• No results found

Premium Car Configuraor

Zdroj: Youtube. Car Configurator Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=bAB_

gI6A2pE

Disponuje lepší a propracovanější grafikou. Detailněji zobrazuje jednotlivé části výbavy pomocí funkce deep zoom (detailní pohled do interiéru). Nechybí zde typický 3D efekt pro CC – rotace modelu automobilu. Ten je doplněn možností dynamicky měnit barvy a kola vozu a zároveň zobrazit animace všech pohyblivých částí. V tomto konfigátoru lze tedy otevírat dveře, rozsvěcet a zhasínat světla, stahovat střechu nebo třeba přidávat zavazadla do kufru. Pro posouzení vhodné kombinace barev vozu obsahuje Premium CC tři různá prostředí, v kterých lze konfigurovaný vůz zobrazit. Jedná se o prostředí Studio, Město a Les. Ukázku všech tří prostředí představuje obrázek č. 20.

Toto rozhraní se používá v interakci s grafickou jednotkou (GPU), což vede k zrychlení finálního vykreslování. Výstup je renderován v reálném čase.

8.1.3 Srovnání webových car konfigurátorů na českých stránkách automobilek

Pro porovnání webových konfigurátorů byly vybrány následující automobilky: ŠKODA Auto, BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz, Audi, Ford, Toyota.

Pro srovnání z uživatelského hlediska, byly použity následující kritéria:

 dohledatelnost: jak lehké je na webu dané automobilky konfigurátor najít

 ovladatelnost: srozumitelný a pohodlný průchod konfigurátorem

 navigace: dostatek kvalitních informací nutných pro pomoc s výběrem vozu

 zpětná vazba: přehled o zvolených komponentech, měnící se ceně, měnícím se vzhledu, využití CGI pro zobrazování konfigurovaného vozu

 uložení: možnost uchování výstupu z konfigurátoru

Hodnocení jednotlivých kritérií proběhlo na základě subjektivního posouzení na stupnici od 1 (nejméně) do 10 (nejvíce).

ŠKODA AUTO

Výhody

 dohledatelnost

 přehlednost konfigurátoru

 zpětná vazba a přehled o nadstandartní výbavě

 ukládání různých konfigurací

 zobrazování 100 % změn

Nevýhody

 přepínání mezi jednotlivými kroky

 bez možnosti rozkliknout cenu

 u některých modelů chybí rotace 360°

 chybí porovnávání

 malé rozlišení obrázků

Obrázek 21: ŠKODA Car Configurator

Zdroj: ŠKODA AUTO. Car Configurator. Dostupné z: http://www.skoda-auto.cz/

Konfigurátor je velice lehce dohledatelný hned na úvodní stránce. Odkaz se nachází v horní liště hlavního menu stránek.

Průchod konfigurátorem je srozumitelný a jasný, vše ulehčuje rozdělení celého procesu do 7 kroků. Kroky lze zpětně přepínat a vracet se tak do jednotlivých úrovní konfigurace. Pokud se ale vrátíte o několik kroků zpět, dosavadní postup se neuloží a je nutné se znovu proklikat přes všechny přeskočené kroky.

Všechny nastavitelné položky jsou popsány dostatečně na to, aby uživatel věděl, co přesně znamenají a co v konfigurovaném voze změní. Občas bývá podmínkou, že uživatel musí aktivovat nějaké další položky mimořádné výbavy, aby mohl aktivovat položku právě vybranou. Někdy to působí zmateně a trvá to dlouho, než se povede výsledku docílit. Oproti jiným konfigurátorům ten škodovácký nenabízí porovnávání různých typů jednotlivých modelů aut.

připravených pohledech na interiér, nebo z pohledu zvenčí. Konfigurátor nabízí až do pátého kroku možnost rotace s modelem. Od toho kroku, lze pozorovat exteriér pouze z dvou pohledů.

