• No results found

7 Sektorskatalog– bedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism

7.15 Bokförings- och revisionstjänster

Sammantagen sektorsrisk:

Sektor

Fysiska och juridiska personer som yrkesmässigt tillhandahåller bokförings- och revisionstjänster.107

Allmän beskrivning av sektorn och relaterade produkter eller aktiviteter

Bokförings- och revisionstjänster omfattar bland annat att löpande bokföra affärshändelser, upprätta årsbokslut eller årsredovisning, upprätta skattedeklarationer samt att vara deklarationsombud.

Titeln redovisnings- eller bokföringskonsult är inte skyddad. Detta innebär att det inte regleras i lag vem som får kalla sig för redovisnings- och bokföringskonsult. Arbetet omfattas inte av någon offentlig tillsyn utöver länsstyrelsernas tillsyn enligt lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finan-siering av terrorism.

För företag inom bokförings- och revisionsbranschen finns två ledande branschorganisationer: FAR och Srf konsulterna (tidigare Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF). En redovisnings- eller bokföringskonsult kan välja att bli auktoriserad av en eller båda branschorganisationerna och följa deras rekommendationer. För att bli auktoriserad krävs viss teoretisk kompetens, yrkeserfarenhet, löpande fortbildning, ansvarsförsäkring, godkännande vid kvalitetskontroller. Vidare krävs att verk-samhetsutövaren följer svensk standard för redovisnings- och lönetjänster och svensk standard för redovisningsuppdrag.

Bokförings- och redovisningskonsulter har en unik inblick i kunders transaktioner och har möjlighet att upptäcka misstänkta transaktioner. Det kan både vara transaktioner som kunderna gör men även misstänkt beteende hos kundernas kunder.

I Bolagsverkets register mot penningtvätt fanns 11 232 registrerade företag per den 31 december 2019 som angett att de erbjuder bokförings- och revisionstjänster. Bland dessa företag återfinns många med blandad verksamhet, vilket innebär att bokförings- och revisionstjänster endast är en del av verk-samheten.

Nyckeltal Totalt hela sektorn

Antal företag 8 263 *1

Företagens omsättning 13 437 547 tkr *2

Företagens balansomslutning Ingen information

Antal medarbetare 13 685 *3

Antalet etablerade affärsförbindelser Ingen information

Totalt andel fysiska kunder 6 %

Totalt andel juridiska kunder 93 %

*1 Siffran anger verksamheter som angett att de endast sysslar med bokföring och redovisning.

Ytterligare 2 969 sysslar med bokföring och redovisning och andra verksamheter, till exempel skatterådgivning.

*2 Omsättningen är högre eftersom bolagsformen enskild firma (33 %) inte är medräknat.

*3 Antalet medarbetare är högre eftersom bolagsformen enskild firma (33 %) inte är medräknat.

107 Som inte omfattas av 1 kap 2 § 1 st, 17 lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

7.15Bokförings- och revisionstjänster

Penningtvätt – beskrivning av riskscenario inklusive kända tillvägagångssätt (modus)

• Hotaktörer kan utnyttja revisions- och bokföringstjänster när de vill omvandla illegala pengar till legala. Hotaktörer kan uppnå legitimitet för illegala transaktioner samt få falska underlag och fakturor att framstå som korrekta genom att anlita en verksamhetsutövare i sektorn.

• Otillräcklig kundkännedom eller bristande förståelse för kundens verksamhet kan leda till att verksamhetsutövarna inte upptäcker transaktioner som borde väcka misstanke för rapportering till Finanspolissektionen vid Polismyndigheten (Fipo). Det kan handla om:

• Pengar från brottslig verksamhet bokförs som försäljning och plockas sedan ut som legala i form av lön och utdelning.

• Legala pengar betalas ut som lön till svart arbetskraft eller för privat konsumtion.

• Pengar kommer in på företagskonto utan anledning, företagaren blir ombedd att betala tillbaka pengarna (inbetalaren skyller på felbetalning) men betalar till ett annat konto än till det som pengarna kom ifrån.

• Verksamhetsutövaren ser en större transaktion komma in på en kunds konto utan något underlag som visar vart pengarna kommer ifrån.

• Fakturor kan vara osanna.

• Utlandsbetalningar.

