• No results found

Oddělení VM/1 v rámci organizační struktury

Na obrázku č.14 je zobrazena obvyklá struktura oddělení ve ŠKODA AUTO.

6.3 VM/1 Digital Ecosystem v rámci struktury ŠKODA AUTO a.s.

Oddělení VM/1 – Digital Ecosystem

Tým VM/1 řídí a koordinuje marketingové a prodejní aktivity související s uvedením nových modelů ŠKODA na trh. Soustředí se na procesy, náplň a předávání znalostí a to centrálně ve ŠKODA AUTO a zároveň i na všech ostatních trzích. Umístění oddělení VM/1 v organizační struktuře je popsáno obrázkem č. 15.

Obrázek 15: Oddělení VM/1 v rámci organizační struktury Zdroj: Vlastní zpracování

Klíčovou činností oddělení VM/1 je nastavení digitální strategie v rámci společnosti ŠKODA AUTO. Digitální strategie vychází z definice zákaznické cesty (customer journey)

v kontextu komplexního zákaznického cyklu, tedy od prvního zjišťování informací až po finální interakci s příslušným dealerem nebo online prodejcem. Cyklus je pak postaven na pochopení chování cílových skupin zákazníků, kteří v rámci uvažování o pořízení daného produktu mají jiné preference a při rozhodování používají jiné ať už online nebo offline kanály. Na tomto základě pak oddělení navrhuje business opatření relevantní pro interakci se zákazníkem primárně v online prostředí, tak aby v rámci celého konceptu každý použitý nástroj dával smysl a měl přidanou hodnotu nejen pro zákazníka, ale i při trackování jeho chování v našem ekosystému. Mezi další činnosti oddělení patří tvorba integrovaného centrálního plánu uvedení nových modelů na trh a jeho odvození na ostatní trhy pro všechny importérské země. Součástí oddělení je i tým Car Configurator, který je zodpovědný za projekt ŠKODA Car Configurator a spolupráci s importéry využívající centrálního řešení CC. Dalšími činnostmi jsou koordinace roll-out aktivit nejen systémů ale i contentu pro importéry a dealery, správa master a com verze webu a tvorba modelových prezentací. VM/1 také zastřešuje tvorbu a dodávání digitálního obsahu a to především pro marketingové účely ale i jíné.

7 Analýza procesu tvorby modelu ve ŠKODA AUTO a.s.

Před analýzou samotného využití CGI pro podporu komunikace a prodeje ve společnosti ŠKODA AUTO je nutné popsat tvorbu samotných 3D dat, z kterých výsledné CGI vychází.

Nejdříve jsou získávána veškerá data potřebná k vytvoření modelu odpovídajícímu všem podmínkám a restrikcím. Následně je ze získaných dat vytvořena dokumentace, ze které poté modeláři čerpají a podle které mohou model vytvořit. Samotné grafické zpracování pak probíhá v SW VRED, který obsahuje veškeré nástroje jak k vytvoření modelu, tak i k nanášení materiálů a kompletaci konfigurací vozu. V rámci procesu probíhá také optimalizace, která závisí hlavně na účelu použití výsledného modelu. Na závěr probíhá kontrola oddělením, které si model pro určitý účel vyžádalo. Jednotlivé fáze procesu tvorby modelu popisují následující podkapitoly.

7.1.1 Zadání a zahájení projektu

Specialista kontroluje každý den změny zadané přes interně vyvinutý software. V tomto systému se nacházejí tzv. programové body, což jsou informace o změnách dílů a částí auta.

Programové body se kontrolují každý den a nejsou zpětně dohledatelné a proto je pro specialistu nutné si informace o změnách ukládat např. do Excelu, aby bylo možné překontrolovat, zda byla změna zapracována správně. Dle uvážení specialisty se vybírají změny, které je nutné zapracovat do modelů a které ne. Tyto změny se tedy zapracovávají průběžně a modely jsou tak neustále aktualizovány.

Zadávání úkolů nemá na starost pouze jedno oddělení. Výsledné modely se upravují dle toho, pro jaký use case budou následně použity (palubní dokumentace, Car Configurator apod.). Při zadání je tedy vždy určen use case pro výsledný model. Data jsou primárně připravována pro Car Configurátor a to v plné komplexitě. Publikace dat v konfigurátoru se váže s určitým předstihem na začátek výroby vozu. Pro většinu ostatních případů, jsou ale data potřeba výrazně dříve, aby z pohledu marketingové komunikace bylo možné připravit všechny potřebné materiály. Příkladem je obsah pro web, různé webové a mobilní aplikace aj. V těchto případech může být obsah požadován už při odhalení vozu, což bývá i několik měsíců před začátkem výroby.