Po přihlášení lze ukládat konfigurace vozů dlouhodobě a ukládat si různá nastavení do pomyslné garáže. Krátkodobě lze konfigurace ukládat i bez přihlášení. Je zde i několik dalších možností, které všechny konfigurátory nenabízí. Sdílení na sociální sítě, zaslání emailem, vytisknutí karty vozu, vygenerování tapety s autem atd.

BMW

Výhody

 moderní design

 ovladatelnost, přepínání korků

 asistent konfigurátoru

 přehled mimořádné výbavy

 rotace v průběhu celé konfigurace

Nevýhody

 dohledatelnost

 méně možností, jak si konfiguraci uložit

Obrázek 22: BMW Car Configurtor

Zdroj: BMW. Car Configurator. Dostupné z: https://www.bmw.cz

Na stránkách BMW se konfigurátor hledá podstatně hůř než na stránkách Škoda. Je zapotřebí otočit kolečkem myši aby se zobrazila horní lišta s navigací, kde je odkaz. Lze se také proklikat ke konfigurátoru přes konkrétní model, nebo scrollovat až do spodní části stránky, kde je odkaz na konfigurátor v řádku s informacemi.

Ovladatelnost konfigurátoru je velice dobrá. Konfigurace je rozdělena do 10 bodů, mezi kterými lze kdykoliv přepínat (dopředu i zpět). Uživatel má také možnost zapnout nebo vypnout asistenta konfigurátoru, který mu může radit s určitými kroky konfigurace.

Nastavitelné položky jsou popsány dostatečně, všechny změny, které s danou položkou souvisí, popisuje již zmíněný asistent konfigurátoru, díky němuž jsou informace přehlednější.

konfigurace lze rotovat s modelem a rozhlížet se v interiéru. Na náhledech se projevuje sto procent změn. Rendery jsou ve vysokém rozlišení a působí fotorealisticky.

Pro uložení konfigurace lze využít tlačítko sdílet, které nám vygeneruje odkaz s naší konfigurací (nikde není uvedeno, jak dlouho je odkaz funkční) jiné uložení se zde nenabízí.

Další možností, jak si uložit výstup je vygenerování pdf, ve kterém je detailně popsán nakonfigurovaný model, v tomto případě není možné zpětně provádět změny.

Volkswagen

Výhody

 porovnávání modelů a různých variant

 možnosti ukládání konfigurací

Nevýhody

 přepínání mezi jednotlivými kroky

 zobrazování změn na voze

 žádné otáčení s modelem, pouze fotky

Obrázek 23: Volkswagen Car Configurator

Zdroj: Volkswagen. Car Configurator. Dostupné z https://www.volkswagen.cz/

Konfigurátor je velice lehce dohledatelný, hned na úvodní stránce je v horní liště odkaz.

Nicméně pokud uživatel sjede níž, horní lišta se neposouvá a v levém menu, které se sune spolu s textem, se odkaz nenachází.

Průchod konfigurátorem je srozumitelný a jasný, celý proces je rozdělen do 6 přehledných kroků. Nevýhodou je, že pokud se chcete vrátit o několik kroků zpět, neuloží se vám, to co jste zvolili v krocích, přes které se vracíte. Poté je nutné všechny kroky projít znovu.

Všechny nastavitelné položky jsou popsány dostatečně na to, aby uživatel věděl, co přesně znamenají a co v konfigurovaném voze změní. Navíc lze porovnávat různé typy vozů, nebo jejich modely, stačí vybrat porovnávané položky, a poté se nám zobrazí seznam, v čem se vozy liší.

V porovnání s jinými automobilkami je zpětná vazba slabší v zobrazování změn vzhledu.

S modelem nemůžeme v žádné fázi konfigurace otáčet, ale máme zde 8 pohledů, mezi kterými je možné přepínat. Neustálý přehled o měnící se ceně, je zde také samozřejmostí.

