• No results found

Augmentovaná realita

Rozšířená nebo také někdy upravená realita je označení pro technologii, která spojuje skutečnou realitu s realitou virtuální. Do skutečného prostředí v reálném čase vykresluje digitální prvky a vytváří tak upravený obraz. Tento obraz lze pozorovat skrze monitor, brýle nebo nejčasěji přes mobilní zařízení. Pomocí této technologie lze zobrazit prvky nejrůznějšího charakteru, 3D objekty, obrázky, animace, texty, informace o sledovaném předmětu atd. Využítí AR najdeme v oborech jako je např. archeologie, architektura, astronomie, reklama, nakupování, vzdělání, herní průmysl nebo umění. Dobrým příkladem je průvodce města, kdy skrze mobilní zařízení může uživatel vidět informace o budovách, na které zařízením míří. (Craig, 2013; Madden, 2011)

5.3.1 Rozdělení na marker AR a merkerless AR

AR lze rozdělit do dvou základních skupin podle toho, jakou technologii využívá pro orientaci v prostoru. Orientace neboli trackování může fungovat na principu snadno počítačově rozpoznatelných značek, které nazýváme markery, nebo na principu GPS souřadnic. (Craig, 2013)

Marker AR

Aplikace využívající tuto technologi lze označit jako marker-based aplikace. Virtuální objetky jsou v tomto případě zobrazeny na místě označeném markerem. Pod pojmem marker si lze představit značku, obrázek nebo reálný bod, které uživatel snímá pomocí kamery svého mobilního zařízení. Software snímaný marker rozpozná a na jeho místo dosadí virtuální prvek, zpravidla 3D objekt. Objekt v tomto případě může být i interaktivní a lze ho tak pozorovat ze všech stran. Je možné také určovat vzdálenost od markeru a podle toho upravovat velikost zobrazovaného virtuálního objektu. (Craig, 2013; Kipper, 2012)

Nejčastějšími markery jsou tištěné černobílé a jasně označené značky, které jsou lehce generovatelné a především snado rozpoznatelné pro zařízení. Předchůdci těchto markerů jsou čárové kódy a QR kódy. Dalším typem markerů jsou přirozené tištěné markery, což mohou být klasické obrázky, např. tištěná reklama. Posledním a nejsložitějším typem jsou reálné markery. Takový marker se zaměřuje na reálné fyzické objekty, které musí být v aplikaci předem definované referenčními body. Příkladem může být obličej, u kterého se definuje pozice očí, nosu a úst. (Craig, 2013; Kipper, 2012)

Markerless AR

V tomto případě jde o typ AR, který pro orientaci nevyužíá marekerů, ale geolokačních systémů. Pomocí GPS, gyroskopu a elektronického kompasu se určí přesná poloha zařízení a jeho orientace. Na základě těchto dat software přesně vyhodnotí, které prostředí zařízení v danou chvíli snímá a následně vloží příslušné virutální obejtky do reálného prostředí bez jakéhokoliv markeru. Tento typ AR se v poslední době velice rozšířil a to především díky aplikacím, které ho využívají. Jedná se o tzv. browsery. Jsou to mobilní aplikace pracující na základě vrstev. Tyto vrstvy může tvořit kdokoliv a uživatel si je jednoduše stáhe a pomocí browseru je zobrazí v reálném světě. Nejčastěji jsou tímto způsobem zobrazované různé body zájmu. (Craig, 2013; Kipper, 2012)

Mezi tři nejpoužívanější browsery s velkou základnou uživatelů patří Layar, Wikitude a Junaio. Layar Reality Browser byl spuštěn v roce 2008 a po pouhých dvou letech měl více než jeden milión uživatelů a více než dva tísíce vrstev vytvořených samotnými uživately.

Wikitude World Browser označuje svoje vrstvy jako světy. Ve srovnání s ostatními browsery má nejjednodušší tvorbu vrstev a zároveň nabízí možnost zobrazení několika vrstev najednou. Browser Junaio nazývá své vrstvy jako kanály a vznikl jako sociální síť pro sdílení 3D objektů, které lze zobrazovat v reálném prostředí. Uživatelé se zde registrují, mohou se stávat přáteli, sdílet své vrstvy apod. (Madden, 2011)

mohou setkat s AR v aplikacích určených pro zábavu, nebo obecně v marketingu a reklamě.

(Craig, 2013)

Obchod a marketing

Už ze své podstaty se reklama snaží využívat nových technologií, pomocí kterých se lze odlišit od konkurence a zaujmout tak potenciální zákazníky a zároveň vytvořit zapamatovatelnou kampaň. V reklamě se nejčastěji využívá marker AR, především pro zobrazení 3D modelu produku, který je zákazníkovi nabízen. Dále může zobrazovat video nebo doplňující informace o slevách a různých akcích, které se pojí s daným produktem či firmou. Markery bývají umístěny na inzertních plochách v letácích, katalozích, na billboardech nebo na baleních produktů. Jako příklad lze uvést tištěný katalog firmy IKEA, který obsahuje značky, místo kterých lze zobrazit 3D model daného nábytku ve skutečné velikosti. Zákazník má tak možnost vyzkoušet si, jak bude produkt vypadat přímo u něj doma. Ukázku AR firmy IKEA můžete vidět na obrázku č. 12. (Craig, 2013)

Obrázek 12: AR IKEA

Zdroj: Digiday. IKEA AR. Dostupné z: https://digiday.com/marketing/ikea-using-augmented-reality/

Další odvětví

AR najde uplatnění i v dalších odvětvích jako je například architektura, kde architekti mohou vizualizovat různé varianty řešení pro své zákazníky. Dále je to například astrologie, kde si lze pomocí aplikace Google Sky Map prohlížet souhvězdí na reálné obloze. Velký potenciál je také ve využívání AR v oblasti medicíny. Příkladem je zobrazování rentgenu přímo na těle pacienta nebo promítání jeho aktuálního stavu v průběhu operace. Své využití má AR také pro armádu a obecně pro oblast bezpečnosti. V rámci výcviku mohou vojáci pomocí AR bojovat v reálném prostředí proti virtuálním nepřátelům. Pro práci hasičů by mohl sloužit systém AR, který by zobrazil plán hořící budovy a vyznačil všechny východy, okna, pozice dalších hasičů atd. Posledním neodmyslitelným odvětvím je pak zábavní průmysl a hry. Jednoduchého využití AR si můžeme všimnout například u sportovního vysílání, když se například zobrazuje čas a pozice momentálního vítěze plaveckého závodu. Mezi nejznámější AR hry pro mobilní zařízení patří InvadAR, ve které uživatel sestřeluje virtuální vesmírné lodě létající kolem 3D modelu zeměkoule. (Craig, 2013; Madden, 2011; Lee, 2010;

Hobgood, 2006)

6 Společnost ŠKODA Auto

Vybraným podnikem pro analýzu využití CGI v oblasti marketingu je největší český výrobce automobilů ŠKODA AUTO a.s. (dále „Společnost“ nebo „ŠKODA AUTO“). Jedná se o jednu z nejstarších automobilek na světě. ŠKODA AUTO je dceřinou společností Volkswagen Group, což je jeden z největších světových automobilových koncernů. Do něho kromě jiných společností patří i tyto značky Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Porsche, Lamborghini, MAN, Scania nebo SEAT. Logo společnosti lze vidět na obrázku č. 13.