• No results found

Statlig finansiering

• Hur ser finansieringen ut för bildande, skötsel och förvaltning av Sveriges nationalparker?

Naturvårdsverket finansierar arbetet med Sveriges nationalparker genom olika statliga sakanslag som regleras årsvis i Naturvårdsverkets regleringsbrev. Ett regleringsbrev är regeringens årliga instruktioner till statliga myndigheter. Den statliga finansieringen för bildande och för- valtning av en nationalpark är uppdelad i två delar

• Engångskostnader för bildandeprojekt och markersättningar. Investeringarna görs huvudsakligen när en nationalpark ska bildas. • Löpande kostnader för förvaltning och investeringar när national-

parken är bildad.

Havs- och vattenmyndigheten finansierar särskilda insatser för sjöar, vattendrag och marina områden.

Bildandeprojekt

Projekt för förstudie och för att bilda en nationalpark finansieras med medel från det årliga sakanslaget 1:14 Skydd av värdefull natur som Naturvårdsverket disponerar. Anslagets storlek beslutas av regeringen i budget propositionen. Överenskommelser om projektledning och kommuni- kationsstöd skrivs med länsstyrelsen i området för att driva projektet regio- nalt. Det är viktigt med lokal förankring och därför bjuds kommun och region in till arbetet. Det lokala deltagandet i styrgrupp och arbetsgrupp är viktigt inför att bilda en ny nationalpark. Även andra myndigheter som har uppdrag som kan bidra till en nationalparks bildande bjuds in att delta i bildande processen.

Markersättningar

Medel till ersättningar för fastighetsägare som äger mark i en planerad national park finansieras med sakanslaget 1:14 Skydd av värdefull natur som Naturvårdsverket disponerar. Anslagets storlek beslutas av regeringen i budget propositionen. Anslaget används både till engångskostnader för köpeskillingar och ersättningar samt till kostnader som hör ihop med fastig- hetsköp. Sådana kostnader kan vara kostnader för värdering, förhandling, markägarombud och lantmäterikostnader. Anslaget kan även användas för att säkra åtkomst av vägar som behövs till området.

Initiala investeringar

Förutom förstudie- och bildandeprojekt samt markersättningar när nya nationalparker bildas är det vanligt med större initiala investeringar. I en ny nationalpark behövs vandringsleder, entréer, parkeringar och mycket mer så att besökarna hittar ut i naturen.

Löpande förvaltning och investeringar

Anslag för skötsel i nationalparker fördelas genom anslag 1:3 Åtgärder för värde full natur. Det är regeringen som beslutar om storleken på anslaget i budgetpropositionen. Anslaget disponeras huvudsakligen av Naturvårdsverket. Vilka åtgärder som ska utföras och hur de till delade medlen ska fördelas styrs till viss del via regeringens regleringsbrev till Naturvårdsverket. I den del som inte är preciserad av regeringen har Naturvårdsverket friare händer att fördela medel till andra åtaganden som ska genomföras. Naturvårdsverket har en nära dialog med länsstyrelserna när det gäller fördelningen av 1:3-anslaget.

Anslaget ska finansiera naturvårdande skötsel och fastighetsförvaltning. I fastig hetsförvaltning ingår byggnads- och anläggningsförvaltning samt riktade investeringar för skötsel och underhåll. Underhållet av Naturvårdsverkets fastigheter sker löpande för att få en kontinuitet och för att befintliga värden ska bevaras. Underhållet omfattar byggnader, anläggningar, anordningar och angöringsytor som parkeringar med mera.

Naturvårdsverket fördelar årligen cirka 430 miljoner kronor för natur- vårdande skötsel och åtgärder för friluftslivsanläggningar i naturreservat och nationalparker. De fördelar även cirka 25 miljoner kronor årligen för under- hållsåtgärder i Sveriges naturreservat och nationalparker. Naturvårdsverket investerar utöver detta cirka 50 miljoner kronor årligen i sina fastigheter. Investeringarna görs för att Naturvårdsverket ska uppfylla sitt verksamhets- mål Friluftsliv och tillgängliggörande av naturreservat och national parker. Anslagen investeras ofta i nybyggnationer eller om- och tillbyggnader och ska vara värdehöjande för fastigheten. Beloppen i texten är baserade på åren 2017 till 2018. Summan varierar från år till år beroende på de båda anslagens storlek.

Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö. Det är ett viktigt verktyg för genomförandet av regeringens samman hållna politik för sjöar, vattendrag och hav. Anslaget får användas till insatser och åtgärder för att förbättra, bevara, planera, restau- rera och skydda havs- och vattenmiljöer. Utredningar och inventeringar inför nya områdesskydd för sjöar, vattendrag och marina områden ska finansieras av anslag 1:11 liksom särskilda skötselinsatser som uppföljning och utvärde- ring av insatser för vattenmiljöer.

Anslag till Länsstyrelsen i Gotlands län

På Länsstyrelsen i Gotlands län jobbar åtta personer med förvaltning och skötsel av närmare 140 naturreservat. Anslaget till länsstyrelsen för skötsel och förvaltning av skyddad natur har varit ungefär 10 miljoner kronor per år, men mer pengar har skjutits till för naturvård sedan senaste valet. 2018 ligger anslaget på 17 miljoner kronor. Förutom de årliga anslagen ges ibland extra pengar för särskilda insatser. Skötselåtgärder finansieras ibland delvis med stöd av andra finansieringsformer som exempelvis LIFE-projekt, arbetsmarknads politiska projekt, lokala naturvårdssatsningar eller åtgärds- program för hotade arter och naturtyper.

På länsstyrelsen jobbar dessutom åtta personer, vilket motsvarar fem års- arbetskrafter, med förvaltning, skötsel och service för besökare till Gotska Sandöns nationalpark. Nationalparken är bemannad året runt med två per- soner som arbetar två veckor i taget. Anslaget för skötseln av nationalpar- ken är 2,5 miljoner kronor år 2018. Ett riktat anslag för fastighetsunderhåll på 0,5 miljoner kronor gavs för 2018. Båttrafiken som tar besökarna till och från ön subventioneras med statliga medel. SMHI och Sjöfartsverket med flera myndigheter bekostar en del av bemanningen med cirka 2 miljo- ner kronor årligen för att få hjälp med underhåll av deras fasta utrustning på Gotska Sandön. Nationalparken ger en årlig intäkt på cirka 2 miljoner kronor för uthyrning av tält och stugor. Årsomsättningen är cirka 7 miljoner kronor.

Näringsliv

Related documents