• No results found

Att utbilda vetenskapsmän till goda handledare

In document Proceedings 2003 (Page 127-131)

Anita Franke, Elsie Anderberg, Helene Ivars-son, Christer Alvegård, Jörgen AndersIvars-son, Barbro Arvidsson, Bertil Gustafsson och Er-ling Fjeldstad.

Institutionen för pedagogik och didaktik Göteborg universitet

anita.franke@ped.gu.se

Handledningsprojekt vid tre lärosäten

Den pedagogiska utvecklingsidén i hand-ledningsprojektet handlar om att utveckla handledningskompetens hos lärare inom högskolan inom ett konsortium bestående av tre lärosäten - Chalmers Lindholmen, Göte-borg; Blekinge tekniska högskola (BTH) och Högskolan i Halmstad (HoH). Fokus är att utveckla högskolelärares handledningskom-petens avseende lärprocesser hos studenterna genom analys av den egna handledningen. I detta sammanhang betonas den studerandes lärande, med avseende på såväl kunskaper som lärprocessen, dvs. färdigheter. Kursdel-tagarna tilldelas i detta sammanhang en aktiv

roll i sitt kunskapsförvärv och i utvecklingen av sin pedagogiska handledarroll.

Inom ramen för handledningsprojek-tets syfte, har vid respektive lärosäte inom konsortiet, planerats och genomförts en 5 poängskurs, där kontexten inom respektive lärosäte har givits utrymme vid kursens ut-formning. (Även om en fortsättningskurs avseende 5 poäng inriktad mot forskarhand-ledning planeras vid respektive lärosäte, kommer denna kurs emellertid inte att hinna genomföras inom projektets ram.)

Vid Chalmers Lindholmen benämns kur-sen – Handledning av lärprocesser., 5 poäng och ges som uppdragsutbildning. Kursplan är fastställd av institutionsstyrelsen vid institutio-nen för pedagogik och didaktik 2003 05 06. Under 2003 deltar ca 15 lärare med natur-vetenskaplig och teknisk inriktning i kursen. Genomförandet av kursen sker vid fem se-minarietillfällen mellan 12.9-7.11 2003.

Vid Blekinge Tekniska Högskola benämns kursen Högskolepedagogik med inriktning mot

handledning av vetenskapligt arbete, 5 poäng.

Kursen ges som fristående kurs inom hög-skolepedagogik, nivå A inom ämnet peda-gogik. Kursplanen är fastställd av institutions-styrelsen för ekonomi, management och samhällsvetenskap 2003 04 14. I kursen del-tar 20 lärare, som har olika befattningar från professor till doktorand inom olika ämnesom-råden som teknik, natur, samhällsvetenskap och humaniora. Kursen startade den 11 juni med internat under en och en halv dag. Där-utöver har vi fem hela kursdagar under hös-ten.

Vid Högskolan i Halmstad benämns kur-sen – Att handleda vetenskapligt arbete, 5 poäng. Kursen ges inom ramen för uppdragsenhe-ten. Kursen är på nivå A. Kursplanemall är fastställd av Sektionsstyrelsen för Hälsa och Samhälle 2003 04 14. Kursdeltagarna är 19 och tjänstgör vid olika institutioner och fa-kulteter, teknik/data, humaniora, utbildnings-vetenskap. Genomförandet av kursen sker vid tio seminarietillfällen med början v 20 och avslutande examination v 49, 2003.

Undervisning och examination inom kursen vid resp. lärosäte

Kursen genomförs utifrån deltagarnas olika erfarenheter med seminarier, gruppdiskus-sioner, litteraturstudier, gruppövningar och redovisningar av uppgifter. I undervisningen förutsätts ett aktivt deltagande och samarbete mellan kursdeltagare för kunskaps- och erfa-renhetsutbyte.

Examination sker löpande med diskus-sioner, seminarier, redovisningar samt in-lämningsuppgifter. Formerna fastställs av examinator. Vid BTH skall deltagarna under kursens gång skriva paper utifrån de teman som behandlas vid varje kurstillfälle. Dessa individuella paper skall utmynna i ett sam-lat dokument vid kursens slut. Vid Chal-mers Lindholmen examineras kursen genom att deltagarna redovisar kursdokument. Vid Högskolan i Halmstad sker examination dels individuellt, dels i grupp, i form av skriftliga och muntliga tentamina. Vid betygsättning används betygen Godkänd och Underkänd vid Blekinge Tekniska Högskola och Hög-skolan i Halmstad. Vid Chalmers Lindhol-men skall en tregradig betygskala användas. I kursen vid samtliga lärosäten ingår ut-värdering, som skall vara vägledande för genomförande av pågående kurs och i plane-ring av kommande kurser.

Syfte

Förstärka sin medvetenhet om den egna handledarfunktionen.

Utveckla professionalitet i handledningspro-cessen.

Skaffa sig verktyg att planera, genomföra och utvärdera handledning.

Uppnå grundläggande kunskaper om studenters/doktoranders lärprocesser.

Mål

Medverka i handledningsprocessen av stu-denters och doktoranders

lärprocesser i vetenskapliga och självständiga arbeten

Planera, genomföra och utvärdera handled-ning

Planera, genomföra och utvärdera utbild-ning.

