• No results found

Sammanfattning av resultat för Artikel 1 Svenska Dagbladet

I rubriken kan sakområdena ekonomi, brott och annat sakområde urskiljas. I ingressen är det sakområde brott. Det går att urskilja ett kulturellt avstånd i rubrik och ingress. I ingressen tillkommer ett rumsligt av- stånd. Rubriken i dimension händelsen frekvens faller under kategorin vardaglig, medan ingress räknas till sensation. Den aktör som förekommer i rubriken är elitperson. i ingressen förekommer elitperson, organi- sation och pensionssparare. Rubriken består av ett negativt inslag medan ingressen består av fyra negativa inslag. Förenkling och vinkling förekommer i rubrik och ingress. I ingressen tillkommer även personifie- ring och polarisering. Rubriken är ickeneutralt presenterad samt obalanserad. Ingressen är inte ickepartisk. Helhetsintrycket är negativt.

1. Sakområde

I rubriken kan sakområde ekonomi urskiljas. Direktörer ger kopplingar till högt uppsatta personer vilka kan agera inom sakområde ekonomi. Uttrycket ”gräddfil luktar illa” kan underliggande förknippas med någon form av felaktigt handlande vilket i sådana fall placeras under sakområde brott.

I ingressen kan sakområde brott urskiljas. Detta då ord som ”skandal”, ”gett furstliga löner”, ”gynnat sig själva”, ”spararna är offer”, nämns. Här läggs skulden på AMF, LO och Svenskt Näringsliv som i sin tur gett höga löner till direktörer, vilket kan anses vara ett felaktigt handlande.

2. Avstånd

I rubriken framkommer varken ett tidsmässigt eller rumsligt avstånd. Däremot skulle det gå att definiera ett kulturellt avstånd då just beteckningen direktörer kan skapa igenkännande och kulturell närhet för andra med samma titel.

I ingressen kan ett kulturellt avstånd återigen urskiljas. Detta då tre organisationer, AMF, LO och Svenskt Näringsliv nämns. AMF kan tänkas vara igenkännande för en majoritet som är sparare. Dessa kan även tänkas identifiera sig och känna igen sig i situationen som beskrivs som en förlust för de som är sparare. Ett rumsligt avstånd kan urskiljas då Svenskt Näringsliv nämns, vilket ger förståelsen att det är i Sverige händelsen utspelat sig. Även AMF och LO ger kopplingar till Sverige.

3. Händelsens frekvens

I rubriken återfinns kategorin vardaglig. Detta då det inte ges någon form av förklaring till om det skett nå- gon överraskning eller om det är en händelse av sensationell karaktär. Däremot kan uttrycket ”luktar illa” kopplas till något av negativ karaktär. Denna koppling kan dock endast vara möjlig om förförståelse finns för att uttrycket innebär något negativt. Individer med till exempel utländsk härkomst skulle här exempel- vis möjligen inte förstå dess innebörd.

Svenska Dagbladet 2009-03-18

Analysenhet 1 - Rubrik

Direktörernas gräddfil luktar illa

Analysenhet 2 - Ingress

Skandalen inom AMF stänker på ägarna LO och Svenskt Näringsliv. De har gett furstliga löner till direktörer som gynnat sig själva medan spararna förlorat.

37 I ingressen återfinns kategorin sensation. Här nämns en skandal, vilket kan anses vara av sensationell karak- tär. Även uttrycken ”furstliga löner” och ”gynnat sig själva”, som beskriver händelsen, i kombination med att detta har påverkat spararna negativt kan ge associationer till någon form av sensation. Aktörerna som har begått ett felaktigt handlande är högt uppsatta personer och välkända organisationer vilket kan tänkas påverka flertalet av det svenska folket vilket gör händelsens omfattning desto större och till en händelse utöver det vanliga.

4. Aktörer

I rubriken förekommer elitperson. Elitperson här utgörs av direktörer som kan kopplas till högre uppsatta personer.

Även i ingressen förekommer elitperson, tillkommer gör organisation och pensionssparare. Elitperson är fortfa- rande direktörerna medan AMF, LO och Svenskt Näringsliv faller under kategorin organisation. Sparare hamnar i kategorin pensionssparare. Detta då kopplingen kan göras till AMF, som nämns i sammanhang- et, som förvaltar pensioner åt just ”spararna”.

5. Inslag i händelsen

Rubriken utgörs av ett negativt inslag då uttrycket ”luktar illa” nämns. För denna tolkning av inslaget krävs en förförståelse för kopplingen mellan uttrycket och dess negativa association som nämnts i tidigare di- mensionstolkningar.

Ingressen består av fyra inslag, varav samtliga är negativa. Här framgår det att det rör sig om en skandal som av någon anledning ”stänker”. Även att de ”gynnat sig själva” genom ”furstliga löner” och att sparar- na är förlorarna i det hela ger en negativ klang.

6. Journalistisk form

I rubriken kan kategorierna förenkling och vinkling urskiljas. Rubriken är förenklad då den är enkel och kon- cis. Däremot är den diffus när det gäller innebörden då ett uttryck använts som inte säger så mycket av vad som skett. Rubriken är vinklad då direktörerna sätts i fokus och framstår som skurkar i enlighet med tidigare dimensionstolkningar.

I ingressen kan förenkling och vinkling identifieras. Här tillkommer även personifiering och polarisering. Den är förenklad då en förklaring till tidigare händelser ges. Först här ges en beskrivning om vad det hela handlar om. Fokus läggs fortfarande på direktörerna vilket gör den personifierad då dessa får ge ett ansikte åt hela skandalen. Däremot tillkommer även organisationerna som får dela skulden tillsammans med direktörerna, organisationerna har begått ett felaktigt handlande som gett ut lönerna, direktörerna har begått ett felaktigt handlande då de tagit emot och ”gynnat sig själva”. Ingressen är liksom rubriken vinklad då direktörerna och organisationerna framställs som de som begått ett felaktigt handlande. Även uttrycket att de ”gynnat sig själva”, ger kopplingar till girighet och egoism, vilket skapar en negativ uppfattning. I ingressen fram- kommer en polarisering där den ena polen består av de som begått ett fel och den andra består av de som förlorar på grund av deras agerande, nämligen spararna.

7. Objektivitet

Rubriken är ickeneutral samt obalanserad. Den är inte neutral då uttrycket ”luktar illa” ger kopplingar till nå- got av negativ karaktär. Det konstateras att direktörerna har begått ett felaktigt handlande på något vis. Då ingen information anges om varför det ”luktar illa” kan slutsatsen dras att information utelämnats och således är rubriken även obalanserad.

Ingressen är balanserad men ickeneutral då ställning tas. Direktörerna framställs som ”skurkar” och spararna som ”offer” till följd av organisationernas och direktörernas agerande. I formuleringen ”gynnat sig själva”, har således en värdering lagts in. Däremot får båda sidor synas och ingressen kan därmed anses balanse- rad.

38 8. Värdering av hela artikeln

Rubriken och ingressen är genomgående negativa. Genom valda formuleringar skapas en uppfattning att de har begått ett felaktigt handlande. Tidigare dimensionstolkningar för de båda analysenheterna förstärker den negativa uppfattningen.