• No results found

Beställning/bokning av biljetter via internet Utgör i första hand ett alternativ till telefonen

DATOR OCH INTERNET TILL SKOLARBETE

E- HANDEL, BANK, BESTÄLLNING AV BILJETTER OCH INFORMATIONSSERVICE PÅ INTERNET

9.3 ANVÄNDNING AV E-HANDEL, E-BANK, BILJETTBOKNING OCH INFORMATIONSSERVICE ENLIGT INTERVJUUNDERSÖKNINGEN

9.3.3 Beställning/bokning av biljetter via internet Utgör i första hand ett alternativ till telefonen

Totalt 11 av de 43 ungdomarna har vid något tillfälle använt internet för att beställa eller boka biljetter. Samtliga 11 har gjort det vid mer än ett tillfälle och några av ungdomarna hävdar att de brukar använda internet till detta ändamål. Det är främst biljetter till resor (tåg, buss, flyg) som ungdomarna har bokat över internet, men även biljetter till teater, konserter och bio. I jämförelse med diskussionen kring e-handel är detta en aktivitet som i högre grad gjorts till en vana. Ett fåtal ungdomar hävdar t.ex. att de alltid använder internet när de skall boka biljetter till bio eller tågresor.

Bokningen av biljetter via internet beskrivs av ungdomarna i första hand som ett enklare och snabbare alternativ till telefonen. Med internet slipper man telefonköer och flera ungdomar berättar också att de tycker att det är bra att man på internet själv kan se den bokning som görs.

”Ja det har jag gjort faktiskt, både flyg och tågbiljetter faktiskt...Det är enkelt. På SAS är det två timmars kö på telefonen och det går jättelätt att gå in på internet och bara skriva in sitt kontonummer. Det är lång kö till centralen också. Det är enklare på internet” (33)

”Mest tågresor till Stockholm. Biljetter till konserter har jag beställt någon gång. Det fungerar alltid... det är enklare, en bekvämlighetsgrej.” (13)

enklare...det är mest för att det är enklare. Man kan själv se hur många biljetter som finns kvar. Det är bättre än att ringa” (11)

Flera av ungdomarna berättar om situation där internet upplevs som det enda alternativet, att de inte vet hur de skulle gått tillväga om de inte hade haft möjlighet att använda internet. En kille berättar t.ex. att han använt internet för att beställa biljett till en konsert i Danmark. Via en internetsida fick han information om var och när konserten skulle hållas, samt hur han skulle gå tillväga för att via internet boka biljetter till konserten.

”Ja en biljett till en Radioheadkonsert...Konserten var i Danmark och jag såg på en hemsida att man kunde köpa biljetter på en dansk hemsida. Jag hade inte vetat hur man skulle få tag på den på annat sätt” (14)

Skäl till att inte att använda internet

Majoriteten av de 43 ungdomarna har aldrig använt internet till att beställa biljetter eller boka tider. Under dagboksveckan kan man dock finna flera exempel på ungdomar som beställer biljetter ”på plats”, dvs som en resbaserad aktivitet. Jag frågade dessa ungdomar varför de inte istället valde att beställa biljetterna på internet. Av dessa diskussioner framgår å ena sidan att det inte alltid är möjligt att boka biljetter på internet. Å andra sidan framgår att internet inte alltid är det mest bekväma eller det mest effektiva sättet. Ett exempel på detta är en kille som cyklar från sin skola till en näraliggande gymnasieskola för att köpa biljetter till en klassfest. Han berättar att det för det första inte var möjligt att beställa denna biljett på internet och för det andra att det skulle vara betydligt krångligare att beställa biljetten via internet än att cykla dit och köpa den. En annan av ungdomarna som i dagboken köper biljetter som en resbaserad aktivitet berättar att hon tidigare på dagen försökt att beställa biljetten på internet men att detta hade misslyckats.

Många ungdomar menar också att det redan är väldigt enkelt att beställa biljetterna via telefon och att det därför inte finns något skäl till att använda internet. Flera av ungdomarna berättar att de är rädda att något skall gå fel då man själv bokar sina biljetter på internet. De vill gärna tala med någon som en försäkran om att beställningen har gått fram.