Cena se dá rozkliknout a následně se zobrazí přehledný seznam mimořádné výbavy, kterou jsme doposud vybrali. Konfigurátor nově nabízí prohlížení interiéru, kde si může uživatel s kamerou libovolně otáčet. Výstup není ale tak kvalitní a nepůsobí příliš dobře.

Po přihlášení lze ukládat konfigurace vozů dlouhodobě, dále jí může sdílet s přáteli přes facebook, nebo si přehled o zvoleném autě uložit v pdf.

Mercedes-Benz

Výhody

 ovladatelnost, přepínání mezi kroky

 zpětná vazba, otáčení s modelem

Obrázek 24: Mercedes Benz Car Corfigurator

Zdroj: Mercedes-Benz. Car Configurator. Dostupné z: https://m.mercedes-benz.cz/

Odkaz na konfigurátor není složité najít. Nachází se přímo na úvodní stránce, akorát uživatel musí scrollovat o kousek níže, nebo si rozkliknout menu v pravém horním rohu.

Sedm kroků, mezi kterými lze kdykoliv přepínat, umožňuje srozumitelný a jasný průchod konfigurátorem. Oproti ostatním konfigurátorům zde chybí možnost vrátit se do přehledu všech modelů v případě, že už máme nějakou konfiguraci rozpracovanou. Konfigurací lze projet i v rámci jednoho okna. Stačí scrollovat a projíždět nabídku směrem dolů.

Všechny položky jsou stejně jako u ostatních automobilek dostatečně a přehledně popsané.

Každá položka se dá rozkliknout pro detailní informace. U některých modelů jsou zde ale i výjimky, u kterých není žádný popis a zákazník tudíž neví, co přesně položky obsahují.

Zákazník má v průběhu celé konfigurace neustále přehled o měnící se ceně. Lze si rozkliknout detailní přehled se vším, co jsme si vybrali. Bohužel v tomto přehledu nelze položky odebírat, takže je nutné si případně zapamatovat položky, které chcete odstranit a vrátit se na konkrétní stránku s danou výbavou. S autem lze po celou dobu otáčet a je zde také několik pohledů na interiér. Výstup je ve vysokém rozlišení, lze si model roztáhnout na celou stránku a přepínat mezi dnem a nocí. Konfigurátor se odlišuje od ostatních porovnáváním barev a různých výbav přímo v generovaném náhledu, kdy si uživatel může posuvníkem prohlížet dvě verze najednou, viz obrázek č. 24.

Na konci vlastní konfigurace je vygenerován speciální kód, který má platnost 30 dnů a podle kterého lze svojí konfiguraci zpětně vyhledat. V nabídce je také možnost sdílení konfigurace na facebook nebo tisk přehledu.

Audi

Výhody

 dohledatelnost

 jednoduchý design

 možnosti uložení

Nevýhody

 složitost přidávání některých položek mimořádné výbavy

 zpětná vazba, otáčení s modelem

Obrázek 25:Audi Car Configurator

Zdroj: Audi. Car Configurator. Dostupné z: https://www.audi.cz/

Tlačítko odkazující na konfigurátor je první, čeho si uživatel všimne při příchodu na stránky společnosti Audi. Do konfigurátoru se lze dostat z hlavního menu, z odkazů ve spodní části

variantu modelu, dostanete možnost aplikovat poslední konfiguraci (barvy, kola, mimořádná výbava…) na nově vybraný model.

Konfigurátor je řešen velice podobně jako u Volkswagenu, všechny volitelné položky jsou detailně popsány a uživatel má přehled o tom, co která položka znamená, lze porovnávat různé typy vozů, nebo varianty různých modelů. Přidání některých položek je podmíněné přidáním dalších, informace o tom, co se musí ještě přidat a co naopak odebrat jsou často nepřehledné.

Stejně jako u Volkswagenu je zpětná vazba dobrá a splňuje svůj účel, v porovnání s jinými automobilkami je ale slabší v zobrazování změn vzhledu. S modelem nemůžeme v žádné fázi konfigurace otáčet. Neustálý přehled o měnící se ceně zde nechybí. Cena se dá rozkliknout a následně se zobrazí přehledný seznam mimořádné výbavy, kterou jsme doposud vybrali. Položky extra výbavy však nelze odebírat ve zmíněném seznamu, je nutné se vrátit.

