• No results found

7 Sektorskatalog– bedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism

7.17 Oberoende jurist

Sammantagen sektorsrisk:

Sektor

Yrkesmässig verksamhet med oberoende jurist som inte är advokat eller har advokatbolag.110 En oberoende jurist handlar för klients räkning samt hjälper och planerar vid genomförande av finansiella transaktioner.111

Allmän beskrivning av sektorn och relaterade produkter eller aktiviteter

Titeln oberoende jurist är inte skyddad. Detta innebär att det inte är reglerat i lag vem som får kalla sig för oberoende jurist. Verksamheten omfattar framförallt tjänster som innebär handlande i klients namn vid finansiella transaktioner eller transaktioner med fastigheter. Den kan också omfatta hjälp vid planering eller genomförande av transaktioner (för klients räkning) vid köp och försäljning av fastigheter eller företag. Andra tjänster kan vara förvaltning av klientens pengar, värdepapper eller andra tillgångar, öppnande eller förvaltning av bank-, spar- eller värdepapperskonton, anskaffande av nödvändigt kapital för bildande, drift eller ledning av företag/bolag, föreningar, stiftelser eller truster och liknande juridiska konstruktioner.

Nyckeltal Totalt hela sektorn

Antal företag 187 *1

Företagens omsättning 441 606 tkr *2

Företagens balansomslutning Ingen information

Antal medarbetare 375 *3

Antalet etablerade affärsförbindelser Ingen information

Totalt andel fysiska kunder 43,4 %

Totalt andel juridiska kunder 47,6 %

*1 Siffran visar verksamheter som angett att de endast sysslar med verksamhet som oberoende jurist.

Ytterligare 616 verksamheter som oberoende jurist och andra verksamheter, till exempel bokföring och redovisning.

*2 Omsättningen är högre eftersom bolagsformen enskild firma (28 %) inte är medräknat.

*3 Antalet medarbetare är högre eftersom bolagsformen enskild firma (28 %) inte är medräknat.

Penningtvätt – beskrivning av riskscenario inklusive kända tillvägagångssätt (modus)

• Genom att hjälpa till med finansiella transaktioner kan man som oberoende jurist bidra till penning- tvätt genom att förflytta illegala medel och få dem att verka legitima. Detta kan innebära en rad olika mer eller mindre komplicerade penningtvättsupplägg.

110 1 kap 2 § 1 st p 21 lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

111 1 kap 4 § lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

7.17Oberoende jurist

Hot – penningtvätt

Omfattning

Sektorns omfattning är liten då den har få verksamhetsutövare. Företag är ofta mindre med få anställda.

Många av verksamhetsutövarna erbjuder även andra uppdrag. Det kan exempelvis röra sig om redovis-nings- och bokföringstjänster samt skatterådgivning eller bolagsbildning. Inrapportering från sektorn till Finanspolissektionen vid Polismyndigheten (Fipo) är låg, både till antal rapporter och i belopp räknat jämfört med andra sektorer. Myndigheters information om sektorn är generellt sett låg och det är därför svårt att uppskatta i vilken omfattning den utnyttjas för penningtvättsupplägg.

Förmåga hos hotaktören

Det krävs viss kunskap och kapacitet för att kunna nyttja sektorn för penningtvätt då man som hotaktör måste våga anlita en oberoende jurist. En oberoende jurist är i förhållande till en advokat ofta billigare att anlita. Det innebär att verksamhetsutövare antingen utnyttjas eller väljer att hjälpa hotaktören att genomföra penningtvätt (möjliggörare).

Anonymitet

Verksamhetsutövare i sektorn inhämtar vissa uppgifter om sina kunder när avtal ingås mellan verksam-hetsutövaren och kunden. Även om de flesta verksamhetsutövare hävdar att de genomför kundkänne-domsåtgärder är det ett stort antal som inte gör det. Detta medför att risken ökar för att hotaktörer ska kunna agera anonymt.

Sammanfattande bedömning

Att vara oberoende jurist är inte någon skyddad titel och sektorn står bara under länsstyrelsernas tillsyn.

Det finns dessutom lite information om sektorn som helhet. Därför bedöms hotnivån vara betydande.

Sammanfattningsvis bedöms hotet för penningtvätt i sektorn vara betydande (3).

Sårbarhet – penningtvätt

Möjlighet att upptäcka

Medvetenheten om riskerna och kunskapen om penningtvättsregelverket bedöms vara låg i sektorn.

Få verksamhetsutövare uppger till exempel att de hämtar information om kundernas ekonomiska situation.112 Detta medför att en betydande andel verksamhetsutövare inte undersöker var deras kunders pengar kommer ifrån.

Verksamhetsutövarna har generellt sett inte beaktat samtliga faktorer (produkt/tjänst, kunder, distributionskanaler, geografiskt läge och andra verksamhetsspecifika omständigheter) i sin allmänna riskbedömning. Därför kan det konstateras att många verksamhetsutövare inte är fullt ut införstådda med lagstiftningens krav och skyldigheter.

Regelefterlevnad

Länsstyrelserna har i samtliga tillsynsärenden upptäckt brister avseende regelefterlevnad. Omfattningen av tillsynen har dock varit låg och mörkertalet av verksamhetsutövare som inte är anmälda till Bolags-verkets register mot penningtvätt, bedöms vara hög.

Verksamhetsutövare tror att orsaken bakom få rapporter till Finanspolissektionen vid Polismyndig- heten (Fipo) är att det finns osäkerhet kring om misstänkta transaktioner verkligen rör sig om penning- tvätt. Detta visar att kunskapen om vad som krävs för rapportering generellt sett är låg.

Det kan också finnas många verksamhetsutövare som bedriver juridisk verksamhet men som inte anser att de omfattas av penningtvättslagen eller som inte känner till att de omfattas av aktuell lag.

112 54 % av företagen inhämtar information om kunders ekonomiska situation och var kundernas ekonomiska medel kommer ifrån.

7.17Oberoende jurist

7.17Oberoende jurist

Sammanfattande bedömning

Sektorn präglas av låg medvetenhet om risker för penningtvätt, det finns också generellt låg kunskap kring penningtvättsregelverket. Flera verksamhetsutövare gör inte någon heltäckande allmän risk- bedömning av sin verksamhet och de vidtar inte heller tillräckliga eller fullständiga kundkännedoms- åtgärder. Därför är risken för att utnyttjas för penningtvätt betydande.

Sammanfattningsvis bedöms sårbarheten för penningtvätt i sektorn vara betydande (3).

Risk – finansiering av terrorism

I dagsläget finns inga kända modus där sektorn används för att finansiera terrorism inom ramen för avgränsningen i den nationella riskbedömningen. Sektorns risk för finansiering av terrorism har därför inte bedömts.