• No results found

Historien kring Gamla Lidingöbron

Totalt har det funnits fem broar mellan Lidingö och Stockholm under åren 1803- 1971, varav de fyra senaste har gått mellan Torsvik och Ropsten. De tre första broarna var flytande broar.

Den fjärde bron som först gick under namnet ”stålbron”, men benämns som Gamla Lidingöbron efter det att vägbron invigts, togs i trafik år 1925 (se Figur 25). Bron grundlades på berggrunden under havsbotten i varje stöd genom pålning av betongfundament. Klaffen stod klar 1922 och är ett exempel på den tidens avancerade ingenjörskonst med mekanik och växlar. Bron hade då ett körfält för person- och lastbilar samt dubbla järnvägsspår, en linje till norra Lidingö och en linje till södra Lidingö, där bland annat varor från industrier till och från Lidingö kunde fraktas.

Spårvägslinjerna gick från Lidingö till Humlegårdsgatan på Östermalm. När tunnelbanan invigdes i Ropsten blev det slutstation för Lidingöbanan på Stockholmssidan. En broavgift togs för bilar, gående, cyklister, tågresenärer boskap och grisar, men slopades år 1947. År 1952 byggdes två separata fält för gång och cykel vid sidan om den ursprungliga brobredden. År 1971 när Lidingöbron (befintlig vägbro) var klar revs den norra Lidingöbanan och ersattes med bussar. Den södra banan som hade större antal resenärer behölls. Under ett större

renoveringsarbete mellan åren 1983 – 1986 inkluderades de två separata gång- och cykelbanor som ursprungligen byggdes vid sidan av bron nu i den ordinarie brobredden (Lidingö stad 2012c).

Gamla Lidingöbrons kulturhistoriska värde

År 1990 antog Lidingö stad ett kulturmiljöprogram ”Lidingös kulturhistoriska miljöer”. Bron och dess närområde är inte värderat till någon kulturhistorisk miljö i programmet (Hedenblad &

Hammarlund-Larsson, 1990). I senare rapporter framkommer dock att bron har ett visst värde ur ett kulturhistoriskt perspektiv. I december år 2011 genomförde Lidingö stad en kulturhistorisk värdebeskrivning av Gamla Lidingöbron utifrån kriterier utarbetade av dåvarande Vägverket och Banverket i samband med deras arbete med en nationell plan för bevarande av broar år 2005. I rapporten beskrivs brons kulturhistoriska värde (Lidingö stad 2012c och Hedenblad &

Hammarlund-Larsson 1990).

Gamla Lidingöbron är ur ett europeiskt perspektiv en tidstypisk bro, på grund av detta

åldersperspektiv och att många av liknande broar ersätts med nya blir Gamla Lidingöbron mer sällsynt och därmed även mer värdefull för varje år som går. Tillsammans med andra broar i

Värdering av boendemiljö

Måttligt värde utgör områden med bostadsbebyggelse med en medelstor mängd bosatta.

Vårdlokaler, skolor och förskolor och annan känslig verksamhet förekommer i begränsad utsträckning.

Stockholmsregionen, som exempelvis Tranebergsbron, Västerbron och Årstabroarna har Gamla Lidingöbron ett pedagogiskt värde då Stockholmsregionen besitter broar från olika tidsepoker och med olika konstruktion. Gamla Lidingöbron symboliserar samhällshistoria. Materialval och arkitektur visar hur den svenska konstruktionskonsten sneglade på internationella förebilder i början av 1900-talet. Trots renoveringar under åren 1983-1986 är brons ursprungliga utseende välbevarat. Tillsammans med Lidingöbron bildar Gamla Lidingöbron ett brolandskap. Broarnas ålder och ursprung blir än mer markant om betraktaren jämför dem med varandra. Gamla Lidingöbron är mycket betydelsefull i vardagen för Lidingöbor och Stockholmare eftersom att den utgör en viktig länk mellan två knutpunkter och möjliggör att gå och cykla samt åka spårvagn mellan Stockholm och Lidingö. Bågkonstruktionen och klaffbron är en förändring i utformningen som höjer upplevelsevärdet av att färdas på bron (Lidingö stad 2011b). En väntpaviljong i trä uppförd år 1925, vid Gamla Lidingöbrons fäste mot Lidingö, var en

gemensam hållplats för Södra och Norra Lidingöbanan. Väntpaviljongen (se Figur 24) har kvar sin ursprungliga karaktär och utpekas som kulturhistoriskt värdefull i kulturmiljöprogrammet för Lidingö stad (Hedenblad & Hammarlund-Larsson 1990). Paviljongen omfattas av

förvanskningsförbudet 8 kap 13-14§ och 17 i plan och bygglagen (2011:900) (Lidingö stad 2011c).

