• No results found

program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026

Förslag till beslut

1. Förskolenämnden tillstyrker, med hänsynstagande till synpunkterna i förvaltningens tjänsteutlåtande, revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026.

2. Förskolenämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen.

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har för förskolenämndens yttrande översänt revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026.

Stadsledningskontoret har utvärderat och reviderat föregående program. Revideringen av programmet innebär bland annat en riktning mot ett helhetsperspektiv samt stärkt

samverkan internt och externt. Förskolenämnden behöver säkerställa god kunskap och medvetenhet om funktionshinder och situationen för personer med funktionsnedsättning inom sitt ansvarsområde för att nå målen i programmet.

Förvaltningens bedömning är att revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026 ska tillstyrkas.

Förvaltningen lämnar ett fåtal synpunkter som kan förtydliga och stärka programmet ytterligare, det rör sig om bland annat om kompletteringar samt vissa språkliga justeringar.

Bedömning ur ekonomisk dimension

Stadsledningskontorets bedömning är att konsekvenserna av revideringen av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning endast medför marginella kostnadsökningar som kan utföras inom förskolenämndens befintliga ram.

Förskoleförvaltningen kan dock se att vissa delar i programmet i nuläget inte efterlevs fullt ut vilket kan innebära att arbetsinsatser måste genomföras för att nå målen i Tjänsteutlåtande

Utfärdat

Diarienummer: N608-0982/20

Handläggare: Bente Tuff Telefon: 0707-801800

E-post: bente.tuff@forskola.goteborg.se

Göteborgs Stad Förskoleförvaltningen, tjänsteutlåtande 2 (4)

programmet. Det är dock inte säkert att ett sådant utvecklingsarbete skulle leda till en direkt kostnadsökning däremot skulle det kunna innebära att vissa uppdrag behöver omprioriteras under en tidsperiod till fördel för insatser för att nå programmets mål.

Bedömning ur ekologisk dimension

Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån denna dimension

Bedömning ur social dimension

Syftet med programmet är att utifrån de mänskliga rättigheterna och det nationella funktionshinderspolitiska målet förtydliga vad som gäller för Göteborgs Stads nämnder och styrelser för att personer med funktionsnedsättning på lika villkor ska kunna vara fullt delaktiga utan diskriminering. Programmet bedöms medföra en positiv inverkan på personer oavsett ålder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller könsidentitet.

Förskoleförvaltningen bedömer att programmet kommer att ha en positiv inverkan för ökad delaktighet i staden. En viktig del kommer att vara implementeringen av

programmet för att få det känt och för att nämnder och styrelser ska ta ansvar och arbeta utifrån de prioriterade strategierna för att uppnå målen samt att i varje fråga ta med frågeställningen om hur det blir för dem vi är till för.

Barnkonventionen

FN:s konvention om barns rättigheter har beaktats i revideringen av programmet och förskoleförvaltningen anser programmets innehåll som förenlig med barnkonventionen.

Samverkan

Information har skett med de fackliga organisationerna vid förvaltningssamverkan den 10. juni 2020.

Bilagor

1. Revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026

Göteborgs Stad Förskoleförvaltningen, tjänsteutlåtande 3 (4)

Ärendet

Kommunstyrelsen har översänt revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026 för förskolenämndens yttrande.

Det reviderade programmet har skickats på remiss till nämnder, råd samt deltagande intresseorganisationer för yttrande senast den 20 juni 2020

Beskrivning av ärendet

Kommunstyrelsen har för förskolenämndens yttrande översänt revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026.

Stadsledningskontoret har efter utvärdering av föregående program genomfört en revidering av programmet som innebär en riktning mot ett helhetsperspektiv samt stärkt samverkan internt och externt. Syftet med programmet är att utifrån de mänskliga rättigheterna och det nationella funktionshinderspolitiska målet förtydliga vad som förväntas av stadens nämnder och styrelser för att personer med funktionsnedsättning på lika villkor ska kunna vara fullt delaktiga utan diskriminering.

