• No results found

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till nytt program för full delaktighet för personer

med funktionsnedsättning

§ 119, 0897/20 Beslut

Enligt fastighetskontorets förslag:

Som yttrande till kommunstyrelsen över Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020-2026 översänds förvaltningens tjänsteutlåtande.

Handling

Fastighetskontorets tjänsteutlåtande 2020-06-15

Justering

Denna paragraf förklaras omedelbart justerad.

Protokollsutdrag skickas till

Kommunstyrelsen

Dag för justering 2020-06-15

Vid protokollet

Fastighetsnämnden

Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: 2020-06-15

Sekreterare Sirpa Bernhardsson

Fastighetsnämnden

Göteborgs Stad [Fastighetsnämnden], protokollsutdrag 2 (2)

Ordförande Mats Ahdrian

Justerande Emmali Jansson

Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0897/20 1 (6)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till nytt program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut

I Fastighetsnämnden

Som yttrande till kommunstyrelsen över ”Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026” översänds detta tjänsteutlåtande.

Ärendet justeras omedelbart.

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att i samverkan med funktionshinderrörelsen och Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor revidera Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Fastighetskontoret är överlag positiva till det reviderade programmet, dess innehåll samt processen för revideringsförfarandet. Kontoret anser att det är bra att kunskap och samverkan särskilt lyfts fram som viktiga incitament för att målen i programmet ska kunna uppfyllas. Programmet är dock allmänt hållet vilket kan bidra till en svårighet att mäta programmets reella framsteg.

Fastighetsnämnden liksom övriga nämnder och styrelser berörs av flertalet av

målområdena. Fastighetsnämnden har ett särskilt ansvar inom rättighetsområde 8: Rätten till bostad, samt rättighetsområde 9: Rätten att kunna förflytta sig och använda Göteborgs inne- och utemiljöer.

Bedömning ur ekonomisk dimension

Personer med funktionsnedsättning har ofta sämre levnadsförhållanden än personer utan funktionsnedsättning. Programmets syfte är att minska denna skillnad och skapa ett mer jämlikt samhälle med en inkluderad målgrupp. Fler personer i sysselsättning, aktivitet, och som kan ta del av samhället skapar ökade intäkter ur ett samhällsekonomiskt perspektiv

Fastighetskontoret

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2020-06-15 Diarienummer 0897/20

Handläggare Marie Persson

Telefon: 031-368 11 24

E-post: marie.persson@fastighetskontoret.goteborg.se

Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0897/20 2 (6)

Bedömning ur ekologisk dimension

Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån denna dimension

Bedömning ur social dimension

De mänskliga rättigheterna, som är programmets utgångspunkt, utgår från att alla människor är födda fria och lika i värde och att rättigheterna gäller alla - utan åtskillnad.

Varje rättighetsområde i programmet, inleds med en kort definition av området utifrån FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och kopplar också till några artiklar i den. Efter det följer en problembeskrivning som syftar till att beskriva hur livsvillkoren ser ut i dag för personer med funktionsnedsättning inom

rättighetsområdet. Det sätter programmet i ett tydligt sammanhang utifrån ett jämlikhetsperspektiv, och motiverar vad stadens arbete ska bidra till att förbättra.

Bilaga

Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026

Ärendet

Stadsledningskontoret har översänt remissen ”Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026” för yttrande av fastighetsnämnden.

Yttrande ska lämnas senast den 20 juni 2020.

Beskrivning av ärendet

Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att i samverkan med funktionshinderrörelsen och Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor revidera Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Kommunfullmäktige tog våren 2019 beslut om en revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Revideringen skulle

säkerställa att programmet fick en ännu tydligare koppling till de mänskliga rättigheterna samt det nationella funktionshinderspolitiska målet.

Syftet med Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning är att, utifrån de mänskliga rättigheterna och det nationella funktionshinderspolitiska målet, förtydliga vad som förväntas av stadens nämnder och styrelser för att personer med funktionsnedsättning på lika villkor som andra ska kunna vara fullt delaktiga utan diskriminering1.

