsmarknaden som arbetslös arbets-sökande och hans eller hennes arbetslivserfarenhet utgörs av korttidsanställningar (SFL 1224/2004 11 kap. 4 § 5 mom. 4 meningen).

Om den försäkrade inte har arbetsinkomster för sex månader är de övriga grunderna för bedömning jämställbara.

Tillämpa den grund som lämpar sig bäst för kundens situation. Observera att den bedömningsgrund som föreskrivs i 11 kap. 4 § 5 mom. i SFL 1224/2004 (minst sex månaders anställningsförhållande eller snuttjobb) lämpar sig endast för löneinkomster, inte för företagarinkomster.

Esitetyt palkkatulot

- jatkuvuus ja luotettavuus selvitetty

Tulot esitetty 6 kuukaudelta

Ammatin vaihtuminen tai muu vastaava syy

Tuloja ei täydeltä 6 kk

Erityinen syy tarkastelujakson

pidentämiseen

Työssäolo keskeytyy etuusoikeuden alkamiseen ja tuloja esitetty vähintään

kuukauden ajalta.

Tuloja ei täydeltä 6 kuukaudelta

Tuloja menetetty vähintään kuukauden ajalta

Työsuhde olisi kestänyt vähintään 6 kk tai

pätkätyöhistoria

Tulot lasketaan esitettyjen 6 kk työtulojen perusteella

Tulot lasketaan etuusoikeiden alkamisvuodelta tai sitä

edeltäneeltä vuodelta enintään 6 kk:n ajalta esitettyjen työtulojen

perusteella

Tulot arvioidaan vuosituloksi työssäolokuukausien

perusteella Tulot arvioidaan

vuosituloksi uuden ammatin tulojen perusteella

9.1.6.3.1 Inkomst för föregående sex månader

Om den försäkrade företer en tillförlitlig utredning om sin arbetsinkomst för de sex månaderna ome-delbart innan arbetsoförmågan eller förmånsrätten började och om inkomsten är kontinuerlig, an-vänds den som grund för förmånen förutsatt att arbetsinkomsten multiplicerad med två har varit minst 20 procent större än den arbetsinkomst som konstaterats vid beskattningen och som har ju-sterats med en lönekoefficient.

9.1.6.3.2 Byte av yrke

Den försäkrades arbetsinkomst kan på ansökan beaktas för en kortare tid än sex månader om den försäkrade på grund av byte av yrke eller av annan motsvarande orsak haft arbetsinkomst bara un-der en del av de sex månaun-derna (SFL 1224/2004 11 kap. 4 § 4 mom.). Vid byte av yrke kan in-komsterna företes också för en kortare period än en månad.

Bestämmelsen om byte av yrke kan tillämpas om bytet har skett under de sex månaderna innan ar-betsoförmågan eller förmånsrätten började. Har det gått en längre tid ska du utreda om det går att använda andra bedömningsgrunder.

Det är fråga om byte av yrke när en studerande efter slutförda studier börjat arbeta med det som motsvarar hans eller hennes utbildning eller när en arbetslös har återgått till arbete efter att ha sko-lat om sig till ett nytt yrke. Studierna anses slutförda vid den officiella utexamineringstidpunkten. Om en studerande ändå har fått en arbetsplats som motsvarar hans eller hennes yrke eller utbildning före den formella utexamineringen och den studerande har slutfört alla studier som ingår i examen men inte har fått något intyg över utexamineringen, kan det anses vara fråga om byte av yrke.

Bestämmelsen om byte av yrke kan inte tillämpas om det är fråga om enbart en höjning av lönen på grund av ändrade arbetsuppgifter. Tillämpningen av bestämmelsen förutsätter dessutom att perso-nen har skaffat sig behörighet för uppgiften genom att avlägga en examen eller en kurs vid en läro-anstalt eller genom läroavtalsutbildning.

Exempel 1

Den sökande har arbetat som servitör på en restaurang och har fått titeln skiftchef. Han sköter beställningarna och planeringen av arbetsskiften och har en chefsställning. I sam-band med detta har lönen stigit. Han har inte avlagt någon examen eller kurs. Bestäm-melsen om byte av yrke kan inte tillämpas.

Trots avlagd examen är det inte fråga om byte av yrke om den försäkrade forsätter med samma ar-bete.

Exempel 2

Den sökande har merkonomutbildning. Hon har arbetat som mottagningsbiträde på en läkarstation. Hon utexamineras som sjukskötare. Hon får en löneförhöjning men fort-sätter med arbetet som mottagningsbiträde. Bestämmelsen om byte av yrke kan inte till-lämpas.

Det är inte fråga om byte av yrke t.ex. när en arbetslös börjar arbeta med något som inte motsvarar hans eller hennes yrke eller när en försäkrad återgår till arbetet efter en föräldra- eller vårdledighet.

Det är inte heller fråga om byte av yrke och kontinuerlig arbetsinkomst när den försäkrade arbetar

Det är inte heller fråga om byte av yrke och kontinuerlig arbetsinkomst när den försäkrade arbetar

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 109-128)