• No results found

• Hur kan en nationalpark bidra genom att skapa mervärden för näringslivet?

• Hur ser trender för naturturism ut och vilka är trenderna för besök i nationalparker?

• Vilka arbetstillfällen kan nationalparker bidra med?

• Vad innehåller varumärket Sveriges nationalparker och vilka möjligheter ger det i en gotländsk kontext?

• Hur kan en nationalpark bidra till besöksnäringen på norra Gotland? • Vad är destinationsutveckling och hur har arbetet bedrivits i andra

kommuner?

• Hur skulle Gotland kunna arbeta med destinationsutveckling och vilka synergier finns med pågående satsningar och projekt på Gotland?

Naturturism är en globalt växande trend och Sverige attraherar besö- kare i hög grad just på grund av vår unika natur som är tillgänglig för alla. Naturen har en avgörande betydelse för svenskarnas val av resmål.

Nationalparker har potential att bidra till tillväxt och en hållbar utveckling genom att de är lokalt förankrade, bidrar till ökad kunskap och bevarande samtidigt som de förstärker platsers attraktivitet och efterfrågan.

Varumärket Sveriges nationalparker skapar en gemensam identitet för nationalparkerna. Guldstjärnan är symbolen och erbjudandet är att skapa berikande upplevelser i Sveriges mest sevärda natur. För alla, idag och imorgon.

I Tillväxtprogram för Gotland 2016–2020 är besöksnäringen ett stra- tegiskt område. Flera pågående projekt för att öka besöksnäringen på Gotland har beröring med Förstudie nationalpark Bästeträsk.

Trender för naturturism och besök i nationalparker

Besöksnäringen är en av Sveriges snabbast växande näringar. Under år 2017 omsatte svensk turism 317 miljarder kronor och sysselsatte 175 800 personer. Den totala turismkonsumtionen har ökat kraftfullt under en följd av år och turistexporten, det vill säga utländska besökares konsumtion i Sverige, har haft en ännu snabbare ökningstakt. Turismens exportvärde uppgick år 2017 till 134 miljarder kronor enligt Tillväxtverkets rapport Turismens årsbokslut 2017.

Näringen betyder mycket för storstäderna som attraktiva besöksmål likväl som den spelar en stor roll för utveckling och livskraft i lands- och glesbygds- områden.

Intresset för Sverige och vår livsstil ökar och efterfrågan på natur- och kul- turbaserade upplevelser växer. Den svenska naturen och unika upplevelser kopplade till naturen är idag ett av våra starkaste attraktionsvärden. Sverige har därför allt att vinna på att stärka och utveckla fler hållbara reseanledningar inom detta område.

Naturturism är en globalt växande trend och Sverige attraherar besökare i hög grad just på grund av vår unika och orörda natur som är tillgänglig för alla. Även öppenhet, frihet och hållbarhet rankas högt. Naturen spelar även en avgörande roll för svenskarnas val av resmål under stora delar av året.

I Sverige har ett flertal nationella och regionala initiativ tagits för att utveckla fler naturnära upplevelser och stärka marknadsföringen av svensk natur för en internationell marknad. Besöksnäringen utvecklar en egen stra- tegi för naturturism och många turistföretag utvecklar nya naturbaserade upplevelser. Tillväxtverket arbetar för att företag och destinationer ska bli mer internationellt konkurrenskraftiga till exempel genom regeringsuppdrag som Hållbar destinationsutveckling och nu senast Hållbar produkt utveckling med fokus på natur- och kulturturism. För att svara mot det ökade intres- set för svensk naturturism har Visit Sweden fått extra resurser av regeringen för att satsa på internationell marknadsföring av hållbara upplevelser i den svenska naturen med fokus på hållbar natur- och ekoturism på landsbygden.

Visit Sweden genomförde år 2016 en förstudie där undersökningar och analys visade att Sverige har en stor potential att öka antalet utländska besö- kare som vill uppleva hållbar naturturism. Visit Sweden identifierade specifikt en attraktiv målgrupp ”naturfokuserade resenärer med fokus på segmentet den nyfikna upptäckaren”. Under sin Sverigeresa vill målgruppen framförallt uppleva naturen och landsbygden, resa runt i Sverige samt uppleva svensk kultur vilket matchar väl med Sveriges erbjudande. Högst upp på listan över vilka aktiviteter i svensk natur som lockar denna målgrupp ligger besök i nationalpark eller naturrum, hela 80 procent av målgruppen anser detta. Nationalpark är ett begrepp som skapar ett högt attraktionsvärde för en plats, inte minst bland utländska besökare.

