• No results found

Inverkan av förmåner och inkomster från utlandet

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 70-74)

I rehabiliteringspenningens belopp ska beaktas sådana från utlandet betalda förmåner eller ersätt-ningar som motsvarar denna förmån eller någon annan förmån som ska beaktas enligt lagen om FPA-rehabilitering.

Rehabiliteringspenningsärendet avgörs vid centret för internationella ärenden, då kunden omedel-bart före den sökta rehabiliteringspenningsperioden får eller fått en förmån eller ersättning från ut-landet som kan inverka på rätten till rehabiliteringspenning eller på dess belopp.

En förmån från utlandet har i regel samma inverkan på rehabiliteringspenningen som en inhemsk förmån som betalas på samma grunder. Därmed hindrar t.ex. ålderspension från utlandet beviljande av rehabiliteringspenning och sjukpension från utlandet ändrar rehabiliteringspenningen till

rehabiliteringspenning till pensionstagare. Familjepension från utlandet påverkar inte

rehabiliteringspenningen, vilket inte inhemsk familjepension heller gör, eftersom den till sin karaktär inte är en ersättning för inkomstbortfall. Om det sammanlagda beloppet av de pensioner som betalas från utlandet är högst lika stort som rehabiliteringspenningens minimibelopp (601 euro per månad år 2015) beaktas dessa pensioner inte när rehabiliteringspenningen fastställs.

Sådan lön av en utländsk arbetsgivare eller internationell organisation som betalats för rehabilite-ringspenningtiden och som ersätter en förmån som ska beaktas i samband med rehabiliteringspen-ningen, dras av från rehabiliteringspenningen om rehabiliteringspenningen inte betalas till arbetsgi-varen. Läs mer om en utländsk arbetsgivares rätt att få rehabiliteringspenning.

Inkomst från utlandet beaktas om det är fråga om sådan arbetsinkomst som avses i sjukförsäkrings-lagen.

Förfarandet med dröjsmålsintyg tillämpas inte på förmåner och ersättningar från utlandet. Du kan bevilja rehabiliteringspenning utan dröjsmålsintyg. Lägg till en kommentar i beslutet om att den för-säkrade själv ska meddela FPA om han eller hon senare får ersättning från utlandet för samma tid som rehabiliteringspenningen beviljats för.

Enligt utländsk lagstiftning kan det också hända att den utländska institutionen drar av rehabilite-ringspenningen från Finland från den ersättning som den betalar. I sådana fall blir rehabiliterings-penningen kundens primära inkomstbortfallsersättning under rehabiliteringstiden.

7 Ansökan

Rehabiliteringspenning kan sökas av kunden, av hans eller hennes arbetsgivare, kommunen och Patientförsäkringscentralen. Ansökan kan dessutom i särskilt angivna situationer på kundens vägnar göras av kundens intressebevakare, en intressebevakningsfullmäktig, en nära anhörig och en person som befullmäktigats av kunden. Om kunden har avlidit och någon ansökan om

rehabiliteringspenning inte har gjorts, har dödsboet rätt att ansöka om rehabiliteringspenning.

Ansökan om rehabiliteringspenning görs skriftligt:

 Rehabiliteringspenning och ersättning för uppehälle kan sökas via e-tjänsten eller med blankett KU 112r.

 Arbetsgivaren kan ansöka om rehabiliteringsgpenning genom att göra en anmälan om lön som betalats för rehabiliteringstid endera via e-tjänsten eller på blankett blankett Y 17r.

 Ansökan om rehabiliteringsunderstöd enligt prövning kan göras via e-tjänsten eller med blankett KU 113r.

Rehabiliteringspenning kan också sökas muntligt.

Ett rehabiliteringspenningsärende kan därtill inledas med

 läkarintyg B (rehabiliteringspenning för unga och rehabiliteringspenning för läroavtalsutbildning)

 blankett KU 110r (Individuell studie- och rehabiliteringsplan med tanke på rehabiliteringspenningen för unga)

 blankett KU 111r (Bilaga till ansökan om rehabiliteringspenning; rehabiliteringspenning och läroavtalsutbildning för unga)

 en anmälan från arbetsgivaren om inkomsterna för 6 månader, även om rehabiliterings-penning inte söks

 en arbetsgivares anmälan om tid utan lön

 annan handling av vilken framgår avsändarens uppgifter samt att rehabiliteringspenning söks med den.

Uppmana alltid kunden att ansöka om rehabiliteringspenning om behandlingen av ärendet har inletts med någon annan handling än med kundens eller arbetsgivarens ansökan. Avslå ansökan om rehabiliteringspenning med orsakskoden 72 om kunden inte lämnar in ansökan inom utsatt tid.

