• No results found

Sammanfattning av resultat för Artikel 2 Svenska Dagbladet

Sakområde är annat sakområde i både rubrik och ingress. I rubriken går inget avstånd att urskilja. Däremot i ingressen framgår både ett tidsmässigt, rumsligt och kulturellt avstånd. Händelsens frekvens i rubriken tillhör kategorin överraskning. Ingressen klassas som både sensation och överraskning. I rubriken före- kommer kategorin annan aktör. I ingressen framgår elitperson och organisation. Rubriken består av ett negativt inslag medan ingressen består av fyra neutrala inslag. Rubriken består av förenkling, vinkling, po- larisering och annan journalistisk form. Förenkling och annan journalistisk form går att urskilja i ingress. Varken rubrik eller ingress är balanserade, men däremot är ingressen neutralt presenterad till skillnad från rubriken. Helheten uppfattas som neutral.

1. Sakområde

Rubriken kategoriseras som annat sakområde. Att få hård kritik kan ses som att någon pekar på misstag och felaktigheter som, i detta fall, Lundby-Wedin har begått. Av denna anledning kan antagandet göras att Lundby-Wedin förmodligen upprört en part som därpå anser sig kunna kritisera just Lundby-Wedin. Ef- tersom rubriken är skriven i imperfekt går det att sluta sig till att Lundby-Wedin nått någon slags gräns för hur mycket kritik hon klarar av och att tidpunkten för då hon upprörde någon ligger längre bak i tiden. Även ingressen kategoriseras som annat sakområde. I ingressen specificeras det dock och sakområdet kan bestämmas till att handla om näringsliv. Detta eftersom Lundby-Wedin på grund av kritiken som nämns tidigare valt att lämna flera styrelseuppdrag och även vissa internfackliga uppdrag. Det kan också konstate- ras att det förmodligen är ett misstag hon begått i någon av de aktuella styrelserna som förmodligen legat till grund för den hårda kritiken som beskrivs i rubriken.

2. Avstånd

I rubriken nämns ingen faktor som kan avgöra varken ett tidsmässigt, rumsligt eller kulturellt avstånd. Så- ledes kategoriseras rubriken som inget avstånd. Dock skulle en tolkning på djupare skikt kunna göras då ”Lundby-Wedin” kan anses vara ett svenskt efternamn och personen namnet syftar på är förmodligen då av svensk härkomst. Därmed skulle ett kulturellt avstånd kunna finnas.

Däremot finns i ingressen tillräckliga angivelser för att kunna bestämma ett tidsmässigt och kulturellt avstånd. Tiden går att utläsa med benämningen ”igår”. Flera kulturella omständigheter kan skönjas. Att LO har en stor del i händelsen är en av dessa omständigheter. LO har cirka 1,7 miljoner medlemmar idag och är även

Svenska Dagbladet 2009-04-06

Analysenhet 1 - Rubrik

Kritiken blev för hård för Lundby-Wedin

Analysenhet 2 - Ingress

Efter ett snabbinkallat extra möte med LO-styrelsen igår meddelade Wanja Lundby-Wedin att hon lämnar sina uppdrag i styrelserna för AMF, AFA och Aftonbladet. Dessutom lämnar hon flera internfackliga uppdrag.

39 en del av Sveriges nutidshistoria. Detta gör att det utöver dagens medlemmar finns många före detta med- lemmar och även andra som berörts av den svenska arbetskulturen. LO är även en del av ägarbilden i många organisationer. Utöver detta nämns även AMF, dit många svenskar har en koppling i och med sitt pensionssparande, Aftonbladet, som en är en av Sveriges största dagstidningar och AFA, som är en gemensam organisation för svenska försäkringsbolag. Även styrelsemedlemmar och fackligt engagerade kan identifiera sig med arbetssätt och rutiner som finns. Flertalet svenska organisationer nämns och det innebär att händelsen utspelas i Sverige och förmodligen i Stockholm eftersom LO-borgen är placerad där. Med denna slutsats går det även att förmoda att Lundby-Wedin befunnits sig fysiskt vid det ”extra möte” som hölls med LO:s styrelse och att mötet i fråga förmodligen hölls i LO-borgen. Dessa faktorer gör att ett underliggande rumsligt avstånd går att finna.

3. Händelsens frekvens

Händelsens frekvens i rubriken tillhör kategorin överraskning. Den formulering och de ord som används i rubriken tyder på ett visst mått av förvåning och att ”kritiken blev för hård” var något oväntat.

Ingressen klassas som både sensation och överraskning. Med satsen ”snabbinkallat extra möte” visas det på att detta var en situation som uppstod plötsligt och då Lundby-Wedin meddelar att hon lämnar flera sty- relser tyder detta på att det som skedde inte var någon vardaglig händelse. Att hon dessutom lämnar så många styrelser tyder på att anledningen till hennes avgångar förmodligen också var något sensationellt och utöver det vanliga.

4. Aktörer

Lundby-Wedin finns i rubriken som ensam aktör och tillhör kategorin annan aktör. Eftersom Lundby- Wedin enbart anges med efternamn och någon form av titulering eller något annat som skulle möjliggöra tillfälle till att identifiera vem det rör sig om klassas Lundby-Wedin här som annan aktör. Underliggande skulle det vara möjligt att identifiera Lundby-Wedin som LO:s ordförande eftersom efternamnet om- nämns i medierna. Således skulle Lundby-Wedin fall under kategorin elitperson.