Po přihlášení lze ukládat konfigurace vozů dlouhodobě, dále jí může sdílet s přáteli přes facebook, nebo si přehled o zvoleném autě uložit v pdf.

Ford

Výhody

 design konfigurátoru

 ovladatelnost, přechod mezi korky

 přehlednost

Obrázek 26: Ford Car Configurator

Zdroj: Ford. Car Configurator. Dostupné z: http://www.ford.cz/

Konfigurátor není na stránkách Fordu těžké najít. Nachází se jak v horní liště, tak v obsahu úvodní stránky. Ke konfigurátoru se také můžeme doklikat přes jednotlivé modely.

Jednoduchý design s jasně rozdělenými kroky konfigurace usnadňují lehký a pohodlný průchod celou konfigurací vozu. Mezi jednotlivými kroky lze kdykoliv přeskakovat a pokud si v některém kroku již zvolíte dané položky, označí se vám daný krok, jako splněný (zelená fajfka).

Všechny položky jsou popsány dost stručně a u některých detailní popis dokonce chybí.

Přesto uživatel nemá pocit, že by nevěděl, co si vybírá, nebo že je něco nejasné. Všechny volitelné položky u sebe mají možnost rozkliknout další informace, někdy zde bývá pouze

dobře. Problém je však v interiéru, kde je u různých modelů pohled pouze z jednoho místa (u každého modelu z jiného místa). A Největší problém je, že model zvládá akorát měnit barvu, ale veškeré položky mimořádné výbavy, nebo dokonce změny interiéru se do náhledu nepřenášejí.

Jedinou možností jak si uložit danou konfiguraci je tisk shrnutí, žádné další možnosti tento konfigurátor nenabízí.

Toyota

Výhody

 jednoduchost

 pouze 3 kroky

 rotace modelu

Nevýhody

 dohledatelnost

 méně možností uložení

Obrázek 27:Toyota Car Configurator

Zdroj: Toyota. Car Configurator. Dostupné z: https://www.toyota.cz/

Konfigurátor je na českých stránkách Toyoty k nalezení pod tlačítkem „Sestav si Toyotu“.

Tlačítko je pouze v pravém vysouvacím menu, takže není vidět na první pohled. Ke konfiguraci se lze stejně jako u ostatních automobilek dostat přes jednotlivé modely.

Konfigurace je rozdělena do tří kroků. V prvním kroku si uživatel vybírá model a motorizaci, v dalším si nastavuje všechny volitelné položky vozu a v posledním kroku má k dispozici shrnutí. Jednoduchost tří kroků v tomto případě funguje dobře, jelikož mimořádných výbav u této značky není moc. Konfigurátor nabízí i porovnávání jednotlivých typů modelů a jejich motorizací.

Jednoduchost konfigurátoru je zde výhodou. Celý proces sestavování vozu je intuitivní a uživatelsky přívětivý. Mimořádné výbavy jsou popsány dostatečně.

Zpětná vazba zde funguje také dobře. V pravé části konfigurátoru má uživatel stále přehled o měnící se ceně a o všem, co si do auta sám přidal. Zároveň během celé konfigurace lze otáčet s modelem vozu, na kterém se projevují všechny zvolené změny. Pohled na interiér představují tři předem připravené pohledy. Obrázky i rotaci si lze prohlížet v zobrazení „na celou obrazovku“.

Přihlášení uživatelé si mohou své konfigurace ukládat dlouhodobě. Ti nepřihlášení mají možnost si stáhnout pdf soubor s jejich konfigurací.

