• No results found

Påverkan på boendemiljö

5 Alternativ

7.5 Påverkan på boendemiljö

Människors hälsa kan framförallt påverkas av buller och luftföroreningar i samband med bygg- och rivningsskedet. I detta kapitel redovisas luft och buller.

Byggskedet

Luft

Det främsta bidraget i form av utsläpp till luft under byggskedet består i användandet av arbetsmaskiner och från transporter, både till lands och till sjöss. Byggandet planeras pågå under åren 2017 – 2020. Utsläppen sker dels på arbetsplasen, dels vid etableringsytorna vid brofästena, vid Södra Kungsvägen och vid Islingeviken samt vid transporter däremellan. Med hänsyn till fördelningen i tid och rum liksom dagens föroreningssituation bedöms inte

utsläppen under byggfasen medföra att någon miljökvalitetsnorm överskrids. Det är främst utefter transportvägar som bidraget från byggfasen bedöms kunna bidra på så sätt att de lokala halterna ökar med någon enstaka µg/m3. Påverkan på boendemiljön med avseende på

luftföroreningar bedöms som lite negativ under byggskedet.

Buller

Vid grundläggning av brostöden kan ljud komma att alstras genom snickeriarbeten för betong-formar, slagning och borrning vid pålning, slamrande ljud då broelement läggs på plats samt vid transporter av byggmaterial till och från byggarbetsplatsen. Schakt, spontning och sprängning kan komma att utföras vid landfästena. Buller kan även uppstå vid lastning och lossning av byggmaterial vid etableringsytor och på byggarbetsplatsen.

I bullerutredningen bedömdes att arbetena med grundläggning av bron är den mest buller-alstrande delen av projektet. För att få fram ett värsta scenario valdes de mest bullrande arbets-momenten och maskinerna, utan bullerdämpande åtgärder, som förutsättning till utredningen, se Figur 32. För grundläggning av brostöden redovisas maximala ljudnivåer som representerar tillfälliga ljud. Spontning valdes som ljudkälla, vilket kan jämställas med slagning av pålar. I broutredningen förordades dock borrning av pålar som ger mindre bullerspridning än slagning.

I bullerutredningen har även buller från tänkbara etableringsytor beräknats. Även här har ett värsta scenario valts som förutsättning till utredningen. Det är viktigt att poängtera att det i dagsläget inte är beslutat om de redovisade etableringsytorna kommer att användas. Inte heller vilken typ av verksamhet som kan komma att utövas.

I de bullerberäkningar som illustreras i bullerkartor och redovisas i

Figur 34, Figur 35, Figur 36 och Figur 37 visas vilka byggnader som ligger inom

influensområde vid maximala ljudnivåer utan skyddsåtgärder. Det visade sig att det är endast ett fåtal verksamheter och bostäder som ligger inom ljudintervall över riktvärdena för buller i byggskedet, se bildtexterna. Detta innebär att riktvärdena bedöms kunna innehållas för de personer som bor eller verkar i närheten av brobygget med hjälp av bullerskyddsåtgärder på plats och val av metoder.

Vid detaljprojekteringen kommer riskanalys för vibrationer och luftstötar från till exempel sprängning göras där det behövs. Utifrån dessa görs bedömning av vilka skyddsåtgärder som behöver vidtas i samråd med tillsynsmyndigheterna.

Figur 32 Bilden visar bullerkällor under byggskedet för arbeten med den nya bron och eventuella etableringsytor. (Bild: Atkins Sverige AB).

Figur 33. Bilden visar maximala ljudnivåer vid ett värsta scenario med högsta tänkbara bulleralstring under byggskedet (Bild: Tyréns AB).

