• No results found

Sammanfattning av resultat för Artikel 4 Svenska Dagbladet

Sakområde i både rubrik och ingress är politik. Ett kulturellt avstånd kan urskiljas i rubrik. I ingressen kan ett kulturellt och rumsligt avstånd urskiljas. Händelsens frekvens är sensation i både rubrik och ingress. Aktörer som förekommer i rubrik är elitperson och organisation. In ingressen förekommer aktörerna elit- person, organisation, LO- medlem samt annan aktör. Rubriken består av ett negativt inslag. Ingressen be- står av tre negativa inslag. I rubriken kan kategorierna förenkling, vinkling och polarisering urskiljas. Samma kategorier kan urskiljas i ingressen, tillkommer gör personifiering. Rubriken är ickeneutralt presenterad. Ingressen är ickeneutralt presenterad och balanserad. Helhetsintrycket är negativt.

1. Sakområde

I rubriken förekommer sakområde politik. Sahlin nämns vilket allmänheten troligen kan associera med en högt uppsatt politiker i Sverige. Även LO nämns, som för en stor del av den svenska befolkningen är en välkänd organisation då den kan kopplas till den svenska arbetarkulturen och har ett stort antal medlem- mar inom Sverige. Organisationen i fråga har även kopplingar till ett politiskt parti. Uppfattningen är att Sahlin verkar ha begått någon form av omoraliskt handlande, då hennes agerande ”upprört”.

I ingressen framstår sakområde politik tydligare. Här nämns specifika detaljer kring sakområdet politik. Partiet Socialdemokraterna nämns och även ordet opinionsras, vilket direkt ger en koppling till ett politiskt

Svenska Dagbladet 2009-04-07

Analysenhet 1 - Rubrik

Sahlins agerande upprör LO

Analysenhet 2 - Ingress

Flera LO-distrikt är rejält upprörda över att S-ledaren Mona Sahlin öppet lagt en del av skulden för Socialdemokraternas opinionsras på LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin. Det kan vara startskot- tet för ett nytt Rosornas krig mellan partiet och fackföreningsrörelsen.

44 uttryck. Här förklaras även vad det är för felaktigt agerande Mona Sahlin anses ha begått. En förstärkning görs genom användandet av uttrycket ”rosornas krig”, vilket här menas kunna vara den framtida följden av hennes påstådda felaktiga agerande. Det framgår även mer specifikt vilka som upprörts över hennes agerande, ”flera LO- disktrikt”, och vem Sahlin har uttalat sig om. Skulden läggs på henne då det betonas även att de är ”rejält upprörda” av hennes agerande.

2. Avstånd

Ett kulturellt avstånd går att urskilja i rubriken. Kulturella kopplingar kan göras till personen som nämns, Sahlin. Detta kan kopplas till en högt uppsatt och välkänd person, som ofta figurerar i medierna. Denna person kan i sin tur ge kopplingar till ett av de största partierna i Sverige, som har ett stort antal medlem- mar. Partiet är välkänt för stora delar av allmänheten och även ickeanhängare till partiet i fråga är medvet- na om dess politiska tendens och plats i samhället. Kulturella kopplingar kan även göras till LO, då likaså detta för de flesta kan anses vara en välkänd organisation med stort antal medlemmar inom Sverige. Orga- nisationen kan i samband med dess medlemmar kopplas till den svenska arbetarkulturen. Ett underliggan- de rumsligt avstånd kan urskiljas genom att reflektera över vart Sahlin är bosatt och verksam och även genom att göra en koppling mellan Sahlin och det Socialdemokratiska partiet. Genom logisk slutledning blir det i Sverige, mer precist i Stockholm där Sahlin är verksam som partiordförande och inom riksdagen. Även i ingressen kan ett kulturellt avstånd urskiljas. Nu förtydligas Sahlins koppling till partiet Socialdemo- kraterna, hon är dess ledare. Därför borde hon för allmänheten vara en väl igenkänd person som flertalet av det svenska folket även har en uppfattning om. Det kan även vara så att majoriteten av det svenska fol- ket känner en kulturell samhörighet med partiet, Sahlin och möjligtvis även hennes agerande. Underlig- gande finns även ett rumsligt avstånd i ingressen av samma anledningar som det går att finna i rubriken. 3. Händelsens frekvens

I rubriken återfinns kategorin sensation. Detta då det nämns att Sahlins agerande har upprört LO. En per- son och en organisation som de flesta omedelbart kan tänkas veta vem och vilken det är. I och med att det upprört en välkänd och stor organisation antas Sahlins agerande vara så till den milda grad upprörande och allvarligt att det är en sensation. Ordet ”upprör” förstärker även känslan av en sensation.

