• No results found

Protokollsutdraget och tjänsteutlåtandet skickas till

stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se senast den 20 juni 2020.

Bilagor

1. Tjänsteutlåtande från stadsledningskontoret, daterat 2020-02-24

2. Förslag till revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020-2026

3. Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning, beslutat i kommunfullmäktige 2015-06-11

Göteborgs Stad Majorna-Linné, tjänsteutlåtande 3 (5)

Ärendet

Kommunstyrelsen har, utan eget ställningstagande, skickat ut förslag på Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020-2026 till bland annat stadsdelsnämnden för yttrande senast den 20 juni 2020.

Beskrivning av ärendet

I samband med återrapportering om utvärdering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning till kommunfullmäktige den 28 mars 2019, beslutades att programmet skulle revideras. Revideringen skulle säkerställa att programmet fick en ännu tydligare koppling till de mänskliga rättigheterna samt det nationella funktionshinderspolitiska målet.

Stadsledningskontoret har genomfört uppdraget om att revidera programmet. I beredningen av ärendet har stadsledningskontoret samverkat med en referensgrupp av representanter utsedda av Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor.

Stadsledningskontoret har i sitt arbete genomfört workshops för att inhämta synpunkter och förankring av arbetet. Workshoparna har haft ett brett deltagande från stadens

förvaltningar samt Stadshus AB. Ytterligare workshop har genomförts med representanter från ungdomsfullmäktige.

Syftet med programmet

Syftet med Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning är att, utifrån de mänskliga rättigheterna och det nationella funktionshinderspolitiska målet, förtydliga vad som förväntas av stadens nämnder och styrelser för att personer med funktionsnedsättning på lika villkor som andra ska kunna vara fullt delaktiga utan diskriminering.

Förslag till revideringar i programmet

Justeringar som gjorts i det reviderade programmet enligt följande:

• programmet kopplas till det nationella funktionshinderpolitiska målet och dess inriktningar

• förtydligat de mänskliga rättigheterna genom att koppla till artiklar i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

• betonat barnrättsperspektivet, mångfald och den heterogena grupp som personer med funktionsnedsättning utgör

• formulerat färre men bredare mål samt identifierat strategier och indikatorer

• förtydligat vikten av samverkan och det tvärsektoriella område som funktionshinder utgör

• identifierat följande förutsättningar: kunskap om mänskliga rättigheter, livsvillkor och funktionsnedsättning, ha uppföljningar och statistiska underlag, tillgänglighet samt samverkan

• begrepp och relaterade styrande dokument har identifierats

• programmet har tidsatts Uppföljning av programmet

Programmets syfte är att funktionshinderperspektivet ska synliggöras i stadens ordinarie uppföljning och att perspektivet finns med i verksamhetsutvecklingen av stadens verksamheter. Uppföljning av programmet föreslås genomföras genom att mäta

Göteborgs Stad Majorna-Linné, tjänsteutlåtande 4 (5)

måluppfyllelse utifrån ett antal indikatorer på samhällsnivå, generell verksamhetsnivå och specifik verksamhetsnivå. Förslaget på indikatorer redovisas i programmet, bilaga 2.

Identifierade förutsättningar

I programmet beskrivs att stadens nämnder och styrelser för att uppnå målen i

programmet behöver säkerställa kunskap och medvetenhet, tillgänglighet samt samverkan internt och externt. De olika rättighetsområdena i programmet påverkar varandra. Det innebär exempelvis för att personer med funktionsnedsättning ska ha goda förutsättningar att uppleva trygghet behövs en tillgänglig inne- och utemiljö, ett eventuellt individuellt stöd för självständighet samt att berörda parter har kunskap och samverkar. Till stöd för att göra programmet känt samt verka för dess genomförande i nämnder och bolag har stadsledningskontoret påbörjat ett arbete med att ta fram en kommunikationsplan.

Kommunikationsplanen kommer enligt stadsledningskontoret inledningsvis innehålla aktiviteter som bidrar till att öka kännedomen om revideringen av programmet.

Aktiviteter som beskrivs återfinnas i kommunikationsplanen är planering och genomförande av spridningskonferenser, informationstillfällen och material om programmet.