1 Göteborgs Stad program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0897/20 3 (6)

Programmet består av 10 rättighetsområden med kopplade mål och strategier:

1. Rätten till ett självständigt liv

2. Rätten till information och kommunikation och 3. Rätten till demokratisk delaktighet

4. Rätten till ett tryggt liv 5. Rätten till bästa möjliga hälsa 6. Rätten till utbildning

7. Rätten till arbete och sysselsättning 8. Rätten till fungerande bostad

9. Rätten att kunna förflytta sig i och använda Göteborgs inne- och utemiljöer 10. Rätten till en meningsfull fritid

Fastighetsnämnden liksom övriga nämnder och styrelser berörs av flertalet av

målområdena. Fastighetsnämnden har ett särskilt ansvar inom rättighetsområde 8: Rätten till bostad, samt rättighetsområde 9: Rätten att kunna förflytta sig och använda Göteborgs inne- och utemiljöer.

Rättighetsområde 8; Rätten till bostad har följande mål och strategier:

➢ Personer med funktionsnedsättning har en fungerande bostad på lika villkor som andra.

Prioriterade strategier för att nå målen

8:1 Stadens verksamheter ska tillämpa och ställa krav på universell utformning vid nybyggnation av bostäder.

8:2 Stadens verksamheter ska systematiskt inventera och åtgärda befintliga hinder i bostäder.

8:3 Stadens verksamheter ska vid ombyggnationer verka för att öka antalet tillgängliga och användbara bostäder.

Rättighetsområde 9; Rätten till att kunna förflytta sig och kunna använda Göteborgs inne- och utemiljöer har följande mål och strategier:

➢ Personer med funktionsnedsättning kan förflytta sig i och använda alla stadens inne- och utemiljöer på lika villkor som andra.

Prioriterade strategier för att nå målen

9:1 Stadens verksamheter ska tillämpa och ställa krav på universell utformning vid, stadsplanering samt ny- och ombyggnationer av stadens inne- och utemiljöer.

9:2 Stadens verksamheter ska åtgärda befintliga hinder i inne- och utemiljöer.

9:3 Stadens verksamheter ska säkerställa tillgång till flexibla och tillgängliga transporter så att personer med funktionsnedsättning kan förflytta sig på lika villkor som andra.

Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande dnr 0897/20 4 (6)

Förvaltningens bedömning

Fastighetskontoret är överlag positiva till det reviderade programmet, dess innehåll samt processen för revideringsförfarandet. Kontoret anser att det är bra att områdena kunskap och samverkan särskilt lyfts fram som viktiga incitament för att målen i programmet ska kunna uppfyllas. Programmets utmaning är dock att det är allmänt hållet vilket kan bidra till en svårighet att mäta programmets reella framsteg.

Kontoret föreslår följande kompletteringar eller förändringar av programmet:

- Under ”koppling till andra dokument” bör det även hänvisas till den nationella politiken för gestaltad livsmiljö som lyfter principen om universell utformning.

- I staden finns det även policys som har bäring på programmet och det borde vara rimligt att komplettera med dessa.

- Det saknas en definition som tydliggör innebörden av

funktionshinderperspektivet och på vilket sätt (hur) det kan praktiseras av alla i arbetsvardagen. Förslag på definition:

”Funktionshinderperspektivet är ett sätt att analysera våra arbetssätt för att synliggöra de fall då vi skapar exkluderande program, tjänster och produkter. I planeringen är det viktigt att utgå från de fem svårigheter i funktionsförmåga som en människa kan ha; nedsatt syn, hörsel, rörelseförmåga, kognitiv förmåga samt förmåga att tåla vissa ämnen som exempelvis allergier.”

- Kontoret föreslår att definitionen av universell utformning byts ut till definitionen från Remiss SOU 2019:23 Styrkraft i funktionshinderspolitiken:

"Universell utformning betyder sådan utformning av produkter, miljöer, program och tjänster att de ska kunna användas av alla i största möjliga utsträckning utan behov av anpassning eller specialutformning. Universell utformning ska inte utesluta hjälpmedel för enskilda grupper av personer med funktionsnedsättning där så behövs.”2