• No results found

Organizační struktura oddělení logistiky

Obrázek 7: Organizační struktura oddělení logistiky Zdroj: vlastní zpracování na základě interních informací

3.4 Produkty a služby

Portfolio divize Benteler Automotive se rozděluje do šesti hlavních částí, jimiž jsou:

podvozky a moduly, konstrukce, elektro-mobilita, motorové a výfukové soustavy, strojírenství a bezpečnostní díly. BAR se zabývá výrobou pouze podvozkových a bezpečnostní dílů a produkuje hlavně výztuhy nárazníků, sloupy karoserií a automobilové nápravy.

Podvozkové díly

BAR nabízí svým zákazníkům řešení podvozkových systémů na míru, a to od samotného vývoje až po sériovou výrobu. Benteler nabízí i kompletní integraci podvozkových náprav a zajišťuje synergii s dalšími částmi podvozků, jako jsou např. nárazníky.

U podvozkových náprav společnost cílí hlavně k lehkým konstrukcím podvozků, u kterých zároveň zajišťuje nejvyšší možné bezpečnostní požadavky. Lehkých konstrukcí je dosaženo využíváním vysoce pevné nebo ultra vysoce pevné oceli, ale také i hybridními konstrukcemi, kde se kombinují různé materiály – ocel, hliník a kompozity vyztužené vláky. Nabízejí širokou paletu podvozkových modulů, mezi které patří osové moduly a frontendové moduly.

Bezpečnostní díly

Společnost zaštiťuje výrobu bezpečnostních dílů jak pro výrobce osobních automobilů, tak i pro výrobce nákladních automobilů, nebo dokonce i pro výrobu těžce obrněných vozidel.

Pro bezpečnost jsou voleny pancéřované díly tvářené za tepla z unikátních materiálů.

Pomocí technologie tváření za tepla se ve společnosti vytvářejí velké pancéřové struktury, které dosahují lepších technologických vlastností oproti konvenčnímu ocelovému pancíři, který je běžně složený z více částí. Tvářením za tepla se produkují celé hotové komponenty bez svárů nebo s málo sváry a je dosahováno lehčích konstrukcí. Nesvářené konstrukce mají lepší bezpečnostní vlastnosti oproti svařovaným a také umožňují jednodušší montáž u konečné konstrukce automobilu. Pro výrobu se používají různě silné plechy z různých materiálů. Společnost nabízí výrobu z vlastních materiálů, nebo z materiálů dle požadavků odběratele (Benteler Automotive, 2019).

3.5 Logistické principy BAR užívané ve výrobě

BAR aplikuje základní koncepce dodržované v široké oblasti automobilového průmyslu. Od počátku fungování výrobního závodu je v BAR úspěšně zaveden a dodržován koncept štíhlé výroby. Jedná se tedy hlavně o dodržování strategie JIT, kterou skupina Benteler začala zavádět od roku 1991 a nyní je již běžným standardem, a využívání kanbanových karet.

Pomocí dodržování strategie JIT závod disponuje integrací postupů a poskytuje plynulost sériových zakázek.

Je zde využíváno základních pěti pilířů 5S, které se věnují podmínkám na pracovišti.

Zajištují příjemné a čisté pracoviště, které napomáhá zvyšování produktivity práce na pracovišti (Mulač a Vochozka, 2012). Dodržování pravidel je úzce spojeno se strategií JIT (Hirano, 1995). Podnik provádí pravidelné kontroly 5S. Kontrole jsou podrobena pracovní místa i skladové prostory, které by měli být čisté, uklizené a uspořádané tak, aby funkčnost věcí byla zachována. Pokud je např. objeven problém s naskladněním nepotřebného materiálu, nástrojů nebo jiných prostředků ve výrobních prostorech, jsou tyto často nevyužitelné prostředky přesunuty do určených skladů. V závodu se využívá principů vizualizace ve výrobě i v managementu, např. zobrazení odpovědnosti na nástěnných plochách v závodu aj.

3.6 Prostory

Celý vystavěný komplex se skládá ze dvou hlavní hal, BAR1 a BAR2 (viz Příloha A).

Budova BAR1 byla vystavěna jako první z budov roku 2004. Výrobní hala byla dokončena roku 2005, kdy byl zahájen provoz v závodu v Rumburku. S postupnou expanzí firmy prostory přestaly stačit, a proto BAR1 musela být v roce 2008 rozšířena. V roce 2012 započala výstavba druhé haly BAR2, která byla dokončena o rok později. Výstavba se zaměřovala i na rozšíření zpevněných ploch v areálu v BAR1.

Haly jsou odděleny dvěma parkovišti a prostory pro zaměstnance, mezi kterými vede příjezdová cesta. Prostor je uzpůsoben i pro příjezd a parkování dodavatelů/odběratelů, proto před BAR1 stojí přijímací budova. Za halami se nacházejí zpevněné plochy uzpůsobené pro příjezd nákladních automobilů pro nakládku hotových výrobků, nebo vykládku materiálu potřebného do výroby. Další zpevněné plochy areálu, okolo budov, jsou využity jako úložiště a odstavné plochy (viz kapitola 2.5). Úložiště slouží cílům logistiky zpětného toku materiálu, tedy k recyklaci a shromažďování prázdných obalů, různých druhů odpadů apod.

Odstavné plochy se využívají pro dočasné odstavení nevyužívaných manipulačních prostředků. Okolo hal se nachází i vyhrazený prostor pro zaměstnance, který slouží jako odpočívárna, kuřárna či prostor pro polední pauzu.

