• No results found

Svar på remiss: Revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för

personer med funktionsnedsättning

§ 47, 140/20 Beslut

3. Inköps- och upphandlingsnämnden tillstyrker förslaget till Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020-2026.

4. Inköps- och upphandlingsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad.

Ärendet

Kommunfullmäktige tog 2019-03-28 beslut om en revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Revideringen skulle säkerställa att programmet fick en ännu tydligare koppling till de mänskliga rättigheterna samt det nationella funktionshinderspolitiska målet. Programmet har remitterats till bland andra Inköps- och upphandlingsnämnden.

Handlingar

1. Tjänsteutlåtande den 2 april 2020,

2. Reviderat program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020-2016,

3. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande den 24 februari 2020, 4. Protokollsutdrag, kommunfullmäktige den 28 mars 2019, § 21.

Protokollsutdrag skickas till

Kommunstyrelsen

Yrkanden

Ordförande Gustaf Göthberg (M) yrkar att paragrafen ska justeras omedelbart.

Inköps- och upphandlingsnämnden

Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: 2020-06-11

Propositionsordning

Ordförande frågar om nämnden kan besluta enligt förvaltningens förslag till beslut och finner att nämnden gör så.

Ordförande frågar om paragrafen kan justeras omedelbart och finner att nämnden beslutar att paragrafen ska vara omedelbart justerad.

Dag för justering 2020-06-11

Vid protokollet

Sekreterare Kajsa Cardevik

Ordförande

Gustaf Göthberg (M)

Justerande

Eva Ternegren (MP)

Svar på remiss: Revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för

personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut

Inköps- och upphandlingsnämnden tillstyrker förslaget av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020-2026.

Sammanfattning

Kommunfullmäktige tog beslut 2019-03-28 om en revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Revideringen skulle säkerställa att programmet fick en ännu tydligare koppling till de mänskliga rättigheterna samt det nationella funktionshinderspolitiska målet. Stadsledningskontorets förslag till reviderat program har remitterats till bland andra Inköp och upphandlingsnämnden med begäran om yttrande senast 2020-06-20.

Syftet med Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning är att, utifrån de mänskliga rättigheterna och det nationella funktionshinderspolitiska målet, förtydliga vad som förväntas av stadens nämnder och styrelser för att personer med funktionsnedsättning på lika villkor som andra ska kunna vara fullt delaktiga utan diskriminering. Detta program föreslås att gälla för stadens alla nämnder och styrelser 2020–2026.

För Inköp och upphandlingsnämnden är den största förändringen mot tidigare program för full delaktighet att nämnden föreslås som en av de ansvariga för mål sju, Rätten till arbete och sysselsättning. Förvaltningens bedömning är att detta ansvar hanteras idag genom arbetet med social hänsyn samt samverkan med civilsamhället för reserverad upphandling. Nämndens ansvar som arbetsgivare kan också bidra till mål sju genom normkritisk och kompetensbaserad rekrytering.

För att bidra till mål 1-4, där samtliga nämnder och styrelser är ansvariga görs detta genom hur grunduppdragen utförs till exempel hur information tillgängliggörs samt genom krav på tillgänglighet i relevanta ramavtalsupphandlingar.

Bedömning ur ekonomisk dimension

Delaktighet, arbete och meningsfull sysselsättning för alla människor oavsett funktionsvariationer är positivt för samhällsekonomin. Förvaltningen bedömer att genomförandet av programmet inte bör medföra högre kostnader för nämnden för inköp och upphandling och inte heller för stadens verksamheter i de åtgärder som kopplar till upphandlingar eller inköp.

Inköp och upphandling

För den enskilde och dennes familj bidrar framförallt mål sju, rätten till arbete och meningsfull sysselsättning, positivt till både privatekonomi och samhällsekonomi. Den ekonomiska dimensionen har därför en stark koppling till den sociala dimensionen.

Bedömning ur ekologisk dimension

Förvaltningen har inte funnit någon särskild aspekt ur ekologiskt perspektiv.

Bedömning ur social dimension

Programmets grundsyfte är att personer med funktionsvariationer särks i sina mänskliga rättigheter vilket bidrar positivt till social hållbarhet.

Mål 7, där Inköp och upphandling har ett särskilt ansvar, ska stärka rätten till egen försörjning. Arbetslösheten för personer med funktionsnedsättning och nedsatt

arbetsförmåga är avsevärt högre än bland övrig befolkning. I rapporter från arbetet med Jämlik stad beläggs att genom att stärka människors förutsättningar att försörja sig och vara delaktiga i samhället är det möjligt att minska skillnader i livsvillkor och hälsa. Även barns uppväxtvillkor påverkas positivt när föräldrarna har ett arbete. Samverkan mellan den sociala och ekonomiska dimensionen är av dessa skäl stark.

Bilagor

1. Reviderat program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020-2016,

2. Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande den 24 februari 2020, 3. Protokollsutdrag, kommunfullmäktige den 28 mars 2019, § 21.

