• No results found

Grundläggande, motiverande och bekymmersamma faktorer i detaljhandeln

5. Empiri

5.3 Grundläggande, motiverande och bekymmersamma faktorer i detaljhandeln

I kommande avsnitt presenteras de grundläggande, motiverande och mer bekymmersamma faktorerna som medarbetarna upplever i sitt arbete i butik. De tre områdena valdes i syfte att senare kunna bekräfta de befintliga hygien- och motivationsfaktorerna samt identifiera nya inom detaljhandeln.

Grundläggande faktorer

Faktorer som ses som grundläggande för att arbetsplatsen ska vara fungerande, handlar främst om en transparens, öppenhet, kommunikation, chans till utveckling och kollegor man trivs med.

Även trygghet och att få känna sig trygg på sin arbetsplats betonas. Nästintill samtliga respondenter betonar vikten av en bra chef, i termer som att kunna vara öppna, som lyssnar, kunna ha en öppen dialog med och där det är högt i tak vilket innebär att få komma med idéer och testa sig fram. Även en rak och tydlig kommunikation ses som önskvärd. Mänskliga relationer betonas på flera olika sätt och även relationen mellan kollegorna och vikten av att trivas ihop och att kunna arbeta i team mot samma mål. Medarbetarna nämner att de så klart vill ha sin lön men bara ett fåtal poängterar att det är av stor betydelse eller motiverande.

Samtliga butiker följer svensk lagstiftning och detta ses därmed som självklart. Butiksyrket ses vanligtvis inte som ett arbete med hög status i den klassiska betydelsen då detta inte nämns av någon respondent. Det verkar snarare handla om status i form av en yrkesstolthet, att servicekvaliteten som ges samt arbetskvaliteten är hög.

Samtliga medarbetare bedöms som väldigt nöjda med sitt arbete och har en vilja och ambition om att få stanna länge. Många nämner också att få chans till att utveckla sig och komma vidare, både i form av att få större ansvarsområden men också med uppsatta mål som att bli butikschef eller ägare. Det anses även vara något som är grundläggande för att de ska trivas på arbetsplatsen, att det finns en möjlighet till utveckling. Detta kan te sig som att arbetsuppgifter delas ut och medarbetaren får sedan förtroendet att lösa uppgiften. I butik C förs en dialog mellan parterna för att planera för och bidra till den personliga utvecklingen exempelvis genom utbildningsplaner.

30

Motiverande faktorer

Faktorer som motiverar är främst sådana som handlar om lön, att ha kul på jobbet, få arbeta mot samma uppsatta mål, chans till utveckling och vidareutveckling och att få ha en frihet på jobbet och testa sig fram. En medarbetare i butik A nämnde att denne gillar utmaningar och såg varje dag på arbete som en ny utmaning, detta tankesätt får medarbetaren att prestera varje dag på arbetet. Lön nämns av medarbetare i avseende att de vill ha sin lön. Förutom lön nämnde de flesta medarbetarna utveckling och vidareutveckling som högt motiverande. Både gällande egen person, kollegorna och också verksamheten i sig. Även att hitta en inre motivation genom att ha mål med sitt arbete nämns som viktigt för motivationen, både för sig själv och i avseende till hela butiken.

Det är tydligt att det är både motiverande och viktigt att veta vilka mål som finns i verksamheten och att butikscheferna skapar förutsättningar för att medarbetarna tillsammans ska kunna arbeta mot dessa. Det betonas delar som att ha högt i tak, våga testa sig fram utan att be om tillåtelse för allt och att få ha en stor frihet att göra det individen själv tror är bra inom vissa satta ramar.

Individens prestation och intresse för arbetet var även den av stor vikt och enligt en medarbetare i butik C, måste det finnas ett intresse hos medarbetaren för arbetsuppgifterna och arbetet som går bortom att få lön för att det ska vara hållbart i längden. När det kommer till individens vilja att prestera tenderar det att handla om att göra något bra, sälja lite extra eller att erbjuda en hög

“De som vill det känner jag ju att jag blir väldigt glad över det och försöker också peppa dem, försöker vara noga att alla ska veta att det finns utbildningar … // … det finns många steg att gå inom handel och butik som man kanske inte vet om. Och att man också försöker göra en liten plan för de personerna.”

Butikschef, Butik C

“Om man kommer med idéer så, vet att en arbetsgivare inte

kan lyssna på alla idéer, men som här donar vi och har det för att

vi vet att butikschefen är okej med det. Då blir det mer trivsamt för

alla. Inte behöver ringa hela tiden och fråga om man får göra

något.”

Medarbetare, Butik A

31

kundservice. En medarbetare i butik C pratar mycket om att det är viktigt att ha egna mål uppsatta. En annan i samma butik lägger vikt vid den egna förmågan att finnas till om en kund behöver och att leverera bra service. Just service nämns av flertalet medarbetare.

