• No results found

Charakteristika společnosti

Společnost Stará Dáma se zabývá poskytováním služeb, vlastní výrobou a obchodní činností v oblasti potravinářství. Celá společnost je rozdělena na čtyři samostatně hospodařící střediska. Jedná se o pěstitelskou pálenici, moštárnu, obchodní oddělení a prodejnu regionálních potravin a smíšeného zboží.

Firma se tedy od samého počátku orientuje na moštování ovoce dovezeného od pěstitelů (moštárna) a destilaci ovocných kvasů (pálenice). U pálenice je důležité označení pěstitelská. Znamená to, že není možné alkohol prodávat, pouze poskytovat jeho výrobu jako službu zákazníkům. Jelikož se u obou těchto středisek jedná pouze o sezónní záležitost, firma postupným zdokonalením výrobních technologií rozšířila službu moštování i o vlastní výrobu moštu. V roce 2005 začala Stará Dáma spolupracovat s německou rodinnou moštárnou Linke Fruchtsafte GmbH, která má velmi podobnou firemní filozofii. Díky této kooperaci firma svým zákazníkům nabízí přes 30 druhů moštů, džusů, šťáv, nektarů a ovocných vín. V roce 2012 bylo dokončeno vybudování nové stavby a zároveň otevřena maloobchodní prodejna.

4.1.1 Oprávnění k podnikatelské činnosti

Předmětem podnikání společnosti je provozování volné živnosti: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 – 3 živnostenského zákona. V rámci této živnosti jsou vykonávány následující obory činností: poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost, pěstitelské pálení, zprostředkování obchodu a služeb, velkoobchod a maloobchod, poradenská a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků, výroba, obchod a služby jinde nezařazené.

Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání nevyžaduje k výkonu těchto činností prokazování odborné ani jiné způsobilosti. K získání živnostenského oprávnění pro volnou živnost musí být splněny všeobecné podmínky, tedy dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost [49].

Nicméně u živnosti pěstitelské pálení bylo dále nutné odeslat žádost s přílohou, která obsahovala mimo jiné i nákres uspořádání výrobního zařízení, na Ministerstvo zemědělství České republiky. To poté žádost posoudilo a rozhodlo v této věci tak, že povoluje provozování pěstitelské pálenice, dokument je zobrazen v příloze D. Společníci neměli potřebné vysokoškolské ani vyšší odborné vzdělání v oboru, a proto k žádosti museli doložit minimálně tříletou praxi v oboru pálení. Pro zvýšení kvalifikace absolvovali v roce 2003 kurz pro provozovatele pěstitelských pálenic a lihovarů (příloha E). Stanislav Kučera za účelem získání nových informací tento kurz absolvoval i v roce 2009.

Stará Dáma vlastní také koncesovanou živnost s názvem Výroba a úprava kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů (s výjimkou piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny a ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením). Po splnění podmínek ji obdržela od Magistrátu města Liberec, Odbor správní a živnostenský v roce 2009. Zahájení této činnosti majitelé z důvodů vysokých počátečních nákladů a poměrně přísných podmínek nejprve odložily. Jako provozovatelé lihovaru by museli zaplatit celnímu úřadu zálohu na spotřební daň, která jim byla na základě odhadu předpokládaného množství v prvním měsíci vyrobeného alkoholu vypočtena na 440 000 Kč. Další překážkou zahájení této činnosti v podniku byly chybějící výrobní prostory, daňový sklad, lahve, etikety, kolky, víčka apod. Zákon o povinném značení lihu

č. 307/2013 inspirovaný metanolovou kauzou, při níž zemřelo několik desítek lidí, podmínky ještě zpřísnil [50]. Výrobcům uložil povinnost složit kauci ve výši 5 000 000 Kč, pokud vyrábějí více než 25 000 lahví ročně, při nižším objemu je to 500 000 Kč. Zároveň si musí pořídit kamerový systém připojený k internetu, k němuž bude mít stálý přístup správce daně [51]. Majitelé Staré Dámy nejsou za těchto podmínek ochotni lihovar zahájit. Nevidí v tom potenciál zisku, tato činnost pro ně aktuálně není smysluplná.

V roce 2014 majitelé rozšířili uvedenou koncesovanou živnosti také o Prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin. O toto rozšíření společnost musela požádat na základě novely zákona č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání, která nabyla účinnosti 17. 10. 2013 jelikož ve svém maloobchodě prodává alkoholické nápoje.

