• No results found

Index- och beloppsjusteringar

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 163-0)

Rehabiliteringspenningen indexjusteras årligen. Beloppet av rehabiliteringspenningar som fortsätter över årsskiftet justeras enligt arbetspensionsindex, dvs. ArPL-index. Efter justeringen är beloppet emellertid minst lika stort som minimibeloppet av sjukdagpenningen som årligen justeras med folkpensionsindex, dvs. FPL-index. (ArPL 395/2006 98 §) (Lagen om folkpensionsindex 456/2001 3

§).

Gränsinkomsten för den arbetsinkomst som ska dras av från rehabiliteringspenning som betalas under yrkesutbildning justeras enligt FPL-index.

Rehabiliteringspenningen till pensionstagare indexjusteras i förhållande till hur den totala summan av pensionerna ändras.

Justeringar som görs i försäkringsdistrikten

Indexjusteringarna görs i regel automatiskt vid en satskörning. En del av fallen styrs till

försäkringsdistrikten. I OIWA blir de ett Indeksitarkistus-arbete, där det under Tarkenne (precisering) anges varför indexjusteringen inte har gjorts automatiskt.

Då du har tagit ett Indeksitarkistus-arbete för behandling ska du undersöka fallet och vid behov göra en indexjustering i form av ett justeringsavgörande. Systemet räknar ut det korrekta beloppet. Det är i regel inte nödvändigt att meddela ett skriftligt beslut till kunden ifall justeringen endast gäller en indexförhöjning. Kunden får uppgift om det förändrade beloppet av rehabiliteringspenningen i betalningsmeddelandet.

Exempel

Rehabiliteringspenningen har börjat 2012 och dess belopp är 58,33 euro per dag. Systemet gör en indexförhöjning genom att multiplicera det ursprungliga beloppet av

rehabiliteringspenningen med förhållandet mellan poängtalen för det år då ArPL-indexet började och det år som indexförhöjningen hänför sig till.

Vid indexförhöjningen blir beloppet av rehabiliteringspenningen för år 2013 följande:

2475/2407 x 58,33 euro/dag = 59,98 euro per dag.

Om rehabiliteringen fortsätter ytterligare blir beloppet för år 2014 följande: 2509/2407 x 58,33 euro/dag = 60,80 euro/dag.

15 Avbrytande och minskning

Om det på grund av ändrade förhållanden är befogat att anta att rehabiliteringspenningen bör dras in eller dess belopp minskas, kan utbetalningen av rehabiliteringspenningen helt eller delvis

avbrytas eller dess belopp minskas omedelbart för undvikande av felaktig utbetalning. Ett

interimistiskt beslut om avbrottet eller minskningen ska utan dröjsmål utfärdas till klienten, där han eller hon bereds tillfälle att ge sin egen utredning i ärendet (hörande). Ett interimistiskt beslut kan inte överklagas.

Ett slutligt beslut jämte besvärsanvisning utfärdas som ett justeringsbeslut omedelbart när det finns tillräckliga grunder för att utfärda ett sådant.

16 Indragning

Om rehabiliteringen avbryts eller upphör av andra skäl än ett tillfälligt avbrott eller om förutsättningarna för utbetalning av rehabiliteringspenning inte längre uppfylls ska

rehabiliteringspenningen dras in. Huruvida ett beslut om rehabiliteringspenning ska dras in övervägs alltid på basis av en helhetsbedömning av klientens situation. Den försäkrade ska höras före

indragningen. Ett överklagbart beslut utfärdas om indragningen.

En rehabiliteringspenningförmån kan dras in till följd av ändrade förhållanden t.ex. när

 rehabiliteringen avbryts helt och hållet

 klienten börjar arbeta under rehabiliteringstiden (inte yrkesutbildning eller rehabiliteringspenning för unga)

 klienten flyttar utanför tillämpningsområdet för EU-förordningarna eller annars inte längre är försäkrad i Finland

 klienten avlider.