I ingressen kan totalt fem aktörer ur två kategorier urskiljas: elitperson samt organisation. Här framkommer det uppgifter om Lundby-Wedins förnamn och även att hon har suttit i flera styrelser. Detta innebär att det nu är möjligt att kategorisera henne som elitperson. De organisationer som förekommer i ingressen är LO-styrelsen, AFA, Aftonbladet och AMF.

5. Inslag i händelsen

Det inslag som finns i rubriken är av negativ karaktär och består av kritiken. I tidigare dimensionstolkningar för de aktuella analysenheterna har det fastställts att kritik är någon form av utpekande av misstag vilket följaktligen blir ett negativt handlande.

Fyra inslag går att urskilja i ingressen och av dessa är samtliga neutrala. Inslagen består av det snabbinkalla- de mötet, meddelandet till styrelsen, lämnande av styrelserna samt avsägningen av de internfackliga upp- dragen. Då det aldrig framgår varför Lundby-Wedin utför alla delar så går det inte att benämna inslagen vare sig positiva eller negativa. Då inte heller några värdeladdade ord av något slag förekommer, bidrar detta till den neutrala framställningen. Däremot kan antagandet göras att det är kritiken som är en bakom- liggande faktor till varför allt sker, men då detta inte uttalas i ingressen kan det inte bidra till någon värde- ring.

6. Journalistisk form/teknik

Rubriken består av förenkling, vinkling, polarisering och annan journalistisk form. Det går inte att urskilja svåra ord eller komplicerade argumentationer vilket innebär att rubriken förenklats. Genom att nämna att ”kriti- ken blev för hård” går det att anta att någon står bakom kritiken i fråga. Denne någon ges i rubriken inget större utrymme medan Lundby-Wedin är en central del och ges därmed mer plats. Av dessa anledningar är rubriken vinklad. Som precis nämndes antas någon stå bakom den givna kritiken vilket även gör denne någon till en motpol till Lundby-Wedin. Då det även handlar om just kritik antas en konflikt ligga bakom. Detta bildar en tydlig polarisering. Andra journalistiska former som kan urskiljas är intensifiering och en viss underliggande konkretisering. Formuleringen ”kritiken blev för hård” tolkas som något som kommit

40 relativt plötsligt och formuleringen innebär att situationen uppfattas som mer intensiv. Så som konstate- rats i tidigare dimensionstolkningar för aktuella analysenheter ligger något misstag eller felaktigt beteende bakom kritiken. Genom att helt sonika benämna denna bakomliggande orsak som ”kritiken” konkretiseras själva problemet och blir något som gemene man kan knyta an till.

I ingressen urskiljs kategorierna förenkling samt annan journalistisk form. Som i rubriken nyttjas inte heller i ingressen några komplexa formuleringar eller ord för att beskriva situationen. Då det inte finns någon motpart till Lundby-Wedin tydligt definierbar i ingressen kan den inte anses vara vinklad eller polariserad. Vid användandet av formuleringar såsom ”snabbinkallat extra möte” antyds att det är något av betydande karaktär så har hänt eller är på väg att hända, således kan även intensifiering skönjas. Utöver de redan nämnda journalistiska former används även stereotypisering. Genom att belysa att det är styrelser Lundby- Wedin både ”snabbinkallar” och ”lämnar” görs antagandet att Lundby-Wedin således är en styrelsemed- lem, vilket i sin tur innebär att en stereotyp bild skapas.

7. Opartiskhet

Rubriken anses vara obalanserad men däremot ges en neutral presentation av händelsen. Balanskravet anses inte bli uppfyllt genom att rubriken enbart talar om att ”Kritiken blev för hård”. Det finns inte angett var- för det existerar kritik och inte heller varför kritiken i fråga blev ”för hård”. Inga värdeord används i ru- briken på det sätt att de tar ställning till någons fördel eller nackdel och därmed är rubriken neutralt pre- senterad.

Precis som rubriken är ingressen obalanserad men däremot kravet på neutral presentation uppfylls. I ingressen framkommer aldrig anledningen till varför Lundby-Wedin lämnar de nämnda styrelserna eller de interna uppdragen. Detta tyder på att viss fakta utelämnas, således uppfylls inte kravet på balans. Någon mer part än Lundby-Wedin nämns inte i ingressen vilket innebär att det inte finns någon mer än just Lundby- Wedin att ta ställning för eller emot. I beskrivningen av händelsen används inte heller några värdeladdade ord som leder till att Lundby-Wedin kan uppfattas på det ena eller andra sättet. Dessa två faktorer leder till att rubriken kan anses vara neutralt presenterad.

8. Värdering av hela artikeln

Helhetsbedömningen av artikeln är att den är neutral. Här talas det om kritik, vilket vid tidigare dimensio- ner bedömts som negativ. I detta sammanhang anses den dock vara av neutral karaktär då orsaken till kri- tiken aldrig kommer fram. Det framkommer inte heller på ett tydligt sätt inom vilket område kritiken gi- vits. Lundby-Wedins anledning till att lämna sina uppdrag framkommer inte heller vilket gör att det inte går att säga att det är negativt eller positivt att hon lämnar dem. Förmodligen har det med kritiken att göra men detta är inget som uttalas tydligt och således kan inte detta tas med i bedömningen av helhetsintryck- et.

41