• No results found

5 Alternativ

5.6 Byggande av ny bro

Lilla Lidingöbron kommer att utföras som totalentreprenad. I förfrågningshandlingarna för broentreprenaden kommer funktionskrav att ställas. Anbudsgivarna föreslår broutformningar som uppfyller funktionskraven. Val av entreprenör och därmed utformning av bron görs av Lidingö stad i anbudsutvärderingen.

Grundläggning

I den tekniska beskrivningen har alternativ till möjliga grundläggningssätt redovisats.

Alternativa metoder som kan komma att bli aktuella i samband med grundläggning av planerade brostöd, landfästen och etableringsyta vid Torsvikskajen redovisas i Tabell 12.

Brons överbyggnad

Alternativ för byggande av brons överbyggnad är kopplat till vilken brotyp som väljs i entreprenadupphandlingen.

Betongbro

En betongbro kan byggas på två sätt, dels med platsbyggda formar och dels med prefabricerade element. En platsbyggd konstruktion är mer flexibel men tar väsentligt längre tid att bygga på grund av torktiderna för gjutningarna. I en prefabricerad lösning måste elementen tillverkas väldigt noggrant, och stora krav ställs på logistiken (Atkins Sverige AB 2014f).

Samverkansbro, fackverksbro i stål och bågbro i stål

En samverkansbro, fackverksbro och bågbro byggs genom att stålet förtillverkas i fabrik och transporteras i element till byggplatsen. Lanseringen, d.v.s. utbyggnaden av överbyggnaden, kan ske på två sätt eller i en kombination av dessa. Antingen sätter bron samman på land och skjuts ut allt eftersom nya element sätts dit. Alternativt lyfts varje spann på plats och sammanfogas med angränsande fack på plats (Atkins Sverige AB 2014f).

Tabell 12. Alternativa metoder vid grundläggning av Lilla Lidingöbron (Atkins Sverige AB, 2015).

Kryssen visar vid vilka delar av brobygget som respektive metod är tillämpbar.

Metod Miljöpåverkan Skyddsåtgärd Brostöd

i vatten sjunker av sin egen tyngd ned ett antal meter innan borrning sin egen tyngd ned ett antal meter innan slagning påbörjas. och spont sjunker av sin egen tyngd ned ett antal meter innan vibreringen påbörjas.

Metod Miljöpåverkan Skyddsåtgärd Brostöd jord- och bergschakt i vatten. Låg bullernivå

Packning av jord med statisk last, med slag eller genom vibration.

Viss grumling. Dubbla geotextildukar används om möjligt

Ingen grumling. Inga skyddsåtgärder krävs då metoden inte innebär någon grumling.

x x x

Etableringsytor

Det kommer att krävas flera större etableringsytor i brons närhet i samband med brobygget. Det är i dagsläget inte bestämt var etableringsytorna kommer att ligga men Lidingö stad har

identifierat ett antal tänkbara ytor på land, se Figur 11. Etableringsytorna som krävs för de olika brotyperna ovan är ungefär desamma. Det som skiljer mest är då bron ska lanseras vilket kräver etablering på en specifik plats. Generellt gäller det att byggande med små etableringsytor får konsekvenser för logistiken och därmed också priset.

En platsbyggd konstruktion kräver mindre etableringsytor då endast armeringen behöver upp-lagsplats. En prefabricerad lösning kräver att man kan lagra elementen eller att transporten från fabrik kan ske kontinuerligt.

Ska bron lanseras på plats krävs det plats bakom landfästet för att montera samman elementen.

Det är också fördelaktigt att transportera fram stålelementen direkt från fabrik. Ska bron lyftas på plats direkt, spann för spann, krävs utrymmen för förvaring av stålelementen som är i spänn-viddens längd.

6 Miljökonsekvenser nollalternativet

Den tekniska bedömningen som gjorts i samband med broinspektioner är att Gamla Lidingöbron inte kommer att kunna användas efter år 2021. Antagandet är att Gamla

Lidingöbron trafikeras med spårväg-, gång-, cykel- och mopedtrafik till och med 2021, samt att broklaffen är permanent stängd.

Skyddsintressen

Nollalternativet har ingen påverkan på och ger inga miljökonsekvenser för skyddsintressen jämfört med nuläget.

Vatten och bottenförhållanden

Nollalternativet har ingen påverkan och ger inga miljökonsekvenser på vatten och botten-förhållanden jämfört med nuläget.

Naturmiljön

Nollalternativet har ingen påverkan och ger inga miljökonsekvenser på naturmiljön jämfört med nuläget.

Rekreation och friluftsliv

Gång och cykling över bron kommer att vara möjlig precis som i dag. Den segelfria höjden kommer att vara den samma som i dag, d.v.s. 5,2, meter i och med att klaffen inte går att öppna.

Nollalternativet bedöms inte ha någon påverkan på gång- och cykeltrafiken jämfört med nuläget. Däremot innebär både nuläget och nollalternativet har en mycket positiv påverkan på gång- och cykeltrafiken. För fritidsbåtar bedöms påverkan vara måttligt negativ i både nuläget och nollalternativet eftersom båtar högre än den segelfria höjden inte kan passera under Gamla Lidingöbron.

Trafik

Spårbunden kollektivtrafik och gång-, cykel- och mopedtrafik kommer att kunna färdas över bron precis som i nuläget. Den segelfria höjden är 5,2 meter som i nuläget, vilket innebär att högre fartyg inte kan passera under Gamla Lidingöbron. Nollalternativet bedöms ha mycket positiv påverkan på spår- och GCM-trafiken precis som i nuläget. För sjötrafiken ger Gamla Lidingöbron en måttligt negativ konsekvens både i nuläget och i nollalternativet.

Boendemiljö

Människor har samma möjlighet att resa med spårväg, med cykel eller till fots över Gamla Lidingöbron som i nuläget. Nollalternativet har ingen påverkan och ger inga miljökonsekvenser med avseende på luft och buller jämfört med nuläget.

Kulturmiljön

Nollalternativet har ingen påverkan och ger inga miljökonsekvenser på kulturmiljö jämfört med nuläget.

Landskapsbild

Nollalternativet har ingen påverkan och ger inga miljökonsekvenser på landskapsbilden jämfört med nuläget.

Risk och säkerhet

Att Gamla Lidingöbron har nått sin beräknade livslängd utifrån inspektionsrapporterna innebär en säkerhetsrisk för de som färdas på och under bron. Nollalternativet bedöms ha måttligt till stor negativ konsekvens med avseende på risk och säkerhet.

7 Miljökonsekvenser huvudalternativet

I detta kapitel redovisas projektets påverkan på de intressen som berörs utifrån det broalternativ som valt som huvudalternativ, se kapitel 3.1. Miljökonsekvensbedömningen har gjorts med vidtagna skyddsåtgärder så som skyddsskärmar eller tät spontkonstruktion vid arbeten i vatten vid landfästena, åtgärder för att hålla bullernivåerna inom Naturvårdsverkets allmänna råd med mera, se kapitel 3.3.

7.1 Påverkan på skyddsintressen

Riksintressen

Lilla Lidingöbron bedöms inte ha någon påverkan på något av riksintressena allmän hamn, kulturmiljövården eller farled (kap 5.13.2) i bygg-, rivnings-, och driftskede i och med att Lilla Lidingöbron ersätter Gamla Lidingöbron.

Ledningsägare

De kablar och ledningar som kan komma att påverkas av anläggningsarbetena kommer att hanteras i samråd med ledningsägarna. Ingen negativ påverkan på kablar och ledningar bedöms uppstå.