7.1.2 Získávání potřebných informací

Prvním krokem po zjištění programových bodů je dohledání potřebné dokumentace, aby bylo možné zjistit obsah změn a předat informace o změnách modelářům.

K zajištění přehlednosti předávaných informací slouží matice komplexity. Jedná se o soubor vytvořený v tabulkovém procesoru Excel. Matice komplexity obsahuje názvy dílů, barev a materiálů a k nim příslušící PR čísla, PR rodiny a také se k nim přiřazuje VRED číslo pro pozdější propojení s grafickým SW VRED. Jelikož některé díly mohou obsahovat více PR čísel, provádí se tzv. substituce a pod jedním VRED číslem se pak může nacházet více PR čísel. Pokud se jedná pouze o změny v modelu, doplní se do matice komplexity nové informace za ty, které jsou vyznačené červenou barvou. V případě, že některý díl končí s danou modelovou péčí, škrtne se (pro zpětnou dohledatelnost se v matici ponechává). V případě, že se vytváří facelift modelu vozu nebo úplně nový model, zakládá se nová matice komplexity.

Informace do matice komplexity se získávají z několika zdrojů. Z prvního zdroje se získávají informace o změnách (bývá i graficky znázorněno) a zjistí se i potřebná PR čísla. Následuje další systém, do kterého specialista nahlíží, pokud je potřebné doplnit PR čísla či zjistit výběh a náběh daného dílu. K vizuální kontrole změny, které proběhla, slouží tzv. backupy.

Jedná se o prezentace, které obsahují grafické znázornění změn dílů. U tohoto dokumentu probíhá také diskuze spolu s produktovým marketingem, jelikož se občas stává, že jsou zde změny zaneseny odlišně než např. v technickém popisku.

Co se týče barev a materiálů, čerpá se převážně z tabulky interiéru a pro exteriér si barvy modelář získává sám a přepracovává je do SW VRED. Veškerá materiálová data se ukládají na společné místo, aby k nim měli přístup všichni modeláři.

Posledními zdroji informací jsou technické popisky jednotlivých dílů či sestav. Zde jsou veškeré změny vyznačeny žlutou barvou a není tak složité se v dokumentu orientovat a nalézt

7.1.3 Předání dokumentace modelářům

Jakmile specialista získá veškeré potřebné informace a zanese je do matice komplexity, předává dokument modeláři, který má na starosti daný model vozu. V případě nejasností může modelář sám nahlédnout do výše zmíněných dokumentů, databází či systémů a doplnit si potřebné informace.

Matice komplexity je také dodávána produktovým marketingem, avšak bývá dodána později po zahájení projektu a tudíž je nutné, aby si potřebné informace získal 3D tým dříve.

7.1.4 Sestavování modelu

Modeláři získávají od specialisty matici komplexity, kde jsou zaznamenány změny, které je potřeba na modelu provést. V případě, že se jedná o facelift nebo nový vůz, získává modelář úplně novou matici komplexity. V případě nejasností také může nahlédnout do speciálních listů, které jsou členěny podle částí auta (dveře, nárazníky apod.). Následně započnou práci v SW VRED, který obsahuje veškeré potřebné nástroje k vytvoření modelu. Každý modelář má na starosti jedno auto, za které plně zodpovídá.

Celý model se staví postupně, díl po dílu. Vždy se zpracuje jeden díl kompletně a poté se přechází na další, dokud model neobsahuje všechny potřebné díly. Modeláři pracují s konstrukčními daty, které je v mnoha případech potřeba očistit. Dle vlastních zkušeností pak upravují viditelnosti částí dílů a taktéž i A a B strany. Očišťování dat probíhá z důvodu přílišné komplexity dílů. Ta vede k problémům při snižování polygonu atd.

Aby bylo možné pokrýt veškeré use casy modelu, modelují se i části vozu jako je motor, kabely, pojistky apod. Modelář sám vytváří v SW VRED strukturu vozu podle dané konvence tak, aby bylo možné model později přizpůsobovat určenému use casu. Některé díly tak ukládá do speciálních složek, které pak lze jednoduše odstranit. Tvorba složek je až do 3. úrovně stejná u všech modelářů. Další úrovně už jsou dle jejich uvážení.

Modelář má na starosti také vytváření měkkých částí auta jako jsou sedačky, koberečky, pneumatiky, šití apod. V SW VRED se nachází nástroj pro vytváření variant setů (konfigurací vozů), kde lze měnit nastavení geometrie, materiálu a barev. Zde se tedy vytvoří

veškeré možné konfigurace a barevné kombinace, které budou nabízeny. V případě jakýchkoliv nejasností či z důvodu chybějícího dílu, kontaktují modeláři přímo konstruktéry.

