• No results found

7 Sektorskatalog– bedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism

7.18 Bolagsbildare och företagsmäklare

Sammantagen sektorsrisk:

Sektor

Sektorn omfattar fysiska och juridiska personer som erbjuder tjänster som exempelvis att bilda juridiska personer, sälja nybildade aktiebolag och att förmedla svenska eller utländska juridiska personer.

Allmän beskrivning av sektorn och relaterade produkter eller aktiviteter

Bolagsbildare och företagsmäklare erbjuder tjänster som att bilda juridiska personer, sälja lagerbolag (bolag som startats med syfte att säljas vidare) samt köpa eller sälja svenska eller utländska juridiska personer på uppdrag.

En företagsmäklare kan finnas med under hela inköps- eller försäljningsprocessen från företagsanalys och värdering till upprättande av överlåtelseavtal.113

För företagsmäklare i Sverige finns branschorganisationen Sveriges Företagsmäklares Riksförbund (SFR). En företagsmäklare kan välja att bli auktoriserad av SFR. Auktorisationen innebär att företags-mäklaren har en ekonomisk grundutbildning på högskolenivå eller likvärdig utbildning med bland annat företagsekonomi och civilrätt. Det krävs också att företagsmäklare genomgått SFR:s specialist- utbildningar, haft företagsförmedling som huvudsysselsättning i minst tre år samt har genomfört ett flertal företagsöverlåtelser på ett välrenommerat sätt och är kreditvärdig.

I Bolagsverkets register mot penningtvätt fanns närmare 906 anmälda företag per den 31 december 2019, som vid registrering angett att de bedriver bolagsförmedling.114 Men bland dessa företag är det flera som har blandad verksamhet. Det betyder att bolagsförmedling endast är en del av övrig verksamhet.

Nyckeltal Totalt hela sektorn

Antal företag 1 (905) *1

Företagens omsättning 326 486 tkr *2

Företagens balansomslutning Ingen information

Antal medarbetare 53 *3

Antalet etablerade affärsförbindelser Ingen information

Totalt andel fysiska kunder 52 %

Totalt andel juridiska kunder 48 %

*1 Siffran visar verksamheter som angett att de endast sysslar med bolagsförmedling och bolagsbildning.

Ytterligare 905 sysslar med bolagsförmedling och bolagsbildning och andra verksamheter.

*2 Siffran visar den totala omsättningen för de 14 verksamhetsutövare som har angett bolagsförmedling och bolagsbildning som huvudsaklig verksamhet.

*3 Siffran visar det totala antalet medarbetare för de 14 verksamhetsutövare som har angett bolagsförmedling och bolagsbildning som huvudsaklig verksamhet.

113 Företagsmäklaren behöver även förhålla sig till bland annat lagen (1985:354) om förbud mot juridiskt eller ekonomiskt biträde i vissa fall.

114 De allra flesta av de 906 företagen bedriver också annan verksamhet. Endast 1 företag har angett att de bara bedriver verksamhet som bolagsförmedlare och bolagsbildare. I länsstyrelsernas enkät har 14 företag uppgett att deras huvudsakliga verksamhet är bolagsförmedling och bolagsbildning.

7.18Bolagsbildare och företagsmäklare

Penningtvätt – beskrivning av riskscenario inklusive kända tillvägagångssätt (modus)

• Vid förmedling. Företag med brottslig verksamhet integreras i legala verksamheter genom köp av etablerade företag. På så sätt får de tillgång till attraktiva kunder och marknader, kan verka anonymt samt agera genom företag som har gott rykte. Vid förvärvet kan pengar från brottslig verksamhet tvättas och användas som betalning.

• Vid bolagsbildning. Inbetalt aktiekapital kommer från brottslig verksamhet. Vid förvärvet från bolags-bildaren tvättas pengar genom att finansiera köpet med pengar från brottslig verksamhet.

Hot – penningtvätt

Omfattning

Trots att det är få anmälda verksamhetsutövare i registret mot penningtvätt finns det möjlighet att omsätta stora belopp i sektorn. Köpet i sig kan ske genom en enda transaktion vilket innebär att penningtvätt kan ske relativt snabbt.

Förmåga hos hotaktören

Hotaktören behöver ha goda kunskaper i hur man kan föra över pengar utan att verksamhetsutövare upptäcker avvikande eller misstänkta transaktioner. Aktören behöver även kunskap om företagsförvärv samt företagsvärdering.

Anonymitet

Affärsrelationerna uppges i huvudsak vara kortvariga och inträffar bara enstaka gånger. Sektorn hanterar inga kontanter men det finns risk för penningtvätt vid överföring av köpeskilling. Överförs flera mindre belopp från flera olika bankkonton kan det vara svårt att upptäcka pengarnas ursprung.

För att minska risken för penningtvätt krävs att verksamhetsutövarna vidtar åtgärder för kundkänne-dom. Men merparten av utövarna inhämtar inte information om kundens ekonomiska situation eller upp-gifter om varifrån pengarna kommer. Detta innebär att penningtvättslagen inte efterlevs inom sektorn.

Sammanfattande bedömning

Penningtvätt kan ske med hög hastighet och omfatta stora belopp. För avancerade penningtvätts-upplägg krävs att hotaktören har kompetens inom flera områden. Sektorn bedöms som attraktiv för hotaktörer som kan verka anonymt genom den förvärvade verksamheten.

Sammanfattningsvis bedöms hotet för penningtvätt i sektorn vara högt (4).

Sårbarhet – penningtvätt

Möjlighet att upptäcka

Ett stort antal verksamhetsutövare vidtar endast kundkännedomsåtgärder ibland och flera verksam-hetsutövare anser att det inte alltid vet varifrån pengarna kommer.

Flertalet verksamhetsutövare hävdar att de har gjort en riskbedömning om verksamheten kan ut-nyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. I en analys av sektorn konstaterar länsstyrelserna att den riskbedömning som verksamhetsutövarna utför inte fullt ut uppfyller lagkraven.

Inga rapporter har kommit in till Finanspolissektionen vid Polismyndigheten (Fipo) från sektorn.

Detta kan delvis bero på att bolagsbildare har angett en annan huvudsaklig verksamhet då de flesta bedriver verksamhet inom flera olika områden. Många anser att det inte finns något att rapportera.

En förklaring till detta kan vara okunskap om tillvägagångssätt och att man därför inte inser riskerna.

Regelefterlevnad

Länsstyrelserna bedömer att många verksamhetsutövare i sektorn inte har tillräcklig kunskap om penningtvättslagen och vilka skyldigheter man har som verksamhetsutövare. Denna bedömning görs utifrån information om att många verksamhetsutövare inte vidtar tillräckliga kundkännedomsåt-gärder, inte efterfrågar information om pengarnas ursprung eller tar hänsyn till alla de faktorer som behövs för att göra en riskbedömning av sin verksamhet.

7.18Bolagsbildare och företagsmäklare

Sammanfattande bedömning

Länsstyrelserna bedömer att många verksamhetsutövare inte är fullt införstådda med sina skyldigheter enligt penningtvättslagen. Detta innebär en ökad risk för att verksamhetsutövarna kan bli utnyttjade och medverka till penningtvätt.

Sammanfattningsvis bedöms sårbarheten för penningtvätt i sektorn vara betydande (3).

Risk – finansiering av terrorism

I dagsläget finns inga kända modus där sektorn används för att finansiera terrorism inom ramen för avgränsningen i den nationella riskbedömningen. Sektorns risk för finansiering av terrorism har därför inte bedömts.

7.18Bolagsbildare och företagsmäklare