• No results found

Avstämning förvaltningsmål

Mål beslutade av nämnden Nuläges

nivå

Målnivå Uppföljnings- intervall

1. Alla barn och elever ska känna sig trygga. 87% 100% Årligen

2. Andelen barn och elever som upplever att de får utveckla sin kreativitet, ta egna initiativ och fatta egna beslut ska öka årligen.

Öka från år Årligen

3. Verksamheten ska säkerställa att andelen elever som klarar samtliga delprov på nationella proven i matematik ska öka

Öka från år 2014

Årligen

4. Verksamheten ska säkerställa att andel elever som når

den högsta nivån på nationella proven i matematik ska öka Öka från år 2014

Årligen

5. Verksamheten ska säkerställa att skillnaden mellan kommunens skolor avseende resultaten på nationella proven i matematik ska minska

Minska från år 2014

Årligen

6. Verksamheterna ska säkerställa att alla elever som lämnar årskurs 1 ska ha en fungerande avkodningsförmåga vad gäller läsning.

100% Årligen

7. Elever med utländsk bakgrund ska nå samma skolresultat

som elever med svensk bakgrund 2016. 100% 2016

8. Andel elever i Värnamo kommun som upplever sig delaktiga i skolan genom aktiva elevråd som arbetar med frågor som berör eleverna ska öka årligen

Öka från år 2014

Årligen

9. Figy ska årligen öka andelen elever som går ut med slutbetyg/gymnasieexamen från de nationella programmen inom tre år.

Öka från år 2014

Årligen

10. Andelen elever som upplever att Vux Värnamo har en utbildning som möter varje enskild elevs individuella behov av utbildning ska öka årligen.

Öka från år 2014

Årligen

11. Antal elever som behåller eller förbättrar sitt betyg vid övergången från grundskolan till gymnasiet ska vara minst 95 % .

95% Årligen

12. Andelen barn och elever som ägnar sig åt estetisk

verksamhet inom ramen för kulturskolan ska öka. Öka från år 2014

årligen

13. Inget skolområde och ingen intraprenad ska ha ett

negativt budgetresultat. 65% 100% Månatligen

14. Medarbetarna i Värnamo kommun ska vara nöjda med sin upplevda arbetssituation i frågor som delaktighet, respektfullt bemötande, ledarskap och personlig utveckling.

NMI 77 Vartannat år, nästa mätning 2015 15. Minst fem enheter ska ha erhållit utmärkelsen Skola för

hållbar utveckling 2015. 5 2015

16. Andelen prioriterade livsmedel* ska vara minst 20 % 2014 och 30 % 2016 av förvaltningens totala

livsmedelsinköp.

20% resp 30%

2015

= Målet är uppfyllt = Målet är inte uppfyllt = Mätning är inte gjord = Mätning pågår Kommentar ej uppfyllda mål

Mål nr 2, 6, 8, 11, 12, 15 och 16 är nya mål som inte mätts läsåret 2013/14 utan kommer att mätas läsåret 2014/15. Mål nr 7, 15 och 16 ska inte mätas 2014.

Mål nr 3-5 och 9-10 har som målsättning att de ska öka. Målen är nya för detta verksamhetsår och utgångspunkten för ökningen är år 2014. Vi har alltså en mätning för år 2014, men den ökning som målet avser kan inte mätas förrän 2015.

Mål nr 1 utvärderas via barn- och elevenkäter. Siffran som redovisas här är ett snitt för de frågor som gäller trygghet i förskolan samt grundskolans årskurs 2, 5 och 8. Vi når inte full måluppfyllelse, men anser att vi har ett aktivt arbete för att förebygga kränkningar och arbeta för trygga skolenheter.

Mål nr 14 mättes 2013 och under 2014 arbetar vi med att förbättra medarbetarsamtalen och APT, för att öka måluppfyllelsen till 2015 då nästa mättillfälle är.

Detta har hänt under 2014

Enheten för flerspråkighet

Från den 1 januari 2014 har enheten för flerspråkighet startat sin verksamhet. Det innebär att nyanlända elever med annat modersmål än svenska idag kan tas emot på ett bättre sätt än tidigare, främst genom en noggrann kartläggning av elevernas tidigare skolgång och kunskaper.