4.1.2 Právní forma podnikání

Stará Dáma byla založena jako společnost s ručením omezeným, tuto právní formu dosud nezměnila. Majiteli byla chápána jako nejpřijatelnější, jelikož s ní oba měli vlastní zkušenost (dříve byli spoluvlastníky podniku Unas, s. r. o.) Velkou výhodu oproti osobním společnostem majitelé vidí v omezeném ručení. Po splacení svých upsaných vkladů, společníci za závazky společnosti neručí. Společníky jsou Josef Bartoš a Stanislav Kučera.

Oba vložili do firmy shodně vklad 100.000 Kč, jelikož to byla v roce 2002 podmínka vzniku společnosti v podobě minimálního základního kapitálu. Každý z nich má 50% podíl ve firmě. Oba majitelé jsou zároveň jednateli neboli statutárním orgánem společnosti.

Každý z nich jedná za společnost samostatně ve všech záležitostech. Jednatel se podepisuje za organizaci tak, že k firmě společnosti napsané nebo natištěné připojí svůj podpis [48].

Společnost s ručením omezeným je založena min. jednou fyzickou osobou, maximální počet byl občanským zákoníkem č. 89/2012 Sb. zrušen. Další podstatnou změnou k 1. 1. 2014 je snížení základního kapitálu společnosti s ručením omezeným z 200.000 Kč na 1 Kč a zavedení institutu kmenového listu [52].

Obr. 10: Jablečno-třešňový nápoj

4.1.3 Značka společnosti

Hlavním přínosem značky pro podnik je rozlišení jeho výrobků od výrobků konkurenčních firem. Součástí značky je název společnosti. Výraz Stará Dáma navrhl jeden ze společníků - Stanislav Kučera. Toto jméno bylo přijato, jelikož je poměrně jednoduché, snadno zapamatovatelné, neobvyklé a navíc má několik významů, které různými způsoby souvisí s předmětem podnikání. Co tedy může spojení slov Stará Dáma znamenat? Stará Dáma jako stará stodola, ze které majitelé prakticky vlastníma rukama vybudovali sídlo společnosti. Stará Dáma jako slivovice, jejíž chuť a kvalita vzrůstá stářím, Stará Dáma jako tradiční výroba moštu lisováním či Stará Dáma jako přezdívka celosvětově uznávaného fotbalového klubu. Dále sem patří logo nebo též grafická značka společnosti. Logo firmy Stará Dáma, s. r. o. bylo vytvořeno ještě před samotným vznikem společnosti. V té době si budoucí majitelé firmy nechali vytvořit několik návrhů. Logo na obr. 9 bylo majiteli i ostatními členy obou rodin jednohlasně přijato.

Zdroj: Interní materiál společnosti.

Zdroj: Interní materiál společnosti.

Nezbytným elementem uvedeného loga je i název společnosti. Logo se jménem souvisí, je srozumitelné, originální a vyznačuje se spojitostí s produktem. Objevuje se na něm též podniková béžová barva. Společnost disponuje vlastními slogany, které v několika málo slovech vystihují značku. Jsou to: Nevíte co s ovocem? Moštujeme, pálíme! Nejlepší mošty z podještědí. K částem značky patří též obal, příklad je uveden na obr. 10. Obal každého výrobku Staré Dámy znázorňuje, co je obsahem lahve. Firma dosud nepoužívá zbylé složky značky, jimiž jsou popěvek a představitel.

Obr. 9: Logo společnosti

4.1.4 Cíl a filozofie firmy

V prvním roce podnikání bylo hlavním cílem majitelů především udržet se na trhu.

Postupně s rozvojem firmy se začaly rozvíjet i cíle. Nyní je hlavním cílem společnosti dosahování zisku, který by se měl ideálně každým rokem zvyšovat. Dále je to rozšíření sortimentu, nabízení stále kvalitnějších služeb zákazníkům, hledání nových zákazníků, udržení si stávajících, modernizace technologií, zvýšení informovanosti lidí o firmě nejen v jejím okolí, ale i v ostatních krajích České republiky a další. Konkrétní cíl má stanoveno každé středisko zvlášť. Např. cílem obchodního oddělení v roce 2014 je navýšení tržeb oproti roku 2013 o 10 %. Tento záměr je reálný.

Stará Dáma je malá, rodinná firma, a přesně tak se snaží vystupovat i navenek. Pro majitele je nejdůležitější spokojený zákazník. Nesnaží se o hromadnou výrobu, důraz kladou na kvalitu vyráběných výrobků a poskytovaných služeb. Majitelé dbají na vstřícný přístup k zákazníkům, poctivé jednání a příjemné prostředí.

Related documents