• No results found

10.1 Intervjuguide butikschef

Berätta kort om dig själv

Vad är din bakgrund och hur hamnade du här som butikschef?

Hur länge har du arbetat som butikschef här i butiken?

Hur många fast anställda är det i butiken?

Hur många timanställda finns att tillgå?

Är ni kollektivavtals anslutna?

Bedömer du att ni har en låg eller hög personalomsättning i butiken?

Hur skulle du beskriva dig som ledare och din ledarstil?

Hur tänker du kring arbetsmiljön för dina medarbetare?

Vad ser du för utmaningar med ditt arbete som butikschef?

Vad ser du för möjligheter med ditt arbete som butikschef?

Vad driver och motiverar dig som ledare?

Vad är enligt dig det mest givande med personalansvar?

Bemanna

Har du hand om rekrytering av ny personal?

Hur går dina tankar inför en rekrytering?

Vad är enligt dig det viktigaste vid en rekrytering?

Hur tänker du kring schemaläggning?

Är du flexibel gällande önskningar av schemaläggning?

Hur resonerar du när någon vill bli av med ett skift?

När det uppstår problem med bemanningen, exempelvis vid sjukdom, hur löser du det?

Har du sett några ökade svårigheter med bemanning nu under Covid-19?

Utveckling/kompetens/Underhålla

Hur gör du för att visa uppskattning av dina medarbetare?

Hur agerar du när du behöver ta ett jobbigt samtal med en medarbetare?

Hur ser du på utveckling av personal?

När någon medarbetare vill utvecklas och få mer ansvar, hur bemöter du dem?

Vilka kriterier krävs för att personalen ska få chansen att vidareutveckla sig?

När någon medarbetare inte vill utvecklas eller få mer ansvar, hur bemöter du dem?

Vad ser du som grundläggande faktorer för att arbetsplatsen ska vara fungerande?

Vilka är enligt dig de största utmaningarna gällande arbetsmiljön i butiken?

Vad ser du som extra faktorer för att arbetsplatsen ska vara motiverande?

Hur tar du reda på vad som motiverar dina anställda?

Ser du någon förändring i attityd och beteende hos dina anställda i och med Covid-19?

52

Avveckla

Har du hand om uppsägning av personal?

Har du behövt säga upp någon här i butiken?

På tidigare jobb?

Hur går dina tankar inför en uppsägning?

Vad är enligt dig det viktigaste vid en uppsägning?

Hur planerar du en uppsägning?

Hur tänker du och agerar mot en medarbetare efter att du sagt upp denne?

Hur tänker du och agerar mot en medarbetare efter att denne sagt upp sig?

Hur ersätter du förlust av kompetens när en medarbetare slutar?

En medarbetare är en person som du har investerat tid och pengar i.

Hur går dina tankar kring att behöva göra en ny sådan investering i en ny anställd?

Vad gör du för att personalen ska må bra och vilja stanna kvar i butiken?

Har du något sista råd för att motivera medarbetarna att göra ett bra jobb?

10.2 Intervjuguide medarbetare

Hur gammal är du?

Vad är din roll i butiken?

Hur länge har du arbetat här i butiken?

Vad är det bästa med ditt arbete i butiken?

Hur ser du på din framtid här i butiken?

Vilka förväntningar har du på din arbetsgivare / arbetsplats?

Vad upplever som mest bekymmersamt på arbetet?

Vilka är det största utmaningar med ditt arbete?

Vad ser du som grundläggande faktorer för att arbetsplatsen ska vara fungerande?

Vad motiverar dig i arbetet?

Vad ser du som extra faktorer för att arbetsplatsen ska vara motiverande?

Vad ser du för fördelar med en motiverande arbetsplats?

Hur har Covid-19 påverkat ditt arbete?

Hur ser du på arbetet här i butiken efter Covid-19?

53

10.3 Individuell reflektion Daniella Karlsson

Det var under mitt första år på Högskolan i Skövde som mitt intresse för just ledarskaps- och organisationsfrågor väcktes till liv och har sedan dess varit de områden som jag brunnit lite extra för under tiden fram tills nu. Både i egenskap som student och mitt arbetsliv. Då jag under många år har arbetat inom detaljhandeln hade jag fått praktiska kunskaper och erfarenheter som jag sedan kunde applicera de teoretiska kunskaperna på. På så sätt har jag kunnat använda min nyvunna kunskap och sätta i ett praktiskt sammanhang då det är så jag enklast lär mig, när jag får se det i ett större sammanhang och att det faktiskt kan vara till nytta för min nuvarande och framtida karriär. Vilket de här tre åren och speciellt arbetet med examensarbetet har genererat och jag känner mig mer redo än någonsin att kasta mig ut i ett yrkesliv fullt med spännande utmaningar.