Lokaler Trälleborgsskolan

I slutet av 2013 stod det klart att den så kallade C-längan på Trälleborgsskolan har så stora problem att den måste ersättas av nya skollokaler. För att lösa skolsituationen tillfälligt har Västra skolan kunnat disponeras under våren 2014 och fram till dess att paviljonger i Bolaskogen står klara under hösten 2014. Dessa kommer fungera som skollokaler fram till dess C-längan ersättningslokaler är klara, i dagsläget förmodligen inte förrän 2018.

Ny skolområdeschef har anställts

Från den 1 augusti har skolområde Finnvedens gymnasium och Vux Värnamo en ny skolområdeschef.

Han heter Magnus Flink och efterträder Bernt Ralfnert som gick i pension den 1 juli 2014.

Beslut kopplade till samordnings och effektiviseringsutredningar

Skolskjutsar

Under hösten 2013 antog kommunfullmäktige ett nytt skolskjutsreglemente, som bland annat innebär att skolskjutsar i Värnamo tätort avskaffas från hösten 2014. För att förbereda för denna förändring har ett arbete genomförts i samverkan med tekniska förvaltningen kring att göra skolvägarna säkrare.

Parallellt med detta har arbetet med en ny

skolskjutsupphandling pågått. Då kommunens beslut kring en ny skolskjutsentreprenör har överklagats, kommer förvaltningen teckna ett tillfälligt avtal under hösten 2014 med Finnvedens skoltransporter för att säkra skolskjutsar också under denna period.

En ny kostorganisation

Under våren 2014 har beslut tagits som innebär att en ny gemensam kostorganisation bildas i Värnamo kommun från den 1 januari 2015 och placeras i en framtida nybildad serviceförvaltning. Ny kostchef för den gemensamma kostorganisationen är barn- och utbildningsförvaltningens kostchef Kristin Emilsson.

Som ett stöd i arbetet med en gemensam

kostorganisation har en måltidspolicy arbetats fram.

Ny gemensam bokningsenhet för personalpool och timvikarier

Under våren 2014 har beslut tagits om att skapa en ny gemensam bokningsenhet för timvikarier. De nuvarande personalpoolerna på barn- och utbildningsförvaltningen och omsorgsförvaltningen kommer att administreras av denna bokningsenhet.

Flytt av Vux till Gummifabriken

Som ett led i de pågående effektiviserings-utredningarna genomförde barn- och

utbildningsnämnden under 2013 en utredning som undersökte möjligheter till och vinster med en flytt av Vux Värnamo till eller till närheten av Gummifabriken.

Bakgrunden är möjligheten att skapa ett gemensamt fortbildningscentrum för kommunens postgymnasiala utbildningar, med vinster ur både ett elev och ur ett verksamhetsperspektiv. Under våren 2014 tog kommunstyrelsen ett principbeslut om en sådan flytt, dock med betoningen att lokaliseringen ska vara i Gummifabrikens närhet, inte i själva Gummifabriken.

Pågående utredningar

Vid sidan om de områden som nämns nedan under rubriken Framtida utveckling kan följande pågående utredningar nämnas:

 Förvaltningens framtida SYV-organisation

 Förskolans resursfördelningssystem

 Ett elevbaserat resursfördelningssystem till gymnasiet

 Grundskolans framtida skolstruktur

Karriärtjänster

Under våren 2014 inrättade barn- och

utbildningsnämnden ytterligare 33 tjänster som förstelärare i Värnamo kommun.

Avsiktsförklaring Värnamo kommun och Högskolan i Borås och Göteborgsuniversitet.

Under juni månad 2014 undertecknade Värnamo kommun, Högskolan i Borås och Göteborgs universitet en gemensam avsiktsförklaring kring samverkan om ett preliminärt forskningsprojekt med titeln Defining and developing literacies for sustainable

citizenship/professions.

Samverkan har koppling till den pågående

förskollärarutbildningen som genomförs på Campus Värnamo i Högskolan i Borås regi.

Periodens utfall

Driftsbudget

Hittills i år har förvaltningen förbrukat ca 390 mkr eller ca 52 % av driftsbudgeten. Detta visar på att något för mycket resurser redan förbrukats i förhållande till den tilldelade budgeten. Under hösten kommer

anpassningar att göras för att försöka få en budget i balans.

Att få budgeten i balans hade varit lättare om inte samtidigt behoven ökar. Inom de flesta av förvaltningens verksamheter finns ett tryck från vårdnadshavarna om önskemål av extra stöd till barn/elever. Ansvariga chefer gör sitt yttersta för att möta dessa önskemål.