Pozicování

Informace o pozicích jednotlivých dílů by měly být uloženy přímo v souboru s CAD daty.

Je důležité vždy kontrolovat, zda je daný díl vizuálně na správném místě. Občas se stane, že např. šrouby nemají přesně určenou pozici, jelikož jeden šroub může být použit na více místech. V modelu jsou však již předpřipravené díry na šrouby a tudíž není složité pozici manuálně upravit. Pokud se pracuje na pohyblivých částech (pro animace) jsou také ve výkresech k nalezení informace o pohyblivosti dílu (např. kam až lze dveře otevřít apod.)

Animace

V rámci modelu se také pracuje s animacemi. Jedná se především o pohyblivé části, jako jsou veškeré dveře či kapota. Dále se také vytvářejí funkční světla. Modelář musí naprogramovat skript pro efekt rozsvícených světel. Skripty se píší přímo v SW VRED, který také nabízí k programovacímu jazyku veškerou dokumentaci s pomůckami jak jednotlivé příkazy používat.

Na obrázku č. 16 je ukázka tvorby animace pro otevření a zavření dveří. Modelář si musí označit díl, na který chce vytvořit animaci a pomocí nástroje Clip Marker jí následně vytvoří.

Materiály a barvy

Stejně jako díly tak i barvy a materiály jsou zapsány v matici komplexity. U každého materiálu či barvy je napsán kód barevnosti, výbavy a materiálu. V rámci matice jsou k materiálům a barvám přiřazeny také PR-čísla a VRED čísla.

Obrázek 17: Ladění barvy v SW VRED Zdroj: Vlastní zpracování

Exteriérové barvy se ladí dle prostředí, ve kterém se bude model nacházet. Nejdříve se půjčí vzorek laku, který není nijak skenován. Pouze dle pohledu si modelář předělá barvu do VREDu a následně jí přizpůsobí dle využití daného modelu. Interiérové materiály a barvy jsou skenovány a následně jsou vytvářeny textury v grafickém programu (např. Photoshop) a poté dolaďovány v SW VRED. Na obrázcích 17 a 18 lze vidět příklady ladění exteriérové barvy a interiérového materiálu.

Knihovnu materiálů pak mají všichni modeláři společnou a zpřístupněnou na jednom disku.

Obrázek 18: Ladění interiérového materiálu Zdroj: Vlastní zpracování

Nanášení barev a materiálů probíhá ihned po doladění každého dílu, který je importován do projektu a používá se k němu nástroje s názvem Material editor. Materiál a barvy se tedy nenanáší na kompletně hotový model, ale postupně v průběhu tvorby celého modelu. Tento postup se využívá zejména kvůli častým změnám v termínech odevzdání modelu daným oddělením. Modeláři jsou tak schopni rychleji reagovat na změny.

Přidávají se také různé popisky či textury. U popisků se využívá pouze vrchní plocha (menší výpočetní náročnost) a textury jsou využívány např. pro palubní počítač, rádio apod. Jaké textury modelář využije je na jeho uvážení, ale je zde snaha o zachování podobných textur.

U palubních desek se textury musí lišit podle variant vozu (benzín, nafta apod.). Tyto textury si musí modelář vyžádat od patřičného oddělení, jelikož nemají k těmto datům přímý přístup.

Některé potisky je nutné domodelovat v SW Catia.

7.1.5 Optimalizace modelu

Configurator apod.) vložené ve speciálních složkách, které pak podle use casu odstraní a v modelu zůstanou pouze potřebné díly. Dalším krokem při optimalizaci je snižování nodů, což znamená, že se snižuje počet složek v projektové struktuře VREDu na minimum. Díly jsou tak v SW VRED rozděleny do co nejméně složek. Dle use casu se dále upravují různé části vozu jako např. podlaha, která se např. pro Car Configurator nahrazuje plochou.

Optimalizace však není vždy posledním krokem modeláře. Může nastat situace, kdy je po modeláři požadován např. pouze jedna konfigurace vozu pro určitý use case, a tak tento model zoptimalizuje a po odevzdání pokračuje v tvorbě zbytku konfigurací.

7.1.6 Kontrola kvality

Po dokončení optimalizace modelu je model předáván na oddělení, které si model vyžádalo.

Toto oddělení si poté překontroluje, zda model splňuje veškeré jejich požadavky a v případě nalezené chyby vrací model zpět modeláři. Pokud je však model v pořádku používá se dál dle daného use casu (renderují se fotky pro Car Configurator či pro palubní dokumentaci apod.)