Hot – penningtvätt

Omfattning

Sektorn är den största som står under länsstyrelsernas tillsyn. Då redovisningskonsult inte är en skyddad titel är spannet stort på vilka som bedriver bokförings- och revisionsföretag och det finns risk att oseriösa aktörer bedriver sådan verksamhet. Det är vanligt att man har kunder inom branscher som är kända för att vara mer utsatta för ekonomisk brottslighet än andra, till exempel inom bygg- och restaurangbranschen.108

Sammantaget bedöms möjligheten att bedriva penningtvätt i sektorn som hög då bokförings- och redovisningstjänster kan utgöra ett viktigt led i ett penningtvättsupplägg. Det finns också ett stort mörkertal med verksamhetsutövare som inte är anmälda till Bolagsverkets register mot penningtvätt.

Förmåga hos hotaktören

Det krävs viss kunskap och kapacitet för att kunna nyttja sektorn för penningtvätt. Hotaktören måste ingå ett avtal samt samarbeta med redovisningskonsulten.

Anonymitet

Verksamhetsutövare i sektorn inhämtar vissa uppgifter om sina kunder när avtal ingås mellan verksam-hetsutövaren och kunden. Enskilda transaktioner som genomförs går att spåra, vilket försvårar möjlig-heten att vara anonym. Även om de flesta verksamhetsutövare hävdar att de genomför kundkännedoms-åtgärder är det ett stort antal som inte gör det. Detta medför att risken ökar för att hotaktörer ska kunna agera anonymt.

Sammantagen bedömning

Verksamhetsutövare behöver inte ha någon auktorisation och sektorn står inte under någon annan tillsyn än länsstyrelsernas utifrån regelverket för penningtvätt. Dessutom finns det många som bedriver bokföring- och revisionsföretag.

Sammanfattningsvis bedöms hotet för penningtvätt i sektorn vara betydande (3).

108 EBM 2019:690 Återrapportering Tillsammans mot brott, s 4.

7.15Bokförings- och revisionstjänster

Sårbarhet – penningtvätt

Möjlighet att upptäcka

Många stora företag förekommer i sektorn, men det är också vanligt med mindre byråer och enskilda firmor. Flera verksamhetsutövare har långvariga kundrelationer och kontakt med sina kunder på månadsbasis.

Samtidigt är riskmedvetenheten och kunskapen om penningtvättsregelverket låg i sektorn. Under 2019 rapporterades endast 34 rapporter in till Finanspolissektionen vid Polismyndigheten (Fipo). Detta får anses vara en låg siffra och rapporteringen borde vara högre än vad den är i dagsläget. Bedömningen görs utifrån att sektorn är den största som står under länsstyrelsernas tillsyn samt att ett stort antal företagare anlitar verksamhetsutövare i sektorn.

Flera verksamhetsutövare är omedvetna om att de omfattas av penningtvättslagen. Detta visar att verksamhetsutövare i flera fall inte är medvetna om vilka risker som finns i sektorn samt hur företaget kan utnyttjas i penningtvättsupplägg.

Regelefterlevnad

Länsstyrelserna identifierar brister i regelefterlevnad i samtliga tillsynsärenden. Men omfattningen av länsstyrelsernas tillsyn har varit låg relativt sektorns storlek.

Strax under hälften av alla verksamhetsutövare i sektorn hävdar att de har gjort en riskbedömning av sin verksamhet. Länsstyrelserna kan konstatera utifrån sin tillsyn att få verksamhetsutövare har beaktat samtliga faktorer i sin riskbedömning och att de därmed inte uppfyller lagkraven.

Sammantagen bedömning

Sektorn präglas av låg medvetenhet om vilka risker för penningtvätt som finns samt låg kunskap kring penningtvättsregelverket. Det låga antalet rapporter till Finanspolissektionen vid Polismyndig-heten (Fipo) stärker den bilden. Det har också framkommit att många verksamhetsutövare inte vidtar tillräckliga eller fullständiga kundkännedomsåtgärder varför risken att utnyttjas för penningtvätt ökar.

Vidare finns ett stort antal verksamhetsutövare som inte är anmälda till Bolagsverkets register och som därför har liten insikt om vilka skyldigheter de har enligt regelverket samt på vilka sätt de kan utnyttjas i penningtvättsupplägg.

Sammanfattningsvis bedöms sårbarheten för penningtvätt i sektorn vara betydande (3).

Risk – finansiering av terrorism

I dagsläget finns inga kända modus där sektorn används för att finansiera terrorism inom ramen för avgränsningen i den nationella riskbedömningen. Sektorns risk för finansiering av terrorism har därför inte bedömts. Men det bör nämnas att det finns en potentiell risk för att osanna fakturor kan användas för finansiering av terrorism.

7.15Bokförings- och revisionstjänster