Ärendet

Kommunstyrelsen har remitterat stadsledningskontorets förslag till revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning till bland andra Inköp och upphandlingsnämnden. Ärendet gäller remissinstansernas uppfattning om det reviderade programmet för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026, med begäran om yttrande senast 20 juni 2020.

Beskrivning av ärendet

I samband med återrapportering om utvärdering av Göteborgs Stads program för full delaktighet i kommunfullmäktige 2019-03-28, beslutades om att programmet skulle revideras.

Syftet med Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning är att, utifrån de mänskliga rättigheterna och det nationella funktionshinderspolitiska målet, förtydliga vad som förväntas av stadens nämnder och styrelser för att personer med funktionsnedsättning på lika villkor som andra ska kunna vara fullt delaktiga utan diskriminering. Detta program föreslås att gälla för stadens alla nämnder och styrelser 2020–2026.

Programmet innehåller totalt 10 mål. Till varje mål är strategier kopplade och ansvariga nämnder och styrelser är utsedda per mål.

För mål 1-4 har samtliga nämnder och styrelser ansvar. Dessa mål är: 1) Rätten till ett självständigt liv, 2) Rätten till information och kommunikation, 3) Rätten till demokratisk delaktighet, 4) Rätten till ett tryggt liv.

Inköp och upphandlingsnämnden är utsedd att, tillsammans med några andra nämnder och styrelser särskilt ha ansvar för mål sju, Rätten till arbete och sysselsättning.

Strategierna som kopplas till mål sju är:

7:1 Stadens verksamheter ska genom normkritisk rekrytering, tillgängliga, trygga, inkluderande arbetsplatser och anpassade anställningsvillkor öka antalet anställda med funktionsnedsättning inom den egna organisationen.

7:2 Stadens verksamheter ska samverka med till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och det privata näringslivet för att öka förutsättningarna för att personer med funktionsnedsättning ska kunna arbeta. Det innefattar samverkan i övergång från studier till arbete.

7:3 Stadens verksamheter ska tillhandahålla praktikplatser och meningsfull sysselsättning för personer med funktionsnedsättning.

7:4 Stadens verksamheter, som arbetsgivare, ska arbeta normmedvetet och intensifiera det systematiska arbetsmiljöarbetet med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering.

Förvaltningens bedömning

Förvaltningens bedömning är att den verksamhet som bedrivs av Inköp och upphandling på flera sätt bidrar till mål sju och att ett särskilt ansvar för målet därför ligger i linje med förvaltningens övriga uppdrag. Verksamhet som bidrar till mål sju är social hänsyn för sysselsättning och reserverad upphandling.

För social hänsyn är personer med funktionsnedsättningar en del av målgruppen då arbetslösheten inom gruppen är särskilt hög. Förvaltningens arbete med social hänsyn syftar till att stödja alla stadens verksamheter att ställa sysselsättningskrav i

upphandlingar. I nära samarbete med Arbetsmarknads- och

vuxenutbildningsförvaltningen sker sedan matchning av kandidater och stöd med rekrytering till företagen som vunnit upphandlingar med social hänsyn.

Reserverad upphandling är en upphandlingsform som innebär att ett kontrakt eller delar av ett kontrakt reserveras till vissa verksamheter som har som främsta syfte vara att verka för social och yrkesmässig integration. Samtidigt måste minst 30 procent av de som sysselsätts hos företaget tillhöra en målgrupp som på grund av funktionsvariation eller andra anledningar har det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Genom att reservera en upphandling bidrar staden därmed till en ökad integration av personer inom denna

målgrupp samtidigt som ett behov av tjänster eller varor tillgodoses.

Nämndens ansvar som arbetsgivare kan också bidra till mål sju, bland annat genom normkritisk och kompetensbaserad rekrytering.

Inom inköpscentralen sker upphandling av ramavtal som berör målgruppen personer med funktionshinder, till exempel daglig verksamhet. Upphandlingen är dock inte i sig något som påverkar målgruppens möjligheter utan det är andra nämnder i staden som har ansvar för att målgruppens behov tillgodoses. Upphandlingen och avtalet är endast ett

möjliggörande för dem att utföra sitt uppdrag.

Förvaltningen bedömer att nämnden bidrar till mål 1-4 genom att grunduppdraget utförs på ett sådant sätt att förvaltningen strävar mot att ingen person diskrimineras utifrån några diskrimineringsgrunder, däribland funktionsvariationer. Arbete pågår till exempel för att anpassa förvaltningens information och kanaler i syfte att uppfylla kraven i Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Inom grunduppdraget ställs också krav på tillgänglighet i relevanta ramavtalsupphandlingar. På det sättet bedömer förvaltningen att nämnden bidrar till mål 1-4 samt även till mål nio, Rätten att kunna förflytta sig i och använda Göteborgs inne- och utemiljöer.

Angelica Lindblad

Specialist social hållbarhet

Henrik Karlsson Förvaltningsdirektör

Göteborgs Stad [Intraservice], protokollsutdrag 1 (1)