• No results found

Informationsservice på nätet

DATOR OCH INTERNET TILL SKOLARBETE

E- HANDEL, BANK, BESTÄLLNING AV BILJETTER OCH INFORMATIONSSERVICE PÅ INTERNET

9.3 ANVÄNDNING AV E-HANDEL, E-BANK, BILJETTBOKNING OCH INFORMATIONSSERVICE ENLIGT INTERVJUUNDERSÖKNINGEN

9.3.5 Informationsservice på nätet

Information om praktikaliteter i vardagen

Ungdomarna använder på olika sätt internet som en källa till information. I förra kapitlet beskrevs hur internet användes för att söka information till skolarbete och längre fram beskrivs användningen av internet för att söka information om särskilda fritidsintressen. Ungdomarna använder också internet för att söka information om sådant som jag har valt att kategorisera som ”praktikaliteter i vardagen”. Det handlar i hög grad om att man utnyttjar den informationsservice som finns tillgänglig på internet. Denna informations-sökning berör ofta aktiviteter (både res- och hembaserade) som ungdomarna skall, planerar eller önskar utföra i en nära förestående eller avlägsen framtid. Som tabell 9.2 visar används internet t.ex. till att söka information om tidtabeller, varor man vill köpa, evenemang och nöjen, TV-program, lediga bostäder, mm.

Tidtabeller

Vissa av ungdomarna använder internet för att få information om tidtabeller bara då de skall göra längre tåg eller buss resor (dvs inte till de dagliga resorna), tex. till Stockholm eller till familjens sommarställe. Internet fungerar i detta sammanhang som ett alternativ till telefonen. De skäl som anges till att använda internet handlar i första hand om att det är enklare och går fortare än att använda telefonen, man slipper t.ex. telefonköerna.

”jag kollar busstider ibland...Det är bekvämt att kolla bussar på internet istället för att ringa.

Det går snabbare och det är lättare.” (35)

”Ja det gör jag ibland, till bussar och tåg. Det är mycket lättare än att ringa”(30)

Flera ungdomar använder även internet för att söka information om den vanliga lokaltrafikens resor. Detta gäller även dagliga buss- och spårvagnsresor till skolan. Alternativet till att använda internet är antingen att inte bry sig om att kolla upp tiderna alls, dvs att ”bara gå ut och ställa sig”

eller att se efter i lokaltrafikens tidtabellsbok. Ett skäl till att använda internet är att det är ett snabbt och enkelt sätt att dels söka fram avgångstider och dels att hitta den mest effektiva resvägen, med minst väntan och minst byten, vilken buss som passar med vilken spårvagn, osv.

”När man skall kolla busstider är det jätte praktiskt. Man kan kolla resvägar och ser exakt vilken buss som passar med vem” (32)

”Jag brukar titta på bussarna som går till och från skolan, vilka bussar som passar med vilka spårvagnar” (37)

”...när bussarna går. Det gör jag ganska ofta. Det är ganska bra att använda internet till det.

Då slipper man hålla reda på en massa busstidtabeller” (29)

Andra ungdomar använder tidtabellsinformationen på internet enbart då man skall resa till en plats där man inte varit förut, t.ex. för att hälsa på någon som bor i en del av stan som man inte känner så väl. Genom att skriva in adressen på den plats dit man skall kan man på internet få fram detaljerad information om hur man lättast tar sig dit.

”Jag brukar kolla upp busstider ganska ofta. Jag kollar aldrig spårvagnen ner till stan för den går så ofta ändå. Det är om man skall till ett speciellt ställe och inte vet vilka spårvagnar som går, om det t.ex. är flera byten så kollar jag på internet. Där får man hela turen beskriven”

(31)

Information om varor/inköp

Under dagboksveckan var det ingen av ungdomarna som faktiskt handlade något på internet. Däremot var det några ungdomar som använde internet för att söka information om en vara som de planerade eller önskade köpa. Flera av dessa ungdomar hade inte intentionen att köpa dessa varor på internet.

Däremot beskriver de internet som ett bra sätt att jämföra priser och modeller på de varor man sedan planerar att köpa i en vanlig butik. Två killar berättar t.ex. att de planerar att köpa nya mobiltelefoner och att de använde internet för att kolla upp priser och olika modeller. En annan kille berättar att han planerar att köpa en minidisc.

