• No results found

Avdrag

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 104-107)

9.1 Arbetsinkomst

9.1.4 Avdrag

Avdrag från arbetsinkomst

Från löneinkomst av arbetsavtals- eller tjänsteförhållande och från därmed jämförbar personlig in-komst avdras de utgifter för inin-komstens förvärvande som avses i 93-95 § i inin-komstskattelagen (ISkL 1535/1992) och görs ett försäkringspremieavdrag (SFL 1224/2004 11 kap. 4 a och 5 §). Också på löneinkomst från utlandet görs ovan nämnda avdrag.

Försäkringspremieavdraget är 60 procent av det sammanlagda beloppet av sjukförsäkringens dag-penningspremie, arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift för personer under 53 år och lön-tagares arbetslöshetsförsäkringspremie (SFL 1224/2004 11 kap. 4 a §). Försäkringspremieavdraget är 4,28 % av arbetsinkomsten år 2015.

Avdragen för inkomstens förvärvande görs både från de vid beskattningen konstaterade arbets-inkomsterna och de företedda arbetsarbets-inkomsterna (SFL 1224/2004 11 kap. 5 § 1 mom.).

Från försäkringslönen görs endast avdrag för inkomstens förvärvande enligt ISkL 1535/1992 95 § 1 mom. 1 punkten (620 euro) och försäkringspremieavdrag (SFL 1224/2004 11 kap. 4 a § och 5 § 3 mom.).

Avdrag för arbetsbostad enligt 95 a § i inkomstskattelagen 1535/1992 görs inte från arbetsinkomst som används som grund för dagpenningsförmån, eftersom det inte finns bestämmelser om avdra-get i sjukförsäkringslagen.

Från FöPL- eller LFöPL-arbetsinkomst avdras inga utgifter för inkomstens förvärvande och det görs inte heller något försäkringspremieavdrag (SFL 1224/2004 11 kap. 4 a § och 5 § 2 mom.).

Arbetsersättning är inte lön och därför ska man inte göra avdrag för inkomstens förvärvande för ar-vodet. De utgifter för inkomstens förvärvande som hänför sig till arbetsersättningen dras av på samma sätt som övriga utgifter för inkomstens förvärvande och bibehållande. Läs mer i de tekniska anvisningarna.

Avdragen görs automatiskt från den arbetsinkomst som konstaterats vid beskattningen. Om du upp-skattar arbetsinkomsten utifrån de inkomster som den sökande företett ska du vid behov begära en utredning av den sökande om utgifterna för inkomstens förvärvande, t.ex. kostnader för arbetsresor och medlemsavgifter till fackförening (muntligt eller med kundbrev PRL07, VRL03, ERL03, KRL05).

Avdraget för inkomstens förvärvande (620 euro) görs automatiskt på arbetsinkomst för sex måna-der.

Utgifterna för inkomstens förvärvande är:

1) Avdrag för inkomstens förvärvande

På löneinkomst görs avdrag för inkomstens förvärvande

620 euro, dock högst beloppet av löneinkomsten

gäller alla löntagare

har varit detsamma sedan år 2004 2) Medlemsavgifter

Som utgifter för inkomstens förvärvande avdras medlemsavgifter till arbetsmarknadsorganisationer och arbetslöshetskassor.

3) Kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen

Kostnaderna för resor mellan bostaden och arbetsplatsen avdras enligt kostnaderna för anlitandet av det billigaste tillgängliga fortskaffningsmedlet. Avdrag görs alltid om den sökande har haft rese-kostnader. År 2015 är avdraget 7 000 euro till den del kostnaderna överstiger 750 euro (600 euro år 2014).