Personal

Sammanlagt arbetar 8 personer inom konsortiet/projektet med att planera och genomföra utbildningen vid respektive lä-rosäte. Vid Blekinge Tekniska Högskola res-pektive vid Högskolan i Halmstad avlönas en lektor 25 % av hel tjänst och en doktorand 5 % under 2003. Och det samma gäller vid Chalmers Lindholmen, därtill finansieras inom projektet en projektledare med 35 % av hel tjänst.

Hittills under 2003 har 3 projektmöten planerats och genomförts i projektet, en dag vardera i Göteborg, Karlskrona och Halm-stad. Dessa projektmöten har varit nödvän-diga, lärorika och konstruktiva för imple-menteringen av projektets idé vid respektive lärosäte.

Vid BTH får varje kursdeltagare (lärare) 100 timmar för att gå kursen. Enheten för pedagogisk utveckling vid BTH stöttar med medverkan samt mindre bidrag till kurslitte-ratur, kaffe vid kurstillfällen samt kostnad för internat vid kursstart.

Vid Högskolan i Halmstad betalar varje sektion kostnaden för litteratur och kostnader för internat vid kursstart och avslutning. Del-tagarna har ingen nedsättning i tjänst för att gå kursen. Kursen räknas in under tid för kompetensutveckling.

Chalmers Lindholmen bidrager med kurs-litteratur och kaffe vid kurstillfällena. Läro-sätet har också garanterat att vi ev. behov bi-draga med ytterligare finansiering av kursen.

Extern personal

Vid BTH och Chalmers Lindholmen har inga externa föreläsare eller lärare utanför projektet engagerats i kursen. Vid Högsko-lan i Halmstad har en av skoHögsko-lans lektorer i pedagogik anlitats, vid ett kurstillfälle, för

att diskutera läroprocessen ur ett sociokultu-rellt perspektiv. En professor från sektionen för Hälsa och Samhälle och en professor från Sektionen för Natur och Teknik vid Hög-skolan i Halmstad har inbjudits för att delge sina erfarenheter av att handleda vetenskap-ligt arbete.

Vad har varit effektivt och meningsfullt i projektet med handledarutbildningen?

Att vi är flera lärare som arbetar i team. Att vi löpande tillsammans utvärderar/ diskuterar vad och hur vi planerar och ge-nomför.

Att vi har ett utbyte med andra lärosäten. Att kursen bygger på deltagarnas erfarenheter och diskussioner.

Att kursdeltagarna har erfarenhet av olika ämnen och undervisningssammanhang.

Det stora behovet av pedagogisk kun-skap kring handledning och studenters lär-processer hos kursdeltagarna.

Dokumentation kring projektet

Deltagarna i projektet vid respektive läro-säte har kravet på sig att dokumentera den egna lärprocessen i arbetet med att planera, genomföra och utvärdera handledarutbild-ningen utifrån projektets syfte. Dokumen-tationen skall vara en syntes av insikter, kunskaper och färdigheter som deltagarna utvecklat i takt med utbildningens genom-förande med avseende på

1. Kursplanearbetet.

2. Kursens stat, dvs. anslaget i kursen 3. Kursens genomförande

4. Kursens utvärdering 5. Kursens ramfaktorer.

Resultat /reflektioner kring kursens planering och genomförande

Vid BTH ger man uttryck för att - Om vi hade mer tid/resurser skulle det vara be-rikande att diskutera mer med kursdeltagarna om uppläggning och genomförande. Min-dre stress bland kursdeltagarna skulle kunna

åstadkommas om de bättre kunde planera sina studier och frigöra sig från ordinarie ar-betet.

Vid Högskolan i Halmstad erfar deltagarna det viktigt att ha kunskap om lärande in i dis-kussioner om vetenskaplig handledning, men flera deltagare uppfattar det svårt att se kopp-lingen. Svårigheterna kan kopplas till att del-tagarna tjänstgör vid olika sektioner.

Vid Chalmers Lindholmen framkommer problem hos kursdeltagarna med att följa kursupplägget pga. för lite tid. Ett lärarlag (5 deltagare) från V sektionen på Chalmers har avbrutit sitt deltagande samt ytterligare fyra deltagare har anmält att de inte avser följa kursen också p.g.a. tidsskäl. Vi första kurstill-fället deltog 25 lärare och doktorander idag har vi 14 deltagare kvar i kursen. Vi har flyt-tat fram datum för inlämnande av kursupp-gift efter önskemål från deltagarna också pga. tidsskäl.

Nästa steg

Eftersom kursen vid resp. lärosäte nyligen påbörjats kommer projektdeltagarnas utvär-dering och dokumentation att inkomma un-der oktober-november-december 2003.

Framtiden

Det är tänkt att kursen efter utvärdering och eventuell revidering ska ingå i högskolans återkommande utbud av högskoleutbild-ningar. Den följande kursen om fem poäng som är tänkt som en påbyggnad, finns vid resp. lärosäte en kursplan för, dock är den ännu ej fastställd av institutionsstyrelsen.

På CKK (Centrum för kunskapsbildning vid Chalmers, Göteborg) pågår just nu en översyn av hur kursutbudet ser ut avseende handledning som ett led i att åstadkomma legitimering av en kurs i handledning.

Att utveckla undervisning i

In document Proceedings 2003 (Page 127-131)