Att behoven ökar beror också på inflyttningen. Alla vill att kommunen skall växa och att inflyttningen skall öka.

Barn- och utbildningsförvaltningens uppdrag är att möta denna inflyttning så att barnen kan få en förskoleplats och plats på skolan.

Nedan finns statistik från SCB som visar antalet

barn/elever som bor i Värnamo kommun. För knappt ett år sedan, 2013-08-31 bodde det 4 181 personer i kommunen som var födda mellan åren 1996 till 2012.

Nu knappt ett år senare, 2014-05-31 uppgår siffran till 4 226 st. En inflyttning till kommunen på knappt ett år med 45 personer i förskole-/skolåldern. Som framgår av tabellen är det i de yngre åldrarna som inflyttningen är som störst.

Totalt i kommunen har det skett en invånarökning med 172 invånare under samma tid (2013-08-31 33 072 invånare, 2014-05-31 33 244 invånare)

Denna ökning, främst för barn i förskoleåldern, märks på många sätt, bland annat är barngrupperna stora och personalen känner av att arbetssituationen ibland är tuff. Det är viktigt att förvaltningen följer utvecklingen av inflyttningen noggrant. Detta för se till att det finns plats för alla barn/elever som skall ha sin skolgång inom våra verksamheter. Detta kommer att aktualiseras i samband med arbetet med investeringsbudgeten.

Investeringsbudget

Förvaltningen har under året hittills investerat för 5 244 kkr av en budget på 7 810 kkr. Under läsåret 13/14 har kommunens stora satsning på datorer till barn/elever och personal märkts. 800 barn/elevdatorer har köpts in, 500 personaldatorer, och 150 Ipads.

Dessutom har IT-avdelningen ominstallerat ca 600 datorer. Allt var klart i början av april.

Prognos för helår 2014

Barn- och utbildningsnämnden prognostiserar ett underskott på 2 000 kkr. Tidigare under året har nämnden prognostiserat ett litet överkott (483 kkr i maj). Orsaken till prognosförsämringen beror bland annat på ökningen av antalet barn/elever som finns i verksamheten. Dessutom upplever många ansvariga chefer att elever som behöver särkilt stöd för att klara kunskapskraven ökar. Detta gör att de anpassningar av verksamheten som var planerade att göras till hösten för att ha en budget i balans i vissa fall behöver omprövas.

Nedan finns 2014 års prognos för de olika områdena (årsavvikelse, belopp i kkr)

Barn- och utbildningsnämnd 0

Gemensamma intäkter/kostnader 300

Skolområde Öster -2 700

Skolområde Väster 2 000

Växthuset 0

Skattkistan 300

Kostorganisation 500

Gymnasieskola/Vuxenutbildning -2 400

Kulturskola 0

Summa nämnd -2 000

De enheter som redovisar ett överskott anger att orsaken beror på vakanta tjänster i organisationen.

Två skolområden redovisar ett underskott.

Skolområde Öster redovisar ett underskott på -2 700 kkr. Detta är det område där

förskoleverksamheten ökat mest. Tidigare år har förvaltningen kunnat få kompensation för

volymförändringar. Detta har gjorts i samband med hanteringen av bokslutet i resultatregleringen. Sedan 2013 är detta förändrat. För skolområde Öster skulle kompensationen vara ca 1 300 kkr. Utöver

volymökningen har området också gjort vissa utökningar av verksamheten för att eleverna skall klara

kunskapskraven i skolan. Ansvariga chefer gör sitt yttersta för att anpassa organisationen i höst så att underskottet blir så litet som möjligt.

Finnvedens gymnasium redovisar ett underskott på -2 400 kkr. Detta trots att verksamheten förändras i höst.

Estetprogrammet läggs i malpåse på grund av för få sökande. Vidare slutar en lärare på Frisörprogrammet då programmet nu försvinner.

Utöver dessa neddragningar gör gymnasiet anpassningar i verksamheten som skall reducera underskottet. Samtidigt som neddragningar görs så

årsarbetare elevassistent/resurspedagog krävs för att möta elever som har behov av särkskilt stöd. Dessutom gör ökningen av antalet nyanlända elever att

organisationen behöver utökas med en lärare i svenska som andra språk. Slutligen blev statsbidraget för lärlingsutbildning 600 kkr mindre än vad skolan räknat med.