Om kunden senare lämnar in ansökningsblanketten ska du handlägga ärendet på nytt enligt det ursprungliga inledningsdatumet.

Exempel

Ett ärende gällande rehabiliteringspenning för unga inleddes med läkarutlåtande B, som inkom till FPA 1.6. Trots begäran lämnar kunden inte in någon ansökan så

rehabiliteringspenningen avslås 19.6. Kunden lämnar in ansökan 1.11. Ansökan om

rehabiliteringspenning handläggs med inledningsdatum 1.6 och rehabiliteringspenningen kan beviljas retroaktivt från och med 1.2 om villkoren uppfylls.

Be löneuppgifterna direkt från arbetsgivaren om kunden meddelar att han eller hon får lön för rehabiliteringstiden eller om kunden söker förmånen utifrån arbetsinkomsterna för 6 månader och om inga inkomster har företetts. Låt ansökan vänta, om kundens ansökan gäller kommande tid och ingen lön ännu har betalats ut. Välj ”Odottaa tiedoja työnantajalta” (inväntar uppgifter från

arbetsgivaren) som orsak till att arbetet väntar. Ange väntetid utifrån löneutbetalningen. Begär löneuppgifterna av arbetsgivaren när väntetiden upphör om inga uppgifter då har företetts.

Arbetsgivares ansökan

En arbetsgivare kan ansöka om rehabiliteringspenning genom att anmäla uppgifterna om lönen för rehabiliteringstiden antingen

i e-tjänsten

eller med blanketten Anmälan om lön från arbetsgivare

Y 17r

.

Innan du fattar ett avgörande ska du bedöma huruvida det behövs ytterligare uppgifter om kunden.

Be att få uppgifterna i första hand per telefon, eller uppmana kunden att fylla i en ansökan via e-tjänsten. Begäran om tilläggsuppgifter av kunden för att komplettera arbetsgivarens ansökan förutsätter inte att man hör arbetsgivaren eller sänder arbetsgivaren ett informationsbrev under pågående handläggningsprocess.

Om kunden trots begäran inte lämnar in de uppgifter som saknas ska du avslå ansökan med orsakskoden 01 (kunden har inte lämnat de uppgifter som begärts för avgörande av ansökan). Om kunden senare lämnar in ansökan eller de uppgifter som saknas ska du handlägga ärendet på nytt enligt det ursprungliga inledningsdatumet.

Exempel

Ett ärende gällande rehabiliteringspenning för unga inleddes med arbetsgivarens ansökan, som inkom till FPA 1.6. Kunden ombes lämna in en ansökan med de uppgifter som behövs för avgörandet. Kunden lämnar inte in någon ansökan och meddelar inte heller övriga uppgifter, så rehabiliteringspenningen avslås 19.6. Kunden lämnar in ansökan först efter den andra rehabiliteringsperioden 1.11. Ärendet handläggs på nytt och rehabiliteringspenningen kan beviljas retroaktivt från och med 1.2 om villkoren uppfylls.

Bilagor

Rehabiliteringsbeslut

En kopia av rehabiliteringsbeslutet eller blanketten Meddelande om rehabiliteringsbeslut (KU 114r) ska fogas till ansökan om rehabiliteringspenning.

Av blanketten eller beslutet ska framgå följande:

 en plan för hur rehabiliteringen ska genomföras

 vilken instans som har fattat rehabiliteringsbeslutet

 uppgifter om vilken lag som ligger till grund för rehabiliteringsbeslutet eller på vilken annan grund rehabiliteringen har beviljats

 syftet med rehabiliteringen

 en kostnadskalkyl och en tidtabell.

Kunden kan lägga fram en annan tillräcklig utredning om grunden för beviljandet av rehabilitering, t.ex. ett beslut om att han eller hon har antagits till en kurs som finansieras av

Penningautomatföreningen.

Rehabiliteringsbeslutet behöver inte lämnas in som bilaga till ansökan när

 rehabiliteringsbeslutet har fattats av FPA

 ansökan gäller rehabiliteringspenning för unga

 ansökan gäller rehabiliteringspenning för läroavtalsutbildning.

Till en ansökan om rehabiliteringspenning ska dessutom fogas:

 en utredning om den företedda arbetsinkomsten för sex månader, blankett Y 17r, om kun-den vill ha rehabiliteringspenning på basis av sina inkomster under de senaste sex måna-derna före rehabiliteringens början samt en redogörelse av kunden om kostnamåna-derna för in-komstens förvärvande.

 en utredning om arbetsinkomsterna för det fulla kalenderår som följer efter att deltidspensionen har börjat betalas ut, om kunden vill att rehabiliteringspenningen fastställs på basis av dem. Kunden ska utreda inkomsterna hos arbetsgivaren, skattemyndigheten eller på annat sätt.