De globalt viktigaste trender som Visit Sweden pekar ut och som bedöms påverka inkommande naturturism till Sverige är främst:

• semestern som en tid för personlig utveckling

• Soft-adventure – ökad efterfrågan på bekväma och tillrättalagda natur- upplevelser

• längtan till naturen och äkta upplevelser i en alltmer stressad värld • ökad insikt om vikten av en hälsosam livsstil.

Enligt Visit Sweden och de regionala turistorganisationerna stämmer även trenderna väl överens med Sveriges naturturismerbjudande.

Konkurrensen inom naturturism är hård men den starka bilden av Sverige som land och naturdestination innebär goda möjligheter för Sverige att posi- tionera sig ytterligare på en global marknad.

Vad är destinationsutveckling

Destinationen, förstått som målet för resan, är ett centralt begrepp i alla diskussioner om utveckling av turism. Destinationen är platsen eller trakten vi reser till. Många regioner arbetar aktivt med att utveckla attraktiviteten i sin region och på sina platser. Attraktioner motiverar resandet till en viss plats. Attraktionerna kan vara till exempel natur, klimat, kulturer och tradi- tioner eller olika typer av anläggningar för aktiviteter.

För att utveckla en destination och öka turismen behöver näringslivet och kommunen eller regionen samarbeta om gemensamma mål. Kunskapen om besökarnas önskemål måste fördjupas och destinationens attraktioner utforskas.

En nationalpark som är en del i ett större sammanhang kan skapa möjlig- heter för turismen. En nationalpark som är en av flera attraktioner för en destination kan bidra till utvecklingen av helheten. Besökare reser ofta till en destination för att uppleva helheten med till exempel flera olika naturupp- levelser, varav en kan vara nationalparken.

Bildandet av en nationalpark är ett separat projekt som leds av

Naturvårdsverket. Nationalparker bildas för att trygga naturens mångfald och ge besökare möjlighet att uppleva och njuta av naturen. En bildande- process kan påbörjas oavsett om arbetet med ett eventuellt destinations- utvecklingsprojekt är aktuellt eller inte.

I kapitlet Dialog och lärande under avsnittet Studieresa kan du läsa mer om projektet Destination Åsnen och om kommunerna Tingsryd, Alvesta och Växjös arbete. Du kan också läsa om hur Simrishamns kommun arbetar med Stenshuvuds nationalpark.

Besöksnäring och nationalparker

Pia Nilsson, Jönköping International Business School, drar slutsatsen i sin litteraturöversikt Hur kan en nationalpark bidra till lokal och regional utveckling? att nationalparker ger upphov till en rad positiva effekter som kan spåras i den lokala ekonomin. Det finns exempel från Finland, Sverige och Tyskland där man kan se ett tydligt samband mellan nationalparker och förbättrade förutsättningar för lokal tillväxt via besökarnas konsumtion. De effekter för sysselsättningen som kan relateras till nationalparker uppstår i första hand inom servicesektorn och är kopplade till möjligheter för boende i anslutning till parken, restauranger och annan konsumtionsbaserad verksam- het. Studier visar att lokalbefolkningen gynnas mest av besökarnas konsum- tion. De besökare som väljer att övernatta i området visar sig även spendera mer pengar, vilket indikerar att logimöjligheter är viktiga för de mervärden som nationalparken ger upphov till.

Ett intressant perspektiv är det inflöde av besökare från andra regioner och länder som en nationalpark attraherar. Studier visar att besökarna tillför en extern inkomstkälla som bidrar till att förstärka det lokala och regionala utbudet, en inkomstkälla som inte hade funnits utan nationalparken.

En studie av ett representativt urval av naturturismföretag i Sverige visar att det är en bransch som är både växande och i hög grad diversifierad. Företag har ofta flera olika verksamheter som kombineras med varandra. Endast 20 procent av företagen hade hela sin omsättning inom naturturism. Studien visar även att det är en bransch med stor variation över året och att det i hög grad är månaderna juni till september som är viktigast.

Studier visar att de nationalparker som är del av en turiststrategi har större ekonomiska effekter och fler besökare jämfört med om nationalparken är den enda attraktionen i regionen. Det är med andra ord viktigt att parken är förankrad i den lokala turismstrategin och att den marknadsförs som en del i ett större sammanhang.

I nutida regionala tillväxtstrategier finns ett ökat fokus på betydelsen av lokala entreprenörers och aktörers förmåga att identifiera innovativa sätt att utveckla platsens egenskaper och möjligheter för tillväxt. Det innebär ett ökat fokus på regionala skillnader och en större insikt om att det inte finns en tillväxtstrategi som passar alla regioner. Tillväxtstrategier måste baseras på regionspecifika egenskaper och anpassas för att lösa de utmaningar som gäller för regionen ifråga.

