• No results found

Screenshot aplikace ŠKODA AR

V obou částech aplikace je možné vyfotografovat si aktuální vzhled nakonfigurovaného auta, uložit si jej do fotogalerie, případně ho sdílet. Aplikace vychází z knihovny ARKit (Apple), která je určena pro vývoj nové generace aplikací s rozšířenou realitou. Aplikaci je tedy možné spustit pouze na zařízeních (smartphone nebo tablet) se systémem iOS.

Screenshoty z oubou částí aplikace jsou na obrázku č. 44.

9 Vlastní návrhy a doporučení na zlepšení současného stavu

Na základě provedené analýzy současného stavu využití CGI pro podporu komunikace a prodeje ve společnosti ŠKODA AUTO a.s. lze usoudit, že společnost vhodně využívá zavedené technologie, které má v současné době k dispozici. S ohledem na rychlý vývoj nových technologií v oblasti CGI můžeme konstatovat, že existují také efektivnější řešení, které by mohly zatraktivnit prezentaci jednotlivých produktů pro cílového zákazníka. Tato kapitola se zaměřuje na návrhy a doporučení na zlepšení současného stavu z pohledu procesu tvorby modelu a pro jednotlivé případy užití CGI.

9.1 Proces tvorby modelu

Z analýzy stávajícího procesu tvorby 3D modelů ve ŠKODA AUTO vyplývá, že časově nejnáročnější a zároveň nejproblematičtější částí je získávání potřebných informací a dat před zahájením samotného modelování. Veškeré hledání nezbytných informací pro stavbu modelu a tvorbu příslušné dokumentace je prováděno manuálně. Vše nejprve vyhledává specialista, který je pověřený tvorbou matic komplexity a následné aktualizace a změny v modelu si musí každý modelář hlídat sám. Pro získávání veškerých informací jsou pro každý model minimálně 4 různé vstupy z různých interních systémů a dokumentací.

Pro zlepšení stávajícího procesu a zefektivnění vyhledávání potřebných dat a informací by bylo nejvhodnějším řešením vyvinout novou centrální aplikaci. Tato aplikace, případně nový systém, by byla napojena na všechny aktuálně používané systémy, ve kterých specialista a modeláři musejí hledat manuálně a procházet je v čase několikrát. Napojení na všechny systém by zajišťovalo hromadné stažení všech potřebných dat bez potřeby je manuálně vyhledávat a filtrovat. Aplikace by také mohla pravidelně kontrolovat změny v jednotlivých systémech a o aktualizacích by informovala konkrétní osoby zodpovědné za daný projekt.

změnách v kusovnících, by se v celém procesu dalo ušetřit 15 až 20 týdnů. Tato velká úspora času by měla pozitivní vliv na dodávání 3D dat pro všechny typy usecasů v předstihu.

Potenciální hrozbou v procesu tvorby 3D dat jsou barvy a materiály. Obecně je toto téma při práci s jakýmkoliv 3D softwarem dost palčivé. Je to z toho důvodu, že neexistuje možnost jak univerzálně nastavit jeden materiál, který by při použití napříč různými modelovacími SW a následně i rendery vypadal stejně. Pokud je tedy pro nějaký usecase potřeba z VREDu vyexportovat model v jiném formátu, je nezbytné informace o barvách a materiálech přenastavit v daném SW.

Aby nedocházelo k odchylkám materiálů a barev na finálním výstupu, bylo by dobré zvážit rozšíření současného 3D týmu o další pozici specialisty. Tento člověk by se věnoval všem materiálům a barvám napříč všemi vozy a všemi používanými softwary. Hlavním cílem by pak bylo jejich sjednocení. Pro zefektivnění práce tohoto člověka by zároveň bylo dobré zainvestovat do pořízení scanneru na materiály. Přestože se jedná o poměrně velkou investici, takové zařízení dokáže scanovat materiály ve fotorealistické kvalitě a jejich převod do grafických SW je pak výrazně jednodušší.