Kategorin sensation kan även återfinnas i ingressen. Anledningen till detta är att det nu förklaras att det är flera LO-distrikt som ”är rejält upprörda”. Här förklaras även anledningen till att de blivit upprörda. En koppling mellan Socialdemokraterna och LO kan göras, då de har ett samarbete sinsemellan, vilket ger en ökad förståelse för varför Sahlins agerande gett upphov till upprörda känslor och i sig är en sensation. Sahlin lägger öppet skulden på en ”av sina egna”. Formuleringen ”startskottet för ett nytt Rosornas krig” ger ett förstärkande intryck och ett förutsägande om vad detta agerande kan tänkas få för följder.

4. Aktörer

I rubriken förekommer aktörerna elitperson och organisation. Elitperson i detta fall är Sahlin, då genom för- förståelse insikten existerar om att denna person är en högt uppsatt kvinnlig politiker. LO utgör kategorin organisation.

Likaså i ingressen förekommer även aktörerna elitperson och organisation. Nu faller ytterligare en person in under kategorin elitperson, nämligen LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin. Detta då även hon kan ses som en högt uppsatt person. Tillkommer gör två aktörer, LO-medlem och annan aktör. LO-distrikt innebär i förlängningen LO-medlemmar och under kategorin annan aktör faller partiet Socialdemokraterna.

5. Inslag i händelsen

Rubriken består endast av ett negativt inslag då en persons agerande upprört.

Ingressen består av tre negativa inslag. Det nämns att flertalet är upprörda, att Sahlin lagt skulden på en en- skild person då det i tidigare dimensionstolkningar konstaterats att hon förväntas samarbeta med denna person istället för att kritisera. Det tredje inslaget tydliggörs genom ”startskott för ett nytt Rosornas krig” där startskott för ett krig av något slag ses som negativt.

45 6. Journalistisk form/teknik

I rubriken kan kategorierna förenkling, vinkling och polarisering urskiljas. Rubriken kan ses som förenklad då den är kort och koncis utan några krångliga ord. Då det konstateras att Sahlin ”upprör LO” kan det ses som vinklat, hon får skulden för sitt agerande. Det kan urskiljas en polarisering då det är två sidor, en per- son som ställs till svars för sitt agerande, och en organisation som blir upprörda av detta agerande och kan antas anklaga henne för det som hon har gjort, är fel. Det har uppstått en konflikt mellan de två polerna. Samma kategorier återfinns även i ingressen men här går även personifiering att urskilja. Ingressen är kort och koncis och därmed förenklad. Genom att den individ fokus läggs på är Sahlin och hennes agerande får hon personifiera Socialdemokraterna. Vinklingen sker då Sahlin framställs som den som är skyldig till ett felaktigt agerande, då hon i sin tur lagt skulden för en försämring av Socialdemokraternas ställning som hon är ledare för, på en annan aktör som dessutom ”tillhör samma sida”. I förlängningen är det på grund av hennes agerande som det påstås komma att uppstå en konflikt mellan partiet hon representerar och fackföreningsrörelsen. Även här beskrivs en konflikt mellan två poler, vilket gör ingressen polariserad. 7. Opartiskhet

Rubriken är ickeneutralt presenterad. Detta då Sahlin döms för sitt agerande och framställs ha gjort något fel- aktigt. Dock kan den ses som balanserad då två parter nämns och ingen får större utrymme än den andre. Ingressen är även den ickeneutralt presenterad men balanserad. I ingressen framställs Mona Sahlin som skurk och LO samt Lundby-Wedin som offer. Det påstås även genom formuleringen att det kan komma att uppstå ett ”rosornas krig”, vilket innebär att värderingar har lagts in i händelsen och därmed är det en ickeneutral presentation.

8. Värdering av hela artikeln

Helheten ger ett negativt intryck då uttryck som ”rejält upprörda”, ”lagt skulden på” samt ”startskottet för ett nytt Rosornas krig” används. Det väcker upprörda känslor gentemot Sahlin och hennes agerande. De tidigare dimensionstolkningarna ger det negativa helhetsintrycket.