• No results found

7 Sektorskatalog– bedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism

7.2 Livförsäkringsrörelse

7.2 Livförsäkringsrörelse

Sammantagen sektorsrisk:

Sektor

Livförsäkringsrörelser erbjuder olika typer av sparförsäkringar samt riskförsäkringar som är kopplade till dessa.

Allmän beskrivning av sektorn och relaterade produkter eller aktiviteter

Livförsäkringar kan förenklat delas upp i sparförsäkringar och riskförsäkringar. Sparförsäkringar täcker pensions- och kapitalförsäkringar och riskförsäkringar omfattar livförsäkring samt sjuk- och olycksfalls-försäkring. En utbetalning från en livförsäkring är beroende av en persons eller flera personers liv och kan vara ett engångsbelopp eller en periodisk utbetalning.

I sparförsäkringar kan kunden välja en traditionell livförvaltning där försäkringsbolaget förvaltar pengarna med garanti på ett framtida utfallande belopp. Men kunden kan också välja livförsäkring av typen unit-linked och själv fatta placeringsbesluten. Unit-linked kan i sin tur delas upp i fondförsäkring med placering i olika fonder samt i depåförsäkring där placeringen (förutom fonder) görs i andra finan-siella instrument. Vilka möjliga finanfinan-siella instrument framgår av försäkringsbolagets placeringsriktlin-jer och av försäkringsavtalet.

Försäkringarna distribueras antingen av försäkringsföretagen själva eller via förmedlare (försäkrings-mäklare). Försäljning och hantering av unit-linkedförsäkringar sker ofta direkt via försäkringsföreta-gens webbsajter. I Sverige är de största fond- och depåföretagen bankägda.

Livförsäkringsrörelser regleras i huvudsak av försäkringsrörelselagen (2010:2043).67 Försäkringar är i huvudsak en nationell produkt som är starkt sammanlänkad med skattelagstiftningen. Av den anled-ningen skiljer sig också riskerna som kan kopplas till livförsäkring mellan länder. Detta avspeglar sig på kundbasen, där en betydande majoritet av kunderna i försäkringsbranschen (såväl fysiska som juridiska personer) har sin hemvist i Sverige.

Nyckeltal *1 Totalt hela sektorn

Antal företag 40*2

Företagens omsättning 200 mdkr

Företagens balansomslutning 4 165 mdkr

Antal medarbetare 6 752

Antalet etablerade affärsförbindelser 11 513 412

Totalt antal fysiska kunder 7 874 188

Totalt antal juridiska kunder 1 088 483

*1 Samtliga data i tabellen är inhämtade från FI:s periodiska rapportering för penningtvätt, rapport F880, med referensdatum 2019-12-31.

Tabellen kan därför innehålla data som till viss del avviker från den faktiska situationen.

*2 Av dessa står de bankägda företagen för en majoritet av nyckeltalen i tabellen.

67 Ytterligare regler som styr verksamheten (inkl Finansinspektionens föreskrifter) finns på www.fi.se/sv/forsakring/regler/forsakringsforetag/ (hämtad 2021-02-14).

Penningtvätt – beskrivning av riskscenario inklusive kända tillvägagångssätt (modus)

• Hotaktören – eller via bulvaner – utför insättningar i sparförsäkringar. Oftast används en kapital-försäkring, med efterföljande återköp eller utbetalning enligt försäkringsavtal. Utbetalning görs antingen till innehavaren av depån eller förmånstagaren (skiktning och integrering). Huvud- mannen kan vara innehavare av försäkringen alternativt vara försäkringens förmånstagare vid depåns öppnande, eller i ett senare skede.

• Ett företag i syfte att tvätta pengar, helt eller delvis, belånar företaget genom att använda företags- obligationer som del av upplägget. Ett värdepappersbolag ger ut företagsobligationen. Obligationen – som investerare kan ta del av genom sin depåförsäkring – förmedlas av en försäkringsmäklare.

Företaget återbetalar sedan obligationen med medel som kommer från illegal verksamhet (skiktning och integrering). De pengar som obligationen ger kan också användas för att finansiera annan illegal verksamhet. Scenariot inkluderar även andra typer av konstruktioner där investeraren har inflytande eller kontroll över det värdepapper som medlen investeras i (placering).

• Företagsförvärv av försäkringsföretag som distribuerar fond- och depåförsäkringar. Det finns en stor lönsamhet i produkterna i form av höga distributionsersättningar från fondbolagen (s k kickbacks).

Därför är affärsmodellen intressant för investerare över hela världen och förenas i olika samman-slutningar enbart skapade för förvärvet (s k Special Purpose Vehicle/SPV). På grund av att ägar-strukturer och produkter kan vara komplexa i sitt upplägg minskar även transparensen. Detta kan utnyttjas för avancerade penningtvättsupplägg (placering, skiktning och integrering).

Hot – penningtvätt

Omfattning

Sektorns produkter har normalt en lång omsättningshastighet och produkterna har ofta förbehåll som förhindrar tidiga återköp. Dessa faktorer bedöms göra sektorn mindre attraktiv ur ett penningtvätts- perspektiv och minskar omfattningen i sektorn.