9.2 Jednotlivé případy užití

Car Configurator

ŠKODA Car Configurator využívá k tvorbě CGI renderovací farmu, která generuje finální obrázky klasickým výpočtem pomocí CPU a metodou Ray tracing. V současné době s aktuálním rozložením renderovací infrastruktury a při použitých metodách renderování nelze dosáhnout vyšší visuální kvality bez toho, aby byla porušena pravidla na dodání obrázku k uživateli do dvou vteřin. Z analýzy porovnání současných konfigurátorů na českých webech konkurenčních automobilek lze usoudit, že existují efektivnější postupy, jak dosáhnout visuálně hezčích výsledků a lepších funkcionalit. Konkurenční konfigurátory často nabízely možnosti rotace modelu v průběhu celé konfigurace, více úhlů pohledů nebo volné rozhlížení v interiéru.

Zlepšení současného stavu by bylo možné dosáhnout použitím modernějších technologií a to především real time renderingu a renderovacího enginu. Nabízí se také možnost alternativního layer renderingu, kdy se předrenderovávají jednotlivé vrstvy dopředu a výsledný obrázek se z nich skládá v reálném čase. Car Configurator je vhodným příkladem právě pro tuto metodu. Díky zmíněným metodám by bylo možné zajistit zpřístupnění funkcionalit, které současný CC oproti konkurenci nenabízí.

ŠKODA Render Service

Služba SRS je rozhraním využívajícím současné řešení renderovací infrastruktury pro CC.

Z analýzy toho modulu vyplývá, že maximálně využívá možnosti, které současná renderovací farma a současné 3D modely vozů umožňují. Nicméně modul jako takový postrádá několik zásadních funkcionalit, které by usnadnili jeho uživatelům práci.

V současné chvíli každý uživatel vidí seznam všech požadavků a nemá šanci si vyfiltrovat pouze ty vlastní. Zároveň si nelze nastavit vlastní notifikace, které by upozorňovaly na stav jednotlivých renderů. Dalším nedostatkem je, že uživatel má možnost zadat požadavek pouze s omezeným počtem viewpointů daného modelu a aplikace neumožňuje zobrazovat ihned ilustrativní obrázky během zadávání kritérií v požadavku. To znamená, že není možné na první pohled vidět, jak bude výsledný obrázek vypadat. Posledním zjištěným nedostatkem je, že zde neexistuje možnost renderovat historické modely nebo samostatné části vozu jako např. kola. A není možné si nechat vygenerovat sadu obrázků.

SRS by tedy bylo možné vylepšit rozšířením o nové funkcionality, které by vyřešily zmíněné nedostatky. V první řadě by se měla zpřehlednit fronta zadaných požadavků. V ideálním případě by měl mít každý uživatel možnost filtrovat si vlastní požadavky a nastavit si k nim notifikace, které by chodily na email. Dalším rozšířením by měla být možnost zažádat v rámci jednoho požadavku o více renderů konkrétního vozu. Příkladem je situace, kdy uživatel zadá konfiguraci vozu a pak si postupně volí viewpointy, prostředí, rozlišení, formát obrázku a další parametry. Dále by mělo být možné zobrazovat ilustrativní obrázky

Webové stránky

Pomocí počítačem generovaných obrázků se na webu prezentují všechny současné a budoucí modely. Z výsledků analýzy současného stavu lze pozorovat, že v drtivé většině případů jde pouze o statické obrázky. Jediným dynamickým prvkem, který se nachází přímo na webu je Visualizér, který existuje jen pro některé modely.

Zlepšit současný stav obsahu webových stránek by bylo možné jeho personalizací a přidáním dalších dynamických prvků. Ideálním případem by bylo mít přímo ve stránce modul se zjednodušeným konfigurátorem, třeba hned přímo na family stránce. Po interakci a navolení preferované konfigurace, by pak uživatel po vstupu na konkrétní modelovou stránku již měl k dispozici personalizovaný obsah s tím, co si navolil o krok výše. V takovém případě by pak musel být model napojen např. na SRS, který by však namísto raytracingu využíval realtime engine, tak aby se stránka mohla aktualizovat v krátkém čase.

Všechny nově vyrenderované obrázky by se pak ukládaly do cach paměti, tak aby se při další podobné konfiguraci nemusely renderovat znova.