Programmet består av tio rättighetsområden och till varje rättighetsområde finns mål och prioriterade strategier kopplade samt att ansvariga nämnder och styrelser för att uppnå målen står angivna. Förskolenämnden behöver säkerställa god kunskap och medvetenhet om funktionshinder och situationen för personer med funktionsnedsättning inom sitt ansvarsområde för att nå målen i programmet.

Ytterligare ett behov som tydliggörs genom programmet är att det behövs

utbildningsinsatser för medarbetare inom förvaltningen avseende funktionsnedsättning och tillgänglighet. För att skapa förståelse och insikt kring funktionsnedsättning bör det implementeras en kunskapsprocess som stärker framtida medvetenhet.

Förvaltningens bedömning

Förskoleförvaltningen bedömer att det reviderade programmet har en hög ambitionsnivå.

Programmet är tydligt strukturerat utifrån tio rättighetsområden med mål och strategier vilket gör att programmet är överblickbart. Förvaltningen har dock ett fåtal synpunkter som kan förtydliga och stärka programmet ytterligare:

I slutet av programmet tydliggörs definitioner och centrala begrepp.

Förskoleförvaltningen anser att tydliggörandena borde placeras i inledningen av programmet, i alla fall den definition av funktionsnedsättning och funktionshinder som åsyftas i programmet. Detta för att öka tydligheten och underlätta för förvaltningar och bolag som ska arbeta med programmet och dess implementering.

När det gäller formuleringarna av de tio målbeskrivningarna bedömer

förskoleförvaltningen att samtliga skrivningar ”på lika villkor som andra” bör

omformuleras eftersom det finns en risk att skrivningen ”som andra” skapar en snäv norm och en känsla av ”vi och dem”.

Rättighetsområde sex handlar om rätten till utbildning. Förskolenämnden tillsammans med grundskolenämnden, utbildningsnämnden, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, lokalnämnden, nämnderna som omfattar funktionshinder och individ- och familjeomsorgen samt trafiknämnden anges som särskilt ansvariga nämnder. I texten står det bland annat att uppföljning för att analysera resultat för personer med

funktionsnedsättning är en förutsättning samt att samverka vid övergångar mellan

Göteborgs Stad Förskoleförvaltningen, tjänsteutlåtande 4 (4)

förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning för att skapa rätt till utbildning i ett sammanhållet utbildningssystem. Förskoleförvaltningen anser att texten behöver kompletteras med de för grundskolan obligatoriska skolformerna förskoleklass och grundsärskola samt verksamhetsformen fritidshem, samverkan vid övergången till gymnasiesärskola borde också tilläggas. Strategi 6:3 bör kompletteras med verksamhetsform för att innefatta fritidshemmets verksamhet.

Rättighetsområde nio handlar om rätten att kunna förflytta sig i och använda Göteborgs inne- och utemiljöer. Särskilt ansvariga nämnder är trafiknämnden, park- och

naturnämnden, lokalnämnden, byggnadsnämnden, fastighetsnämnden och styrelser inom Framtiden-koncernen i kluster bostäder och styrelser inom Higab-koncernen i kluster lokaler. Förskoleförvaltningen anser att samtliga nämnder och styrelser har ett ansvar när det gäller beställarkompetens inom respektive nämnds eller styrelses ansvarsområde och att det borde tydliggöras i rättighetsområdets strategier och ansvar.

I programmets ”Bilaga 2 Indikatorer” finns indikatorer på samhällsnivå, generell verksamhetsnivå samt specifikt verksamhetsnivå. Förskoleförvaltningen anser att indikatorerna kan fungera bra som exempel eller inspiration men att det är angeläget att förskoleförvaltningen ansvarar för att ta fram indikatorer inom nämndens ansvarsområde.

Förvaltningens bedömning är att revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026 ska tillstyrkas med beaktande av ovanstående synpunkter.

Elisabet Nord

Förskoledirektör

Beslut (ex tillstyrker/avstyrker)

##Beslut##Tillstyrker##Beslut##

Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader)

##Sammanfattning####Sammanfattning##

##Beslutstext##