Förmåga hos hotaktören

Hotaktören behöver ha kunskap om produkterna och också möjlighet att planera sitt tillvägagångs-sätt. De kriminella som har kunskaper och förmåga för mer avancerade upplägg inom sektorn bedöms driva den huvudsakliga hotbilden. Det kan inte uteslutas att den volym som tvättas riskerar att bli hög i enskilda fall samt att upplägg som försvårar upptäckt används i större utsträckning.

Anonymitet

Att spåra transaktioner försvåras av att man använder målvakter i de fall där företag är en del av brotts-upplägget. Det har identifierats upplägg internationellt där kollaboratörer eller insiders varit delaktiga genom att exempelvis förpacka komplexa produkter. Då försäkringsbolaget ägs av utländska holding-bolag noteras även en hotbild för penningtvätt förknippade med dessa.

Sammanfattande bedömning

Sektorns produkter har normalt sett en lång omsättningshastighet och produkterna har ofta begräns-ningar som förhindrar eller omöjliggör tidiga återköp. Hotaktören behöver också ha vissa kunskaper och förmågor för mer avancerade penningtvättsupplägg i sektorn. Det kan inte uteslutas att den volym som tvättas riskerar att bli hög i enskilda fall samt att upplägg som försvårar upptäckt då har använts.

Sammanfattningsvis bedöms hotet för penningtvätt i sektorn vara medel (2).

7.2Livförsäkringsrörelse

Sårbarhet – penningtvätt

Möjlighet att upptäcka penningtvätt

Transaktionshastigheten i sektorn är relativt låg och sektorn är inte heller exponerad för kontanter.

Transaktioner bedöms i huvudsak vara nationella. Spårbarheten för nationella transaktioner – som till stor del administreras via svenska kreditinstitut – bedöms i allmänhet vara god.

De livförsäkringsprodukter som anses utgöra störst risk för penningtvätt är kapitalförsäkringar, och främst depåförsäkringar. Depåförsäkringar har en kort placeringshorisont (minst 1 år) och placerings-möjligheterna är fria. Sårbarhet för penningtvätt kan även finnas i de fall där livförsäkringsbolag ägs genom utländska holdingbolag då möjligheten till tillsyn av utländska ägare är starkt begränsad.

Regelefterlevnad

Flera av livförsäkringsbolagens funktioner för regelefterlevnad bedömer risken för penningtvätt som en av de större riskerna som företagen måste hantera. Trots det är funktionerna för regelefterlevnad ofta relativt små, särskilt i relation till storleken hos större kreditinstitut. För mindre livförsäkrings- bolag kan funktionen utgöras av endast en person. Även funktionen för internrevision är liten i relation till kreditinstitutens motsvarighet. Ibland kan funktionen dessutom vara utlagd på kontrakt.

Vissa av bolagens funktioner för internrevision har ökat andelen revisioner som hanterar regelefter-levnad. Men resurserna är begränsade och förutsättningar att täcka in penningtvättsrisker är ofta inte tillräckliga. Om funktioner i andra och tredje försvarslinjen har begränsade resurser, inflytande och mandat riskerar det att leda till att inte det finns tillräcklig riskmedvetenhet inom organisationen.

Det kan också förekomma risk för intressekonflikter som är relaterade till affärs- och ersättnings-modeller. Särskilt i de fall där affärsrelationer är etablerade med hjälp av förmedlare. I dessa fall kan det medföra att incitamentet försvagas för att förstärka de organisatoriska förutsättningarna.

De medel som sätts in i försäkringarna går sällan via livförsäkringsföretagen. I stället sköts de flesta inbetalningar genom det traditionella banksystemet. Sårbarheten blir påtaglig om försäkringsföretaget samtidigt ägs av bank. Denna typ av transaktioner granskas alltså delvis av kreditinstituten som har relativt hög kapacitet att övervaka transaktioner. Livförsäkringsbolagen behöver dock själva identifiera, övervaka och hantera risker som är relaterade till penningtvätt. De kan alltså inte förlita sig enbart på andra verksamhetsutövares eventuella åtgärder. Omfattning och kvalitet på interna kontroller varierar mellan olika företag. Normalt sett har de större företagen mer resurser till kontroller. Många av företa-gens funktioner för regelefterlevnad och internrevision har identifierat stora brister i kontrollmiljön.

Sektorn står även för en mycket liten andel av antalet rapporter till Finanspolissektionen vid Polismyn-digheten (Fipo). Detta beror troligen på en kombination av de sårbarheter som har redogjorts för ovan.

Sammanfattande bedömning

Transaktionshastigheten i sektorn är generellt sett relativt låg och sektorn är inte exponerad för kon-tanter. Transaktioner bedöms i huvudsak vara nationella och spårbarheten för nationella transaktioner bedöms i allmänhet vara god.

Sammanfattningsvis bedöms sårbarheten för penningtvätt i sektorn vara medel (2).

Risk – finansiering av terrorism

I dagsläget finns inga kända modus där sektorn används för att finansiera terrorism inom ramen för avgränsningen i den nationella riskbedömningen. Sektorns risk för finansiering av terrorism har därför inte bedömts.

7.2Livförsäkringsrörelse