• No results found

Ladění interiérového materiálu

Nanášení barev a materiálů probíhá ihned po doladění každého dílu, který je importován do projektu a používá se k němu nástroje s názvem Material editor. Materiál a barvy se tedy nenanáší na kompletně hotový model, ale postupně v průběhu tvorby celého modelu. Tento postup se využívá zejména kvůli častým změnám v termínech odevzdání modelu daným oddělením. Modeláři jsou tak schopni rychleji reagovat na změny.

Přidávají se také různé popisky či textury. U popisků se využívá pouze vrchní plocha (menší výpočetní náročnost) a textury jsou využívány např. pro palubní počítač, rádio apod. Jaké textury modelář využije je na jeho uvážení, ale je zde snaha o zachování podobných textur.

U palubních desek se textury musí lišit podle variant vozu (benzín, nafta apod.). Tyto textury si musí modelář vyžádat od patřičného oddělení, jelikož nemají k těmto datům přímý přístup.

Některé potisky je nutné domodelovat v SW Catia.

7.1.5 Optimalizace modelu

Configurator apod.) vložené ve speciálních složkách, které pak podle use casu odstraní a v modelu zůstanou pouze potřebné díly. Dalším krokem při optimalizaci je snižování nodů, což znamená, že se snižuje počet složek v projektové struktuře VREDu na minimum. Díly jsou tak v SW VRED rozděleny do co nejméně složek. Dle use casu se dále upravují různé části vozu jako např. podlaha, která se např. pro Car Configurator nahrazuje plochou.

Optimalizace však není vždy posledním krokem modeláře. Může nastat situace, kdy je po modeláři požadován např. pouze jedna konfigurace vozu pro určitý use case, a tak tento model zoptimalizuje a po odevzdání pokračuje v tvorbě zbytku konfigurací.

7.1.6 Kontrola kvality

Po dokončení optimalizace modelu je model předáván na oddělení, které si model vyžádalo.

Toto oddělení si poté překontroluje, zda model splňuje veškeré jejich požadavky a v případě nalezené chyby vrací model zpět modeláři. Pokud je však model v pořádku používá se dál dle daného use casu (renderují se fotky pro Car Configurator či pro palubní dokumentaci apod.)

8 Využití CGI ve ŠKODA AUTO a.s.

Cílem této kapitoly je analyzovat jednotlivé případy užití CGI pro podporu prodeje a komunikace ve společnosti ŠKODA AUTO a.s. Součástí analýzy je také popis technického pozadí jednotlivých usecasů a v případě Car Configurátoru také detailnější srovnání s konkurencí.

8.1 Car Configurator

Car Configurator (dále jen CC) je nástroj, který slouží uživateli pro sestavení vlastního požadovaného vozu. Každý konfigurátor je rozdělen do několika jednoduchých kroků, které uživatele postupně provedou výběrem. Kroky zahrnují zvolení modelu, výběr preferovaného paliva a převodovky, určení laku, kol, interiéru a mimořádné výbavy zahrnující nejrůznější systémy, funkční výbavu, ale i estetické doplňky.

ŠKODA AUTO a.s. disponuje dvěma různými konfigurátory. Jedná se o Prémiový a Webový car configurator. Každý z těchto konfigurátorů se používá pro jiný účel a jejich hlavní rozdíly jsou v použitých technologiích a možnostech, které nabízejí.

8.1.1 Webový Car Configurator

Jedná se o webovou aplikaci dostupnou na stránkách ŠKODA AUTO. Jednotlivé trhy si plní konfigurátor vlastními daty pro odpovídající prodejní program. V současnosti toto řešení CC využívá sedmadvacet států. Tato aplikace slouží uživateli k sestavení vozu přesně podle jeho specifických potřeb. Konfigurátor vždy obsahuje právě dostupné modely a k ním dostupné příslušenství pro daný trh. Po výběru konkrétního modelu je k dokončení celé konfigurace nutné projít 7 dílčích kroků - stupeň výbavy, motorizace, barvy a kola, interiér a sedačky, mimořádné výbavy, doplňkové služby, shrnutí a výsledek konfigurace. Výstupem

Všechny tyto obrázky jsou předrenderovanané dopředu a lze si pomoc nich zobrazit různé kombinace výbavových stupňů, barev, kol, interiérů a sedaček. Pro každý model se takto předrenderovává přibližně dva až tři miliony obrázků. Od pátého kroku, kdy si uživatel volí mimořádnou výbavu, jsou k dispozici dva náhledy na exteriér a čtyři náhledy na interiér.

Tyto obrázky jsou renderovány v reálném čase na vyžádání, v případě, že daná kombinace ještě vyrenderována nebyla. Celý konfigurátor obsluhuje renderovací farma, která generuje výstup klasickým výpočtem pomocí CPU a metodou Raytracing.

Při stávajícím rozložení renderovací infrastruktury a při použití Raytracingu není možné docílit vyššího rozlišení ani větší visuální kvality bez porušení požadavku na dodání obrázku k uživateli do dvou sekund. Vždy se bude muset hledat kompromis mezi těmito faktory.

Pozadí u tohoto CC stojí mimo 3D scénu a jedná se pouze o obrázek. Model je renderován v alfakanálu a automaticky nebo dynamicky vložen jako layer přes pozadí, které je na pevno integrován ve webové aplikaci.

8.1.2 Premium Car Configurator

Tento CC slouží k detailnější prezentaci dostupných vozů cílovému zákazníkovi přímo u autorizovaného prodejce ŠKODA AUTO. Proto se mu také někdy říká dealerský car configurator.

Jednotlivým dealerům se dodává jako výkonná stanice s obrazovkou. Veškerá konfigurace probíhá na tabletu. Rozhraním Prémiového CC je webCC. To s sebou nese výhody při aktualizacích modelů, které se projeví téměř automaticky. V momentě, kdy se aktualizuje prodejní program na webu, si dealer pouze stáhne daný model z cloudu. Instalace pak probíhá vzdáleně semiautomaticky.

Na obrázku č. 19 lze vidět Premium CC a způsob ovládání přes tablet. Z obrázku je dále patrné, jak fungují animace v modelu.