• No results found

Ersättning enligt annan lag

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 66-69)

FPA får uppgifter om ersättning enligt annan lag både elektroniskt och i pappersform.

Dataförvaltningsavdelningens grupp för datasupport sparar uppgifterna i FPA:s datasystem. Om det vid förmånshandläggningen kommer fram att kunden får ersättning enligt en annan lag, men

ersättningsuppgifterna inte visas vid HEKY-förfrågan eller i OIWA, ska du skapa ett uppdragsarbete (Luo työ, Toimeksianto) för datasupporten för utredning av detta i enlighet med anvisningen om datasupportens OIWA-arbetsköer. Innan du skapar uppdragsarbetet (Toimeksianto-työ) ska du kontrollera med den försäkrade vilket försäkringsbolag som betalar ut ersättningen och ange bolagets namn i uppdragsarbetets kommentarfält. Kontakta dock försäkringsbolaget direkt om det inte alls finns någon dagpenning i samband med olycksfallsersättning i FPA:s databas och be att få ersättningsuppgifterna av försäkringsbolaget.

6.10.1 Om annan ersättning fördröjs

Rehabiliteringspenning kan beviljas om utbetalningen av en primär ersättning fördröjs av orsaker som inte beror på klienten. Om klienten har sökt annan ersättning och det av ansökan om

rehabiliteringspenning eller utredningen om olycksfallet framgår vid vilket försäkringsbolag ärendet behandlas, ska ett ersättningsbeslut eller dröjsmålsintyg begäras av försäkringsbolaget. Klientens rätt till ersättningen överförs då till FPA till den del som motsvarar den rehabiliteringspenning som betalats ut (FRPL 22 § 4 mom).

Beviljande av rehabiliteringspenning på grundval av dröjsmålsintyg

När rehabiliteringspenning beviljas på grundval av dröjsmål sänds det automatiskt i samband med beslutet ett meddelande om den beviljade rehabiliteringspenningen till försäkringsbolaget . I det beslut som skickas till klienten uppges att rehabiliteringspenning betalas trots att annan ersättning fördröjts och det informeras om FPA:s rätt att återkräva den ersättning enligt annan lag som beviljas senare för samma tid, till det belopp som motsvarar den betalda rehabiliteringspenningen.

När uppgiften om att annan ersättning beviljats inkommer till FPA ska du rätta förmånsbeslutet.

Skicka ett kravbrev till försäkringsbolaget via återkravssystemet där det sammanlagda beloppet av den betalda dagpenningen anges. Försäkringsbolaget betalar den ersättning som bolaget beviljat till FPA upp till beloppet av den rehabiliteringspenning som FPA betalat.

Ersättningar från utlandet

Förfarandet med dröjsmålsintyg tillämpas inte på förmåner och ersättningar från utlandet. Du kan bevilja rehabiliteringspenning utan dröjsmålsintyg. Lägg till en kommentar i beslutet om att den försäkrade själv ska meddela FPA om han eller hon senare får ersättning från utlandet för samma tid som rehabiliteringspenningen beviljats för.

Enligt utländsk lagstiftning kan det också hända att den utländska institutionen drar av rehabilite-ringspenningen från Finland från den ersättning som den betalar.

I sådana fall blir rehabiliterings-penningen kundens primära inkomstbortfallsersättning under rehabiliteringstiden.

6.10.2 Olycksfall i arbetet

Arbetsgivaren är skyldig att teckna en olycksfallsförsäkring för de anställda i fall av olycksfall i arbetet. Vid olycksfall har den anställda rätt till ersättning fastän arbetsgivaren inte har någon försäkring.

Rehabiliteringspenning beviljas inte för tid då klienten har rätt till full ersättning för inkomstbortfall enligt lagen om obligatorisk olycksfallsförsäkring.

Ersättning för inkomstbortfall enligt lagen om olycksfallsförsäkring betalas i form av dagpenning eller olycksfallspension. De kan betalas antingen med fullt belopp eller som partiell ersättning. Full

dagpenning och olycksfallspension betalas när skadan eller sjukdomen orsakar fullständig nedsättning av arbetsförmågan och inkomstminskningen eller behandlingen fortfarande pågår.

Partiell ersättning betalas när den skadade redan klarar av ett nytt arbete eller sitt tidigare arbete, men inkomsterna på grund av skadan eller sjukdomen är lägre än före olycksfallet.

Inverkan på rehabiliteringspenning

Dagpenning och olycksfallspension enligt lagen om olycksfallsförsäkring som betalas med fullt belopp är ett hinder för beviljande av rehabiliteringspenning. Dagpenning och olycksfallspension som betalas i form av partiell ersättning är inget hinder för beviljandet av rehabiliteringspenning, men de dras av från denna.

Frivilliga olycksfallsförsäkringar OFL 57 §

Företagare och yrkesutövare samt företagsdelägare och bolagsmän som hamnar utanför den obligatoriska olycksfallsförsäkringen kan i enlighet med lagen om olycksfallsförsäkring försäkra sig själv genom en frivillig olycksfallsförsäkring för företagare. (Lagen om olycksfallsförsäkring

608/1948 57 § 1 mom.)

