• No results found

Obrázek 5: Benteler globálně

Zdroj: Benteler International AG, Dostupné z: https://www.benteler.com/benteler-at-a-glance/global-presence-map-only/

Technologické inovace

Společnost Benteler International AG se stále snaží investovat do inovací a výzkumu. Výše rozpočtu vynaloženého na výzkum v roce 2017 činila 87 milionů. Tentýž rok, díky těmto investicím, bylo společností 81 nových technologií patentováno společností. Společnost se v automobilovém průmyslu soustředí především na elektrifikaci a snižování váhy konstrukcí. Zapojuje se také do výroby autobaterií, čímž ovlivňuje elektro automobilový průmysl. Cílí na širší zavádění štíhlé výroby.

Dopad na životní prostředí

Benteler International AG se zajímá o dopad své činnosti na životní prostředí, má běžně zavedené normy ISO 14001 a ISO 50001. Norma ISO 14001 je norma určená pro výrobní podniky, která se zabývá certifikací systému environmentálního managementu, zlepšuje tak dopad společnosti na životní prostředí a samotnou reputaci společnosti (Benteler International AG, 2018). Norma ISO 50001 certifikuje systém energetického managementu.

Tato norma ISO 5001 snižuje náklady na energie a dopad na životní prostřední např.

snížením emisí CO2 (Howell, 2014). Společnost dále také své veškeré kovové výrobky vyrábí z materiálu, který je 100 % recyklovatelný, a výrobky putují v balení, které je z 95 % recyklovatelné. Odpad, který vzniká při výrobě, se také 100% recykluje. Společnost zavádí projekty prospěšné pro životní prostředí v několika svých závodech. Jedná se např.

o osvětlení z nízko energetických LED světel, dokonalejší izolace budov, modernizace chladících technologií a jiné.

Společenská odpovědnost

Benteler International AG se snaží podporovat zaměstnanost v lokálních regimentech, kde působí její dceřiné společnosti. Ty podporují ekonomický růst v regionech, ale přistupují k tomu s jistotou mírou sociální odpovědnosti. Běžně přispívají a sponzorují projekty spojené s dětmi, mladými lidmi a vzděláváním. Společnost nabízí spoustu pozic stážistům, ale i absolventům. V České republice je nejvíce známý projekt „Studentská formule“, do kterého se zapojují univerzity z celého státu a soutěží v sestrojení nejlepší inovativní formule, která je následně testována v závodu v Itálii.

Vztahy, spolupráce a kooperace

Úspěch společnosti je vystavěn na důvěrných a dlouhodobých vztazích s jejími zákazníky, zaměstnavateli, dodavateli, zaměstnanci a v neposlední řadě s místními komunitami.

Společnost přistupuje ke všem zainteresovaným stranám zodpovědně. Všechny výrobní závody mají certifikovaný manažerský systém pro kvalitu v souladu se standardem IATF 16949. Díky standartu IATF 16949 jsou procesy v závodech neustále zlepšovány, snižuje se plýtvání a zvyšuje se kvalita. V další řadě jsou používány protokoly pro kontrolu kvality během výroby i u dokončené produkce.

Informace o zákaznících jsou velmi dobře chráněny. Informační bezpečnostní systém společnosti je založen na ISO 27001 a splňuje požadavky Trusted Infromation Security Assasment Exchange (dále jen TISAX) neboli certifikaci pro informační bezpečnost pro automobilový průmysl (Benteler International, 2018). K TISAXU se hlásí čím dál tím více významných automobilových společností a je trendem, že TISAX je uváděn jako jedna z podmínek pro spolupráci s dodavateli (Enx, 2019).

Lidské zdroje

S růstem společnosti roste i počet zaměstnanců, proto jsou zaměstnanci zastoupeni radou zaměstnanců, která reprezentuje jejich zájmy. Zaměstnanci podstupují pravidelná školení v souladu se zákonem o bezpečnosti a ochraně zdraví na pracovišti. Společnost se zavázala certifikovat veškeré své výrobní závody certifikací ISO 45001 do roku 2021. Benteler International AG podporuje školení zaměstnanců a poskytuje další opatření pro jejich

proškolování. Zaměstnancům je poskytováno nemálo benefitů a výhod (např. příspěvky do penzijních fondů sociální zabezpečení, příspěvky na sportovní aktivity, podpora vzdělání a karierního růstu, finanční odměny aj.) (Benteler International AG, 2019).