”Jag söker information om saker jag vill köpa. Nu tänker jag t.ex. köpa en mindisc. Jag tänker åka hem nu i kväll och kolla [på interner]” (20)

En kille berättar att han flera gånger har använt internet för att kolla upp om en vara finns i butiken innan han åker dit, för att undvika att åka dit i onödan.

När detta inte är möjligt att göra via internet brukar han använda sig av telefonen.

Information om semesterresor

Fem ungdomar berättar att dom har använt internet för att söka information om semesterresor. Detta har gällt såväl information om lediga resor, om priser och hotell, som information som mer handlar om själva resmålet, t.ex.

hur det ser ut på platsen, vad man kan göra där, hur maten är, osv.

De skäl ungdomarna anger till att använda internet handlar även i detta sammanhang främst om att man upplever att det går fortare än att använda telefonen och att man slipper telefonköerna.

”Ja den senaste tiden. Jag skall åka till Madeira och har sökt om resor. När jag skulle åka till Åre sökte jag också information på internet. Det går fortare att gå in på en sida än att ringa, man slipper...var god dröj...Allting handlar om tid.” (9)

Internet kan även ge större möjligheter till att jämföra priser och alternativ med varandra. En av ungdomarna upplever att hennes resa därmed blivit billigare än vad som hade varit möjligt om hon inte hade haft tillgång till internet.

”Londonresan skulle det bli jätte-jobbigt att ordna utan internet. Nu kunde vi själva leta runt och hitta det billigaste alternativet. Det tror jag hade varit svårt annars, att jämföra priser och sånt. Det hade nog blivit en dyrare resa” (19)

Att internet används för att söka information om en resa man redan har bestämt sig för att göra är en sak. En annan möjlighet är att internet också kan ge idéer som man från början inte tänkt sig. En tjej berättar att hon åkt på en

under ett sommarjobb som hon arbetade med. Hon ”råkade” stöta på något som intresserade henne.

”Jag gjorde det förra sommaren, mest för att jag hade tråkigt på jobbet. Jag hittade grejer där när det gällde att åka och fotvandra. Jag hittade en hel del där när det gällde mat och prislista och tips på hur man kunde gå. Det var tur för jag tror aldrig det hade blivit av annars. Jag har också kollat upp en del att åka på skidresa” (38)

Information om evenemang

Jag har frågat samtliga ungdomar om de burkar använda internet för att informera sig om olika resbaserade aktiviteter som man önskade delta i, antingen de var i Göteborg eller på någon annan plats, samma kväll eller långt fram i tiden. Med andra ord om man brukar använda internet för att

”kolla vad som händer”. Exempel som jag gav var t.ex. bio, konserter, osv.

Anmärknings-värt få ungdomar sa att de använder internet till dylika ändamål. Det vanligaste svaret var att man föredrar att använda vanliga tidningar.

Endast tre ungdomar har något exempel att komma med på att de har använt internet till detta ändamål. En kille berättar att han använt internet för att söka fram information om konserter. Detta har han gjort först efter att han tittat efter i vanliga tidningar och inte funnit någon information där.

”Men vissa konserter som är svåra att hitta på andra platser brukar jag leta efter på nätet”

(12)

Två tjejer berättar att dom har använt internet för att söka information om festivaler på somrarna. Det framgår inte varför de använder just internet till detta ändamål.

”Nja jag vet inte. I somras gjorde jag det. Det var en del folkmusikfestivaler som jag kollade upp program och sånt” (19)

”Ibland kanske jag kollar upp om det är någon festival som kommer eller liknande händelser”

(7)

Dessa resultat tyder på att internet inte i har någon framträdande plats i ungdomarnas vardag som ett sätt att ”kolla vad som händer”. Troligen, och åtminstone när det gäller lokala aktiviteter, är det krångligare att använda internet än en vanlig tidning.

Information om utbildning, lediga arbeten och bostäder.

Två tjejer berättar att dom använt internet för att söka information om arbete respektive utbildning utomlands. De upplever det som enklare att använda internet för att söka information om något som händer i ett annat land.

En av tjejerna berättar att hon sökt jobb på ett fartyg som skall segla till Västindien. Om hon hade sökt ett arbete i Sverige hävdar hon att hon inte hade sökt på internet.

