• No results found

V této kapitole popisuji určené cíle praktické části práce. Nadále popisuji cílové kompetence, na základě nichž jsem rozpracovala přípravy na hodinu a ve třetí části se věnuji cílovým skupinám žáků.

4.1 Cíle praktické části práce

Cíl praktické části bakalářské práce je připravit a vyzkoušet v reálné výuce 3 různé komplexní metody na stejném vyučovacím tématu. Současně se pokusím o objasnění souvislosti mezi využitím metod a vzdělávacími cíli, které se budu snažit ve výuce naplnit. Mým cílem je pozorovat 3 skupiny žáků, jejich chování, průběh i výsledky jejich prací v závislosti na použitých metodách výuky.

33

Komplexními metodami, které jsem si vybrala, jsou aktivní samostatná práce, kooperativní skupinová práce a tradiční výuka. Pojmem tradiční výuka nazývám výuku, na kterou jsou žáci zvyklí ve své výuce estetické výchovy (tedy na Gymnáziu Jiřího z Poděbrad). Jedná se o výuku s prvky frontální výuky a následnou samostatnou tvůrčí prací.

Během výuky se budu snažit o pozitivní přístup k žákům, budu žáky motivovat a dávat jim rady, jak k výtvarné technice, tak ke způsobu vytváření kompozice plakátu apod.

Budu se snažit o to, aby si žáci uvědomovali čas, který bude omezený na 2 vyučovací hodiny. Budu se snažit podporovat příjemné a klidné pracovní prostředí. Pokud to bude nutné, budu se snažit korigovat vývoj práce.

Pro každou ze tří skupin jsem určila cílové kompetence, které bych chtěla výukou podpořit. Mimo znalosti a dovednosti je cílem práce vylepšit kompetence žáků. Obecně je pro mne cílem nejen výtvarná práce, ale i sebepoznání, sebekritika, mezilidská spolupráce, tvořivost, prohloubení vlastní intuice, způsob jednání a prezentování vlastní práce i sebe samého, umění objektivně a s nadhledem ohodnotit práci, učit se pracovat s omezeným časem. Což jsou výsledky pozorovatelné, avšak obtížně nebo vůbec uchovatelné. Právě proto jim věnuji svou pozornosti a pokouším se na ně prostřednictvím této práce upozornit.

Reálným výsledkem všech 3 vyučovaných hodin bude plakát s návrhem nového obalu na vybraný produkt s využitím principů umění pop art.

Následně sepíši mou reflexi na každou výuku a hodnocení i cvičnou učitelku. Cvičnou učitelku požádám i o anonymní oznámkování prací, které žáci vytvoří. Pro hodnocení výuky z pohledu žáků využiji dotazníků se šesti otázkami, které budou zaměřeny na motivaci, průběh a výsledky prací žáků.

4.2 Rozvíjené klíčové kompetence

Při přípravě vyučování jsem pracovala se Školním vzdělávacím programem Gymnázia Jiřího z Poděbrad. Zejména jsem se řídila klíčovými kompetencemi pro plánování mé výuky.

V oblasti kompetence k učení

vést žáky k zodpovědnosti za své vzdělávání, umožnit žákům osvojit si strategii učení a motivovat je k celoživotnímu učení

34

 Učíme žáky plánovat, organizovat a vyhodnocovat jejich činnosti.

 Učíme žáky vyhledávat, zpracovávat a používat potřebné informace v literatuře a na internetu.

 Při hodnocení používáme ve zřetelné převaze prvky pozitivní motivace.

 Učíme trpělivosti, povzbuzujeme.

V oblasti kompetencí k řešení problémů

podněcovat žáky k tvořivému myšlení, logickém uvažování a k řešení problémů

 Vytvářením praktických problémových úloh a situací učíme žáky problémy prakticky řešit.

V oblasti kompetencí komunikativních

vést žáky k otevřené, všestranné a účinné komunikaci

 Klademe důraz na patřičnou úroveň mluveného i písemného projevu.

 Vedeme žáky k tomu, aby otevřeně vyjadřovali svůj názor podpořený logickými argumenty.

 Podporujeme kritiku a sebekritiku.

 Učíme žáky publikovat a prezentovat své názory a myšlenky.

 Podporujeme přátelskou komunikaci mezi žáky, žákyněmi a vyučujícími navzájem.