Uppgift om ersättningar enligt 57 § i lagen om olycksfallsförsäkring överförs till FPA från och med 1.1.2015 specificerat i ersättningar för arbetstid och ersättningar för fritid.

Ersättningar för arbetstid, som betalas i form av full dagpenning eller pension, hindrar beviljandet av rehabiliteringspenning. De partiella ersättningarna dras av från rehabiliteringspenningen.

Ersättning för fritid dras inte av från rehabiliteringspenningen.

Lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare 21 § 1 mom.

Lantbruksföretagare och stipendiater som är försäkrade enligt LFöPL omfattas av den obligatoriska olycksfallsförsäkringen på samma sätt som anställda. Lantbruksföretagare som inte omfattas av den obligatoriska försäkringen kan teckna en frivillig olycksfallsförsäkring (21 § i lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare 1026/1981).

Uppgift om ersättningar enligt 21 § i lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare överförs till FPA från och med 1.1.2015 specificerat i ersättningar för arbetstid och ersättningar för fritid.

Ersättningar för arbetstid, som betalas i form av full dagpenning eller pension, hindrar beviljandet av rehabiliteringspenning. De partiella ersättningarna dras av från rehabiliteringspenningen.

Olycksfallsersättning till lantbruksföretagare för fritid dras inte av från rehabiliteringspenningen.

Tidigare olycksfall i arbetet

Om olycksfallet i arbetet har skett före 1.1.1982 betalas livränta som ersättning för nedsatt arbetsförmåga och medicinskt men enligt lagen om olycksfallsförsäkring. Livräntan består av en grundränta som fastställs enligt en medicinsk invaliditetsgrad och av en tilläggsränta som fastställs enligt nedsättningen i arbetsförmågan.

 Livräntan är ett hinder för beviljandet av rehabiliteringspenning om tilläggsräntan betalas med fullt belopp.

 Livräntan dras av från rehabiliteringspenningen om tilläggsräntan inte betalas med fullt belopp.

Livräntan inverkar inte på rehabiliteringspenningen om ingen tilläggsränta alls betalas.

6.10.3 Trafikskada

Trafikförsäkringen ersätter personskador som till följd av att ett fordon används i trafik förorsakats dem som befunnit sig i fordonet samt utomståendes person- och egendomsskador.

Inkomstbortfallsersättningar som betalas utifrån trafikförsäkringslagen är

 ersättning för inkomstbortfall

 sjukpension/invalidpension

 inkomstbortfallsersättning som motsvarar arbetslöshetsdagpenningen när den försäkrade har varit arbetslös innan trafikskadan inträffade.

Inkomstbortfallsersättning som betalas med fullt belopp hindrar beviljandet av

rehabiliteringspenning. Annan ersättning än full ersättning för inkomstbortfall dras av från rehabiliteringspenningen.

Rehabiliteringspenningen påverkas inte av den ersättning som betalas ut för sveda och värk, för bestående men eller för fördröjda inkomster. Rehabiliteringspenningen påverkas inte heller av den ersättning som försäkringsbolaget betalar i form av lön för en vikarie för den skadelidande.

6.10.4 Olycksfall i militärtjänst Lagen om olycksfall i militärtjänst

Med stöd av lagen om olycksfall i militärtjänst (1211/90) betalas ersättning för olycksfall och

sjukdomar i militärtjänst som drabbat den försäkrade 1.1.1991 eller senare. Utöver yrkessjukdomar

enligt lagen om yrkessjukdomar betraktas som sjukdomar i militärtjänst även andra sjukdomar som sannolikt förorsakats av tjänstgöringen eller som tjänstgöringen väsentligt förvärrat.

Ersättning för inkomstbortfall enligt lagen om olycksfall i militärtjänst betalas i form av dagpenning eller olycksfallspension. De kan betalas antingen med fullt belopp eller som partiell ersättning. Full dagpenning och olycksfallspension betalas när skadan eller sjukdomen orsakar fullständig

nedsättning av arbetsförmågan och inkomstminskningen eller behandlingen fortfarande pågår.

Partiell ersättning betalas när den skadade redan klarar av ett nytt arbete eller sitt tidigare arbete, men inkomsterna på grund av skadan eller sjukdomen är lägre än före olycksfallet.

Dagpenning och olycksfallspension som betalas med fullt belopp är ett hinder för beviljandet av rehabiliteringspenning. De partiella ersättningarna dras av från rehabiliteringspenningen.

Lagen om skada, ådragen i militärtjänst

Olycksfall och sjukdomar i militärtjänst som drabbat den försäkrade före 1.1.1991 ersätts enligt lagen om skada, ådragen i militärtjänst. Enligt lagen betalas livränta som ersättning för nedsatt arbetsförmåga och medicinskt men. Livräntan består av en grundränta som fastställs enligt en medicinsk invaliditetsgrad och av en tilläggsränta som fastställs enligt nedsättningen i

arbetsförmågan.

Livräntan är ett hinder för beviljandet av rehabiliteringspenning om tilläggsräntan betalas med fullt belopp.

Livräntan dras av från rehabiliteringspenningen om tilläggsräntan inte betalas med fullt belopp.

Livräntan inverkar inte på rehabiliteringspenningen om ingen tilläggsränta alls betalas.

In document Rehabiliteringspenning 7/2015 (Page 66-69)