Vyhodnocení

Hodnocení jednotlivých kritérií a celkové výsledky srovnání konfigurátorů je zaneseno v tabulce č. 2 níže. Po součtu hodnocení všech kritérií je patrné, že z celkového pohledu uživatelské přívětivosti se jeví jako nejlepší konfigurátor společnosti ŠKODA AUTO. Je opravdu jednoduše dohledatelný, má přehledné prostředí, ve kterém se uživatel neztrácí a vše je dostatečně popsané. Zároveň uživateli nabízí nejvíce možností jak s dokončenou konfigurací zacházet dál. Jsou zde ale i kritéria, u kterých je konkurence napřed. Co se týče zobrazování konfigurovaného vozu pomocí CGI, BMW a Mercedes-Benz nabízí mnohem více možností detailnějšího prozkoumávání vozu. Konfigurátory nabízí rotace modelu o 360 stupňů ve všech krocích konfigurace, ale i rozhlížení se nastavováním kamery v iteriéru.

Tabulka 2: Srovnávací tabulka webových konfigurátorů

Automobilka dohledatelnost ovladatelnost navigace zpětná vazba

ŠKODA Render Service, zkráceně SRS je aplikace, která slouží jako renderovací nástroj určený pro zaměstnance a importéry ŠKODA AUTO. Hlavním cílem tohoto projektu je efektivní využívání renderovacích mechanismů s použitím datových modelů a výpočetního prostředí, které byly vytvořeny pro Car Configurátor a pro jiné marketingové účely.

Aplikace funguje v současném prostředí Marvin, což je interně vyvinutý klient sdružující různé moduly a aplikace, mezi které patří také SRS. Aby se uživatel mohl dostat do aplikace, je potřeba, aby měl spuštěného klienta Marvin a dále měl přidělena patřičná oprávnění na instanci Administrátorem aplikace. Podle instance, která je vázána na zemi, pod kterou se uživatel přihlašuje, má uživatel všechny dostupné modely a prodejní program pro daný trh.

SRS je tedy aplikací, pomocí které lze generovat obrázky modelů, které jsou aktuálně nasazeny pro webový Car Configurátror. Každý takový model obsahuje stejně přednastavené úhly pohledu. Mezi tyto úhly patří rotace kolem auta, která je tvořena šestatřiceti snímky. Dále mezi ně patří čtyři tzv. beauty pohledy (Basic, Front, Rear a Mini), které jsou dlouhodobě stanoveny oddělením VM/1 a využívají se k prezentaci vozů na webu a pro jiné marketingové účely. Dostupné Beauty pohledy jsou vidět na obrázku č. 28.

Dalšími přednastavenými viewpointy jsou pohledy na interiér (Dashboard, Passanger, Back, Top a Side view). Jak tyto pohledy vypadají, si můžete prohlédnout na obrázku č. 29.

Obrázek 28: Přednastavené Beauty pohledy – model Rapid Spaceback Zdroj: Vlastní zpracování

Obrázek 29: Přednastavené pohledy na interiér vozu Zdroj: Vlastní zpracování

Renderování finálních obrázků probíhá na základě požadavků jednotlivých uživatelů aplikace. Pro každý požadavek jsou zde povinná vstupní data. Pro zadání modelu, který má být vyrenderován existují dva způsoby. Buď si uživatel nakonfiguruje vůz v car configuratoru příslušné země a použije vygenerované ŠKODA ID k jeho specifikaci, nebo vyplní povinná pole, podle kterých jasně určí, jaký vůz chce vyrenderovat. Povinná pole pro specifikaci modelu v rámci aplikace SRS jsou Model, Stupeň výbavy, Motorizace, Barva exteriéru a Interiér. Dále uživatel musí zvolit, jaké úhly pohledu chce pro daný model vyrenderovat. Na výběr má z výše uvedených přednastavených pohledů – Rotace 360

8.3 Webové stránky

Na oficiálních webových stránkách společnosti ŠKODA AUTO lze narazit na CGI v podstatě na každé stránce. Některé obrázky se generují automaticky a některé je potřeba připravovat manálně. Pro každou z variant platí daný příslušný proces přípravy.

