• No results found

Skötsel och förvaltning

I Stenshuvuds nationalpark träffade vi Fredrik Ståhlberg, nationalparkschef på Länsstyrelsen i Skåne län och Ida Lundqvist, naturumvärd på naturum Stenshuvud. I Stenshuvud utför länsstyrelsens personal det mesta av skötseln. Skötselplanen anger målet för skötseln och förvaltningen ser till att målet nås. Nationalparken har ett skötselråd till vilket lokala föreningar och orga- nisationer bjuds in. För länsstyrelsen är skötselrådet ett viktigt forum för diskussioner och förankring. Skötselrådet träffas regelbundet och bjuder in experter när så behövs. Nationalparken har funnits i 30 år och de boende i trakten ser att arbetet fungerar, därför kan det vara svårt att få de att enga- gera sig i arbetet. Arbete med destinationsutveckling har påbörjats i skötsel- rådet. De önskar sprida besökarna över säsongen mer än idag.

Fantastiska vyer från en av Stenshuvuds tre utsiktspunkter. Foto: Fredrik Ståhlberg.

Besökarna vill tre saker: bada, se naturum och gå upp på berget. Besökarna är duktiga på att göra rätt i nationalparken. Stora besöksmängder kräver anläggningar som kan ta hand om besökarna. Förvaltningen städar konti- nuerligt så att det alltid är rent i parken. Papperskorgar finns bara vid stran- den och entréerna dit det går körvägar. Bygger länsstyrelsen en spång eller underhåller en led så är det där besökarna rör sig. Kartorna visar tydligt var lederna finns medan den omgivande naturen är översiktligt beskriven. Därför rör sig besökarna sällan utanför de markerade lederna. Antalet parkerings- platser begränsar hur många besökare parken kan ta emot samtidigt. Parken tål inte så många fler besökare än den redan har utan att slitaget påverkar naturens status.

Det är viktigt att området hävdas med bete. Tidigare hade parken egna djur men för förvaltningen är det effektivare att ta hjälp av lantbrukarna i trakten med både betesdjur och maskiner. De markägare och arrendatorer som var verksamma i området innan parken bildades är de som arrenderar marken idag och har betesdjur. Stängsel längs med kusten hindrar djuren från att gå på stranden i närheten av besökarna.

Nationalparken är arbetsplats för fiskare. Fiskarna har båtar och andra anläggningar vid stranden och de kan försörja sig på fisket.

Den här mandatperioden har det beviljats mer medel till nationalparkerna och fler åtgärder är möjliga att genomföra. –Ändå växer naturen ifrån oss, säger Fredrik. Betesarealen i parken har ökat, det är bete i skogen som till- kommit. Alla förändringar som görs i parken kommuniceras till besökarna via sociala medier och skyltar. När stora och gamla träd fälldes berättade för- valtningen med skyltar om varför träden fällts och när en sandblotta grävdes informerades lokalbefolkning om varför en traktor körde i nationalparken.

Förvaltningen arbetar med att knyta ihop parken med befintliga natur- reservat och att reda ut kvarvarande oklarheter om ägandeförhållanden.

Naturum Stenshuvud

Naturum är ett registrerat varumärke. För att vara ett certifierat naturum måste ett visst antal guidningar erbjudas under en säsong. Naturum Stens- huvud har öppet för besökare april till oktober. Naturum erbjuder guid- ningar i nationalparken med olika teman som Småkryp – spaning för barn, Fjärilsafari, Mossor, Gökotta, med mera. Guidning är alltid gratis för skolor, för andra besökare tas en liten avgift ut. Svenska besökare är ovilliga att betala för att se på naturen.

Naturum har ett samarbete med naturskolan i Simrishamns kommun. Naturskolan har ett eget hus vid norra entrén. Kommunen och Kiviks musteri investerade i en ombyggnad till naturskola i ett hus på musteriets fastighet. Naturum erbjuder en heldag i nationalparken för eleverna i års- kurserna tre, sex och nio. Barnen får till exempel gå i kikarskola och lära sig att skåda fåglar.

Svabesholms kungsgård

Anders Thuresson berättade om sin verksamhet på Svabesholms Kungsgård. Kungsgården ligger nästan granne med nationalparken och gården har brukats i två generationer. Familjen köpte gården när Domänverket sålde sina fastigheter. Gården har utvecklats från konventionellt lantbruk till att idag vara ett besöksnäringsföretag med flera olika verksamheter.