Vid bedömningen av avdragen tillämpas skatteförvaltningens praxis. Som arbetsmånader beaktas högst 11 månader per år. Om den försäkrade kan använda allmänna kommunikationsmedel beak-tas resekostnaderna enligt taxan för kollektivtrafiken. Om den försäkrade i sin ansökan har uppgett att han eller hon inte har kostnader för arbetsresor och uppgiften står i konflikt med uppgifter från annat håll (t.ex. om det i beskattningsuppgifterna finns resekostnader och arbetsgivaren och bosätt-ningsorten är densamma) ska du begära en utredning av den försäkrade om varför kostnaderna för arbetsresorna saknas. Om den sökande inte anger någon godtagbar orsak ska du dra av resekost-naderna enligt kostresekost-naderna för anlitandet av det billigaste tillgängliga fortskaffningsmedlet.

Om resekostnaderna kan beaktas enligt användning av egen bil, används vid beräkningen anvisnin-gen för det skatteår som största delen av inkomsterna hänför sig till. Som kilometerersättning för användning av egen bil godkänner skatteförvaltningen 0,25 euro/km. Beloppet är detsamma åren 2014 och 2015. Ifall en person förvärvsarbetar regelbundet (i allmänhet 5 dagar/vecka) uppskattas han eller hon ha i genomsnitt 22 arbetsdagar per arbetsmånad, om man inte känner till det faktiska antalet arbetsdagar.

Läs mer om skatteförvaltningens praxis i fråga om beaktandet av resekostnader Skatteför-valtningen > Resekostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen.

4) Övriga utgifter för inkomstens förvärvande och bibehållande till den del som deras sammanlagda belopp överstiger avdraget för inkomstens förvärvande (620 euro).

Till exempel kostnader för användning av egna verktyg, anskaffning av yrkeslitteratur, telefon-kostnader och avdrag för arbetsrum är avdragbara i beskattningen till den del som de överstiger av-draget för inkomstens förvärvande.

5) Motorsågs- och skogsarbetaravdrag

I skogsarbete kan man få avdrag för användning av egna arbetsredskap (motorsåg, traktor). Avdra-gen kan beviljas i beskattninAvdra-gen till den del som utgifternas sammanlagda belopp överstiger avdra-get för inkomstens förvärvande (620 euro).

Som kostnader för användning av motor- eller röjningssåg betraktas 30 procent, eller på den skatt-skyldiges yrkande 40 procent av löneinkomsten.

Om löneinkomsten av skogsarbete uppgår till minst en tredjedel av alla förvärvsinkomster, beaktas som utgifter för löneinkomstens förvärvande (skogsarbetaravdrag) dessutom 5 % av löneinkomsten, dock högst 240 euro.

Arbetsgivaren meddelar i regel beloppet av motorsågs- och skogsarbetaravdraget i löneanmälan.

Särskilda fall

Lärare

Lärarna har resekostnader för 10 månader per år eftersom lärarnas ca två månader långa sommar-avbrott/semester (sommarlov) beaktas då kostnaderna för resor mellan bostaden och arbetsplatsen uppskattas. Beräkningstransaktionen för arbetsinkomster för ett år beaktar alltid en månads semes-ter när det gäller resekostnader, så detta ska tas i beaktande när man räknar lärarnas

rese-kostnader.

Exempel på beräkning av resekostnader för 10 månader

Lärarens resekostnader är 265,00 € per månad, så de årliga resekostnaderna är 2 650 €. Vid beräkningstransaktionen för arbetsinkomster måste man dela de årliga re-sekostnaderna med 11, dvs. 2 650 € : 11 = 240,91 € per månad. Vid beräkningstrans-aktionen sparas 240,91 € per månad som den kalkylerade månadskostnaden för resor. I beräkningstransaktionen antecknas också uppgift om att de ovan nämnda kalkylerade resekostnaderna finns för sex månader.

Beräkningstransaktionen för arbetsinkomster beaktar alltid en månads semester i sam-band med de årliga kostnaderna för arbetsresor, så i detta fall blir årsbeloppet av rese-kostnaderna 2 650,01 €.