Figur 24. Väntpaviljongen vid Gamla Lidingöbrons fäste mot Lidingö (Bild: Lidingö stad).

Figur 25. Bild från år 1924 på Gamla Lidingöbron under uppbyggnad med intilliggande gångbro.

Bilden är tagen från Lidingösidan med vy mot Hjorthagen (publicerad av Stockholms stadsmuseum via Stockholmskällan, fotonummer Fa 50772). CC: by-nc).

Lidingöbanan ur ett kulturhistoriskt perspektiv

Lidingöbanan har funnits sedan år 1914. Banan har haft olika sträckningar under åren men trafikerar idag mellan Gåshaga brygga på Lidingö till Ropsten. När Gamla Lidingöbron stod färdig kopplades Lidingöbanan över från den tidigare flytbro som förband Lidingö och Stockholm till Gamla Lidingöbron. I MKB för Översiktsplan, Lidingö 2030, från 2012 går det att läsa att satsningen på att utveckla Lidingöbanan är positiv ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Det är angeläget att Lidingöbanan även i framtiden är i bruk och utvecklas (Lidingö stad 2011b).

Kulturmiljöer i Gamla Lidingöbrons närområde

Miljön vid Hjorthagen och Ropsten domineras av infrastruktur av olika slag, Figur 26 visar området sett från Hjorthagen år 1965. I Ropsten ligger bland annat tunnelbanestationen Ropsten som invigdes år 1967. Olov Blomkvist och Stockholms spårvägars arkitektkontor har utformat stationen. Stationen har även en terminal för Lidingöbanan. Ropsten är ett exempel på tunnelbanestationer som tidigt kläddes med målningar från kända konstnärer. I Ropsten är målningarna utförda av Roland Kempe. Mats Jungstedt har utformat en grind med bladmönster i konstsmide vid utgången mot Hjorthagen (AB Storstockholms Lokaltrafik 2011).

Miljön vid Torsvik kännetecknas av väginfrastruktur som leder trafikanter in till olika delar av Lidingö. I översiktsplanen för Lidingö stad är området inte noterat som någon kulturhistorisk miljö (Lidingö stad 2012c).

Figur 26. Området kring Gamla Lidingöbron sett från Hjorthagen år 1965 (upphovsman är Ingemar Gram, publicerat av Stockholms stadsmuseum via Stockholmskällan. Fotonummer DIA 13702 CC:

by-nc).

Fartygs-/båtlämning

Enligt Riksantikvarieämbetet finns två objekt i vattnet i närheten av Lidingöbroarna som kan påverkas av eventuella etableringar under byggtid:

 RAÄ Lidingö 90 - Vraket M/S Benli ligger på sjöbotten cirka 400 meter norr om Lidingöbroarna nära stranden på Lidingösidan. Det ligger på ca 15 meters djup, ca 30 meter från stranden utanför Torsvikskajen. Båten sjönk sommaren år 2010 vid sin kajplats på Skepps¬holmen. Stockholms Skeppsförening sökte tillstånd att flytta och sänka båten på annan plats. I oktober år 2011 sänktes den utanför Lidingö för att användas som dykobjekt. Den antikvariska bedömningen är ej kulturhistorisk lämning (RAÄ 2015).

 RAÄ Lidingö 92 - Lämningen består av ett 15 x 7 meter stort rektangulärt objekt. Det är inte säkert att det rör sig om ett vrak utan det kan vara en brygglämning eller rester av en ponton eller liknande. Kan härröra från byggandet av Lidingöbron. Den ligger ca 180 meter söder om Lidingöbron nära stranden på Lidingösidan. Den antikvariska bedömningen är ej kulturhistorisk lämning (RAÄ 2015).

 Vid sjömätningen norr om befintliga broar som utfördes i augusti år 2014 hittades ett vrak (15x3,5 meter stort) vid släntfot söder om det tänkta landfästet för Lilla Lidingöbron, norr om Gamla Lidingöbron på Lidingösidan. Länsstyrelsens kulturmiljöenhet har kontaktas för vidare hantering. En arkeologisk utredning kommer att utföras.

Figur 16 visar fartygs-/båtlämningarna på karta.