V případě statických obrázků, které se vytváří manuálně, by bylo dobré zvážit, jestli by nebylo možné jejich přípravu automatizovat. Například family rendery, které zobrazují dostupné deriváty jedné rodiny vozů. Pro tyto rendery by bylo možné specifikovat rozložení vozů pro různé počty derivátů. Tato logika by se zanesla do konkrétního modulu pro family rendery. Namísto jednoho statického obrázku by zde byla určena sekvence placeholderů, do kterých by se obsah natahoval dynamicky. Bylo by také potřeba určit přesný počet úhlů, pod kterými se model může na family renderu objevit. Tyto logické viewpointy by se nasadily na SRS s propojením na zmíněný modul.

Prodejní literatura

Během analýzy prodejní literatury a současného stavu využití CGI pro tyto účely bylo zjištěno, že veškeré materiály vznikají pouze v tištěné podobě.

Vzhledem k dostupným technologiím by oddělení vytvářející tyto materiály mělo začít také s vytvářením digitálních verzí prodejních katalogů a brožur. Takové katalogy by pak bylo možné využít v rámci prezentace na webu, ale i v showroomech a na eventech k představení

novinek. Stejně jako u webových stránek se zde nabízí využití personalizace a dynamického obsahu. Na začátku digitálního katalogu by si uživatel nastavil konkrétní specifikaci daného vozu (mohlo by jít pouze o kola a baru vozu) a zvolená konfigurace by se promítala na všech CGI obrázcích, v rámci celého prodejního materiálu.

AR VR

Během analýzy využití AR technologií v oblasti marketingu ve ŠKODA AUTO byla zjištěna pouze jedna aplikace. AR je využívané více v jiných oblastech automobilového průmyslu.

Například ve výrobě nebo logistice.

V rámci zlepšení aplikace ŠKODA AR by bylo možné přidat například videa jízdních scén stejně jako je tomu u Visualizéru. Velkým nedostatkem této aplikace je pak využití nástroje ARKit, který je podporován pouze zařízením Apple. Aplikaci by tedy bylo možné realizovat pomocí jiného SW (například Google Tango) a zpřístupnit jí také pro zařízení Android.

Potneciál AR je obrovský a bylo by dobré se zamyslet nad novými možnostmi využití pro marketingové účely. Technologie AR by mohla být využívána například v showroomech, kde by se CGI vrstva dala namapovat přímo na vystavený vůz. Díky tomu by bylo možné ukázat zákazníkovi, jak by jeho vybraný vůz vypadal například s jinými koly nebo jinou barvou.

VR má ve ŠKODA AUTO největší uplatnění v oblasti designu a slouží především při prezentacích nových a koncepčních modelů managementu. V oblasti marketingu se můžem s VR setkat především na autosalonech. Jelikož se jedná o poměrně novou technologii, je velice atraktivní pro zákazníky a její využití na velkých motorshows je zcela na místě.

Rozšíření v podobě využití VR technologií se nabízí například v nově vznikajících pop up storech, které se nachází na frekventovaných místech a není v nich prostor na umístění žádného vozu. U těchto obchodů by mělo smysl představovat modely pomocí VR a

9.3 Nová technologie The Mill The Blackbird

Blackbird představuje první plně nastavitelné vozidlo, s jehož pomocí lze vytvářet fotorealistické CGI snímky vozů. Tento projekt získal již několik ocenění v oblastech kreativity, inovací a vývoji technologií. Hlavním cílem projektu je transformovat způsob, jakým je vytvářena reklama v oblasti automobilového průmyslu. Jde o auto, které lze kdykoliv a kdekoliv natáčet bez potřeby fyzické přítomnosti finálně zobrazovaného auta.

Blackbird je schopen rychle změnit svůj podvozek tak, aby odpovídal přesné délce a šířce téměř jakéhokoli automobilu. Je poháněn elektromotorem a může být naprogramován tak, aby napodoboval akcelerační křivky a převodové posuny. Díky nastavitelným pružinám mění výšku a tuhost tlumení, aby replikovala typické jízdní vlastnosti konkrétního vozu.

Kombinace 3D laserového skenování a snímků s vysokým dynamickým rozsahem generuje virtuální verzi prostředí, které produkuje 100% realistické CGI rendery.

Jak Blackbird vypadá, můžete vidět na obrázku níže.