Familjedagvårdare

Som avdrag för utgifter för inkomstens förvärvande godkänns för en kommunal familjedagvårdare som arbetar i sitt eget hem kostnadsersättningar från arbetsgivaren till det utbetalda beloppet utan särskild utredning. De utgifter för inkomstens förvärvande som inte omfattas av kostnadsersättnin-gen kan familjedagvårdaren dra av i beskattninkostnadsersättnin-gen på basis av en separat utredning. Om kommu-nen ändå har ersatt familjedagvårdaren för någon utgift för inkomstens förvärvande utöver den normala kostnadsersättningen, ger en sådan kostnad inte rätt till avdrag. Finlands Kommunförbund ger årligen en rekommendation till kommunerna om den kostnadsersättning som ska betalas till fa-miljedagvårdare.

Vid beräkningen beaktas 620 euro och det överskjutande beloppet som avdrag.

Om en detaljerad utredning saknas avdras från en privat familjedagvårdares inkomst 119,10 euro/

månad som utgifter för vård för varje barn som haft dagvård. Det uppskattade beloppet baserar sig på Finlands Kommunförbunds rekommendation om den ersättning för kostnader för vård som ska betalas till kommunala familjedagvårdare. Om ett barn är i familjedagvård mindre än fem dagar i veckan, avdras i brist på annan utredning 5,54 euro per dag som utgifter för vård av barnet.

Sjömän

Sjömän kan ha två slags arbetsinkomster, vanlig arbetsinkomst eller s.k. sjöarbetsinkomst. Från den vanliga arbetsinkomsten görs samma avdrag för inkomstens förvärvande som från andra försäkra-des arbetsinkomster (avdrag för resor etc.). Från sjöarbetsinkomsten görs dock endast det avdrag för inkomstens förvärvande som avses i 95 § 1 mom. 1 punkten i inkomstskattelagen (1535/1992).

Från sjöarbetsinkomsten avdras inte övriga utgifter för inkomstens förvärvande, så som t.ex. fack-föreningsavgift.

Resekostnader i specialbranscher (t.ex. byggnadsbranschen)

Med specialbranscher avses branscher där det särskilda arbetsstället måste bytas ofta på grund av karakteristiskt kortvariga jobb inom branschen och där något egentligt arbetsställe i regel inte finns.

Till specialbranscherna hör t.ex. byggnads-, schaktnings- och skogsbranschen. Om det inte finns något egentligt arbetsställe jämställs resorna till det särskilda arbetsstället med arbetsresor i be-skattningen.

Inom specialbranscherna dras kostnaderna för de dagliga resorna från bostaden till det särskilda arbetsstället av som utgifter för inkomstens förvärvande till det faktiska beloppet utan självriskandel (750 euro/år), maximibelopp (7 000 euro/år) eller krav på anlitande av det billigaste fortskaffnings-medlet. Avdraget kan ändå bara göras till den del som arbetsgivaren inte ersätter kostnaderna skat-tefritt.

Inom specialbranscherna kan dessutom ökade levnadskostnader dras av som utgifter för inkoms-tens förvärvande om arbetsgivaren inte har ersatt dem skattefritt. Om det inte finns någon annan ut-redning är avdragets belopp detsamma som beloppet av den skattefria måltidsersättningen. År 2015 är måltidsersättningen 10,00 euro per dag (9,75 år 2014). Ett avdrag som motsvarar måltids-ersättningen kan inte göras om arbetsgivaren har ordnat matservering på det särskilda arbetsstället eller i dess omedelbara närhet.

Lantbruksavbytare

En lantbruksavbytare som är anställd hos kommunen besöker i allmänhet gården på för- och efter-middagen och får ersättning av kommunen för den andra dagliga resan enligt körkilometrar. Lant-bruksavbytaren meddelar kostnaderna för den andra dagliga resan som avdrag för inkomstens för-värvande i sin beskattning. Vid handläggningen ska man registrera den kostnad för arbetsresor som meddelas i beskattningen på skärmen Esitetyt palkkatulot under punkten Muut kulut.

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 104-107)