Rehabiliteringspenningen dras inte in när rehabiliteringen avbryts tillfälligt, såvida avbrottet inte äventyrar rehabiliteringens framskridande och förverkligandet av rehabiliteringens mål. Om rehabiliteringen avbryts helt, indras rehabiliteringspenningen från det att avbrottet började.

Rehabiliteringspenning som betalas för rehabilitering som ordnas av FPA dras alltid in när rehabiliteringsbeslutet dras in. Beslutet om att avbryta rehabiliteringen och dra in

rehabiliteringsbeslutet fattas av rehabiliteringshandläggaren. Rehabiliteringspenningen dras in från och med indragningen av rehabiliteringsbeslutet. Rehabiliteringsklienten ska höras om såväl indragningen av rehabiliteringsbeslutet som indragningen av beslutet om rehabiliteringspenning.

När en grund för indragning är för handen kan utbetalningen av rehabiliteringspenningförmånen helt eller delvis avbrytas eller minskas tills ärendet avgjorts genom ett lagakraftvunnet beslut.

Om klienten beviljas en annan förmån som utgör hinder för rehabiliteringspenning dras rehabiliteringspenningen inte in, utan ett justeringsavgörande görs upp om den.

17 Felaktig utbetalning

Felaktig utbetalning av rehabiliteringspenning eller en ökning av felaktigt utbetalt belopp kan uppstå i samband med ett justerings-, rättelse- eller indragningsbeslut, då förmånen har betalats med för stort belopp, för fel tid eller utan grund.

Rehabiliteringspenning som utbetalats med ett felaktigt belopp kan återkrävas eller regressindrivas.

Rehabiliteringspenning som utbetalats med ett felaktigt belopp kan återkrävas hos

 kunden

 arbetsgivaren

 Patientförsäkringscentralen

 arbetslöshetskassan

 arbetsplatskassan

 ansvarsenheten för studiestöd

 försäkringsinrättningen

 FPA-byrån.

Felaktig utbetalning till kunden

Förskottsinnehållning ska verkställas på rehabiliteringspenning som betalats med felaktigt belopp till kunden, men beloppet kan återkrävas med nettobelopp fram till utgången av maj året efter

utbetalningsåret. Den felaktiga utbetalningen behandlas som en utbetalning till kunden även om den har betalats till intressebevakaren eller till socialbyrån på grund av levnadsvanor (FRPL 566/2005 48 § 3 mom.).

Felaktig utbetalning till annan mottagare

Förskottsinnehållning verkställs inte på felaktigt utbetalda belopp till arbetsgivaren,

Patientförsäkringscentralen, arbetslöshetskassan, arbetsplatskassan, ansvarsenheten för studiestöd och FPA. Den felaktiga utbetalningen återkrävs till bruttobeloppet.

Hörande efter felaktig utbetalning av rehabiliteringspenning

I avgöranden gällande rehabiliteringspenning bifogas automatiskt ett hörandebrev gällande felaktig utbetalning, om kunden inte tidigare har hörts om detta. Hörandebrevet skickas till kunden, intres-sebevakaren och arbetsgivaren om de har fått felaktiga utbetalningar. Övriga betalningsmottagare hörs inte, även om avgörandet skulle orsaka felaktig utbetalning.

Läs mer i denna anvisning under

 Felaktig utbetalning > Återkrav

 Felaktig utbetalning > Regressindrivning

17.1 Återkrav

17.2 Regressindrivning

Regressfordran på rehabiliteringspenning uppkommer då en förmån som hindrar utbetalning av rehabiliteringspenning eller minskar dess belopp beviljas för samma tid som rehabiliteringspenning betalats för. Ytterligare förutsätts att en annan förmån som med stöd av förmånslagstiftning beviljas för samma tid kan betalas som regress till FPA mot rehabiliteringspenning.

Regressfordran kan skötas på följande sätt:

 Som regresskvittning mot en annan FPA-förmån, då detta är möjligt i YHTE-systemet.

 Som regressindrivning mot en annan FPA-förmån med stöd av betalningsyrkande.