Så när det var dags att välja inriktning var management ett givet val. Det var också det enda som var givet, det och att jag ville undersöka ett område som jag kunde dra nytta av i min framtida karriär. Det har varit en lång resa tills jag nu sitter här med ett nästan färdigställt examensarbete och när jag tittar tillbaka har det varit en mycket givande tid som jag för alltid kommer bära med mig. Det har stundtals varit kämpigt och motivationen har trutit och i ärlighetens namn kan jag säga att det inte hade gått utan min medförfattare som peppat och styrt upp när det från min sida har känts så långt borta och rörigt.

Framför allt var det första delen av terminen som kändes nästintill omöjligt att genomföra. Vi båda har haft mycket vid sidan av studierna som ibland har kommit i vägen. Det var inte förens vi på riktigt hade det klart för oss vad vi verkligen ville skriva om och gjort upp en tydlig planering vecka för vecka som jag faktiskt såg ljuset i tunneln. Även om det nog enligt somliga hade setts som något sent, rent av dumdristigt att ändra om sett till hur lite tid som återstod. En bidragande faktor till att det gått så bra som det gjort skulle jag tro är alla diskussioner där vi tillsammans resonerat fram och tagit oss vidare ifall vi har fastnat i kombination med ren viljestyrka och många sena kvällar och helger framför datorn.

Sett till fördelningen av arbetsuppgifter så har jag haft ett övergripande ansvar över insamlandet av vetenskapliga artiklar och inledande avsnitt. Fokus hamnade på de vetenskapliga artiklarna då jag såg det som en chans att få till mig stor kunskap inte bara för innehållet men även kunskapen att söka och finna relevanta artiklar. Inte minst att lära sig att tyda både språket och om det överhuvudtaget är en relevant artikel som kan användas. Ellinore har haft sitt fokus på

54

att ta hand om empiridelen. Så all kontakt med butikschefer, boka in tider, sammanställandet av alla intervjuer har vi helt och hållet att tacka min medförfattare för. Vi båda har varit med under själva intervjuerna vilket har givit oss båda en insikt och delaktighet i vad som framkommit. Då vi nyttjat våra styrkor under arbetets gång har vi lyckats jobba effektivt under hela den intensiva perioden. I övrigt har vi till stor del haft en jämn fördelning på arbetet med givande diskussioner som fört oss framåt och bidragit till att vi båda har vetat vad den andra gör och eventuella delar att komplettera.

Lärdomar som jag har tagit med mig under resans gång är att allt är möjligt bara det finns en tydlig planering. Jag kan annars vara en person som tar allt i sista sekund och hafsigt får ner några ord och skickar in. Något som självklart inte är möjligt när det gäller en uppsats på över 40 sidor. Vikten av att planera sina studier kan tyckas vara något som en student som läser tredje året redan har behärskat men inte förens nu har det på riktigt fallit ner. Vid skrivandet av metodkapitlet finns det en mängd märkliga ord som ska utgöra en del av den, ord som jag inte för mitt liv kan förstå mig på. Där har min andra lärdom utvecklats och mycket tack vare den metodkurs som inledde terminen och uppsatsskrivandet. Att det inte är orden i sig som är av vikt att förstå sig på utan att betydelsen som ska sättas i ett sammanhang som är relevant och korrekt. Det är snarare att göra det onödigt svårt att använda och göra saker som inte är begripligt för en själv.

Vår fantastiska handledare ska också ha ett stort tack för allt stöd under den här hektiska perioden. Vi har många gånger varit vilsna och kastat oss mellan idéer men alltid fått bra feedback som fått oss på rätt väg. Varje träff har tagit oss ett steg närmare ett färdigt arbete och bidragit med bra tankar och tips i det fortsatta skrivandet. Jag vill även rikta ett stort tack till alla respondenter som med sin tid och engagemang har gjort studien möjlig att utföra och för de nya perspektiv och erfarenheter som jag fått ta del av och kommer bära med mig i mitt yrkesliv.

55

10.4 Individuell reflektion Ellinore Augustin

Tre års studier har lett fram till detta examensarbete som avslutar den här utbildningen. Dessa år har gett mig en stor faktabank med en mängd information, varav det mesta är sådant som rent praktiskt kommer kunna omsättas i praktiken. Förkunskaperna är både på grund av det men också andra studier och arbetserfarenhet att ses som stora. Vägen hit har bidragit till att verkligen kunna planera tiden, vara disciplinerad, se saker och ting från olika perspektiv, vara kritisk, ifrågasättande och försöka se samband. Både förståelsen och färdigheterna har utvecklats under tiden och jag tar med mig väldigt mycket från hela studietiden och från uppsatsskrivandet. Jag har också lärt mig väldigt mycket om mig själv.