Förvaltningens bedömning

Stadsdelsförvaltningen är i huvudsak positiv till förslaget om reviderad version av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Programmet är överskådligt och har fått en tydligare koppling till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning än tidigare version. I programmet finns också en tydlig struktur för uppföljning av mål utifrån indikatorer. Förvaltningen ställer sig bakom de i programmet identifierade förutsättningarna för måluppfyllelse om

säkerställande av kunskap, tillgänglighet och samverkan och bedömer dessa som centrala för ett framgångsrikt arbete med programmet. Förvaltningen lämnar nedan synpunkter om tillägg/förtydligande inom några av planens rättighetsområden.

Allmänt

I beskrivningen av programmets rättighetsområden presenteras fakta som rör situationen för personer med funktionsnedsättning. Dessa faktabeskrivningar bör kompletteras med källhänvisningar.

Rätten till information och kommunikation

Strategi 2:2 behandlar användandet av digital teknik. I nuläget saknar delar av stadens verksamheter, inom exempelvis bostad med särskild service (BmSS) och daglig

verksamhet, grundläggande digital infrastruktur som tillgång till internet/wifi. Detta är ett hinder för fortsatt utveckling av användandet av digital teknik. Inom

stadsdelsförvaltningen Majorna-Linné har beslut fattats om installation av wifi inom alla BmSS och dagliga verksamheter, vilket beräknas vara klart vid årsskiftet 2020/21.

Utöver utvecklandet av digital teknik för kommunikation är det också fortsatt viktigt att utveckla även andra stödformer för kommunikation. Ett ensidigt fokus på utveckling av digital teknik riskerar att bli diskriminerande i förhållande till de personerna med behov av andra former av stöd. Utformandet av individuellt anpassad kommunikation är central för ett resultatrikt arbete inom rättighetsområdet.

Rätten till ett tryggt liv

Förvaltningen anser att målgruppens utsatthet för våld i nära relation på ett tydligare sätt särskilt bör omnämnas i rättighetsområdet. Av detta följer att strategi 4:1 bör vara mer

Göteborgs Stad Majorna-Linné, tjänsteutlåtande 5 (5)

specifik och tydligare vad gäller personer med funktionsnedsättning och utsatthet för våld i nära relationer. Skrivningen om att arbeta normmedvetet bör kompletteras med att ange att stadens verksamheter ska vara utformade på ett sådant sätt att de kan erbjuda ett individuellt anpassat stöd till personer med funktionsnedsättning som utsätts för våld och/eller våld i nära relation.

Strategi 4:2 bör justeras till ”Stadens verksamheter ska ha god krisberedskap som

omfattar och särskilt beaktar personer med funktionsnedsättning.” Detta för att tydliggöra vikten av särskilt anpassade planer och information gällande krisberedskap.

Rätten till bästa möjliga hälsa

Förvaltningen bedömer att det ärviktigt att bevaka och följa upp att prioriterade strategier inom rättighetsområdet omhändertas av samtliga berörda facknämnder och verksamheter efter den nya nämndorganisationen i staden 2021. Placeringen av kommunens samlade hälso- och sjukvård inom en facknämnd medför krav på god, ömsesidig samverkan där behoven av och rätten till kvalitativ hälso- och sjukvård hos personer med

funktionsnedsättning prioriteras på lika villkor som för andra.

Strategi 5:3 bör förtydliga att stadens verksamhet inte bara ska medverka utan också säkerställa att personer med funktionsnedsättning har tillgång till hälso- och sjukvård med god kvalitet och standard, hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter samt andra hälsorelaterade tjänster på lika villkor som andra.

Rätten till fungerande bostad

Staden har som mål att ha en geografiskt jämn fördelning av BmSS. Dock har andra faktorer, som till exempel praktiska och ekonomiska förutsättningar att bygga, satt gränser för möjligheter till jämn etablering. Målsättningen att hålla samman kompetens kring vissa funktionsnedsättningar till vissa stadsdelar har också bidragit till en ojämn fördelning av BmSS med särskild inriktning. Givet den ojämna geografiska spridningen, målsättningen att samla kompetens omkring vissa funktionsnedsättningar inom vissa stadsdelar samt bristen på BmSS kan det vara svårt att realisera lika valmöjligheter som andra för den enskilde inom BmSS i någon större utsträckning.

Babbs Edberg Tf. Stadsdelsdirektör

Jan Holmlund

Sektorchef Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder

Beslut (ex tillstyrker/avstyrker)

Tillstyrker

§ 123 N140-0236/20

Yttrande över remiss angående revidering av Göteborgs Stads program för full