”Jag fick tips om detta via en kompis så jag gick in på sidan. Det är ett jättestort fartyg som skall segla till Västindien. Det handlar mest om att det finns ett speciellt erbjudande på denna sidan. Firman ligger i Luxemburg så det är ju inte så lätt att gå dit. Det var mest därför jag

valde att söka på internet. När det gäller vanliga jobb här i Göteborg så söker jag dem på vanligt sätt”(32)

Den andra tjejen planerar att läsa språk i Spanien och använder internet för att söka information om detta

”jag kommer använda det [dvs internet] mycket framöver...jag skall studera språk i Spanien...Det finns ganska mycket information som man kan söka själv. När jag skall söka och kolla upp olika saker är det lättare att göra det på internet”(26)

En tjej som nyligen flyttat hemifrån, berättar att hon använt internet för att söka information om lediga bostäder och att detta då var den enda källa som hon använde sig av. Hon använde internet för att hon tyckte att detta var det enklaste och mest bekväma sättet.

TV-program

Två personer berättar att det förekommer att de använder internet för att söka information om TV-program och TV-tablåer. Ingen av dem gör detta särskilt ofta.

”Jag brukar kolla TV-program, men inte så ofta. Det händer. Jag kollar oftare i tidningen än på nätet. Det är inte så lätt att kolla på internet. Jag måste hitta en bättre sida ”(18)

Internet används som ett uppslagsverk

Ett användningsområde som ligger lite grand vid sidan om det som diskuterats i detta avsnitt, men som ändå är relevant, är att vissa ungdomar använder internet som ett slags uppslagsverk. Informationssökningen är i detta sammanhang i någon mening styrd av omständigheter i vardagen. Man kanske t.ex. hamnar i en speciell situation, läser något i tidningen eller ger sig in i en att diskussion där det uppstår ett behov av information.

Intervjuundersökningen visar att totalt 8 personer använder internet för detta ändamål. Flera av dessa ungdomar ger exempel på situationer där internet fått fungerar som uppslagsverk (eller informationskälla).

En tjej berättar att hon och hennes kompisar vid ett tillfälle hade en diskussion om droger. I samband med denna diskussion kopplade dom upp sig på internet för att läsa om ämnet.

”Ibland om det är något man är intresserad av kan man kolla upp det. Det är så lättillgängligt, det finns ju alltid hemma. Härom dagen satt jag hemma hos en kompis och pratade om droger. Då hoppade vi in på internet och kollade om det ”(36)

Tre andra personer beskriver liknande erfarenheter.

”Ibland kan det bli så om man diskuterar något så vill man vet mer. Det är tillgängligt hela tiden. Det kan vara statistik på något. Hur mycket skatt man skall betala. Såna grejer man vill veta. Det är ganska lätt när det man skall ha är fakta om allmänna problem” (23)

”Men om jag skall ta reda på något. Det kan vara vad som helst, är internet det första jag kommer att tänka på. Det kan vara vad som helst.” (33)

”Om man ser om något i tidningen eller hör om något, det kan vara vad som helst så kanske

Att man använder internet för att ”kolla upp” fakta om saker förekommer således bland ungdomarna. Detta sätt att använda internet kanske bäst kan liknas vid ett gigantiskt uppslagsverk, dit man kan gå om man behöver fakta eller information om olika saker. Detta är förmodligen ett bra exempel på en form av internetanvändning som inte tar särskilt stor tidsmässig plats i vardagen men som ändå kan ha ett stort värde för individen.

Sammanfattningsvis kan man säga att ungdomarna använder informationsservicen på internet på tre olika sätt. För det första, som ett alternativ till telefonen. Av olika skäl föredrar man att använda internet istället för att ringa för att få tag på information. För det andra, för att söka information som man i annat fall (dvs. utan tillgång till internet) inte hade brytt sig om att söka fram. Det verkar som att enkelheten och tillgängligheten på internet i sig genererar informationssökning som man i princip klarar sig utan, men som kanske underlättar och är bra att ha i olika situationer. För det tredje, för att söka information som man upplever att man inte kan få tag på någon annanstans. Nedan ges några exempel på dessa tre situationer.

9.4 UTGÖR E-SERVICE ETT SUBSTITUT ELLER KOMPLEMENT TILL

Outline

Related documents