Personligen har jag alltid haft svårt för vetenskapliga texter då de enligt mig är att ses som något fyrkantiga, men med det sagt utan att påstå att jag inte skulle vara bra på det. Många gånger behöver jag däremot lite tid och är därför något långsam i starten. På något sätt är det som att jag behöver förstå det större perspektivet och veta hur jag rent praktiskt har nytta av det innan jag vill göra det och får igång mig helt och hållet. Just att jag ser en nytta i att det är sådant jag kan använda mig av är väldigt viktigt för mitt eget lärande, för att motivera mig till att lägga ner tid på det. Därför har både examensarbetet och studietiden varit en utmaning för mig, men det är jag väldigt glad för då det har utvecklat mig.

Ledarskap och motivation som ämnen är stora intresseområden för mig, vilket gjorde det väldigt roligt att skriva om även då det inte var helt fritt från utmaningar längs vägen. Utmaningar för mig var framför allt hela första halvan av arbetet, något som sedan vände i och med att intervjuer genomfördes och analysarbetet kom igång. När teori fick vävas ihop med empiri från verkligheten och analyseras. Gällande metod och min metodkunskap ser jag mig som kunnig, inte minst då vi läste metoddelen första veckorna i kursen. Mitt bland alla begrepp och ord fick jag ändå en förståelse någonstans att det är inte vad det kallas som är det viktiga, utan det man faktiskt väljer att göra och det gav en förståelse för att det är viktigt att välja rätt metod för det som önskas utredas. Men en stor utmaning var ändå att verkligen få koll på de olika delarna i rapporten, det är ganska komplext även efter tre år.

Det blev också tydligt att en sådan här uppsats är ett levande dokument. Att den första tydliga bilden av vad vi skulle utreda och hur ändrades flertalet gånger längs vägen. Det skapade stundtals en viss frustration och bidrog till att vi “kom igång” sent. Men samtidigt var den

56

processen väldigt viktig för den bidrog också till att vi fick ihop det mycket bättre då vi fick en enhetlig bild av vad vi verkligen ville göra. Jag fick också en stor förståelse för att våga lita på processen och att det är okej att det tar tid så länge man hela tiden arbetar framåt.

Samarbetet mellan författarna har fungerat väldigt bra. Båda har haft många andra åtaganden på annat håll och därför gjordes en tidsplanering upp då planering av tiden har varit av största vikt för att komma i mål med uppsatsen. Flexibiliteten för att kunna ses löpande under hela arbetet har också varit viktig och något som båda prioriterat, likaså som att båda har jobbat på eget håll med uppsatsen där emellan. Arbetsfördelning mellan författarna är att ses som jämn men med olika primära fokus, för att verkligen dra nytta av varandras styrkor. Överlag har båda varit delaktiga i alla delar, i diskussioner gällande allt och tillsammans jobbat framåt hela tiden.

I övrigt har mycket fokus från min sida främst bestått av att kontaktat företag, roddat med intervjutider och haft kontakt med alla respondenterna, bearbetat material och empiri, lagt stor vikt vid diskussion och slutsats samt korrektur. Min medförfattare har förutom i ovan nämnda delar lagt ner mycket tid på att grotta ner sig och hitta lämplig teori och vetenskapliga artiklar, vilket är en väldigt tidskrävande del. På det sättet har vi kompletterat varandra väldigt bra och använt tiden på ett effektivt sätt. Alla intervjuer genomförde vi tillsammans, då det ansågs som en väldigt viktig del för båda att vara med på. Längs hela vägen har vi stämt av allt nytt och diskuterat oss fram till vad det betyder och hur vi ska gå vidare. Vilket också har gjort att vi båda varit lika delaktiga i hela arbetets utformning även vi fokuserat extra mycket på olika delar.

Många personer har hjälp oss i arbetet. Att vi haft tillgång till handledaren som under hela arbetet gett oss värdefull feedback har bidragit till att vi hela tiden kommit framåt och förbättrat arbetet. Jag är också tacksam över alla respondenter som ställde upp och svarade på våra frågor.

Utöver att det var nödvändigt för undersökningen gav det mig också mycket på personligt plan, både rent kunskapsmässigt men var också en påminnelse om vikten av att dela med sig av kunskap och erfarenhet. Att vi kan växa tillsammans.

Related documents