BAR1 představuje výrobní halu soustředící se na „těžké“ strojírenské práce. Na hale se tváří, obrábí, sváří a laseruje. Prostory jsou proto rozděleny na svařovnu, lisovnu a výrobní linku.

Svařovna je rozčleněna na sedm svařovacích buněk a pět svařovacích linek, probíhá zde výroba kovových dílů z portfolia produktů BAR. Lisovna se člení na lisy pro lisování za studena i za tepla, vyžaduje manipulaci s těžkými břemeny, proto jsou prostory lisovny vybaveny dráhami pro motorové jeřáby. Na lisovně probíhá tvrdý ostřih, který představuje alternativu k ostřihu laserem. Laserování probíhá též v prostorech lisovny. Prostory lisovny mají i část haly vyhrazenou pro uskladnění plechových svitků (sklad svitků), které míří do výroby právě v této části BAR1.

Část haly BAR1 je i určená pro sklad osobních ochranných pracovních prostředků, mezi které spadají např. ochranné přilby, chrániče sluchu, ochranné brýle, svářečské kukly,

BAR2 se skládá z logistické a výrobní haly, přičemž logistická hala zaujímá poměrně větší část prostor. Výrobní hala se soustředí spíše na „lehké“ strojírenské práce, jako je řezání plazmou, ostřih za studena aj., ve srovnání k těžkým pracím se jedná o drobné procesy ve výrobě. Ve výrobní části se nachází 15 výrobních stanovišť vybavených laserem. Hala funguje jako sklad materiálu, nedokončené výroby, či hotové výroby. Dochází zde k příjmu vstupního materiálu, potřebného do výroby na obou halách. V logistické hale je také vyhrazený prostor pro komisionovací zónu, kde dochází k vyskladňování zakázek. Nachází se zde nejvíce zásob. Centrální slad je částečně centralizovaný. Dochází zde k vychystávání zboží a jeho expedici.

3.7 Zásoby a skladování

BAR využívá systém zásobováním s pravidelným zásobováním a s různými místy dodávek. Pracovníci využívají informace o stavu signalizačních zásob a zásoby objednávají na základě minimální a maximální skladové zásoby. V závodu je dodržován systém přednostního vyskladňování FIFO (angl. „First In, First Out“, česky „první dovnitř, první ven“) a plní se cíle obrátky zásob.

3.7.1 Pořízení zásob

Jak již bylo uvedeno (viz kapitola 3.3), BAR spadá pod region severní a východní Evropa.

Tedy rozhodnutí, o řídících činnostech, jsou stanovena v centrále v Chrastavě. Centrála zprostředkovává smlouvy s dodavateli, kteří pravidelně zaváží objednávky zboží do všech závodů v regionu. Závody jsou zásobeny přibližně 3 tisíci dodavateli, kteří zavážejí materiál tvořený skupinou cca 1 500 dílů. Centrála má za úkol i kontrolu oddělení nákupu, probíhají zde procesy, jako je zakládání nových materiálů do IS SAP, vytváření analýz dodavatelů (např. ABC analýza, reklamace) aj.

Nákup a samotné objednání určitého objemu zboží zajišťuje nákupní oddělení BAR.

Centrála je pouze zprostředkovatelem dodavatelů, tedy rozhoduje o vhodných kandidátech podle určených kritérií a podmínek, které si skupina Benteler stanovuje.

Příjem zboží probíhá v BAR2, kde jsou vyhraněné prostory pro logistiku vstupních dílů.

Pořízené zásoby míří na vstupní sklad, kde jsou jednotky načteny a naskladněny pomocí systému řízení skladu Osiris (dále jen WMS Osiris z angl. Warehouse Management System), následně jsou informace převedeny do systému SAP. Výjimkou je pouze sklad plechových svitků, který je ze strategických důvodů umístěn na BAR1 a proto příjem těchto svitků probíhá v hale BAR1.

3.7.2 Skladovací systém

BAR disponuje rozsáhlým specifickým skladovacím systémem, přičemž využívá prostory ke skladování na obou halách BAR1 i BAR2 a využívá pro potřeby skladování nespočet prostředků pro manipulaci. Nejdříve bude představena statická část skladovacího systému a následně jeho dynamická část. Dále budou uvedeny informace o řízení zásob pomocí WMS.

Hala BAR1 skladuje pouze plechové svitky, které jsou skladovány na volné ploše uvnitř budovy. Dále se zde vyskytuje blokové skladování v případě hotové výroby v prostorách určené pro expedici. Také se zde skladují prázdné obaly umístěné ve stohu na zpevněné ploše vně budovy. Proto bude detailněji upřesněn pouze skladovací systém v hale BAR2.

Statická část skladovacího systému

Sklad v hale BAR2 lze rozdělit do několika částí. Hlavní část je tvořena 15 regálovými řadami vybaveny kovovými regály, které jsou uzpůsobeny na uskladnění materiálu na atypických paletách, nebo v kovových gitterboxech. Je zde umístěno více než 400 palet a gitterboxů, nesoucí okolo 800 jednotlivých druhů materiálu. Hlavní regálové jádro bylo rozšířeno o další čtyři regálové řady. Regálové jádro je obklopeno několika bloky tvořené kovovými stohovatelnými bednami. V hale jsou kapacity pro uskladnění zboží až do 160 stohů. Do těchto stohů firma skladuje materiál, zbytky materiálu z výroby a z velké části hotové zboží, které je stohováno blízko expediční zóny. Obrázek 8 vlevo zachycuje hlavní regálové jádro, obrázek 8 vpravo pak ukazuje skladování na volné ploše ve stohu.

Obrázek 8: Skladovací systém v BAR2