• No results found

6 Reflexe

6.1 Sebereflexe

Skupina 1 – aktivní samostatná práce

Skupina žáků 5. V působila příjemně, i když se i v této skupině našli 4 chlapci, kteří lehce vyrušovali. Vzhledem k adolescentnímu věku však beru tuto aktivitu jako běžnou.

Celkový dojem z odučené hodiny je poklidný. Komunikace těchto žáků byla oproti ostatním skupinám vyrovnanější a vyspělejší, žáci bez problému vyjadřovali svůj názor.

Žáci se mnou komunikovali více než ostatní skupiny. Technicky je tato skupina žáků zdatná, což je pravděpodobně dáno i délkou studia na této škole (4 roky).

Aktivní samostatná práce pro žáky jistě nebyla novinkou. Žáci vyhledali bez problémů informace a začali pracovat na výtvarném úkolu. Na žácích bylo znát, že obvykle nepracují v estetické výuce s faktorem času. Někteří volili vzhledem k časové dotaci pracné techniky.

V závěru výuky jsem uspořádala hodnocení pomocí nalepování lístečků jako kladných bodů. Tato aktivita žáky bavila. Žáci nebyli nuceni hodnotit slovně, jelikož jsem

45

předpokládala, že tato situace by přede mnou, jakožto novou postavou, mohla být pro žáky nepříjemná.

Výuka byla celkově příjemná a aktivní. Výsledek práce žáků není výrazně dobrý. Mezi pracemi se najde několik lepších prací. Některé práce vykazují známky výtvarných dovedností, avšak ve své podstatě vůbec nesplnily zadání. Jedná se o výkresy reálných produktů, které existují a žáci je pouze nakreslili místo toho aby navrhli nový obal pro vybraný produkt. Nejabsurdněji působí fakt, že nejlépe hodnocená práce mezi žáky je plakát, na kterém se nenachází žádný produkt.

Zatímco technicky a kresebně je tato skupina zdatná, tvořivostí příliš neoplývá.

Vzhledem k určeným cílům si myslím, že se podařilo částečně prohloubit kompetence u všech uvedených cílů. Ukázalo se, že kompetenci „žák dovede rozvrhnout čas na svou práci“ jsem přecenila, žáci nejsou v estetické výchově zvyklí na časový tlak. Obávala jsem se objektivity hodnocení, avšak žáci s touto kompetencí k řešení problémů neměli potíže. Kompetence komunikativní byla v této třídě na velmi vysoké úrovni. Kompetence sociální a personální je pro mne těžké hodnotit, ale přesto věřím, že jakákoli činnost, při které žáci musí spolu komunikovat, prohlubuje vztahy. Cíl tvořivosti lze hodnotit pouze individuálně (viz. Příloha 5).

Skupina 2 – kooperativní skupinová práce

Druhá skupina působila více rušivě. Ačkoli začátek práce byl stejný jako s první skupinou, žáci více vyrušovali a tvořili skupinky ještě ve chvíli, kdy měli pracovat samostatně. Jednalo se především o 4 chlapce. Na základě prvních 20 minut jsem žáky rozdělila do skupin po 3 žácích a snažila se tyto vyrušující žáky oddělit. Žáci vypracovali relativně rychle pracovní listy a navrhovali vlastní návrhy na cvičné papíry. Následně se dozvěděli o rozdělení do skupin. Bylo zajímavé vnímat překvapení ze změny. Mezitím na sebe začala nevhodnými poznámkami strhávat pozornost dívka, která se do té doby neprojevovala.

Součástí zadání byl opět časový faktor a také rozdělení rolí a diskuze. Diskuze proběhla pravděpodobně bez mého vědomí a velmi rychle. Žáci velmi rychle vybrali jeden návrh a začali zpracovávat plakát s tímto vybraným návrhem obalu. Povětšinou se ve skupině aktivně výtvarně podíleli 2 ze 3 žáků. Někteří žáci nereagovali na pokyny svých spolužáků a práci negovali.

Po uplynutí času žáci prezentovali práci své skupiny ostatním spolužákům. Mezi sebou měli určit jednoho žáka, který práci odprezentuje. Ve skupinách prezentovali často práci

46

ti žáci, kteří se neúčastnili výtvarné aktivity. Tyto prezentace byly velmi nízké kvality.