Nationalparker är ett exempel på en platsbunden egenskap med potential att aktivt bidra till en hållbar utveckling inom besöksnäringen. Nationalparkerna bidrar till ökad kunskap om natur och miljö och möjlig- gör insatser för bevarande samtidigt som de bidrar till att förstärka platsers Fågelskådning på Gotska Sandön, en av Sveriges nationalparker. Foto: Caroline Bernander.

attraktivitet genom att locka boende, företag och besökare. Nationalparker är oftast lokaliserade till landsbygden vilket gör att de har potential att aktivt bidra till landsbygdens utveckling.

Förbättrad infrastruktur och ökad rörlighet har inneburit att människor har större möjligheter vid val av bostadsort. För företag innebär en förbätt- rad infrastruktur och en ökad tillgänglighet möjlighet att använda lokala varor och tjänster. I Sveriges strategi för regional tillväxt lyfts betydelsen av den lokala nivån för att skapa attraktiva miljöer för boende och arbete.

Utöver de mätbara ekonomiska effekter som en nationalpark kan gene- rera finns ytterligare effekter av mer emotionell och existentiell dimension som kan skapa tillväxt genom att bidra till en attraktivare region. Studier visar att rekreationsmöjligheter, friluftsliv och en rik naturmiljö uppfattas som något positivt eftersom dessa bidrar till att stärka attraktiviteten. Den naturupplevelse som en nationalpark tillhandahåller kan till viss del bli en lokal kollektiv nyttighet, något som inte är direkt mätbart, men som tillfaller alla invånare i en kommun eller region.

Varumärket Sveriges nationalparker

Ett gemensamt varumärke för Sveriges nationalparker har skapats som stär- ker marknadsföringen. Den gemensamma identiteten för Sveriges national- parker sammanfattas med följande:

• Nationalparkerna ska gemensamt erbjuda och skapa berikande upplevelser i Sveriges mest sevärda natur. För alla, idag och imorgon. • Målbilden för varumärkesarbetet är att Sveriges nationalparker ska vara

den mest populära naturattraktionen i Europa. Genom världsledande pedagogik i naturen.

• Naturupplevelser, kvalitet och kunskap är ledorden för varumärket Sveriges nationalparker.

Den visuella identiteten består bland annat av logotypen guldstjärnan och enhetlig utformning av skyltar, informationsmaterial och vägvisare.

Gotska Sandöns nationalpark

Gotska Sandöns nationalpark ligger i Gotlands län. Gotska Sandön ligger norr om Fårö och är Östersjöns ensligast belägna ö. Nationalparken har cirka 4 000 besökare under ett år.

Enligt en undersökning som Naturvårdsverket genomförde sommaren 2014 spenderade besökarna i genomsnitt 2 936 kronor per person under sitt besök. Det motsvarar omkring 11 miljoner kronor för samtliga besökare. Enligt undersökningen är besökarna till Gotska Sandön villiga att betala mer i samband med sitt besök i nationalparken. Betalningsviljan uppgår enligt Naturvårdsverket till 16 miljoner kronor år 2014.

Turbåten till Gotska Sandön går från både Nynäshamn och Fårösund och har en besättning på fyra personer. Cirka 80 procent av resenärerna väljer att resa från Nynäshamn. Nationalparken genererar arbetstillfällen i Nynäshamn genom de nationalparksbesökare som väljer att bo, äta och parkera bilen här innan båtresan till parken. I Fårösund kan parkens besökare bidra till mat affärer, caféer och restauranger. Båttrafiken med turbåten och resebok- ningen är offentligt upphandlade av länsstyrelsen. Gotska Sandöns revide- rade skötselplan ger möjlighet att genomföra fler skötselåtgärder, till exempel naturvårdsbränning och röjningar till vilka entreprenörer och konsulter kan anlitas.

Naturreservaten på Gotland är välbesökta men exakta besökssiffror saknas. Naturreservatet Stora Karlsö attraherar stora mängder besökare och tar emot 11 000 besökare varje år under maj till september.

Pågående satsningar och initiativ på Gotland

Tillväxtprogram för Gotland 2016–2020 prioriterar hållbar tillväxt för stärkt attraktionskraft. I Tillväxtprogrammet utpekas mat- och livsmedelsnäringen samt besöksnäringen som strategiska områden för Gotlands utveckling. För närvarande pågår en rad projekt som på ett eller annat sätt har beröring med Förstudie nationalpark Bästeträsk. Följande projekt bedöms som särskilt intressanta:

• Region Gotland driver ett projekt för att i samverkan med näringslivet ta fram en besöksnäringsstrategi för Gotland. I förslaget betonas besök året runt, tematisk turism och arbete med en ökande internationell turism. I alla delar berörs naturen som reseanledning.