Ty, které se generují automaticky, jsou vytvářeny následujícím postupem. Všechny 3D modely vozů v sobě mají nastavené stejné viewpointy (úhly pohledu), které jsou dlouhodobě definovány oddělením VM/1. Tyto viewpointy jsou nastaveny právě z důvodů umožnění automatizace přípravy obrázků, ale také z důvodu zachování estetiky a designu v rámci celého portfolia a napříč všemi trhy. Detailnější popis jednotlivých přednastavených viewpoitnů lze najít v předchozí podkapitole 8.3 o ŠKODA Render Service. Každý trh má pak možnost použít pro každý prezentovaný vůz vlastní konfiguraci postavenou na základě prodejního programu dané země. Vlastní nastavení probíhá pomocí Car Configurátoru, který na konci konfigurace vygeneruje příslušnému vozu ŠKODA ID. Tyto ID stačí poté nahrát k odpovídajícím vozům do systému, který automaticky pošle požadavek na renderovací farmu a nechá tak vytvořit všechny rendery podle přednastavených viewpointů. Jedná se o stejný princip, na kterém je založeno SRS. Tyto obrázky je potřeba udržovat aktuální a z toho důvodu se dvakrát ročně s modelovou péčí generují nová ŠKODA ID pro každý model.

V případě, nových nebo faceliftovaných modelů může nastat situace, kdy ještě není aktuální model nasazen v CC, ale již má být prezentován na webu. V takovém případě se obrázky generují manuálně na vyžádání.

O všechny obrázky, které nejsou vytvářeny automaticky, je nutné individuálně zažádat.

Požadavky se zadávají skrz interně vyvinutý systém. Veškeré požadavky na 3D data a rendery administruje oddělení VM/1 a k jejich vypracování dochází v externím 3D týmu.

Součástí poažadavků musí být vždy účel použití obrázku, konkrétní specifikace vozu, požadovaný formát a rozlišení. Každý manuálně vytvořený obraz musí následně projít produktovou kontrolou a až poté může být zveřejněn.

Hned na úvodní stránce je uživateli představen přehled nabízených modelů, kde je každý z nich reprezentován CGI obrázkem. Tyto obrázky jsou generovány automaticky, výše zmíněným postupem. Na následujícím obrázku č. 30 můžete vidět ukázku úvodního

přehledu modelů na italských a českých stránkách. Z ukázky je patrný rozdíl v komunikačním nastavení vozů. Italský importér použil k prezentaci všech vozů bílou barvu, český pak pro každý model barvu jinou.

Obrázek 30: Přehled modelů na italských a českých stránkách ŠKODA AUTO Zdroj: Vlastní zpracování

Stejná pravidla platí i pro reprezentativní obrázek na stránce konkrétního derivátu. Je generován automaticky na základě nastavené konfigurace daným trhem. Na obrázku č. 31 níže je FABIA MONTE CARLO zobrazená v předdefinovaném úhlu.

Obrázek 31:FABIA MOTNE CARLO

rodinu je počet zobrazených vozů jiný a tudíž i jejich rozestavení je jiné. Pohled na vozy je pro každou rodinu stejný, ale nastavuje se ručně se snahou dosáhnout co největší podobnosti.

Zdrojový obrázek je dodáván v nejvyšším možném rozlišení ve formátu tiff a obsahuje všechny dostupné deriváty ve vrstvách. Každý trh má tak možnost si z tohoto zdrojového obrázku poskládat vlastní kombinaci derivátů. Není však již možné měnit jejich konkrétní specifikace. Případně si importéři vytvářejí vlastní family rendery podle vnitřních zásad ŠKODA AUTO.

Obrázek 32: Family render ŠKODA SUPERB Zdroj: vlastní zpracování

Další případem užití CGI v rámci webů ŠKODA AUTO jsou technické rendery, které

Další případem užití CGI v rámci webů ŠKODA AUTO jsou technické rendery, které