”Det känns som att det kan bli fel om man beställer själv på internet. Om man talar med någon vet man att det blir helt rätt” (28)

”Nja jag skulle nog blir orolig att det skulle gå fel. Jag ringer hellre” (1).

Det finns också de ungdomar som säger att de inte kommer att tänka på möjligheten att använda internet till detta ändamål.

”Nej jag kan lika gärna ringa. Det är det första jag tänker på. Jag tänker inte på att jag kan gå in på internet. Det gör jag aldrig. Jag ringer, så som jag alltid gör, som vanligt”(7)

Det finns även de ungdomar som är positiva till att beställa sina biljetter på internet, men att det ändå av olika anledningar inte har blivit av.

”Nej det har jag inte, men det är verkligen något som jag skulle kunna tänka mig att göra.

Det är samma sak som med banken att man kan göra det när man vill. Det skulle vara skönt att slippa telefonkö, man kan göra det när man vill” (14)

9.3.4 Internetbank

Totalt tre av de 43 ungdomarna har skaffat sig internetbank. Utav de aktiviteter som hittills diskuterats i detta kapitel är e-bank den IKT-baserade aktivitet som på befolkningsnivå fått störst genomslag. Intrycket av intervjuerna är också att ungdomarna generellt är mer positiva till att i framtiden använda e-bank än till att t.ex. e-handla. De tre ungdomar som använder e-bank hänvisar till också till olika tidsliga och rumsliga vinster och också att det är billigare att använda e-bank.

En kille berättar att han skaffade sig e-bank på grund av att det är billigare än att betala räkningarna kontant. Eftersom han bor centralt hävdar han att han egentligen inte har något emot att gå till banken. Däremot ser han en stor fördel i att kunna utföra sina bankärenden när som helst på dygnet och inte behöva anpassa sig till bankens öppettider. Han går i skolan på dagarna och har två arbeten och har därför svårt att hinna med. Han tycker också att det är skönt att inte behöva vänta i kö på banken.

” Jag gick till posten och betalade räkningarna kontant innan. Då har jag ju fått betala en avgift varje gång och det blir ganska dyrt efter ett tag. Det är en onödig utgift. Och nu har det ju blivit ännu dyrare att betala dem kontant. Dessutom är det väldigt praktiskt och enkelt t.ex.

att flytta över pengar till min mamma eller någon annan. Det går jättesnabbt att t.ex. göra en överföring och så ser man att pengarna har kommit in på det andra kontot.... En annan fördel är att jag kan göra det när som helst. Som du har sett i dagboken så tycker jag om att vara uppe sent på nätterna och det är bra att kunna göra sådana saker då. Det är bättre att det passar mina tider än att jag skall anpassa mig till öppettider... Det är inte långt till posten och jag har inget emot att ta mig ut och göra saker. Men det är ju bra att man slipper stå i kö”

(14)

De två andra ungdomarna tycker också att det är enklare och mer bekvämt med e-bank, bland annat på grund av att de slipper att ta sig till bank- eller postkontor.

”Jag har internetbank. Det kostar inget så jag tänkte att jag lika gärna kunde prova det. Det var mest det. Men så är det bekvämare att inte behöva gå ner till banken när man skall föra över pengar och annat” (12)

”Jag skaffade det när jag var 18. Det är skönt att slippa gå till posten. Det är lättare för då har jag allt på samma plats. Innan hade jag konto både på banken och på posten och det blev krångligt med lönen. Jag hade precis fått det under dagboksveckan, därför höll jag på att kolla min fond hela tiden, det gör jag nu också, men inte lika ofta.” (19)

Ett skäl till att denna IKT-baserade aktiviteter inte är så vanligt bland de 43 gymnasieungdomarna är antagligen att de fortfarande är för unga. De har ännu inte fått så många bankärenden att sköta. Man kan anta att de kanske kommer att vara mer intresserade av denna aktivitet om några år, när de flyttar hemifrån och får en egen ekonomi att ta hand om. Majoriteten av ungdomarna har ett positivt förhållningssätt till denna IKT-baserade aktivitet.

Flera av dem menar att de kommer att skaffa sig e-bank när de blir äldre. På frågan om de kommer att skaffa sig e-bank i framtiden svara två av ungdomarna så här:

”Sedan när jag får en massa räkningar, när jag blir vuxen kan jag tänka mig att det är jättebra” (32)

Outline

Related documents