• Bungemuseet genomför en förstudie för att studera möjligheterna att samla fler intressenter i Bunge och Fårösund till någon form av gemen- sam samlingsplats. Denna skulle också kunna vara en entré till en eventuell nationalpark.

• Bläse Kalkbruksmuseum arbetar för att utveckla Bläse och museet som besöksmål.

• Mat- och livsmedelsstrategin för Gotland arbetar med ett samordnat genomförande av strategin. I gränslandet mellan mat och turism finns hela skalan från djurbete och öppna landskap till närproducerade råva- ror och matupplevelser. Gotland ingår i ett större projekt om internatio- nell matturism till Sverige som leds av Visit Sweden.

• Projektet Klintkustleden som drivs av Skogsstyrelsen och länsstyrel- sen syftar till att göra en vandringsled längs kusten mellan Visby och Kappelshamn.

• Gotlands Förenade Besöksnäring har ett pågående projekt kring utveck- lingen av kryssningsresandet till den nya kryssningskajen i Visby. För att få en spridning av det ökade antalet dagbesökare krävs fler och mer förädlade rundtursförslag.

• Uppsala Universitet – Campus Gotland bedriver projektet I Tjelvars fotspår med syfte att utveckla former för upplevelsebaserad kultur- och naturturism. Fokus ligger på Gothem på mellersta Gotland.

• Föreningen Närsholmen medverkar i ett transnationellt projekt Baltic Wings som syftar till att stärka fågelskådningen som reseanledning till Gotland.

• Kulturhistoriska besöksplatser. På Gotland är det lätt att uppleva kultur- historien på plats ute i landskapet. Länsstyrelsen i Gotlands län arbetar med att vårda och tillgängliggöra ett antal av dessa platser. Platserna röjs och skyltas genom länsstyrelsens eller lokala krafters försorg.

Ett destinationsutvecklingsprojekt på Gotland

Ett besök i en nationalpark kan vara ett komplement till andra besöksmål på Gotland. Ett tydligt fokus på att erbjuda både nya och existerande aktörer möjlighet att medverka i arbetet med utvecklingen av destinationen är viktigt.

Genom att bjuda in till dialog finns möjligheter för fler aktörer att bidra i utvecklingen av besöksnäringen och naturturismen på Gotland. Redan nu finns intressenter på norra Gotland som vill medverka i det fortsatta arbetet med destinationsutveckling. Här är några exempel: Bläse Kalbruksmuseums intresseförening, Bungemuseet AB, Gotland Sports Academy, Fish Your Dream, Gotland Nature, Gotland Active Store och Gotlands Cykeluthyrning.

Bläse Kalkbruksmuseum är ett besöksmål i förstudieområdet. Foto: Magnus Martinsson.

För att nå framgång i arbetet med destinationsutveckling är följande faktorer betydelsefulla:

• Bred inbjudan till aktörer både i och utanför det område som ska utvecklas. Bygg på deltagarnas intresse och behov.

• Tidig medverkan i utvecklingsarbetet kring nationalparken – dialog, del aktig het och samverkan. Förklara och tydliggör varumärket Sveriges national parker samt vikten av samspelet mellan nationalparken och övriga aktörer.

• Tydlig koppling till övriga utvecklingsprocesser i området och andra projekt kopplade till naturen på Gotland.

Följande delar kan ingå i ett destinationsutvecklingsprojekt: • kunskapsinhämtning och inspiration

• kurser, workshops och studiebesök för att höja kompetensen till exempel om naturen

• samla alla intressenter runt en gemensam vision och målbild och arrangera träffar för de som har ett intresse i området

• bygga nätverk med de som vill vara med i utvecklingen och främja sam- arbeten över hela Gotland

• utbildningar till företagen i att paketera och förädla tjänster och utbud, marknadsföring och digital teknik

• affärsutveckling genom certifiering av deltagande företag • kommunikationsinsatser

• samordning genom en projektledare med stort engagemang.

Besöksnäringen i förstudieområdet

Blå lagunen, ett nedlagt och vattenfyllt kalkbrott, ligger i naturreservatet Bäste träsk och är i nuläget ett besöksmål med många besökare sommartid. I förstudie området ligger även Bläse Kalkbruksmuseum. En del gårdar har försäljning av bland annat lammskinn.

Idag finns ett utbud med service i huvudsak utanför förstudieområdet, som boenden av olika slag, caféer, restauranger, museer, gårdsbutiker, aktivitetscenter med uthyrning. I tätorterna Lärbro och Fårösund finns samhällsservice och affärer.

Försvarsmakten

Related documents