• No results found

Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

§ 135, N609-1211/20 Ärendet

Kommunstyrelsen har begärt grundskolenämndens yttrande över revideringen av Göteborgs stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026. Stadsledningskontoret har utvärderat och reviderat föregående program och det nya innebär bland annat en riktning mot helhetsperspektiv samt stärkt samverkan internt och externt. Förvaltningen lämnar ett antal synpunkter som kan förtydliga och stärka programmet ytterligare. Det rör sig om bland annat om kompletteringar samt vissa språkliga justeringar.

Grundskolenämnden beslutade vid sitt sammanträde den 19 maj 2020, § 111, att återremittera ärendet för komplettering av yttrandet med fler perspektiv kring begreppet tillgänglighet. Förvaltningen har upprättat ett reviderat förslag till yttrande.

Handling

Tjänsteutlåtande daterat 2020-06-02.

Förvaltningen föreslår att nämnden, med hänsynstagande till synpunkterna i

förvaltningens tjänsteutlåtande, tillstyrker revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026 och översänder

förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen.

Beslut

1. Grundskolenämnden tillstyrker, med hänsynstagande till synpunkterna i förvaltningens tjänsteutlåtande, revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026.

2. Grundskolenämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen.

3. Grundskolenämnden förklarar beslutet omedelbart justerat.

__________

Grundskolenämnd

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum: 2020-06-17

Expedieras

Kommunstyrelsen

Dag för justering 2020-06-17

Vid protokollet

Sekreterare

__________________________

Åke Ström

Rätt utdraget intygar i tjänsten:

_____________________________

Gill Bengtsson Registrator

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss avseende revidering av Göteborgs Stads

program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026

Förslag till beslut

I grundskolenämnden

1. Grundskolenämnden tillstyrker, med hänsynstagande till synpunkterna i förvaltningens tjänsteutlåtande, revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026.

2. Grundskolenämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen.

Grundskoleförvaltningen

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2020-04-01

Diarienummer N609-1211/20

Handläggare

Amanda Andersson

E-post: amanda.2.andersson@grundskola.goteborg.se

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har för grundskolenämndens yttrande översänt revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026.

Stadsledningskontoret har utvärderat och reviderat föregående program. Revideringen av programmet innebär bland annat en riktning mot ett helhetsperspektiv samt stärkt

samverkan internt och externt. Grundskolenämnden behöver säkerställa god kunskap och medvetenhet om funktionshinder och situationen för personer med funktionsnedsättning inom sitt ansvarsområde för att nå målen i programmet.

Förvaltningens bedömning är att revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026 ska tillstyrkas.

Förvaltningen lämnar ett antal synpunkter som kan förtydliga och stärka programmet ytterligare, det rör sig om bland annat om kompletteringar samt vissa språkliga justeringar.

Bedömning ur ekonomisk dimension

Stadsledningskontorets bedömning är att konsekvenserna av revideringen av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning endast medför marginella kostnadsökningar som kan utföras inom grundskolenämndens befintliga ram.

Grundskoleförvaltningen kan dock se att vissa delar i programmet i nuläget inte efterlevs fullt ut vilket kan innebära att arbetsinsatser måste genomföras för att nå målen i

programmet. Det är dock inte säkert att ett sådant utvecklingsarbete skulle leda till en direkt kostnadsökning däremot skulle det kunna innebära att vissa uppdrag behöver omprioriteras under en tidsperiod till fördel för insatser för att nå programmets mål.

Om en elev med funktionsnedsättning söker till en skola ska skolan anpassas efter elevens behov. I första hand tillgodoses behov som möter enkelt avhjälpta hinder (EAH) vilket ofta genererar en mindre kostnad, exempelvis kontrastmarkering eller punktskrift på toalettdörrar. Vid större åtgärder, till exempel byggandet av hiss eller en

tillgänglighetsanpassad toalett, kan anpassningen innebära en större kostnad. För tillfället inventerar lokalförvaltningen stadens skolor gällande EAH samt tillgängligheten av skolornas publika delar, entré, reception, mötesrum, matsal, idrottshall och toaletter.

Lokalförvaltningen som förvaltare åtgärdar EAH däremot kan investeringskostnader komma att bli aktuella för grundskolenämnden framöver för större

tillgänglighetsanpassningar.

Bedömning ur ekologisk dimension

Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån denna dimension.

Bedömning ur social dimension

Syftet med programmet är att utifrån de mänskliga rättigheterna och det nationella funktionshinderspolitiska målet förtydliga vad som gäller för Göteborgs Stads nämnder och styrelser för att personer med funktionsnedsättning på lika villkor ska kunna vara fullt delaktiga utan diskriminering. Programmet bedöms medföra en positiv inverkan på personer oavsett ålder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller könsidentitet.

Grundskoleförvaltningen bedömer att programmet kommer att ha en positiv inverkan för ökad delaktighet i staden. En viktig del kommer att vara implementeringen av

programmet för att få det känt och för att nämnder och styrelser ska ta ansvar och arbeta utifrån de prioriterade strategierna för att uppnå målen samt att i varje fråga ta med frågeställningen om hur det blir för dem vi är till för.

Samverkan

Information har skett inom ramen för förvaltningens samverkansgrupp den 11 maj 2020.

Bilagor

1. Revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026

Ärendet

Kommunstyrelsen har översänt revidering av Göteborgs Stads program för full

delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026 för grundskolenämndens yttrande.

Det reviderade programmet har skickats på remiss till nämnder, råd samt deltagande intresseorganisationer för yttrande senast den 20 juni 2020.

Beskrivning av ärendet

Kommunstyrelsen har för grundskolenämndens yttrande översänt revidering av Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2020–2026. Stadsledningskontoret har efter utvärdering av föregående program genomfört en revidering av programmet som innebär en riktning mot ett

helhetsperspektiv samt stärkt samverkan internt och externt. Syftet med programmet är att utifrån de mänskliga rättigheterna och det nationella funktionshinderspolitiska målet förtydliga vad som förväntas av stadens nämnder och styrelser för att personer med funktionsnedsättning på lika villkor ska kunna vara fullt delaktiga utan diskriminering.

Programmet består av tio rättighetsområden och till varje rättighetsområde finns mål och prioriterade strategier kopplade samt att ansvariga nämnder och styrelser för att uppnå målen står angivna. Grundskolenämnden behöver säkerställa god kunskap och

medvetenhet om funktionshinder och situationen för personer med funktionsnedsättning inom sitt ansvarsområde för att nå målen i programmet.

I och med revideringen av programmet har det blivit tydligt att förvaltningen behöver utveckla och stärka den interna samverkan för att skapa helhet och tydlighet mellan ett flertal aktörer som är inblandade i arbetet med elever med funktionsnedsättning. I dagsläget finns det ingen säkerställd siffra gällande antalet elever inom

grundskoleförvaltningen som berörs av programmet. När det gäller förvaltningens arbete med tillgänglig kommunikation pågår insatser under våren 2020 för att göra

kommunikationen tillgänglig för alla. Teckenspråk, ökad användning av rörlig bild samt syntolkning av rörlig bild och piktogram (bildliknande grafiska symboler) är några områden som förvaltningen kommer att se över och eventuellt utveckla framöver.

Ytterligare ett behov som tydliggörs genom programmet är att det behövs

utbildningsinsatser för medarbetare inom förvaltningen avseende funktionsnedsättning och tillgänglighet. För att skapa förståelse och insikt kring funktionsnedsättning bör det implementeras en kunskapsprocess som stärker framtida medvetenhet.