3.2 Úvodní informace o společnosti

V České Republice se nachází jedenáct poboček spadajících pod akciovou společnost Benteler International AG. Celkem šest z nich působí jako výrobní závod pod divizi Benteler Automotive, spadající do regionu severní a východní Evropa, a jeden se nachází právě i ve městě Rumburk, Benteler Automotive Rumburk s.r.o.

Benteler Automotive Rumburk s.r.o. (dále jen BAR) byl založen v roce 2004. Společnost v současnosti zaměstnává okolo 1 100 zaměstnanců a zaujímá svojí celkovou plochou závodu 35 200 m2 (údaje ke dni 10.09.2019). Díky těmto parametrům je výrobní závod v Rumburku největším závodem s nejvíce zaměstnanci v celé České Republice a patří tak i k největším výrobním závodům Benteler Automotive globálně. Silnou pozici závodu, dokazují tři zákaznická ocenění, která závod získal v posledních osmi letech, ocenění:

„Volvo Cars Quality excellence (VQE)“, které společnost Volvo udílí za kvalitu a výkon svých dodavatelů, ocenění „General Motors Quality Excellence Award“ a ocenění PSA

„Best Plant“, získané jako poslední v roce 2015 za nejlepší závod téhož roku. Závod vlastní certifikaci IATF 16949, certifikaci ISO 14001 a ISO 50001, které jsou v automobilovém průmyslu žádoucí.

BAR dodává většině evropským producentů aut a nabízí svým zákazníkům široký sortiment služeb. Mezi zákazníky BAR patří např. automobilové společnosti ŠKODA AUTO a.s., Volkswagen AG, Porsche AG, BMW AG, Audi AG, Groupe PSA zastoupena značkami Peugeot, Citroën, Opel; a další. V závodu se lze setkat s několika výrobními technologiemi, mezi které se řadí: tváření za tepla ale i tváření za studena, mechanické obrábění, svařování, řezání plazmou, ostřih za studena a povrchová úprava (např. vysoko kvalitní technologie kataforézního lakování). Společnost také disponuje kontrolními technologie např. 3D měření, které je velmi přesné i u velkých měřených dílů (Benteler International AG, 2019).

3.3 Organizační struktura BAR

Region východní a severní Evropa zastřešuje závody v České Republice (Chrastava, Stráž nad Nisou, Rumburk, Klášterec nad Ohří, Liberec) v Maďarsku (Mór), na Slovensku (Malacky), v Polsku (Września) a v Rusku (Kaluga, Nowgorod). Závody jsou vždy řízeny lokálně, ale centrální funkce řídí centrála v Chrastavě, která je centrálou pro region severní a východní Evropa. Centrála disponuje několika interními odděleními, která mají podpůrnou funkci pro celý region. Nachází se tam oddělení financí, nákupu, prodeje, logistiky, technického plánování, kvality aj.

BAR obstarává manažerské funkce spojené s provozem závodu. Organizační struktura je kombinací liniové a štábní struktury. Linie je zachována (viz Obrázek 6), přičemž vedoucí jednotlivých oddělení se vždy zodpovídají řediteli závodu. Jednotlivá oddělení představují štáby, které se dále člení podle funkčních položek, zatímco zaměstnanci se zodpovídají vedoucímu útvaru.

Obrázek 6: Organizační struktura BAR

Zdroj: vlastní zpracování na základě interních informací

Sektor logistiky je řízen logistickým manažerem, který pod svým vedením odpovídá za vedoucího logistiky haly BAR1, vedoucího logistiky na hale BAR2 a vedoucího spravující zákaznický servis. Tito tři manažeři řídí a zodpovídají za svůj tým, který zastává a vykonává určité funkce. Obrázek 7 zobrazuje organizační strukturu logistického oddělení.

Obrázek 7: Organizační struktura oddělení logistiky