 Som regressindrivning med kravbrev mot en förmån som betalas av en annan inrättning.

Arbetsordningen vid regressindrivning

1. Undersök hur en annan förmån inverkar (minskar eller hindrar) på sidan Förhållande till andra förmåner (Suhde muihin etuuksiin).

2. Utred om rehabiliteringspenningen enligt beslutet ska justeras eller rättas.

3. I och med avgörandet skapas automatiskt ett ställningstagande som riktas till indrivningen (regresskvittning eller regressindrivning med betalningsyrkande) och kunden får automatiskt ett hörandebrev (om man inte väljer "Liikamaksusta päätetään myöhemmin).

4. Om den felaktiga utbetalningen beror på en förmån som betalats av en annan inrättning och förmånen kan drivas in genom regress, ska du skicka ett indrivningsbrev om fordran.

Regressindrivning mellan FPA-förmåner Ålderspension

Ålderspensioner enligt folkpensionslagen hindrar utbetalning av rehabiliteringspenning.

Pensionshandläggaren utreder hur mycket som betalats i rehabiliteringspenning och registrerar regressuppgifter gällande rehabiliteringspenningen i samband med pensionsavgörandet. Efter pensionsbeslutet går uppgift om ärendet till rehabiliteringspenningen (OIWA> Tarkistettava asia).

Justera eller rätta rehabiliteringspenningen från och med beviljandet av ålderpension.

Läs mer i denna anvisning under Förhållande till andra förmåner > Pensioner > Ålderspension, förtida ålderspension

Sjukpension, rehabiliteringsstöd och garantipension

Retroaktivt beviljad sjukpension enligt folkpensionslagen, tidsbegränsat rehabiliteringsstöd och ga-rantipension avdras från rehabiliteringspenning som betalats för samma tid. Gällande kommande tid ändrar de rehabiliteringspenningen så att den blir rehabiliteringspenning till pensionstagare.

Pensionshandläggaren utreder hur mycket som betalats i rehabiliteringspenning och registrerar regressuppgifter gällande rehabiliteringspenningen i samband med pensionsavgörandet. Efter pensionsbeslutet går uppgift om ärendet till rehabiliteringspenningen (OIWA> Tarkistettava asia).

Justera eller rätta rehabiliteringspenningen från och med beviljandet av pensionen. Avsluta regressindrivningen när återbetalningen syns i rehabiliteringspenningen och avstå från att driva in resten av det felaktigt utbetalda beloppet, om sådant ännu återstår.

Läs mer:

 i denna anvisning under Bestämningsgrunder > Rehabiliteringspenning till pensionstagare >

Retroaktiv pension

 Ratkaisutyö >Takaisinperintä > Muutokset ratkaisun jälkeen > Regressiperinnän jälkeen

Regressindrivning mellan FPA och andra inrättningar Arbetspensionsanstalterna

Ålderspensioner enligt arbetspensionslagarna hindrar utbetalning av rehabiliteringspenning. Reha-biliteringspenning som betalats ut för samma tid drivs efter arbetspensionsanstaltens anmälan (TORE-impuls) in med brev KRG74r.

Specialfall

I regel inleder arbetspensionsantalten inte utbetalning av pension för samma tid som rehabiliteringspenning betalas. Om arbetspensionsanstalten ändå beviljat och betalat ut invalidpension för samma tid som rehabiliteringspenning har betalats, inverkar den inte på rehabiliteringspenningen. FPA kan inte driva in utbetald rehabiliteringspenning av arbetspensionsanstalten.

Försäkringsinrättning

Olycksfalls- och trafikförsäkringsersättningar samt militärskade- och militärolycksfallsersättningar som betalats till fullt belopp hindrar utbetalning av rehabiliteringspenning och ersättningar som inte betalats till fullt belopp avdras från rehabiliteringspenningen.