Figur 33 visar att spontning/pålning för brostöden bedöms vara den mest bullrande aktiviteten och har legat till grund för det värsta scenariot. Inga bullerdämpande åtgärder har räknats in. De lila punkterna visar ljudkällor i samband med grundläggning av brostöden. Alla brostöd

kommer inte att anläggas samtidigt. Sannolikt anläggs cirka 3 brostöd parallellt med viss förskjutning i tid. Antal brostöd kommer att bestämmas i entreprenadskedet. På Stockholms-sidan är 3 verksamheter inom området för gult och orange. På LidingöStockholms-sidan ligger 6 villor inom ett område som delvis är gult, men mestadels grönt.

Figur 34. Bilden visar maximala ljudnivåer vid de tänkta etableringsytorna närmast bron (Bild:

Tyréns AB).

De mest bulleralstrande aktiviteterna utan bullerdämpande åtgärder har använts som indata i Figur 33. Det är viktigt att poängtera att det inte är bestämt om dessa etableringsytor kommer att tas i anspråk eller vilka aktiviteter som kan komma att pågå. På Stockholmssidan är 2 verk-samheter inom gult område och 1 verksamhet inom orange område samt en verksamhet inom rött område. På Lidingösidan är 14 villor inom gult område.

Figur 35. Bilden visar maximala ljudnivåer i ett värsta scenarie vid tänkbar etableringsyta vid Islinge (Bild: Tyréns AB).

Bullerberäkningen i Figur 35 har gjorts utifrån ett värsta scenario utan bullerdämpande åtgärder.

Det är i dagsläget inte bestämt om ytan kommer att användas som etableringsyta eller vilka aktiviteter som i så fall kan tänkas utföras inom området. 21 villor är inom gult område, 4 verksamheter är inom orange område och 1 verksamhet är inom rött område.

Figur 36. Bilden visar maximala ljudnivåer vid tänkbar etableringsyta vid Södra Kungsvägen (Bild:

Tyréns AB).

Bullerberäkningen har gjorts utifrån ett värsta scenario utan bullerdämpande åtgärder (Se Figur 36). Det är i dagsläget inte bestämt om ytan kommer att användas som etableringsyta eller vilka aktiviteter som i så fall kan tänkas utföras inom området. Två flerfamiljshus är inom gult/orange område, 3 flerfamiljshus är inom gult/grönt område, 2 villor är inom gult/orange område samt 10 villor är inom gult område.

Figur 37. Bilden visar ekvivalenta ljudnivåer under dagtid som kan uppstå vid transporter med byggmaterial till och från byggarbetsplatsen. Berörda vägar och trafikbelastning tillhörande brobygget är endast ett antagande i detta skede. Bilden visar endast tillkommande bullerbelastning från de transporter som hör till brobygget. (Bild: Tyréns AB).

På de flesta av vägarna i beräkningarna i Figur 37 finns det redan i dag tung trafik vilket innebär att maximala ljudnivåerna inte kommer att påverkas. På Stockholmssidan är 5 verksamheter inom grönt/gult område. På Lidingösidan är 5 verksamheter inom gult/grönt område, 24 villor inom gult/grönt område, 2 flerfamiljshus är inom gult/orange område samt 1 flerfamiljshus inom brunt/rött område.

De riktvärden som Naturvårdsverket har satt upp för byggbuller kommer att innehållas.

Rivningsskedet Luft

På samma sätt som under byggskedet kommer rivningen att orsaka utsläpp till luft från arbetsmaskiner och transporter. Rivningen kommer att genomföras år 2019 – 2021 och

överlappar således delvis byggperioden. Utsläppen förväntas ske i princip på samma platser och längs samma transportstråk som under byggfasen.

Utifrån fördelningen i tid och rum av arbetena och dagens föroreningssituation bedöms inte utsläppen under rivningsfasen medföra att någon miljökvalitetsnorm överskrids. Lokalt kan halterna ökar med någon enstaka µg/m3 främst längs transportvägar. Påverkan på boendemiljön med avseende på luftföroreningar bedöms som lite negativ under byggskedet.