8 Využití CGI ve ŠKODA AUTO a.s.

Cílem této kapitoly je analyzovat jednotlivé případy užití CGI pro podporu prodeje a komunikace ve společnosti ŠKODA AUTO a.s. Součástí analýzy je také popis technického pozadí jednotlivých usecasů a v případě Car Configurátoru také detailnější srovnání s konkurencí.

8.1 Car Configurator

Car Configurator (dále jen CC) je nástroj, který slouží uživateli pro sestavení vlastního požadovaného vozu. Každý konfigurátor je rozdělen do několika jednoduchých kroků, které uživatele postupně provedou výběrem. Kroky zahrnují zvolení modelu, výběr preferovaného paliva a převodovky, určení laku, kol, interiéru a mimořádné výbavy zahrnující nejrůznější systémy, funkční výbavu, ale i estetické doplňky.

ŠKODA AUTO a.s. disponuje dvěma různými konfigurátory. Jedná se o Prémiový a Webový car configurator. Každý z těchto konfigurátorů se používá pro jiný účel a jejich hlavní rozdíly jsou v použitých technologiích a možnostech, které nabízejí.

8.1.1 Webový Car Configurator

Jedná se o webovou aplikaci dostupnou na stránkách ŠKODA AUTO. Jednotlivé trhy si plní konfigurátor vlastními daty pro odpovídající prodejní program. V současnosti toto řešení CC využívá sedmadvacet států. Tato aplikace slouží uživateli k sestavení vozu přesně podle jeho specifických potřeb. Konfigurátor vždy obsahuje právě dostupné modely a k ním dostupné příslušenství pro daný trh. Po výběru konkrétního modelu je k dokončení celé konfigurace nutné projít 7 dílčích kroků - stupeň výbavy, motorizace, barvy a kola, interiér a sedačky, mimořádné výbavy, doplňkové služby, shrnutí a výsledek konfigurace. Výstupem

Všechny tyto obrázky jsou předrenderovanané dopředu a lze si pomoc nich zobrazit různé kombinace výbavových stupňů, barev, kol, interiérů a sedaček. Pro každý model se takto předrenderovává přibližně dva až tři miliony obrázků. Od pátého kroku, kdy si uživatel volí mimořádnou výbavu, jsou k dispozici dva náhledy na exteriér a čtyři náhledy na interiér.

Tyto obrázky jsou renderovány v reálném čase na vyžádání, v případě, že daná kombinace ještě vyrenderována nebyla. Celý konfigurátor obsluhuje renderovací farma, která generuje výstup klasickým výpočtem pomocí CPU a metodou Raytracing.

Při stávajícím rozložení renderovací infrastruktury a při použití Raytracingu není možné docílit vyššího rozlišení ani větší visuální kvality bez porušení požadavku na dodání obrázku k uživateli do dvou sekund. Vždy se bude muset hledat kompromis mezi těmito faktory.

Pozadí u tohoto CC stojí mimo 3D scénu a jedná se pouze o obrázek. Model je renderován v alfakanálu a automaticky nebo dynamicky vložen jako layer přes pozadí, které je na pevno integrován ve webové aplikaci.

8.1.2 Premium Car Configurator

Tento CC slouží k detailnější prezentaci dostupných vozů cílovému zákazníkovi přímo u autorizovaného prodejce ŠKODA AUTO. Proto se mu také někdy říká dealerský car configurator.

Jednotlivým dealerům se dodává jako výkonná stanice s obrazovkou. Veškerá konfigurace probíhá na tabletu. Rozhraním Prémiového CC je webCC. To s sebou nese výhody při aktualizacích modelů, které se projeví téměř automaticky. V momentě, kdy se aktualizuje prodejní program na webu, si dealer pouze stáhne daný model z cloudu. Instalace pak probíhá vzdáleně semiautomaticky.

Na obrázku č. 19 lze vidět Premium CC a způsob ovládání přes tablet. Z obrázku je dále patrné, jak fungují animace v modelu.

Obrázek 19: Premium Car Configuraor

Zdroj: Youtube. Car Configurator Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=bAB_

gI6A2pE

Disponuje lepší a propracovanější grafikou. Detailněji zobrazuje jednotlivé části výbavy pomocí funkce deep zoom (detailní pohled do interiéru). Nechybí zde typický 3D efekt pro CC – rotace modelu automobilu. Ten je doplněn možností dynamicky měnit barvy a kola vozu a zároveň zobrazit animace všech pohyblivých částí. V tomto konfigátoru lze tedy otevírat dveře, rozsvěcet a zhasínat světla, stahovat střechu nebo třeba přidávat zavazadla do kufru. Pro posouzení vhodné kombinace barev vozu obsahuje Premium CC tři různá prostředí, v kterých lze konfigurovaný vůz zobrazit. Jedná se o prostředí Studio, Město a Les. Ukázku všech tří prostředí představuje obrázek č. 20.