V oblasti kompetencí sociálních a personálních

rozvíjet u žáků schopnost spolupracovat, pracovat v týmu, respektovat a hodnotit práci vlastní i druhých

 Učíme žáky pracovat v týmech, učíme je vnímat vzájemné odlišnosti jako podmínku efektivní spolupráce.

 Rozvíjíme schopnost žáků zastávat v týmu různé role.

 Podporujeme vzájemnou pomoc žáků, vytváříme situace, kdy se žáci vzájemně potřebují.

 Upevňujeme v žácích vědomí, že spoluprací lze lépe naplňovat osobní i společné cíle.

35

 Netolerujeme projevy rasismu, xenofobie, nacionalismu a genderové nerovnosti.

V oblasti kompetencí občanských

vychovávat žáky jako svobodné občany plnící si své povinnosti, uplatňující svá práva a respektující práva druhých, jako osobnosti zodpovědné za svůj život, své zdraví a za své životní prostředí, jako ohleduplné bytosti schopné a ochotné účinně pomoci v různých situacích

 Podporujeme vzájemnou pomoc žáků, vytváříme situace, kdy se vzájemně potřebují.

Podle ŠVP VG, 2017, Gymnázium Jiřího s Poděbrad

4.3 Cílová skupina

Cílovou skupinou praktické práce jsou 3 skupiny žáků gymnázia, které navštěvují denní studium. Ani jednu ze tříd jsem dopředu neznala a proto i můj výběr metod pro jednotlivé skupiny byl náhodný. Jedinou mojí podmínkou bylo zvolit pro třídu osmiletého gymnázia jinou než skupinovou práci, jelikož by tato třída měla výhodu v tom, že se žáci již velmi dobře znají. Běžně ve výuce to je jistě vhodné, avšak pro porovnání metod v této práci by byl výsledek ovlivněn. Základní popis skupin jsem dostala od cvičné učitelky.

První skupinou jsou žáci osmiletého gymnázia třídy 5.V (odpovídá 1. r. SŠ). Skupina žáků, kteří se znají déle než čtyři roky, působí na první pohled klidně. Chlapci jsou lehce aktivní. Jejich chování odpovídá adolescentnímu chování. Žáci již prošli na nižším gymnáziu 4 roky výtvarné výchovy pod vedením stejné učitelky, tudíž znají velmi dobře prostředí, kritéria hodnocení, mají znalosti kresby, malby a umí využívat různé výtvarné techniky. Na první pohled reagují pohotově. Skupinu tvoří 7 chlapců a 8 dívek.

Druhou a třetí skupinou jsou žáci čtyřletého gymnázia třídy 1.B, kteří nastoupili na školu letos. Tudíž v době výuky se žáci znají pouze tři měsíce. Někteří z nich se můžou pravděpodobně znát ze základních škol. Mezi žáky můžeme nalézt schopnější žáky, co se týká výtvarné výchovy, a slabší žáky. Hodnocení je velmi individuální, výkony žáků nejsou vyrovnané, což odpovídá složení skupiny z různých základních škol. Celkově jsou výtvarné výkony slabší než u žáků osmiletého gymnázia.

36

Druhá skupina žáků (1.B, 1. polovina) na první pohled nepůsobí klidným dojmem, někteří žáci působí jako lídři, jiní jsou v ústraní. Určitá nejistota některých žáků je pozorovatelná.

V této skupině se nachází 3 chlapci, kteří se ohlížejí na svého (schopného) kamaráda a jeho reakce. Žáci sedí ještě před začátkem hodiny ve skupinách. Jeden žák nereaguje na pokyny a ukazuje absolutní nezájem. Z kolektivu vyčnívá dívka, která upozorňuje na veškeré pokyny a komentuje veškerou činnost. Domáhá se pozornosti skupiny chlapců.

Ostatní žáci působí klidným a vyrovnaným projevem. Skupinu tvoří 6 chlapců a 7 dívek.

Ve třetí skupině (1.B, 2. polovina) jsou povahově velmi klidní žáci, kteří působí klidným a vyrovnaným dojmem. Mezi žáky jsou znát jisté sympatie a kamarádství, navzájem však působí vyrovnaně. Ačkoli ve skupině můžeme pozorovat některé vztahy mezi žáky chladnější, klidnější, celkově působí skupina vyspěleji. Skupinu tvoří 3 chlapci a 9 dívek.

Related documents