• No results found

 Intervjun ägde rum 2019-04-15

 Syftet med intervjun är att få kunskap om cellplast som material, hur den framställs samt dess miljöpåverkan

 Respondenten arbetar med miljö och arbetsmiljöansvarig på BEWi Synbra.  Intervjun utfördes via telefon och spelades in

 Innan intervjun gavs en kort beskrivning om studien samt syftet med intervjun.  Intervjun var 15 minuter lång

Frågor:

Berätta om cellplast som material och metod Hur produceras materialet, och var?

Var kommer råvaran ifrån?

Vilken energikälla använder ni främst vid tillverkning? Avger cellplast några emissioner vid användning/tillverkning? Hur sker transporterna till och från produktionen samt internt? Har ni några miljö/hållbarhetskrav som ställs på er? Från vilka? Hur arbetar ni med hållbarhetsfrågor på BEWi?

Hur kan cellplast återvinnas/återanvändas?

Hur sker eventuell deponi?

Ser du att det finns några nackdelar med er produkt ur miljö-eller ekonomisk synpunkt?

Övrig information:

Information som inte anses vara relevant för denna studie har inte transkriberats och markeras [---]. Respondenten benämns som ”R” och intervjuaren benämns som ”I”.

I: Kan du börja med att berätta lite om cellplast som material?

R: Det går att mala ner och smälta ner använd EPS och skicka tillbaka det till råvarumaterialfabriken och göra ny EPS av. Det finns en slutencirkel där, där man kan göra ny isolering av och detta har hänt nu bara de senaste 2 åren. Tidigare har man varit tvungen att skicka det till förbränning eller så har man kunnat mälta ner för att göra andra saker av men man har inte kunnat komma tillbaka till samma produkt, men det kan man alltså nu.

I: Är det vanligt att man gör det eller är det så pass nytt att ni inte har gjort det så mycket? R: Det är ganska så nystartat, ungefär ett år har vi hållit på med något som heter BEWi circle och det startade 2018 och då är det en person som heter Kerstin Svensson som ni kan prata med där. Lite om hur de arbetar med att ta tillbaka från byggarbetsplatser och så. Det är lite det om man tänker på återvinningen där.

I: var producerar ni materialet? Är det i Sverige?

R: Nej utan i Finland och Holland ligger råvarufabriken och vi köper in därifrån. När det gäller Sverige så har vi fem fabriker och vi tillverkar till bygg i två av dem och de andra är till förpackning och teknisk isolering, alltså sådan som ska sitta runt värmepannor och annat.

30 R: De fabrikerna för bygg är dels den i Genevad här utanför Halmstad eller Laholm där jag jobbar då och sen finns det en i Norrtälje också. Den i Norrtälje förser stor Stockholm och de bitarna uppåt där och i södra Sverige har vi då Genevad och vi skickar även en del till Danmark, men det finns ju fabriker i Danmark också.

[---]

I: Men råvaran kom från Finland och från Holland sa du? R: Jajamän.

I: Hur transporteras den? R: Med lastbil.

I: Från fabriken hur transporterasden där? Är det på samma sätt?

R: Ja det är lastbilar som går ut till byggarbetsplatserna eller till byggvaruhus också. I: Vilken energikälla använder ni er främst av vid tillverkningen?

R: Vi har gasol och då gör vi så att vi värmer upp vatten så att vi får ånga. Det är alltså ånga och tryck som vi använder för att expandera råvaran. Sedan i nästa steg så åker kulorna som har expanderat in i en blockform och där ska kulorna bulkas ihop och då använder vi också ånga och tryck. När blocken kommer ut så skär vi dessa med glödtrådar och då går det ju åt el.

I: Avges det några emissioner vid användning eller vid tillverkning?

R: Ja det blir lite emissioner när man sågar i plasten men det är väldigt låga värden på det. Det har vi mätt upp.

I: Har ni några mätningar på det som vi skulle kunna få ta del av?

R: Jag vet inte om vi får skicka ut sådant. Jag tror inte det. Men vi ligger bra till alla fall. Arbetsmiljöverket har koll på all industri.

[---]

I: Har ni några miljö eller hållbarhetskrav som ställs på er? Från kund eller om det är några regelverk eller liknande?

R: Det kommer från två håll. Dels har vi kommunerna. Vi ska redovisa för dem varje år på hur mycket vi släpper ut och hur mycket avfall och lite sånt där och lite om kemikalieanvändning och

effektiviseringar med elanvändning och sånt. Sen har vi krav från investerare. Det finns ju sådana som köper upp på aktiemarknaden. Bolag som jobbar med hållbarhet så inför dom redovisar också vårat arbete. Investor relations eller vad det kallas för, jag är inte så mycket inblandad i det mer än att jag ger siffror ibland.

31 R: Det är energieffektivisering som är den största biten och då är det energieffektiv produktion. Minska spillet och att vi har rätt lysrör och sånt där

I: Du nämnde tidigare att ni kunde återvinna, finns det på något annat sätt än att göra ny cellplast av?

R: Ja man kan göra andra plastprodukter.

I: Är det vanligt och är det mycket som går på deponi?

R: Nej deponi har vi inte så mycket. Det som är när vi städar och när vi får bitar över som inte mals ner och sådär då går det till brännbart. Det blir ju fjärrvärme av det då.

[---]

I: Ser du att det finns några nackdelar med er produkt ur miljö-eller ekonomisk synpunkt? R: Materialet är ju väldigt billigt så det är stor konkurrens på marknaden. Det finns tre företag som jobbar i Sverige och säljer detta. En fördel kan vara att det går ganska snabbt att leverera om man ringer och beställer. En nackdel kan också vara att många byggare väntar med att beställa till sista sekund. Ofta är det ganska bråttom att leverera. Det är synd för produktionen blir mycket bättre om man kan planera den och ha lite framförhållning.

I: Sen undrar vi lite också, finns det något du skulle tycka var intressant att vi tar med i vår studie? R: Miljöpåverkan är ju olika för alla dessa material antar jag ju. Det finns både för och nackdelar med alla dessa material kan jag misstänka.

[---]

En annan nackdel är att det är ett lätt material och det har vi haft lite problem med när det har varit storm och sånt. Det är även en oljebaserad produkt och det är ytterligare en nackdel om man jämförmed det som är förnybart. Annars så är det en billig och lätt konstruktionslösning som är bra att jobba med arbetsmiljömässigt. Om man tittar på tex takläggning och såna saker på större objekt då är det inte så mycket att välja på utan då får man nästan ta cellplast för det isolerar bra och det är prisvärt per kubik och så får man ett bra värde av det.

33

Bilaga 6-Jämförande undersökning av miljöpåverkan mellan