Försäkringsinrättningen har i samband med avgörandet gällande rehabiliteringspenningen automa-tiskt fått en anmälan om rehabiliteringspenning som FPA beviljat, ifall rehabiliteringspenningen har beviljats med stöd av dröjsmålsintyg. I det beslut som kunden fått informeras om FPA:s rätt att åter-kräva den ersättning enligt annan lag som beviljas senare för samma tid, till det belopp som

mots-varar den betalda rehabiliteringspenningen. Då ett rehabiliteringspenningsärende avgörs med stöd av dröjsmålsintyg betalas rehabiliteringspenningen inte ut till arbetsgivaren.

Den försäkringsinrättning som gett dröjsmålsintyget underrättar byrån ifall behandlingen av ärendet överförs till en annan inrättning.

Dröjsmålsintyg har lämnats in till FPA

1. Innan ett ersättningsbeslut meddelas begär försäkringsinrättningen uppgifter från FPA om den utbetalda rehabiliteringspenningen antingen per telefon eller per brev.

2. Meddela den betalda rehabiliteringspenningen till försäkringsbolaget med ett kundbrev (KRV05r eller KRV06r).

3. Om rehabiliteringen fortsätter efter att meddelandet skickats, betalas rehabiliteringspenning-en inte ut förrän rehabiliteringspenning-en utredning om drehabiliteringspenning-en andra ersättningrehabiliteringspenning-ens belopp eller ett nytt dröjsmålsintyg har fåtts från försäkringsinrättningen.

4. Försäkringsinrättningen skickar sitt beslut till FPA

5. Justera eller rätta beslutet om rehabiliteringspenning. Uppgifterna om ersättningen kommer fram automatiskt eller så registrerar du dem på sidan Muut etuudet (estävä tai vähentävä).

6. Skicka indrivningsbrev KRG72r eller KRG73r till försäkringsinrättningen.

7. När försäkringsinrättningen betalar fordran till FPA registreras betalningen i samband med regressindrivningsärendet.

8. Om inte hela det felaktigt utbetalda beloppet har kunnat indrivas ska du avsluta regressen och handlägga det överskjutande beloppet som ett återkravsärende.

Dröjsmålsintyget har inte lämnats till Folkpensionsanstalten

Den ersättning som försäkringsinrättningen har betalat kan drivas in hos försäkringsinrättningen till den del som motsvarar rehabiliteringspenningen även om FPA inte begärt något dröjsmålsintyg. Gå till väga på det här sättet också om försäkringsinrättningen begär uppgifter från FPA om utbetald rehabiliteringspenning innan ett ersättningsbeslut meddelas.

Rehabiliteringspenningen ska justeras eller rättas om försäkringsinrättningen har betalat ut ersätt-ning direkt till kunden. Den felaktiga utbetalersätt-ningen handläggs som återkrav hos kunden.

Läs mer i denna anvisning under Förhållande till andra förmåner > Ersättning enligt annan lag och undersidor

Regressindrivning av pension som betalas från utlandet

Centret för internationella ärenden sköter informationsutbytet med Pensionsskyddscentralen.

Om retroaktiv pension från utlandet, med undantag av Sverige, betalas till kunden för samma tid som han eller hon har fått rehabiliteringspenning, betalar pensionsutbetalaren pensionen till Pensionsskyddscentralen som sänder en förfrågan till FPA om vilket belopp FPA vill ha.

Rehabiliteringspenningen justeras och ett indrivningsmeddelande (KRG75) skickas till Pensionsskyddscentralen.

En retroaktiv ersättning från Sverige som betalats på grundval av arbetsoförmåga drivs in hos för-månstagaren själv.

Läs mer i denna anvisning under Avgörande > Handläggningsställe > Handläggningsstället för in-ternationella ärenden

Andra lagstadgade ersättningar för inkomstbortfall

Om en rehabiliteringsklient retroaktivt har beviljats ersättning för inkomstbortfall med stöd av någon annan lag, betalas ersättningen till FPA till den del som motsvarar rehabiliteringspenningförmånen.

18 Sökande av ändring

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 163-0)