Žáci nebyli bez kladení doplňujících otázek schopni popsat svůj návrh. Jelikož nebylo mým cílem žáky ztrapnit, ale podpořit je, snažila jsem se klást otázky tak, aby svou práci představili. U slabších žáků jsem výrazně pomohla k prezentaci práce. Vliv na prezentaci práce jistě má to, že se žáci mezi sebou až tak dobře neznají a můžou se mezi sebou ještě stydět. Ale právě proto by učitelé měli zařazovat odlišné způsoby práce, aby prohloubili mezilidské vztahy.

Práce z této hodiny jsou vydařenější než z minulé, což připisuji skupinové práci a tomu, že se mohli mezi sebou poradit, což bylo žádoucí. Současně žáci museli zkoušet prosadit svůj názor, komunikovat s kolegy, upozornit na chybné konání atd.

Oproti minulé skupině byla tato skupina ke mně daleko méně komunikativní.

U této skupiny byl časový cíl splněn a to pravděpodobně především proto, že žáci dovedli společně komunikovat a společně pracovat. Komunikativní kompetence byly u této třídy nejvíce rozvíjeny, stejně tak sociální a personální. Předpokladem pro společnou práci však byla samostatná tvůrčí činnost a kompetence k učení a k řešení problémů. Ty byly splněny na individuální úrovni.

Skupina 3 – tradiční výuka

Tato skupina žáků byla ze všech tří nejklidnější a nejvyrovnanější. Žáci poklidně poslouchali můj výklad o pop art s využitím promítání obrázků. Poté jsem zadala ústně žákům práci. Cvičná učitelka zasáhla do technické volby tím, že zakázala využití pastelek, které se jí zdály v předchozí výuce nevhodné.

Žáci poklidně pracovali mezitímco jsem je obcházela a snažila se je podporovat a dávat jim rady ke zpracování, kompozici apod. Mezi žáky se našli někteří výrazně nápadití žáci.

Samozřejmě jsem nezabránila kopírování motivů jejich spolužáky. Mimo to byly tyto práce obecně na vyšší úrovni tvořivosti než u předchozích dvou skupin.

Celkově bylo znát, že jsou žáci na tuto výuku zvyklí. Jedinou novinkou pro žáky byl faktor času a možnost výběru techniky. Ale i s omezením času se tito žáci vypořádali nejlépe.

Podle mého názoru jsou práce těchto žáků nejbližší pop artu a tvořivosti.

Kompetence a cíle u této skupiny byly zvoleny především na bázi samostatné práce. U této skupiny pozoruji nejméně komunikativních a sociálních cílů. Odborné cíle byly splněny na nejlepší úrovni. Současně musím přiznat, že žáci byli nejvíce usměrňováni

47

především cvičnou učitelkou. Žáci jsou zvyklí plnit přesná zadání. Rozhodování většina žáků nezvládá.

Komplexní dojem

Výuku může ovlivnit mnoho faktorů jako např. individuální složení skupin, moment překvapení v podobě mého působení, nálada ve třídě, aktuální dění třídy - žáky čeká příští hodinu test, můžou tedy být nervózní apod.

Můj vlastní názor na odučené hodiny je, že žáci prakticky neznají mnoho forem výuky.

Zvolené 2 netradiční formy je dostávají do rozpaků a nejsou na ně zvyklí. Tudíž je i pravděpodobné, že výsledky práce žáků jsou při tradiční variantě výuky nejlepší, právě proto, že si jsou žáci jisti.

Žáky z mého pohledu znejišťuje možnost rozhodování a volby techniky. Žáci např. používali techniku, kterou zvolil jejich spolužák, aniž by přemýšleli nad tím, zda je vhodná. Ve třetí skupině automaticky používali voskové pastely na základě toho úsudku, že je cvičná učitelka právě přinesla z kabinetu.

Pro žáky byl zcela nový faktor času, se kterým se museli vypořádat. Ve výtvarné výchově se setkávají s neomezeným množstvím času. Je možné, že některé (především pečlivé) žáky to mohlo rozhodit.

Při známkování cvičné učitelky jsem zaznamenala, že cvičná učitelka hodnotí především kompoziční a estetické hledisko bez přihlédnutí k tvořivé stránce zadání.

Related documents