Framtida utveckling

Skolinspektionens tillsyn

Under hösten 2014 kommer Skolinspektionen att genomföra en tillsyn av Värnamo kommuns förskolor och skolor.

Kompetensförsörjning

Nationellt finns idag ett problem med kommande pensionsavgångar och svårigheten att rekrytera nya lärare till lärarutbildningar. För att säkerställa en god lärarkompetens på både kort och lång sikt måste Värnamo kommun satsa på kompetensutveckling av lärare inom framtida bristområden.

Kopplat till detta, men av mer generell karaktär, finns också ett behov av att ge all personal möjlighet till vidareutbildning för att säkerställa skollagens krav på att all utbildning ska vila på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund.

Förvaltningens resurser

Sedan 2009 har barn- och utbildningsnämnden effektiviserat verksamheten med över 30 miljoner kronor. Verksamheten har också granskats inom ramen för flera s k effektiviseringsutredningar. Även om ambitionen varit att undvika att reducera den resurs som går direkt till utbildning i form av pedagogiska tjänster, har personaltätheten i Värnamo utvecklats så att kommunen idag ligger strax under riksgenomsnittet, snarare än något över, en nivå kommunen hade före 2009. Det kommer dessutom tydliga signaler från både förskola och skola om att man på många enheter upplever resursbrist i form av för lite personal.

Förvaltningen kommer att återkomma med denna fråga i samband framtagandet av verksamhetsplan 2015.

Ny skolstruktur och förskolesatsning

Barn- och utbildningsnämnden tog under 2013 beslut om en ny skolstruktur i Värnamo kommun som bygger på F-6 och 7-9 skolor. I områdena utanför Värnamo tätort har detta kunnat genomföras under läsåret 2013/14. För att samma sak ska ske i tätorten krävs att ytterligare en F-6 skola tillförs.

Inom förskoleverksamheten finns behov av att ersätta ett antal mindre en- och tvåavdelningsförskolor med nya förskolor, anpassade för en verksamhet som ser förskola mer som utbildning, än som omsorg. I tätorten finns därför förslag på att under en tioårsperiod bygga

Fortsatt IT satsning

Fortsätta med den ökade IT-tätheten för att ge förskola och skola möjlighet att möta elever i den verklighet där eleverna är när de inte är i förskolan/skolan.

Familjecentral

År 2015 kommer den gemensamma familjecentral som planerats sedan mitten av 2000-talet tas i bruk. För förvaltningens del innebär det ett erbjudande om öppen förskola.

Ekonomi i sammandrag

Driftverksamhet

Belopp i kkr Budget

2014

Prognos 2014

Avvikelse Utfall tom 2014-06

Utfall tom 2013-06

Bokslut 2013

Intä kter -61 136 -61 136 0 -40 724 -34 194 -74 702

Kos tna der 809 532 811 532 -2 000 430 598 412 804 800 980

Nettokostnad 748 396 750 396 -2 000 389 874 378 610 726 278

Resultat per verksamhetsblock Budget 2014

Prognos 2014

Avvikelse Utfall tom 2014-06

Utfall tom 2013-06

Bokslut 2013

Ba rnoms org 132 400 130 639 1 761 88 099 81 528 158 690

Grunds kol a 384 681 386 842 -2 161 173 437 170 424 329 328

Gymna s i es kol a 107 615 110 215 -2 600 66 041 62 335 121 228

Vuxenutbi l dni ng 15 312 15 112 200 14 682 19 616 33 028

Kul turs kol a 7 140 7 140 0 3 951 3 947 6 394

Övri g verks a mhet 101 248 100 448 800 43 664 40 760 77 610

Nettokostnad 748 396 750 396 -2 000 389 874 378 610 726 278

Periodens investeringar

Belopp i kkr Budget

2014

Prognos 2014

Avvikelse Utfall tom 2014-06

Utfall tom 2013-06

Bokslut 2013

Nettoinves teringar 7 810 7 810 0 5 244 2 404 11 630

Periodens största investeringar:

Inves teringar på BU-kans liet (Tings hus et) 0 571

VW bil till fordons programmet 0 182

Datorer inkl ins tallation 0 2 214

Möbler 0 284

Verks amhets s ys tem s kols kjuts ar inkl upps tart 0 126

Utrus tning kök 0 541

Related documents