 en utredning om klientens uppskattade inkomster under terminerna vid yrkesutbildning (lönekvitto eller annan tillförlitlig utredning)

 en utredning om inkomstbortfallsersättning enligt annan lag med tanke på samordning, om uppgiften inte finns i FPA:s register

 en redogörelse av kunden själv om hans eller hennes försörjning, om rehabiliteringspenning söks för väntetid eller mellanliggande tid (gäller inte rehabiliteringspenning för unga)

 ett dröjsmålsintyg från en försäkringsinrättning, om kunden kan ha rätt till full ersättning för inkomstbortfall enligt en primär lag och ersättningen dröjer (FRPL 566/2005 22 § 2 mom.)

 programmet för en konditionshöjande rehabiliteringskurs

 programmet för en kurs som finansieras av Penningautomatföreningen

 vård- eller rehabiliteringsplan, om det är fråga om individuell rehabilitering som kommunen ordnar med stöd av lagen om missbrukarvård

Till en ansökan om rehabiliteringspenning för unga ska fogas

 bilaga till ansökan om rehabiliteringspenning; rehabiliteringspenning och läroavtalsutbildning för unga (KU 111r)

 en individuell studie- och rehabiliteringsplan som upprättats av kommunen (t.ex. FPA-blankett KU 110r) och

 ett läkarutlåtande B.

Till en ansökan om rehabiliteringspenning i samband med läroavtalsutbildning ska fogas

 bilaga till ansökan om rehabiliteringspenning; rehabiliteringspenning och läroavtalsutbildning för unga (KU 111r)

 ett läroavtal som har godkänts av utbildningsanordnaren

 en plan gällande utbildningen

 ett läkarutlåtande B.

När ersättning för uppehälle söks ska i ansökan redogöras för

 de extra kostnaderna för rehabiliteringen och

 eventuella inkomster och ersättningar som kan inverka på rätten till ersättning för uppehälle.

Till en ansökan om rehabiliteringsunderstöd ska fogas

 en utredning om att kunden förvärvsarbetar och inte har rätt till någon arbetslöshetsförmån enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa

 ett löneintyg av arbetsgivaren, om syftet med understödet är att komplettera en lägre lön

 någon annan utredning som kunden vill motivera sin ansökan med, t.ex. en utredning om start av ett nytt företag

Utredningar om deltagande

För att rehabiliteringspenning ska betalas ut fordras en utredning om klientens deltagande i rehabilitering. För varje separat rehabiliteringsperiod krävs ett deltagarintyg som upprättats av serviceproducenten. När det är fråga om utbildning krävs intyg från läroanstalten över att studierna fortsätter och framskrider.

Läs mer i den finskspråkiga förmånsanvisningen

Kuntoutusraha > Etuusohje > Seuranta

Återtagande av ansökan innan beslutet har meddelats

Kunden eller arbetsgivaren kan återta ansökan innan beslutet har meddelats. Återtagandet kan göras muntligt eller skriftligt. Alltid när man i samband med ansökan meddelat att kunden fått lön för rehabiliteringstiden ska både kunden och arbetsgivaren samtycka till att ansökan återtas. Du kan be om samtycket per telefon. Om inte båda parterna samtycker till att ansökan återtas ska ansökan avgöras och ett beslut meddelas.

Skicka ett brev till kunden där du berättar att ansökan har återtagits på begäran. Du kan använda brevmall YHI39r Meddelande om återtagande av ansökan. Ta bort informationen om att ansökan är under behandling ur systemet.

Återtagande av ansökan efter att beslutet meddelats

Kunden eller arbetsgivaren kan återta ansökan efter att beslutet har meddelats fram till dess att beslutet har vunnit laga kraft. Ansökan ska återtas skriftligt.

Utfärda ett självrättelsebeslut där du konstaterar att det inte föreligger någon rätt till förmån och ange som motivering att ansökan har återtagits. Om arbetsgivaren har fått beslutet ska du också be den andra parten ge sitt samtycke till självrättelse. Om inget samtycke fås kan ingen självrättelse göras utan ärendet sänds vidare som besvär till Besvärsnämnden för social trygghet.

Läs mer:

 Sökande av ändring > Rättelse och undanröjande av beslut > Prövning av möjligheten till rättelse > Självrättelse

 Sökande av ändring > Till besvärsinstansen

OBS! Det inte är fråga om återtagande av ansökan när kunden meddelar att någon uppgift i anslutning till beviljande eller betalning är felaktig. Exempelvis när arbetsgivaren rättar uppgifter som den lämnat om lönebetalning eller när den försäkrade meddelar att han eller hon har börjat arbeta. I sådana fall är det fråga om justering eller rättelse av ett beslut.

Efter att ett beslut har vunnit laga kraft kan ansökan i regel inte längre återtas.

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 70-74)