En medarbetare i butik A belyser vikten av att kunna ge och ta av varandras positiva och negativa sidor för att dels utvecklas som individer och dels för att använda egenskaper och kompetenser hos varandra för att utveckla verksamheten. Det framkommer även under flertalet samtal att en personalgrupp där individer vill mot samma håll, samarbetar och tar hand om varandra är viktigt för fortsatta utveckling av organisationen och måendet hos medarbetarna.

En annan viktig aspekt som kom fram var att medarbetare som ställer upp för varandra och trivs i varandras sällskap ofta väger tyngre än arbetsuppgifterna i sig.

Utöver faktorer som har med medarbetarna, chefen eller butiken i sig att göra nämnde många också kunderna. Att glada kunder motiverar samt motivationen som skapas av att få ge bra service både i form av att hålla rent och fräscht i butiken, se till att allt är lättillgängligt men också genom att få hjälpa kunderna. Kunderna nämndes flera gånger som något som kan lyfta medarbetarna i sitt arbete. Är kunderna positiva och trevliga när de kommer och handlar speglar det av sig på medarbetarna. Möjligheten till socialt utbyte med många olika kunder ses också som en motiverande faktor med butiksarbete.

Även att ingenting motiverade kom på tal, att det räckte med att ha ett jobb och att det sågs som tillräckligt motiverande nämndes av en medarbetare i butik C. På frågan vad som ses som extra för att arbetsplatsen ska vara motiverande blev svaret “Det vet jag inte, tänker inte på det faktiskt. Ingen aning.”.

“Bästa betyget vi kan få och som jag hört är att det är så trevligt, att man plockar lite för mycket. Då har man gjort ett bra jobb.”

Medarbetare, Butik A

“Jag gillar att hitta på nya grejer och vi får ganska fria händer från

vår chef att, hitta på och komma med idéer. Det är väldigt roligt att

själv tänka efter och vad vill jag bygga vidare på.”

Medarbetare, Butik B

32

Bekymmersamma faktorer

Arbete i butik skiljer sig som tidigare nämnt åt från merparten av andra arbetsplatser, även om det finns likheter också. Faktorer som medarbetare uppgett kan ses som bekymmersamt på arbetet framkommer det att två större områden kan identifieras, stress och otrevliga kunder.

Stress verkar mest grunda sig i att inte hinna ta hand om alla kunder. Det kan handla om när det kommer stora leveranser som ska tas hand om samtidigt som man är där för att hjälpa andra kunder och bidra till ett trevligt besök för kunden. Största stressmomentet verkar vara att hinna med att hålla rent och snyggt i butiken, se till att allt är påfyllt och ta hand om leveranser parallellt med att ge bra service till kunder.

Med bekymmersamt gällande andra kunder handlar det främst om kunder som inte bidrar till en bra miljö. Det kan vara kunder som är otrevliga, respektlösa, aggressiva eller som snattar.

Det nämns också att stökiga ungdomar stör andra kunder, vilket bidrar till en sämre miljö. Butik C har varit särskilt utsatta för kunder som skapar obehag. Bland annat har knivhot, misshandel och hot blivit händelser som fått hanterats av medarbetare och chefer. Utöver de specifika händelserna förekommer även mindre hotfulla situationer och arga kunder. Tydligt blir att butiker verksamma inom olika branscher löper olika stora risker för att bli drabbade av sådana händelser. Olika personer är också olika toleranta och lämpade för att ta en konflikt av varierande grad. Dock är säkerheten ingenting som de anställda i butiken nämner är ett problem.

Majoriteten av de intervjuade medarbetarna uppger även att de upplever en viss oro och stress kopplat till pandemin. Det kan vara i tillfällen då butiksmedarbetare behöver hålla koll på kunder i butiken samtidigt som man ska stå i kassan och både hjälpa och ta betalt av andra kunder, något som ökat ytterligare i spåren av Covid-19 då restriktionerna även måste kontrolleras. Det händer även att kunderna i dessa sammanhang inte samarbetar och exempelvis kommer in i grupp eller smiter in när personal inte kan hålla koll, trots att det satta maxantalet har uppnåtts och kunderna ombetts vänta. Även svårigheter kring att hålla avstånd till kunder

“Beror på person till person igen. Beror mycket på vad som händer, det finns snattare… 60-70% (av kunderna) är inte trevliga. Ibland jättesvårt för personen som jobbar och är inte lätt.

De kan säga, jag har inte tålamod för det här aggressiva eller kan

inte se snatteri eller så respektlösa folk.”

Medarbetare, Butik C

33

benämns som oroande, speciellt i sammanhang där kunder och medarbetare som är äldre eller i riskgrupp blir exponerade för en stor mängd kunder samt bristen av skydd från dessa.

Related documents