Svabesholms Kungsgård – er mötesplats för fest, glädje och gemenskap – har som mål att gården ska vara levande året runt. ”Här står djuren och naturen i fokus och här är en hållbar miljö högsta prioritet. Vår idé bygger på det äkta mötet mellan besökaren och gårdens genuina miljö och dess kring liggande natur.” står det på gårdens hemsida.

På gården finns café och lantkök med lokalproducerad mat, en engelsk träd- gård, samodling med Kiviksbor, festvåning för 100 personer, 50 bäddar året runt, stall, ridhus och utomhusridbana, 40 till 50 biffkor som betar i bland annat nationalparken och ett småföretagarhotell. Anders driver kiosken i nationalparken. Anders vill utveckla säsongen oktober till april för de svenska besökarna. Idag har Svabesholms Kungsgård 10 000 besökare och 6 000–7 000 gästnätter.

Anders Thuresson berättar om sin verksamhet på Svabesholms Kungsgård. Foto: Jenny Lundahl.

Samarbetet

Anders har en pågående dialog med Fredrik om skötseln. Dialogen är viktig och det tar tid att bygga ett samarbete och att hitta rätt personer. Det är i den dagliga tillsynen och den nära kontakten som samarbetet vuxit fram. Det är Anders som söker de stöd som finns för sina betesdjur. Ansökningarna görs i samråd med nationalparksförvaltningen om formuleringarna för hur skötseln bör bedrivas.

Simrishamns kommun

Sofie Bredahl, utvecklingschef på kommunen berättade om hur kommunen arbetar ur ett attraktivitets- och turistperspektiv. Naturum Stenshuvud är viktigt för kommunen, både för besökare och för medborgarna. De känner en stolthet för parken. Besökarna vill lära sig om naturen och är kunskaps- törstande. Det är viktigt att anpassa utbudet i Stenshuvud till besökarnas önskemål och att hänga med i tiden.

Stenshuvud har cirka 15 procent utländska besökare och cirka 85 procent svenska besökare. De internationella besökarna vill ofta se en nationalpark. De söker en resa med besök på flera platser så vad som erbjuds i området som helhet är viktigt. Merupplevelserna kommer från företagarna i området. Besökarna lockas av den svenska kulturen och livsstilen. För lokalbefolk- ningen är parken ett välanvänt rekreationsområde och här finns ett lokalt engagemang.

Kommunen vill underlätta samarbetet mellan företagarna och de erbjuder coachning för att företagarna ska lära känna varandra liksom kompetensut- veckling för att lära företagarna mer om utländska målgrupper och sociala medier. Företagen behöver lära sig att ta betalt och att sälja förädlade pro- dukter och paket med flera aktiviteter. Företagen behöver samverka istället för att konkurrera.

En process är påbörjad för att skapa samarbeten med olika utbud i en destinationsutveckling. Varje företag måste känna till hela utbudet och varandras förmågor. Värdskapet är viktigt och det finns där människorna är. Kommunen marknadsför inte Österlen i Sverige, det görs redan genom alla tv-program. De investerar istället för att locka besökare från Tyskland och Danmark. Det är inte vackra platser som säljer utan aktiviteter.

Simrishamns kommun arbetar aktivt för ett friskare och ett hållbart hav. – Vi säljer den natur vi har nu, säger Sofie Bredahl. Det är den vi har och den vi vill bevara istället för att exploatera. Nationalparken är en del i det utbu- det.

Naturum Stenshuvud erbjuder guidningar i nationalparken. Foto: Karolina Johansson.

Arbetslag i skogen

Johan Konche från Simrishamns kommun och Anders Persson från Skogs styrelsen berättar om hur de under många år och med olika finansiering samarbetat för att slussa in långtidsarbetslösa och även nyanlända i arbetslivet. Anders från Skogsstyrelsen leder flera arbetslag som arbetar i skyddad natur. Arbetslagen har gjort fina upprustningar i naturreservat i Skåne. De arbetar med naturvårdande åtgärder, stängsling, underhåll av leder, bänkar och bord. Deltagarna får utbild- ning för röjsåg och på vintern röjer de till exempel vresros. För de nyanlända saknas ofta utbildning i svenska och ett sam arbete med utbildningen svenska för invandrare (SFI) vore önskvärt. Länsstyrelsen tar fram lämpliga arbetsuppgifter. Skåne och Gotland har lång erfarenhet av den här typen av samarbetsprojekt.

Related documents