Toto rozhraní se používá v interakci s grafickou jednotkou (GPU), což vede k zrychlení finálního vykreslování. Výstup je renderován v reálném čase.

8.1.3 Srovnání webových car konfigurátorů na českých stránkách automobilek

Pro porovnání webových konfigurátorů byly vybrány následující automobilky: ŠKODA Auto, BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz, Audi, Ford, Toyota.

Pro srovnání z uživatelského hlediska, byly použity následující kritéria:

 dohledatelnost: jak lehké je na webu dané automobilky konfigurátor najít

 ovladatelnost: srozumitelný a pohodlný průchod konfigurátorem

 navigace: dostatek kvalitních informací nutných pro pomoc s výběrem vozu

 zpětná vazba: přehled o zvolených komponentech, měnící se ceně, měnícím se vzhledu, využití CGI pro zobrazování konfigurovaného vozu

 uložení: možnost uchování výstupu z konfigurátoru

Hodnocení jednotlivých kritérií proběhlo na základě subjektivního posouzení na stupnici od 1 (nejméně) do 10 (nejvíce).

ŠKODA AUTO

Výhody

 dohledatelnost

 přehlednost konfigurátoru

 zpětná vazba a přehled o nadstandartní výbavě

 ukládání různých konfigurací

 zobrazování 100 % změn

Nevýhody

 přepínání mezi jednotlivými kroky

 bez možnosti rozkliknout cenu

 u některých modelů chybí rotace 360°

 chybí porovnávání

 malé rozlišení obrázků

Obrázek 21: ŠKODA Car Configurator

Zdroj: ŠKODA AUTO. Car Configurator. Dostupné z: http://www.skoda-auto.cz/

Konfigurátor je velice lehce dohledatelný hned na úvodní stránce. Odkaz se nachází v horní liště hlavního menu stránek.

Průchod konfigurátorem je srozumitelný a jasný, vše ulehčuje rozdělení celého procesu do 7 kroků. Kroky lze zpětně přepínat a vracet se tak do jednotlivých úrovní konfigurace. Pokud se ale vrátíte o několik kroků zpět, dosavadní postup se neuloží a je nutné se znovu proklikat přes všechny přeskočené kroky.

Všechny nastavitelné položky jsou popsány dostatečně na to, aby uživatel věděl, co přesně znamenají a co v konfigurovaném voze změní. Občas bývá podmínkou, že uživatel musí aktivovat nějaké další položky mimořádné výbavy, aby mohl aktivovat položku právě vybranou. Někdy to působí zmateně a trvá to dlouho, než se povede výsledku docílit. Oproti jiným konfigurátorům ten škodovácký nenabízí porovnávání různých typů jednotlivých modelů aut.

připravených pohledech na interiér, nebo z pohledu zvenčí. Konfigurátor nabízí až do pátého kroku možnost rotace s modelem. Od toho kroku, lze pozorovat exteriér pouze z dvou pohledů.

Po přihlášení lze ukládat konfigurace vozů dlouhodobě a ukládat si různá nastavení do pomyslné garáže. Krátkodobě lze konfigurace ukládat i bez přihlášení. Je zde i několik dalších možností, které všechny konfigurátory nenabízí. Sdílení na sociální sítě, zaslání emailem, vytisknutí karty vozu, vygenerování tapety s autem atd.

BMW

Výhody

 moderní design

 ovladatelnost, přepínání korků

 asistent konfigurátoru

 přehled mimořádné výbavy

 rotace v průběhu celé konfigurace

Nevýhody

 dohledatelnost

 méně možností, jak si konfiguraci uložit

Obrázek 22: BMW Car Configurtor

Zdroj: BMW. Car Configurator. Dostupné z: https://www.bmw.cz

Na stránkách BMW se konfigurátor hledá podstatně hůř než na stránkách Škoda. Je zapotřebí otočit kolečkem myši aby se zobrazila horní lišta s navigací, kde je odkaz. Lze se také

Na stránkách BMW se konfigurátor hledá podstatně hůř než na stránkách Škoda. Je zapotřebí otočit kolečkem myši aby se zobrazila horní lišta s navigací, kde je odkaz. Lze se také