Buller

Vid rivning av Gamla Lidingöbron kommer buller framförallt att uppstå vid kapning och skärning samt om krossning kommer att utföras inom arbetsområdet. Rivningsmassorna kommer att transporteras iväg med lastbil eller med båt till för anläggningar med erfoderliga tillstånd, se Figur 38. Bullerberäkningen har gjorts utifrån de mest bullrande arbetsmomenten utan bullerdämpande åtgärder. Arbetsmomenten är betongbilning vilket ljudmässigt även täcker in arbetsmoment som metallskärning. Maximala ljudnivåer redovisas för att visa hur tillfälliga ljud kan komma att spridas, se Figur 39. De arbetsmetoder som kommer att användas är idag inte kända, utan kommer att bestämmas av Lidingö stad i samband med upphandling av entreprenör inför rivningsskedet.

Figur 38.Bilden visar tänkbara bullerkällor då Gamla Lidingöbron rivs. Entreprenören kommer att bestämma arbetsmetoder (Bild: Atkins Sverige AB).

Figur 39.Bilden visar beräknade maximala ljudnivåer vid ett värsta scenario under rivningsskedet (Bild: Tyréns AB).

Bullerberäkningen som visas i Figur 39 har gjorts utifrån de mest bullrande arbetsmomenten utan bullerdämpande åtgärder. Arbetsmomenten är betongbilning vilket ljudmässigt även täcker in arbetsmoment som metallskärning. De lila punkterna representerar brostöd som kapas.

Entreprenören kommer att bestämma vilka arbetsmetoder som kommer att användas. På Stockholmssidan är 2 verksamheter inom rött område och 6 verksamheter inom gult/orange område. På Lidingösidan är 2 villor inom grönt/gult område. De riktvärden för buller som Naturvårdsverket har satt upp kommer att innehållas.

Driftskede Luft

Efter det att den nya bron tagits i drift och flera åtgärder vidtagits för att motverka ökning av vägtrafik till förmån för kollektivtrafik, gång- och cykling, kommer utsläppsmängden av föroreningar att minska. En annan aspekt är att fordonsflottan moderniserats vilket också bidrar till att minska utsläppen.

Lilla Lidingöbron bidrar till en liten positiv påverkan på luftkvaliteten i och med att människor har möjlighet att åka kollektivt med spårväg och att gå eller cykla över bron.

Buller

Det som ger en signifikant skillnad vad gäller bullernivåer på en spårvägsbro är brotyp och vagnstyp. Brotyp bestäms av entreprenaden utifrån de funktionskrav som ställs i upphandlingen.

Generellt sett genereras mer buller från en stålbro (som Gamla Lidingöbron) jämfört med en betong- eller samverkansbro. Den nya vagnstypen som kommer att tas i drift på Gamla Lidingö-bron 2015 har en mycket lägre ljudnivå än de gamla spårvagnarna. De nya vagnarna kommer även att köras på Lilla Lidingöbron vilket är positivt för ljudbilden i driftskedet. Vägbrons buller bedöms dominera ljudbilden vid Lidingöbroarna när Lilla Lidingöbron tagits i drift.

Att Lilla Lidingöbron utformas som en låg fast bro ger en lite positiv påverkan på buller-nivåerna jämfört med nollalternativet. Gamla Lidingöbron har skarvar vid broklaffen som genererar slagljud då spårvagnen passerar vid den öppningsbara delens skarvar.

Konsekvenser

Huvudalternativet bedöms få liten negativ konsekvens för boendemiljön på grund av utsläpp av avgaser och på grund av buller från arbetsmaskiner och transporter under bygg- och

rivningsskedet. Naturvårdsverkets riktlinjer bedöms kunna innehållas genom att vidta skyddsåtgärder vilket gör att bullerstörningen inte bedöms som stor.

Huvudalternativet bedöms få liten positiv konsekvens under driftskedet främst för att en bro utan öppningsbar del ger lägre bullernivåer än nollalternativet där det finns skarvar vid broklaffen som ger upphov till slagljud.